Category Archives: Perniagaan

Kepentingan Berbeza Pendapat Dalam Komuniti atau Organisasi

Bila berhadapan dengan sebarang idea, cerita, hujah mahupun arahan, manusia biasanya akan respon dalam 3 cara; 1.    Benar-benar setuju dan cakap OK 2.    Tak tahu dan/atau tak setuju tapi cakap OK 3.    Cakap TAK OK sebab benar-benar tak setuju Golongan ke-2 kelihatan seperti talam 2-muka mungkin sebab, i) tak tahu dan malas nak ambil tahu… Read More »

Bisnes Sambilan Tanpa Abaikan Keluarga

Saya ingin berkongsi senario yang saya hadapi (tiba-tiba rasa ramai yang beranggapan seperti ini, heh). Tentang bisnes sambilan, keluarga dan kerjaya. Seseorang bertanya saya tentang bisnes sambilan… err, lebih kepada ‘menuduh’ sebenarnya. Ikuti kisah yang sudah saya olah bagi menyedapkan cerita 😛 Kisahnya begini.. beliau datang kepada saya dan berkata “Awak ni kerja dah bagus,… Read More »

8 Idea Bisnes Sambilan

Saya menerima email dari Puan L bertanyakan tentang bisnes sambilan yang boleh dibuat oleh ibu atau wanita bekerja. Saya kongsikan pendapat saya di sini juga, mungkin boleh memberi manfaat kepada pembaca blog saya 🙂 Idea Untuk Bisnes Sambilan: 1. MENJUAL BARANG YANG SUDAH DIGUNAKAN (PRELOVED ITEMS) Kalau biasa menonton filem berbahasa Inggeris untuk kanak-kanak, kadangkala… Read More »

Tips MLM Business Yang Success

MLM atau multilevel marketing sering menjadi topik kontroversi di mana-mana sahaja. Beratus bahkan beribu orang telah rugi lagi dirugikan oleh set-set MLM ni. Tapi, pada masa yang sama, ramai juga yang memperoleh pendapatan 5-6-7 angka dari aktiviti MLM. Adakah MLM ni benar-benar jujur atau sebaliknya? Anda boleh baca tulisan saya di sini MLM Haram vs… Read More »

Makan Gaji vs Kerja Sendiri

Ramai juga kawan saya yang katanya dah bosan kerja makan gaji dan nak kerja sendiri i.e. berniaga. Maklumlah, makan gaji ni terikat, 8-5 atau 9-6 (Hehe, office hour siapa ni..) mesti ada di pejabat. Tak bulih nak mengulor kang makan gaji buta pulak, Isnin hingga Jumaat memang kena ke pejabat (kecuali office yang praktik work… Read More »

Booksmart vs. Streetsmart – Survival

Saya teringat satu insiden yang melibatkan sekumpulan graduan bidang profesional (tak perlulah sebut bidang apa) yang pada pandangan masyarakat amatlah tinggi kedudukannya. Dalam insiden yang ‘mencemaskan’ itu, telah terjadi sesuatu yang kelakar. Saya berkongsi kisah itu dengan ayah saya, dan komen beliau “Urgh, belajar saja pandai kerja bagus tapi survival skill zero!” (dialihbahasa dari dialek… Read More »

Malaysian Mum Biz Network, Support Mumpreneurs, LIKE MMBN FanPage!

Alhamdulillah setelah hampir 6 bulan bersiaran, Malaysian Mum Biz Network akhirnya saya ‘reveal’ di blog saya 😀 Bermula dengan nama yang sungguh tak komersial – WAHM, SAHM, entah ape kebendanya lagi – tiada sambutan. Betapa nama memainkan peranan. Setelah namanya ditukar kepada MALAYSIAN MUM BIZ NETWORK, barulah ahli2 bertambah dan semakin aktif memberi manfaat. Apa… Read More »

Apa Maksud 9/10 Punca Pendapatan dari Perniagaan

“9/10 punca pendapatan adalah dari perniagaan” maksud hadis. Ada yang kata ini hadis mursal, ada kata hadis dhoif. Tak apa, kita bukan nak bincang atau belajar tentang hadis di sini. Bila menyebut tentang 9/10 punca pendapatan adalah dari perniagaan, biasanya orang akan interpret as: 90% dari income adalah dari business. 10% adalah dari makan gaji.… Read More »

Pembunuh Masa Bekerja Dari Rumah

Kesinambungan dari entry semalam. Apakah jenis-jenis pembunuh masa bagi mereka yang nak buat duit dari rumah? Pembunuh masa ni bahaya, sebab lama-kelamaan kita sendiri terbawa-bawa dan tak sedar rupanya masa kita sedang dibunuh. Akhir sekali memang tak dapat nak tolong dah lah… 1. TV TV memang pembunuh masa yang paling tidak disedari. Bayangkan satu drama… Read More »

Sisi Gelap Kerja Dari/Di Rumah

Sekarang macam trend ibu-ibu muda yang menjadi surirumah, bukan semata-mata duduk di rumah, tapi menjadi WAHM (work at home mum). Malah ramai ibu yang berhenti dari kerja makan gaji di pejabat untuk bekerja dari rumah, atau buat kerja sendiri berkonsepkan home based. Adakah kerja dari rumah ini lebih bagus dari kerja di pejabat? Pastinya bagi… Read More »

SOHO One-Stop-Centre di Scriptory Box

Apakah Scriptory Box? Scriptory Box adalah sebuah pusat sehenti untuk SOHO yang memberikan ruang untuk sewa bagi barang-barang jualan untuk SOHO (terutama ibu-ibu atau individu yang bekerja dari rumah), ruang untuk komunikasi (Group Malaysian Mum Biz Network di FaceBook), membina website bagi peniaga online, ruang untuk mengadakan latihan dan seminar di Scriptory Box, ruang untuk… Read More »

Syarat Utama Nak Buat Side Income

Apa syarat utama nak buat side income? Modal? Masa? Minat? Ya, semua tu memang perlu, tapi kadang2 tak perlu pun. Modal.. memang kena ada modal, tapi ada jenis bisnes yang tak perlukan modal. Misalnya jadi affiliates atau ejen jualan. Masa.. memang kena ada masa, tapi ada juga bisnes yang tak perlukan masa. Misalnya benda yang… Read More »

Bersedia Untuk Usahasama Dalam Bisnes?

Ramai kawan-kawan saya yang berminat untuk JV (join venture) atau menjalankan usahasama dalam beberapa bisnes. Tapi buat masa ni saya cuma menjalankan usahasama dengan sahabat saya, Kay untuk Scriptory Box dan Bling Buubies saja. Di samping kerjasama lain dengan Sarakids, Genius Baby on Board, Mum Dreams, Great Minds TC  (sekadar menyebut beberapa nama) dan sebagainya.… Read More »

Adab Dengan Pelanggan Gaya Rasulullah

Bagi peniaga, pelanggan adalah punca utama kewujudan perniagaannya. Tanpa pelanggan siapalah peniaga. Tak jadi peniagalah gamaknya, mungkin exhibitor pula. Pelanggan dan peniaga sememangnya mempunyai hubungan yang unik. Kenapa anda suka beli di kedai A? Kenapa tak beli di kedai Z? Kenapa suka makan di restoran E? Bagi mereka yang baru-baru menjinakkan diri dalam bidang ini… Read More »

Hak Peniaga Terhadap Keuntungan

Biasanya kita mendengar tentang hak pengguna, tapi jarang yang membicarakan tentang hak peniaga. Malah menjadi “mantra” bahawa ‘customer is always right’. Statement ini kadang2 digunakan oleh pelanggan yang buta mata hati untuk menghentam peniaga seadanya, terutama peniaga yang jenis ‘baik-baik’. Betul ke customer is always right? Betul ke peniaga kena selalu ikut kehendak pelanggan hanya… Read More »

Cabaran Siapa Hidup Lebih Susah?

Pasti kita pernah tengok orang susah dalam rancangan Bersamamu TV3. Bukan saja tempat tinggal yang dhaif dan kais pagi makan pagi kais petang makan petang, nak makan pun tadek. Memang meleleh air mata tengok anak kecil menangis kelaparan, tapi hanya disuapkan air masak. Tambah plak ibu yang menyara famili. Kes-kes di atas memang banyak dipaparkan,… Read More »

Modal Berniaga Mana Nak Cari?

Kekurangan modal berniaga memang adalah masalah utama peniaga kecil & super-kecil. Peniaga sederhana & besar pun mungkin ada masalah jugak, tapi masalah mereka biasanya bukan soal diluluskan atau tidak, tapi interest rate cukup bagus atau tinggi sangat. So, mana nak cari modal nak mulakan perniagaan? Pinjam Bank Ramai tak selesa nak pinjam bank kalau berniaga… Read More »