Antara SEO, SEM, SMO & SMM, Yang Mana Lebih Power?

By | March 8, 2013

Pemasaran internet adalah medan yang sangat dinamik, mudah benar berubah mengikut peredaran masa yang semakin pantas. Dahulu kita cuma mungkin mengaplikasikan SEO (Search Engine Optimization) bagi menjalankan SEM (Search Engine Marketing) yang berkesan, sekarang ni dengan berkembangnya media sosial, era baru pemasaran internet, SMO (Social Media Optimization) mengambil tempat untuk menjalankan SMM (Social Media Marketing).

Justeru, yang mana lebih berkesan, SEM atau SMM?

google or facebook

Jelasnya, ia adalah benda yang sama (pemasaran internet) namun berbeza dari segi aplikasinya. Pada dasarnya kedua-duanya, baik apabila SEM ataupun SMM, adalah untuk menarik trafik dan akhirnya menjadikan mereka sebagai pelanggan. Namun, SEM kaedahnya agak berbentuk teknikal, dan mungkin agak rumit bagi mereka yang baru ‘berkenalan’ dengan SEO.

SMO, lebih ‘human’, cara SMO lebih kepada memikat hati pembaca dan tidak perlu skill ternikal. Cukup dengan gambar-gambar dan posting menarik yang mampu menjadi viral. Ia umpama interaksi di dalam sebuah gegelung perbincangan yang mana ‘makin menarik makin ditarik-tarik’ untuk berkongsi sesuatu post dengan orang lain.

SEM atau SMM?

Medium yang menjadi pilihan anda mungkin yang paling mudah untuk dikuasai oleh anda sendiri.

Jika dapat lakukan kedua-duanya, pasti jauh lebih baik!

Nantikan lebih banyak tips untuk SEM dan SMM dalam entry-entry yang akan datang.

Category: Blog and Beyond Work From Home Tags: , , , ,

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

4 thoughts on “Antara SEO, SEM, SMO & SMM, Yang Mana Lebih Power?

  1. Peaches

    Menarik post ni… SEO dah selalu dengar… SMO baru kali pertama… tak sabar nak tahu sambungannya

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge