Category Archives: Motivation

Beg Baru Untuk Anakku

Cuti sekolah hampir tamat. Bermakna, sekolah bakal dibuka semula. Ibu bapa mula menyiapkan persiapan untuk anak-anak kembali ke sekolah. Seorang ayah giat membelikan beg sekolah dan pakaian sekolah baru. Banyak sekali, dalam 80 unit. Pakain termasuk kasut sekolah dimasukkan ke dalam setiap beg, dan dibungkus dengan elok. Anaknya yang memerhatikan aktiviti ayahnya bertanya “Ayah, boleh… Read More »

Tips Menangani Stress Yang Dahsyat

Stress itu bagus. Bila stress, otak kita jadi aktif nak berfikir untuk fight or flight (lawan, atau lari). Kalau tak ada stress, kita akan hidup macam tak ada perasaan… Hidup sekadar bernyawa saja.  Tapi… Kalau stress ni tak diurus dengan baik, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah berbangkit. Bukan saja tekanan jiwa tapi juga penyakit fizikal.… Read More »

Masa Untuk Buat Side-Income

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan… Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan “TAK ADA MASA”. Nak buat side income… Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat… Read More »

Antara Takdir Dan Usaha

Sepanjang pengelibatan saya dalam bisnes network marketing selama beberapa tahun ni, sukacita saya nak beritahu bahawa, tak semua yang menjalankan bisnes ni menemui kejayaan. Samalah kaedahnya yang buka restoran, tak semua bertahan. Yang buka butik, tak semua berjaya. Begitulah juga dengan bisnes network marketing. Walaupun ia adalah antara bisnes yang menawarkan support dan sistem dukungan… Read More »

Success is Not Final, Failure is Not Fatal

Biasanya, kita mudah dan sering berpuas hati dengan kejayaan yang sudah kita capai. Walaupun tak sebesar mana. Saya pun pernah hadapinya juga. Berjaya (dalam skala masing-masing), gembira, bersyukur… That’s it. Kejayaan dan meraikan kejayaan itu membuatkan kita complacent dan berpuas hati. Terawang-awang dalam kejayaan sendiri. Inilah yang dikatakan ‘sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah… Read More »

Ujian atas Pendirian

Apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan berkata “Kami beriman” dan mereka tidak akan diuji? [Al-Ankabut:2] Sepanjang hidup ni saya pernah makan ubat selesema 2 kali. Sekian lama menjauhi Panadol dan antibiotik. Malah ubat-ubat yang diberi oleh doktor biasanya masuk tong sampah. Teman baik tika sakit kepala – B Complex, Ostematrix dan Performance Drink. Teman baik… Read More »