al-Quran, Mana Yang Penting? Tajwid atau Tafsir?

Disclaimer : Saya bukan ustazah ye. Baru-baru ni kami ada berbincang dalam group Whatsapp, tentang kepentingan untuk menguasai tajwid, atau tafsir al-Quran? Jika menurut Syed Qutb, al-Quran diturunkan agar kita faham dan boleh mengamalkan apa isinya. Kata beliau, kalau reti baca saja tapi tak reti nak amal (sebab tak faham), ia samalah macam kita sakit, jumpa doktor. Doktor beri surat preskripsi (Di Mesir macam tu, kita jumpa doktor, doktor bagi surat preskripsi, kita sendiri pergi beli di … [Read more...]

Bila Doa Tak Terjawab… Apa Nak Buat?

BILA DOA BELUM MAKBUL

Kita rasa kita sangat banyak berdoa. Macam-macam kita minta... tapi... kenapa tak dapat-dapat juga? Adakah Tuhan tak mendengar doa kita? Atau kita ni banyak sangat dosa? Pertama sekali, kita kena buang segala prasangka terhadap Allah Yang Maha Kuasa... Allah Maha Mendengar, apa lagi doa dan permintaan hamba-Nya. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 186: "Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat" Allah memberitahu … [Read more...]

Cabaran Menunaikan Solat Di Luar Negara

SOLAT WANITA

Sejak kecil saya dididik solat dengan memakai kain mengkana (telekung solat). Jadi dah terbiasa, solat mesti pakai kain mengkana. Nak solat pun mesti di tempat yang khas seperti musolla. Pertama kali saya tahu bahawa boleh solat dengan pakaian biasa asalkan menutup aurat ialah semasa belajar Pendidikan Islam di sekolah rendah. Tapi disebabkan tak pernah amal, jadi tak tahu di mana nak praktik. Pertama kali saya tahu bahawa kita boleh solat di mana-mana, bukan di musolla saja ialah semasa … [Read more...]

5 Sebab Kenapa Kita Kena Bayar Zakat

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, mari kita semak sikit tentang zakat. Maklumlah, bulan ini kita semua diwajibkan untuk membayar zakat fitrah kan. Zakat dari segi bahasa maksudnya mensucikan, subur, berkembang. Banyak pengertian yang dikembangkan daripada perkataan di atas, misalnya, ia mensucikan harta, menyuburkan silaturrahim, dan mengembangkan punca rezeki. Dari segi istilahnya, zakat adalah mengeluarkan harta mengikut syarat yang ditentukan oleh syarak dengan kadar tertentu … [Read more...]

Terawih Di Masjid Wilayah Yang Mesra Kanak-Kanak

sumber : MyNewsHub

Bila tiba bulan Ramadhan, umat Islam mula memenuhi masjid untuk menjalankan ibadah special yang tiada pada bulan-bulan lain, yakni solat terawih. Masa ni kita akan lihat betapa meriahnya, masjid-masjid dan surau-surau mulai penuh dengan umat manusia dari sekecil-kecil sampai ke sebesar-besar. Para ibu bapa turut mengambil peluang ini untuk memperkenalkan anak-anak dengan masjid. Maklumlah, mungkin di bulan-bulan lain, malam-malam pun masih terikat dengan kerja, tapi di bulan ini biasanya … [Read more...]

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

solat

"Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun" [HR Abu Daud] "Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga" "Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga" Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan dipandang serong anak kita tu. Saya kongi satu cara macamana nak didik anak menjadi rajin solat. Pertamanya, anak … [Read more...]