Category Archives: Ad-Deen

al-Quran, Mana Yang Penting? Tajwid atau Tafsir?

Disclaimer : Saya bukan ustazah ye. Baru-baru ni kami ada berbincang dalam group Whatsapp, tentang kepentingan untuk menguasai tajwid, atau tafsir al-Quran? Jika menurut Syed Qutb, al-Quran diturunkan agar kita faham dan boleh mengamalkan apa isinya. Kata beliau, kalau reti baca saja tapi tak reti nak amal (sebab tak faham), ia samalah macam kita sakit,… Read More »

Bila Doa Tak Terjawab… Apa Nak Buat?

Kita rasa kita sangat banyak berdoa. Macam-macam kita minta… tapi… kenapa tak dapat-dapat juga? Adakah Tuhan tak mendengar doa kita? Atau kita ni banyak sangat dosa? Pertama sekali, kita kena buang segala prasangka terhadap Allah Yang Maha Kuasa… Allah Maha Mendengar, apa lagi doa dan permintaan hamba-Nya. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 186: “Dan… Read More »

5 Sebab Kenapa Kita Kena Bayar Zakat

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, mari kita semak sikit tentang zakat. Maklumlah, bulan ini kita semua diwajibkan untuk membayar zakat fitrah kan. Zakat dari segi bahasa maksudnya mensucikan, subur, berkembang. Banyak pengertian yang dikembangkan daripada perkataan di atas, misalnya, ia mensucikan harta, menyuburkan silaturrahim, dan mengembangkan punca rezeki. Dari segi istilahnya, zakat adalah mengeluarkan… Read More »

Terawih Di Masjid Wilayah Yang Mesra Kanak-Kanak

Bila tiba bulan Ramadhan, umat Islam mula memenuhi masjid untuk menjalankan ibadah special yang tiada pada bulan-bulan lain, yakni solat terawih. Masa ni kita akan lihat betapa meriahnya, masjid-masjid dan surau-surau mulai penuh dengan umat manusia dari sekecil-kecil sampai ke sebesar-besar. Para ibu bapa turut mengambil peluang ini untuk memperkenalkan anak-anak dengan masjid. Maklumlah, mungkin… Read More »

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud] “Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga” “Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga” Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan… Read More »

Cara Mulakan Mendidik Anak Dengan Al-Quran

Satu masa dulu saya pernah ikuti satu kelas al-Quran. Kelas tertutup untuk Muslimah. Saya sangat terkejut sebenarnya bila ada beberapa rakan sekelas tidak tahu langsung membaca al-Quran. Mungkin saya yang naif, dalam keluarga saya dipaksa untuk baca al-Quran dari kecil. Dipaksa untuk betulkan bacaan. Dan suasana di kampung saya di Kelantan agak ideal. Senakal manapun… Read More »

Saya Nak Pergi Umrah

Setiap kali tunaikan umrah (wah, macam banyak kali saja kan!) kita pasti akan disambut dengan penuh keharuan oleh mutawif, penduduk Mekah.. “Tetamu Allah” kata mereka. Dulu saya macam skeptikal sikit. Like.. sesiapa pun boleh ke Mekah kot. Asal ada duit. Tapi… Sesungguhnya memang benar panggilan Allah untuk jejak kaki ke Baitullah. Ada orang ada banyak… Read More »

Amalan Sepanjang Hari Tasyrik

Perkataan ‘tasyrik’ dalam bahasa Arab maksudnya matahari terbit. Hari Tasyrik adalah hari-hari dari 11 hingga 13 Zulhijjah. Ia disebut di dalam Al-Quran sebagai ‘ayyamul ma’dudad’ iaitu hari-hari terbilang. Diperintahkan kepada kita agar memperbanyakkan mengingati Allah pada hari-hari Tasyrik ni.  Apakah Amalan Istimewa di Hari-Hari Tasyrik?  1- HARI MENIKMATI MAKANAN  Diharamkan untuk kita berpuasa pada Hari Raya dan Hari-Hari… Read More »

Mabit di Masjid di Bulan Ramadhan

Sejak awal perkahwinan lagi suami saya menyatakan hasratnya untuk mabit (مبيت) di masjid bersama-sama keluarga dan anak-anak. Mabit dalam istilah bahasa Arab ialah bermalam, dan juga diertikan sebagai Malam Bina Iman dan Taqwa. Antara aktiviti mabit sebain beriktikaf di masjid di malam bulan Ramadhan ialah mabit di Muzdalifah dalam ibadah haji. Bulan Ramadhan menjadikan masjid-masjid meriah… Read More »

Sunat Berbuka Puasa Dengan Kurma

Sempena kedatangan bulan Ramadhan ni, mari kita semak balik amalan-amalan sunat untuk diamalkan sepanjang bulan yang mulia ni nanti. Satu amalan sunat yang rasanya semua orang pun tak pernah tinggalkan amalan ni – berbuka puasa dengan kurma dan air masak. Ia adalah amalan Rasulullah SAW yang disabdakan dalam hadis ini:- “Jika seseorang daripada kamu berbuka,… Read More »

Tarik Nikmat Allah Dengan Bersyukur

Kita sering menganggap syukur itu adalah perbuatan setelah nikmat diterima. “Alhamdulillah, syukur pada Allah.. aku dah berjaya” Tapi sebaliknya, bila tak dapat… “Dah buat, tak dapat2. Hai.. apalah nasib..” Syukur direalisasikan dengan 3 rukun syukur – mengakui nikmat dengan hati, mengucapkan dengan lidah, dan yang terakhir menjadikannya sebagai motivasi untuk melakukan perkara mendekatkan diri kepada… Read More »

Hukum Penyusuan dan Bank Susu Ibu

Berkongsi artikel dari Minda Madani: Bolehkan ustaz terangkan apakah hukum penyusuan dan penggunaan Bank Susu ? ————————————————————————————————————- Mengenai penyusuan dari yang bukan ibu kandung, saya berpendapat bahawa apabila seseorang itu mempunyai anak, maka si bapa harus berhati-hati siapa yang menyusukan anaknya dari golongan yang bukan dari ibu kandungnya atau isterinya dalam tempoh menyusu iaitu dalam… Read More »

Apa Yang Dimaksudkan Dengan Kaya

Anda nak jadi kaya? Ada orang nak jadi kaya, ada orang takut jadi kaya, ada orang taknak jadi kaya. Hakikatnya, manusia biasa mendefinisikan kaya tu seperti ini: Lalu, ramai yang takut nak jadi kaya, apa lagi nak tanam cita2 jadi kaya. Apa lagi nak mintak doa supaya jadi kaya… sebab takut jadi macam orang ni:… Read More »

Cara Membayar Zakat

Bila tiba bulan Ramadhan banyak kaunter zakat fitrah dibuka.. di mana2 lokasi ada kan. Sekarang senang nak bayar zakat fitrah, sambil2 shopping, boleh drop by mana2 kaunter  bayar zakat. Dari Ibnu Umar : “Rasulullah SAW mewajibkan zakat fitrah di bulan Ramadan kepada setiap Muslim, sama ada dia merdeka atau hamba, lelaki mahu pun perempuan. Iaitu… Read More »

Puasa Ibu Menyusu

Selepas seminggu berpuasa pelbagai respon daripada ibu yang menyusukan anak tentang proses penyusuan sepanjang berpuasa. Ada yang susunya tidak berkurang, malah ada yang bertambah! Namun tak kurang pula yang mengalami kekurangan susu hingga tak cukup untuk anak. Jadi, apakah solusinya? Formula? Menurut Imam Syafie, rukhsah puasa yakni kelonggaran untuk berbuka puasa kepada ibu menyusu (sama… Read More »

Hukum Anak Susuan – Tiada Masalah Kalau Tak Menyusu Di Payudara?

Saya merupakan seorang yang sangat menyokong usaha untuk menyusukan anak, walaupun dengan air susu dari ibu lain. Namun, perkara ini sebenarnya adalah satu benda yang menjadi debat sekian lama oleh ibu-ibu yang menyusukan anak.. kerana bimbangnya menjadi anak susuan yang putus hubungan dan terkahwin dengan saudara susuan sendiri. Perkara ini membuatkan saya tertanya-tanya tentang hukum… Read More »