Category Archives: Ad-Deen

Bila Isu Akum dan Salam Diperbesarkan

“Akm, jmpe pkl 1 nt” “A’kum, jmpe pkl 1 nt” “Salam, jmpe pkl 1 nt” “Salamz, jmpe pkl 1 nt” “As-salam, jmpe pkl 1 nt” “Semekom, jmpe pkl 1 nt” “Assalamualaikum, jmpe pkl 1 nt” “Assalamulaikum warahmatullahi wabarakatuh, jmpe pkl 1 nt” Antara variasi ‘memberi salam’ salam Sistem Mesej Singkat (SMS).  SMS adalah sistem penghantaran… Read More »

Kenapa Orang Berniaga Lebih Beriman Daripada Orang Makan Gaji?

Orang berniaga di sini termasuk lah orang yang kerja sendiri (kerja di syarikat sendiri, freelancer etc), jadi bos besar dalam syarikat milik peribadi dan juga mungkin orang yang buat duit dengan pelaburan. Kenapa golongan ini berpeluang untuk “lebih beriman”, Terlalu Banyak Uncertainties Berniaga boleh jadi lebih berisiko daripada makan gaji. Kalau makan gaji, setiap akhir… Read More »

Bagaimana Mengelak Keraguan Dalam Bersedekah

“Was-was nak sedekah pada orang ni, macam tak betul je, nanti dia guna pada jalan yang salah” “Daripada aku beri sedekah pada budak ni baik aku beri pada saluran yang betul, Tabung TV3 ke..” “Takut terberi sedekah pada orang tak baik pula, nanti tak sampai..” Pernah terdetik sedemikian bila nak keluarkan sedikit sumbangan yang kita… Read More »

MLM Haram vs MLM Haram Jadah = MLM Disahkan Haram?

Al kisah, ada sorang ni pergi pejabat jualan satu syarikat lepas dipujuk kawan rapatnya. Agaknya lepas korek2 info dapat tahu syarikat tersebut menjalankan perniagaan MLM; Terus dia cakap “MLM Haram! Aku taknak bagi anak bini aku duit haram!” dan bergegas keluar. Yang buat saya simpati akan kenaifannya ialah perniagaan sampingan yang dia sedang usahakan juga… Read More »

Tips Tenangkan Hati dan Jadi Positif

Tips tenangkan hati dan jadi positf ini diminta oleh salah sorang teman saya, konon katanya saya seorang yang nampak tenang dan positif saja. 🙂 terima kasih atas pujian terhadap saya yang tak seberapa ni. Tak ada lah macam tu, sesetengah perkara mungkin saya boleh bertenang, tapi ada banyak perkara yang boleh buat saya jadi gila.… Read More »

Islam Nak Kita Miskin Atau Kaya?

Bila menyebut tentang Islam nak kita miskin atau kaya, biasanya ramai yang menolak perkara kedua. Ada banyak faktor yang menyebabkan ramai di kalangan kita yang takut untuk menjadi kaya. Salah satunya kerana mungkin takut menerima pembalasan seperti Qarun yang kufur atas nikmat hartanya yang banyak. Apa perasaan anda bila melihat gambar macam di atas? Saya… Read More »

Cara Bayar Fidyah Online

Fidyah adalah bayaran denda yang dikenakan kepada mereka yang tidak menggantikan puasa pada satu-satu tahun hingga masuk bulan Ramadhan tahun berikutnya, dan juga kepada beberapa kes seperti di bawah:- 1. Orang tua yang terlalu uzur (tidak boleh berpuasa) dan orang sakit yang tiada harapan sembuh dan tidak boleh berpuasa – wajib bayar fidyah tanpa perlu… Read More »

Tipu Daya Syaitan – Pamerkan Kebaikan

Sempena awal Zulhijjah ini ada baiknya saya bercakap benda yang baik-baik saja (adakah selama ini aku bercakap buruk? T_T). Mengiringi langkah jemaah haji yang mendamba haji mabrur, walaupun tak sampai seru lagi (ini memang kena tunggu seru Tabung Haji dan seru kemampuan diri) namun Insya-Allah kebaikan Zulhijjah terutama Hari Arafah meliputi seluruh mukabumi. Syaitan, semua… Read More »

Hukum Simpan Duit, Boleh atau Tidak?

Saya telah menerima satu komen dari Saudara Ibn Mustakim dalam entry Cara Cepat Jadi Kaya, dan saya rasa ia satu perkara yang bagus untuk dibincangkan bersama2 pembaca My Super Kids yang lain.. bagi percambahan ilmu dan idea kita yang cetek nih. Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya apa yang saya bakal tulis ni tidak menepati… Read More »

Kenapa Perlu Tutup Aurat

Semua orang tahu salah satu tuntutan agama ialah menutup aurat dan membuka aurat adalah termasuk dalam 70 dosa2 besar. Namun bercakap soal dosa-pahala, hidayah petunjuk adalah perkara yang sangat kompleks kerana banyak penyebab ‘hidayah tak sampai’ atau ‘seru belum sampai’. Jadi saya tidak akan menyentuh tentang kewajipan menutup aurat, dosa-pahala dan sebagainya. Lagipun menjadi kelaziman… Read More »

Mereka Burn A Koran Day, Kita Bakar Quran Hari-Hari

A news about the controversial Burn a Koran Day that scheduled to be held in Florida on 11/9 in conjunction with the 11/9 tragedy. From newsfeed.time.com Pastor Terry Jones Will Never Burn a Koran By: Megan Gibson Topics: controversy, 9/11, Park51, terry jones, Koran, Burn a Koran, Quran John Raoux / AP At least that’s his… Read More »

Lisa Surihani Bertudung, Manisnya…

Lisa Surihani pelakon yang comel ni bila berlakon apa-apa watak nampak comel saja. Saya ni ketinggalan sikit, baru tonton Tudung Ekspres sambil2 packing di malam terakhir Ramadhan. Dalam drama (yang tak tahu hujung pangkal sebab busy mengemas) ni, pelakon2 yang tidak bertudung dipakaikan tudung… aduh manis sungguh, termasuk si Lisa Surihani ni. source gambar :… Read More »

Di Sebalik Iklan Raya TV3 Yang Ditarik Balik

Sejak TV3 menyiarkan iklan hari raya Aildilfitri tahun 2010 yang menunjukkan konsep terlampau 1Malaysia, banyak pihak yang bangkit menentang dan menghentam penyiaran iklan ini. Iklan yang dikatakan mempunyai unsur-unsur agama lain ini telah menimbulkan rasa kurang senang di kalangan masyarakat Muslim negara ini. Malah pelbagai spekulasi sengaja ditimbulnya atas isu iklan raya TV 3 ini.… Read More »

Sedekah di Bulan Ramadhan – Lakukan Tanpa Ragu

Ramadhan adalah bulan yang paling dimuliakan oleh setiap umat Islam. Pada bulan Ramadhan kita boleh tengok orang yang tak pernah ke masjid, pergi ke masjid (terawih). Orang yang tak pernah solat malam, bangun solat malam (mencari LailatulQadar). Orang yang tak pernah solat pun mengerjakan puasa. Apakah yang memuliakan Ramadhan berbanding bulan-bulan lain? Sabda Rasulullah SAW… Read More »

Dosa Kecil dan Dosa Besar Yang Dipandang Remeh

Apakah dosa kecil dan apakah dosa besar? Adakah penting pengetahuan tentang dosa kecil dan dosa besar ni? Bukankah kecil atau besar, ia tetap dosa? Perbuatan dosa, jika dilihat pada satu sudut, adalah subjektif. Subjektif kepada siapa si pelaku dosa. Orang-orang beriman (yang takut Allah), dosa tu macam bukit yang menghempap kepalanya. Orang-orang munafik, dosa tu… Read More »

Erti Kemerdekaan Yang Sebenarnya

Erti kemerdekaan? Tiap-tiap tahun kalau tiba hari kemerdekaan 31 Ogos mestilah skrip yang sama saja diulang. “Kita masih dijajah secara pemikiran” “Kita masih belum merdeka dari budaya2 yang tak elok, maksiat dan sebagainya” Kadang-kadang naik boring baca entry tentang Hari Kebangsaan, semua pun cakap tentang benda yang sama saja. Dan sama je tahun lepas, 2… Read More »

Malaikat Turun ke Kaabah – video merapu

Video malaikat turun ke kaabah? Pertama kali saya melihat topik seumpamanya di Facebook, tapi saya tak ada masa nak excited tengok, sebab I knew it wasn’t it. ‘Malaikat’ itu digambarkan sebagai cahaya yang turun dari langit menuju ke kaabah. Mengarut betul. Hinggalah Harian Metro melaporkan tentang video malaikat turun ke kaabah ni, saya tergerak untuk… Read More »