Category Archives: Breastfeeding

Tips Kejayaan Penyusuan Untuk Ibu Bekerja

Penyusuan susu ibu kini bukan lagi perkara asing. Ibu-ibu yang bekerja sepenuh masa juga boleh menyusukan anak-anak dengan susu ibu, selama mana yang mereka suka. Tidak ada istimewanya ibu yang tak bekerja dan yang bekerja, dalam penyusuan susu ibu, kerana semua ibu ada peluang yang sama. Malah, ibu yang bekerja sangat jauh dari bayi juga… Read More »

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Sebelum dapat anak pertama dulu, saya dah berazam nak menyusukan anak-anak saya. Ilham datang bila kawan-kawan yang terlebih dulu mempunyai anak dan menyusukan anak mereka. Dalam laman web yang wajib dikunjuni haruslah SUSUIBU.COM (sekarang dah jadi susuibu.my), di sinilah saya menyelam ilmu penyusuan, dan berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru, termasuk Kak Fid, Salwa, dan sebagainya.… Read More »

Kesan-Kesan Bila Tidak Menyusukan Anak

Mac 2013, bila Danny genap 2 tahun, saya dengan persetujuan dari semua pihak, berhenti menyusukan dia. Dannylah satu-satunya anak saya yang tidak menyusu lebih dari tempoh 2 tahun. Abang-abangnya menyusu sampai dapat adik, malah menyusu bersama-sama dengan adik – tandem nursing. Danny pula, tak dapat adik lagi, tapi dah berhenti. Tapi… Manjanya sama je kot.… Read More »

Ibu Menyusukan Anak Merangsang Nafsu Lelaki

Pertama kali isu ini dibangkitkan lewat rancangan hiburan di TV9, saya tak ambil kisah sikit pun. Memandangkan penyusuan susu ibu cukup menjadi perkara taboo dalam masyarakat kita.. sebenarnya masyarakat dunia! Ibu-ibu seluruh dunia berhadapan dengan dilema bila diberi diskriminasi sebegini – menyusukan anak di tempat awam adalah ‘tidak senonoh’ kerana ibu mungkin mendedahkan sedikit payudaranya… Read More »

Hukum Penyusuan dan Bank Susu Ibu

Berkongsi artikel dari Minda Madani: Bolehkan ustaz terangkan apakah hukum penyusuan dan penggunaan Bank Susu ? ————————————————————————————————————- Mengenai penyusuan dari yang bukan ibu kandung, saya berpendapat bahawa apabila seseorang itu mempunyai anak, maka si bapa harus berhati-hati siapa yang menyusukan anaknya dari golongan yang bukan dari ibu kandungnya atau isterinya dalam tempoh menyusu iaitu dalam… Read More »

5 Perkara Kurang Dalam Menyusukan Anak Sehingga 2 Tahun

Ramai para ibu yang berhajat menyusukan anak dengan susu ibu sehingha usianya 2 tahun, namun tak semua yang berjaya melaluinya. Ya, ia adalah satu perjalanan panjang yang sangat mencabar dan perlukan pengorbanan. Mari kita lihat antara punca mengapa seorang ibu gagal menyempurnakan penyusuan hingga bayinya 2 tahun? Kurang Ilmu Walapun penyusuan susu ibu adalah semulajadi,… Read More »

Keperluan Kalsium Semasa Penyusuan Susu Ibu

Kalsium adalah satu elemen yang diperlukan oleh tubuh, samada menyusu atau tidak. Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira2 1.5 % daripada berat badan kita, banyak kan? Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari… Terutama orang perempuan… Read More »

Little Miss Muffet, Susu Ibu dan Susu Formula

Little Miss Muffet adalah sebuah nursery rhyme yang popular. Ia lebih menarik pada saya kerana ada elemen susu ibu di dalamnya. Curd and whey. Curd adalah komponen protein susu yang bergabung menjadi pepejal, dan whey adalah cecair yang masih tinggal. Curd inilah yang dijadikan dadih, keju dan sebagainya. Dalam susu ibu ada kedua2 elemen protein… Read More »

Tugas Payudara Yang Disalahguna

Pada zaman dahulu, orang lelaki memilih pasangannya berdasarkan beberapa perkara, antaranya ialah PAYUDARA yang besar dan PUNGGUNG yang besar. Dua benda tu menandakan kesuburan dan keupayaan untuk kelangsungan spesis mereka. Masyarakat zaman dulu amat mengagungkan payudara sebagai ‘alat untuk menyusukan bayi’. Terdapat banyak tugu yang dibina berkaitan penyusuan susu ibu. Malah dalam masyarakat Rom Kuno… Read More »

9 Tips dan Teknik Membanyakkan Susu Badan

Menghasilkan susu yang banyak adalah ‘syurga’ bagi ibu menyusu. Tapi awas, jangan terlalu terpengaruh dengan doktrin SUSU BANYAK, sebaliknya yang lebih utama ialah SUSU CUKUP. Susu badan yang mencukupi secara amnya yang dapat menampung keperluan bayi, dan mungkin sedikit-sebanyak untuk kegunaan semasa kecemasan. Misalnya jika bayi mengalami nursing strike, ibu mengalami kemeruduman susu semasa period,… Read More »

Panduan Untuk Exclusive Pumping Mothers

Walaupun saya bukan ibu yang mengepam secara eksklusif (bayi tak minum di payudara), tapi saya ada pengalaman sekejap sebagai exclusive pumper, iaitu semasa Fahry berada di SCN Hospital Miri lebih 3 tahun lepas. Mengapa perlu mengepam secara eksklusif? Ada ibu yang istimewa dalam BF ni.. bila bayinya tak boleh minum susu secara direct di payudara,… Read More »

Galactogogues (Milk Booster) : Farmaseutikal, Neutraseutikal & Herba

Di sebalik aktiviti pengosongan payudara yang kerap yang merangsang hormon prolaktin bagi menghasilkan lebih banyak susu, peranan galagtogogues atau makanan penambah susu ni tak dapat dinafikan dari dulu. Walaupun ada yang takde kajian atau bukti saintifik. Tapi, macamana pun konsep nombor 1 tadi (pengosongan payudara atau supply-demand) tetap utama. Milk booster cuma MEMBANTU dan MEMPERCEPATKAN… Read More »

10 Sebab Kenapa Susu Ibu Boleh Berkurangan

Secara teorinya, susu badan akan mengikuti keperluan bayi, tapi nyata ia tak semudah teori, bila dah mula bekerja, ramai ibu yang mendapati demand > supply, atau keperluan anak melebihi yang ibu dapat pam & bekalkan setiap hari. Benarkah hal sebegini boleh berlaku? Dan kenapa? Jom kita tengok puncanya… 1- KEKERAPAN MENGEPAM Biasanya bila dah mula… Read More »

Pengambilan Ubat dan Penyusuan

Menjadi dilema biasa kepada ibu mengandung dan menyusu bila tak sihat “Bolehkah saya mengambil ubat?” Ya, sesetengah ubat berupa drug boleh memberi kesan kepada kandungan dan bayi yang menyusu. Tapi sebelum itu saya nak kongsikan apakah langkah yang perlu diambil semasa menyusukan anak: (1) Menjaga kesihatan di tahap optimum kerana ibu menyusu bukan kena menyusukan… Read More »

Dress/Jubah Menyusu Bling Buubies

Akhirnya dress baru saya telah siap! Dress ke jubah ke, mana2 je boleh. Dress ni cutting straight, longgar & ada cuff pada bahagian bawah dada untuk melebarkan lagi langkah kaki 😀 Senang nak menyusukan anak. So, dah tak ada sebab kenapa ibu menyusu tak boleh bergaya dengan dress/jubah kan 🙂 Ini saya punya, material dari… Read More »

Koleksi Baju Menyusu | Bling Buubies Nursing Wear – Blaus Menyusu Wanny

Rasanya saya tak pernah share koleksi pakaian menyusu Bling Buubies Nursing Wear yang digayakan sendiri oleh saya 😀 Jadi saya rasa lebih afdal untuk saya kongsikan sendiri 😀 Untuk entry pertama ni.. saya kongsikan Nursing Blouse Wanny… Saiz S untuk saya (Uhuhuhu, saya pernah pakai saiz L tau). Falsafah kami untuk menyediakan baju menyusu bagi… Read More »