Tips Kejayaan Penyusuan Untuk Ibu Bekerja

CARA SIMPAN SUSU IBU

Penyusuan susu ibu kini bukan lagi perkara asing. Ibu-ibu yang bekerja sepenuh masa juga boleh menyusukan anak-anak dengan susu ibu, selama mana yang mereka suka. Tidak ada istimewanya ibu yang tak bekerja dan yang bekerja, dalam penyusuan susu ibu, kerana semua ibu ada peluang yang sama. Malah, ibu yang bekerja sangat jauh dari bayi juga mampu menyusukan bayinya (Seorang askar Amerika yang berada di Timur Tengah menghantar susu badan kepada anaknya di USA). Berikut adalah tips penyusuan ibu … [Read more...]

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

BREASTFEEDING CELEBRITY

Sebelum dapat anak pertama dulu, saya dah berazam nak menyusukan anak-anak saya. Ilham datang bila kawan-kawan yang terlebih dulu mempunyai anak dan menyusukan anak mereka. Dalam laman web yang wajib dikunjuni haruslah SUSUIBU.COM (sekarang dah jadi susuibu.my), di sinilah saya menyelam ilmu penyusuan, dan berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru, termasuk Kak Fid, Salwa, dan sebagainya. Saya tak berkesempatan mengikuti kelas-kelas penyusuan yang formal, sekadar kelas-kelas yang dianjurkan … [Read more...]

Kesan-Kesan Bila Tidak Menyusukan Anak

20140122-150430.jpg

Mac 2013, bila Danny genap 2 tahun, saya dengan persetujuan dari semua pihak, berhenti menyusukan dia. Dannylah satu-satunya anak saya yang tidak menyusu lebih dari tempoh 2 tahun. Abang-abangnya menyusu sampai dapat adik, malah menyusu bersama-sama dengan adik - tandem nursing. Danny pula, tak dapat adik lagi, tapi dah berhenti. Tapi... Manjanya sama je kot. Breastfeeding babies, extend ke tak extend ke... Sama je (anak-anak saya lah). Maka, bila dah berhenti menyusukan, secara amnya saya dah … [Read more...]

Ibu Menyusukan Anak Merangsang Nafsu Lelaki

nursing in public

Pertama kali isu ini dibangkitkan lewat rancangan hiburan di TV9, saya tak ambil kisah sikit pun. Memandangkan penyusuan susu ibu cukup menjadi perkara taboo dalam masyarakat kita.. sebenarnya masyarakat dunia! Ibu-ibu seluruh dunia berhadapan dengan dilema bila diberi diskriminasi sebegini - menyusukan anak di tempat awam adalah 'tidak senonoh' kerana ibu mungkin mendedahkan sedikit payudaranya untuk tontonan umum. Katanya, menyusu tak salah, tapi menayangkan aset tu yang salah. Nursing in … [Read more...]

Hukum Penyusuan dan Bank Susu Ibu

Berkongsi artikel dari Minda Madani: Bolehkan ustaz terangkan apakah hukum penyusuan dan penggunaan Bank Susu ? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mengenai penyusuan dari yang bukan ibu kandung, saya berpendapat bahawa apabila seseorang itu mempunyai anak, maka si bapa harus berhati-hati siapa yang menyusukan anaknya dari golongan yang bukan dari ibu kandungnya atau isterinya dalam tempoh menyusu iaitu dalam … [Read more...]

5 Perkara Kurang Dalam Menyusukan Anak Sehingga 2 Tahun

Ramai para ibu yang berhajat menyusukan anak dengan susu ibu sehingha usianya 2 tahun, namun tak semua yang berjaya melaluinya. Ya, ia adalah satu perjalanan panjang yang sangat mencabar dan perlukan pengorbanan. Mari kita lihat antara punca mengapa seorang ibu gagal menyempurnakan penyusuan hingga bayinya 2 tahun? Kurang Ilmu Walapun penyusuan susu ibu adalah semulajadi, namun ilmu penyusuan adalah sangat penting. Seorang ibu yang mahu menyusu dalam jangkamasa yang lama mestilah … [Read more...]