Masa Terbaik Nak Beli Emas?

By | February 23, 2011

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this.

gold_60_day_o_usd

Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar portfolio back to ekuiti and others. Tapi di akhir bulan satu (dalam 21-22/1) harga emas dunia rebound, mainly sebab Tunia + Mesir. And today, harga emas kembali cecah USD1,400 sebab Libya pun hadapi tekanan yang sama.

Kalau sesiapa biasa masa terbaik nak masuk emas (…hehe) and beli masa tengah bottom, nilainya dah boleh naik 6% dalam masa 30 hari; mungkin cukup dah nak cover spread atau perbezaan harga jual beli. So emas yang naik lepas ni boleh la dikira untung terus.

Rahsia kalau nak trade emas untuk jangka masa pendek (1-3 bulan) atau sederhana (3-12 bulan) banyak bergantung kepada skill untuk mengesan “ketidakstabilan”. The first gold bull (emas naik gila-babi) bila ekonomi US runtuh. Kini, “ketidakstabilan” itu adalah krisis timur tengah yang makin menjadi-jadi & merebak.

Kenapa beli emas bila ada benda yang tak “stabil”? Sebab susah nak jaga ekonomi bila asasnya masih lemah tapi harga komoditi makin naik. Bayangkan gaji kita kurang (sebab ekonomi merudum) tapi harga minyak naik (sebab spekulator atau krisis timur tengah), agak-agak kita ada mood ke nak shopping (aka ransang ekonomi)?

Bila u smell the above, maka itulah masa terbaik nak trade (beli untuk jual atau beli je) emas. Tapi ingat, ini cuma berkesan kalau beli emas untuk pelaburan saja. Kalau nak beli sebab tak percaya duit fiat, nak jadikan matawang islam atau sebab tak percaya bank kat dunia ni lagi dah, mungkin tak berapa sesuai la kot.

Unlike bull run sebelum ni, harga USD/RM dah agak stabil; RM3.08-3.03 per USD.

The best part, I don’t think nilai RM naik lebih agresif dalam masa terdekat since banyak pelabur dah agak confident dengan eknomi US dan ekonomi kita yang masih struggle nak recover (as most trading market face slow down, except Indonesia). So, currency risk kalau beli emas may not be that much.

Ha, kalau saya jadi ejen jual emas, boleh laku tak dengan advice sebegini? huhu.

19 thoughts on “Masa Terbaik Nak Beli Emas?

  1. SAHROM

    assalamualaikum mommy lyna..

    setakat nie cuma Maybank je yg gune Islamic kan..public tak gune Islamic kan..bagaimana pula dengan CIMB??

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Massive developing economy with not so much uncertainties & risk

      Reply
  2. shima

    Mommy Lyna dah suggest suruh beli..ha apa lagi?
    ada duit lebih better cari saya…beli jangan tunggu
    lagi kerana peluang yang besar itu dayang secara tiba-tiba. Datang Tidak menentu masa.. Datang di saat kita kesempitan atau kesusahan. Nilailah peluang itu dengan secara bijaksana. Rebutlah peluang yang besar itu,kerana peluang yang besar itu boleh berlalu dengan tiba-tiba. Jangan jadikan seribu alas an untuk tidak merebut peluang yang besar itu! call 0133932766(shima)

    Reply
  3. pelabur emas

    sebelum beli emas..better ada ilmu dulu..beli emas dgn ilmu..

    bukan sekadar jual-beli emas

    Reply
  4. gajahemas

    Alhamdulillah, kalau beli emas untuk simpanan, beli jerk bila2 masa. tapi kalau beli untuk INVEST, rules of invest is implement. kena sentiasa peka dengan isu2 ekonomi dunia =)

    Reply
  5. Geng916

    SELAMAT DATANG KE DUNIA EMAS>>>>
    nak melabur emas boleh…ingat emas adalah barang ribawi….jangan layan emas macam benda lain…
    nak melabur emas pastikan dapat emas…jadi beli emas fizikal…
    kepada anda orang islam ingat…anda akan terlibat dengan riba apabila anda beli emas secara maya…tapi jika anda tak kisah mainlah emas maya…

    akaun simpanan emas yg dianjurkan oleh pihak bank tidak dilindungi oleh PIDM…

    kalau emas fizikal anda boleh insurankan ….

    emas fizikal boleh diarrahnukan…diharap tuan ampunya blog nie akan tulis pada arrahnu pulak lepas nie…
    Geng916´s menulis tentang ..Promosi Barang Kemas Public JewelleryMy Profile

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      byk lagi tau artikel psl emas dlm blog ni, hehe. u’ll find super-gem kalau godek2 my previous posts.

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      huh, terkesan? terkesan dgn ape? I’m just another investor looking for opportunity. emas ni cuma salah satunya; bukan segala-galanya…

      Reply
  6. Aweh Fairuz

    But…Rasanya MLM setuju tak yang emas adalah penyimpai nilai terbaik…bukannya wang kertas…tul tak kata saya?

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Semua asset fizikal will do. Emas just 1 of them.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge