Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah: tak banyak hartanah baru yang cukup menarik tahun ini. Hampir semua … [Read more...]

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan 'harapan' ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda. Tambahan pula sekarang ini, pelaburan dalam logam bernilai (precious metal) seperti emas dan perak semakin popular. … [Read more...]

Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011

Tips peluang pelaburan emas, hartanah, saham & perniagaan tahun 2011 ini sekadar pandangan peribadi saja. Pastikan anda dapatkan pandangan penasihat pelaburan peribadi sebelum bertindak. Jika tiada, kaji sendiri sebelum memilih mana-mana pelaburan. Kalau malas, better DO NOTHING. Malah, strategi do nothing ini terbukti SANGAT berkesan untuk kebanyakan pelabur agar tak jadi mangsa scam oleh orang tak bertanggungjawab. Pelaburan Saham 2011 Bursa Malaysia dah naik 45% in 2009 & 17% in … [Read more...]

Konsep Asas Amanah Saham Hartanah atau REITs

Konsep Amanah Saham Hartanah semudah “jual dan sewa semula”. Sebagai contoh, anda pemilik kedai 4-tingkat yang dibeli dengan harga RM2 juta tahun 2000. Lepas bayar 20% downpayment (RM400k), baki pembayaran (RM1.6 juta) dibuat guna pinjaman bank. Pada masa yang sama, kedai tersebut kita gunakan untuk menjalankan perniagaan milik peribadi. 10 tahun berlalu... Baki pinjaman (lepas bayar ansuran bulanan bank) untuk rumah kedai tinggal RM1.4 juta. Nilai kedai tersebut pula melonjak kepada RM5 … [Read more...]

Amanah Saham Hartanah – Saham KPJ & Al-Aqar REIT

I try to cerita-semula artikel pasal Amanah Saham Hartanah yang lalu pasal KPJ & Al-Aqar REIT, apa kebendenya kaitan dua-dua saham ni? Seperti yg anda tahu, KPJ ni syarikat tersenarai di Bursa yang terlibat dengan industri kesihatan melalui rangkaian hospital swastanya. Antara yang famous mungkin Hospital Ampang Puteri. Al-Aqar REIT pula adalah amanah saham hartanah yang ditubuhkan sebagai pengurus hartanah hampir untuk kesemua hospital KPJ. Jika sebelum ini semua hospital KPJ adalah … [Read more...]

Amanah Saham Hartanah & Amanah Hartanah Bumiputera

Amanah saham hartanah atau Real Estate Investment Trusts (REITS) sama macam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB), kecuali REITS open to anyone regardless of races. Konsep REITS ialah anda membeli ekuiti dalam dana yang terlibat dengan pelaburan hartanah. Dan sebagai pengurus dana REITS, mereka akan membeli hartanah (contohnya bangunan CIMB sebelah SOGO), sewakan hartanah tersebut kepada sesiapa yang berminat dan mengurus hal hal berkaitan maintenance hartanah tersebut. Kebanyakan REITS … [Read more...]