Category Archives: main saham

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan ‘harapan’ ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda.… Read More »

Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011

Tips peluang pelaburan emas, hartanah, saham & perniagaan tahun 2011 ini sekadar pandangan peribadi saja. Pastikan anda dapatkan pandangan penasihat pelaburan peribadi sebelum bertindak. Jika tiada, kaji sendiri sebelum memilih mana-mana pelaburan. Kalau malas, better DO NOTHING. Malah, strategi do nothing ini terbukti SANGAT berkesan untuk kebanyakan pelabur agar tak jadi mangsa scam oleh orang… Read More »

Konsep Asas Amanah Saham Hartanah atau REITs

Konsep Amanah Saham Hartanah semudah “jual dan sewa semula”. Sebagai contoh, anda pemilik kedai 4-tingkat yang dibeli dengan harga RM2 juta tahun 2000. Lepas bayar 20% downpayment (RM400k), baki pembayaran (RM1.6 juta) dibuat guna pinjaman bank. Pada masa yang sama, kedai tersebut kita gunakan untuk menjalankan perniagaan milik peribadi. 10 tahun berlalu… Baki pinjaman (lepas… Read More »

Amanah Saham Hartanah – Saham KPJ & Al-Aqar REIT

I try to cerita-semula artikel pasal Amanah Saham Hartanah yang lalu pasal KPJ & Al-Aqar REIT, apa kebendenya kaitan dua-dua saham ni? Seperti yg anda tahu, KPJ ni syarikat tersenarai di Bursa yang terlibat dengan industri kesihatan melalui rangkaian hospital swastanya. Antara yang famous mungkin Hospital Ampang Puteri. Al-Aqar REIT pula adalah amanah saham hartanah… Read More »

Amanah Saham Hartanah & Amanah Hartanah Bumiputera

Amanah saham hartanah atau Real Estate Investment Trusts (REITS) sama macam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB), kecuali REITS open to anyone regardless of races. Konsep REITS ialah anda membeli ekuiti dalam dana yang terlibat dengan pelaburan hartanah. Dan sebagai pengurus dana REITS, mereka akan membeli hartanah (contohnya bangunan CIMB sebelah SOGO), sewakan hartanah tersebut kepada sesiapa… Read More »

Petronas Chemical IPO ditetapkan @ RM5.04 atau RM5.20

Petronas Chemical IPO nampaknya menarik banyak minat pelabur lately.  Lepas habis book-building process dengan beberapa pelabur institusi (institutional investor aka pelabur besar-besar macam KWSP, Fund Manager etc) minggu lepas dalam dan luar negara, Petronas Chemical chairman umumkan harga jualan saham PCG ditetapkan RM5.04 untuk pelabur runcit (retail investor) dan RM5.20 untuk pelabur institusi jumaat lepas.… Read More »

Cara Main Saham ni Senang ke?

“Cara main saham ni senang ke kak?” Inilah soalan yang selalu saya dapat daripada kawan sepejabat recently. How I wish boleh jawab dengan satu perkataan sahaja, sebab in reality it is not that straightforward. Bagi kebanyakan pelabur yang berminat dengan cara main saham ingat ia semudah: 1-beli murah, jual mahal 2-beli mahal, jual LAGI mahal… Read More »

Belajar Main Saham Cara Warren Buffet & George Soros

Belajar main saham sangat menarik. Lebih-lebih terlalu banyak cara nak buat duit dengan saham ni sampai kita pun pening nak pakai teknik yang mana satu. Being an amateur investor this is my biggest mistake; tercari-cari teknik tanpa memikirkan kesesuaian dengan keperibadian & habit sendiri. Masalah ni sangat biasanya among us. Kita tercari-cari hardware terbaik sebelum… Read More »

Kelebihan Main Saham yg Azizi Ali tak Masukkan Dalam Bukunya

Main saham diketahui sangat sebagai salah satu cara nak melabur. Kalau membandingkan saham dengan mana-mana pelaburan (macam hartanah), semua buku pun tulis kelebihan main saham terletak pada liquidity-nya. Maksudnya tu, senang nak jual-beli tanpa perlu ada pihak ketiga; kalau ada pun broker je la. Tapi bagi saya…, kelebihan main saham ni bukan la pada liquidity-nya… Read More »