Category Archives: Property

Tips Membeli Rumah Demi Anak

“Rumah sekarang mahal-mahal, nak dapat yang harga rendah memang susah” Klise, biasanya apabila nak membeli rumah, perkara utama yang sering dijadikan benchmark adalah – harga. Hakikatnya harga rumah adalah faktor utama apabila kita mula berfikir nak beli rumah. Untuk memiliki sebuah rumah, harga… ya, harga tu memang kita tak boleh nak elak. Gaji kecik macam… Read More »

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan ‘harapan’ ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda.… Read More »

Pinjaman Perumahan: Tempoh Paling Bagus Berapa Tahun?

Hampir semua pembeli rumah pun pakai pinjaman perumahan. Hatta orang yang ada duit sekali pun ambil pinjaman perumahan jugak mainly sebab kadar faedahnya sangat rendah berbanding pinjaman-pinjaman jenis lain. Selain memilih bank yang mampu memberi kadar faedah yang menarik, antara perkara yang bermain di benak pemikiran para pembeli rumah juga ialah, nak pinjam untuk berapa… Read More »

Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over? Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold… Read More »

Beli Rumah Baru Dari Pemaju – Kenapa Saya Tak Pernah Buat Lagi

Abiy told me that banyak kawan-kawan kami yang kini menetap di Miri sibuk beli rumah baru sama ada di Kuala Lumpur atau pun Selangor; probably because dah naik pangkat, HeHeHe. I’m so happy for them. Semoga terus maju & berdaya saing. Being out of KL, memang sedikit sukar nak buat proper property research. So, the… Read More »

Buat Duit Dengan Rumah Sewa

Buat duit dengan rumah sewa makin popular. Sepanjang 10 tahun yang lalu, terlalu banyak buku pasal pelaburan hartanah ni membuatkan makin ramai yang berminat. Saya sendiri terlibat secara langsung dengan pelaburan sebegini kecil-kecilan (actually, sangat kecil). Let me share some insight tentang buat duit dengan rumah sewa ni. Pasaran Sasaran Dalam apa juga perniagaan, perkara… Read More »

Rumah Nilai, Rumah Rawang & Rumah Bukit Beruntung Berbaloi?

Yeah, jom kita tengok jika rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung berbaloi. Jika anda masih belum baca artikel yang lalu, harap maklum bahawa ini adalah sambungan kepada kisah rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung yang sering dikaitkan dengan “tadek Wang, Nilai & Untung” (klik sini). Rumah Nilai Rumah di Nilai kini… Read More »

Rawang “NO Wang”, Nilai “NO Nilai” & Bkt Beruntung “NO Untung”

Jika anda pernah berminat nak melabur dalam hartanah, pasti pernah dengar kata-kata “Rawang Tadak Wang”, “Nilai Tadak Nilai” & “Bukit Beruntung Tadak Untung” SO “jangan la pernah terfikir nak beli rumah kat situ”. Kalau tak pernah dengar tu buat-buat jela pernah dengar yek, huhu. Tapi, kenapa orang cakap camtu? Bukit Beruntung pernah popular sebab pernah… Read More »

Harga Rumah Melambung MELAMPAU

Sesiapa yang ada survey rumah sejak dari awal tahun lepas, pasti terkejut tengok harga rumah melambung melampau-lampau. Kalau ingat, saya pernah tulis pasal harga rumah semasa TERLAMPAU pertengahan tahun lepas yang mana di ulas lagi sekali oleh salah seorang Property Guru Malaysia; Michael Tan, dalam artikelnya bertajuk “How do you make money when there’s a… Read More »

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang Video Senang Faham

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang dalam bentuk video ni memang sangat mudah difahami. Banyak kali gak dah tengok peta laluan MRT Sungai Buloh – Kajang ni tapi video ni mampu memudahkan pemahaman setiap stesen sepanjang laluan. It’s no secret kalau sesiapa nak buat duit cepat/mudah daripada pelaburan hartanah, beli then jual balik property sepanjang… Read More »

Hapuskan Diskaun Hartanah Bumiputera (Bukan Komen Politik)

Susulan cadangan Tony Pua (DAP, PJU) agar 5-10% diskaun hartanah bumiputera dimansuhkan pertengahan tahun lepas, kerajaan selangor (PKR) kini sedang mengambil kira secara serius untuk betul-betul memansuhkannya di Selangor. I know, all this while anda mungkin dah baca komen orang lain tentang perkara ini. Unfortunately, mostly berbaur unsur politik mentah tanpa musabab yang kukuh untuk… Read More »

Kota Damansara Review

Kota Damansara Review ni sekadar pandangan peribadi. Diharap ia dapat membantu sesapa yang mungkin rancang nak beli apa-apa hartanah kat Kota Damansara. Enjoy… Kelebihan Kota Damansara mendapat faedah daripada so called matured neighborhood terdekat; Bandar Utama, Damansara Utama & Tmn Tun Dr Ismail. Ramai penduduk kejiranan terdekat ni berpindah ke Kota Damansara untuk “upgrade”; membuatkan… Read More »

Beli Rumah Cash Menguntungkan Kalau…

Beli rumah cash memang lebih menguntungkan daripada guna pinjaman bank kalau kena tempatnya. Dalam artikel sebelum ni pasal Beli Rumah Tunai Merugikan, anda mesti ada terfikir kalau ada duit sekali pun, lebih baik beli rumah guna pinjaman. Mana taknya, kalau simpan dalam Tabung Haji (wic considered almost low risk @ medium return) saja dah boleh… Read More »

Beli Rumah Tunai Merugikan. Nak Tahu Kenapa?

Beli rumah tunai adalah merugikan, secara teori. Sebelum cerita lebih lanjut, you might find artikel ni bersifat sedikit teknikal. Jangan takut, not so technical though. Tapi saya harap it is something to be considered kalau anda rancang nak beli hartanah dalam masa terdekat. Ada yang cakap beli pakai tunai lebih baik sebab boleh jimat interest.… Read More »

Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011

Tips peluang pelaburan emas, hartanah, saham & perniagaan tahun 2011 ini sekadar pandangan peribadi saja. Pastikan anda dapatkan pandangan penasihat pelaburan peribadi sebelum bertindak. Jika tiada, kaji sendiri sebelum memilih mana-mana pelaburan. Kalau malas, better DO NOTHING. Malah, strategi do nothing ini terbukti SANGAT berkesan untuk kebanyakan pelabur agar tak jadi mangsa scam oleh orang… Read More »

Konsep Asas Amanah Saham Hartanah atau REITs

Konsep Amanah Saham Hartanah semudah “jual dan sewa semula”. Sebagai contoh, anda pemilik kedai 4-tingkat yang dibeli dengan harga RM2 juta tahun 2000. Lepas bayar 20% downpayment (RM400k), baki pembayaran (RM1.6 juta) dibuat guna pinjaman bank. Pada masa yang sama, kedai tersebut kita gunakan untuk menjalankan perniagaan milik peribadi. 10 tahun berlalu… Baki pinjaman (lepas… Read More »