Tips Membeli Rumah Demi Anak

"Rumah sekarang mahal-mahal, nak dapat yang harga rendah memang susah" Klise, biasanya apabila nak membeli rumah, perkara utama yang sering dijadikan benchmark adalah - harga. Hakikatnya harga rumah adalah faktor utama apabila kita mula berfikir nak beli rumah. Untuk memiliki sebuah rumah, harga... ya, harga tu memang kita tak boleh nak elak. Gaji kecik macam saya nak book rumah banglo di Setia EcoPark? Pasti tidak. Namun, untuk membeli rumah, ia bukan sekadar harga. Banyak sudut yang … [Read more...]

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah: tak banyak hartanah baru yang cukup menarik tahun ini. Hampir semua … [Read more...]

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan 'harapan' ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda. Tambahan pula sekarang ini, pelaburan dalam logam bernilai (precious metal) seperti emas dan perak semakin popular. … [Read more...]

Pinjaman Perumahan: Tempoh Paling Bagus Berapa Tahun?

Hampir semua pembeli rumah pun pakai pinjaman perumahan. Hatta orang yang ada duit sekali pun ambil pinjaman perumahan jugak mainly sebab kadar faedahnya sangat rendah berbanding pinjaman-pinjaman jenis lain. Selain memilih bank yang mampu memberi kadar faedah yang menarik, antara perkara yang bermain di benak pemikiran para pembeli rumah juga ialah, nak pinjam untuk berapa tahun? Pendapat yang bisa kita dengar ialah, kalau rumah tersebut digunakan sebagai pelaburan, lagi panjang lagi bagus. … [Read more...]

Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

IMG_0426.png

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over? Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold cash hasil jualan hartanah pertamanya dengan almost zero-downpayment. Duit yang dia dapat 5x lebih banyak daripada gaji … [Read more...]

Beli Rumah Baru Dari Pemaju – Kenapa Saya Tak Pernah Buat Lagi

Abiy told me that banyak kawan-kawan kami yang kini menetap di Miri sibuk beli rumah baru sama ada di Kuala Lumpur atau pun Selangor; probably because dah naik pangkat, HeHeHe. I’m so happy for them. Semoga terus maju & berdaya saing. Being out of KL, memang sedikit sukar nak buat proper property research. So, the most popular way must be register dengan pelbagai developer dan mula research bila dapat call pasal launching baru. So, the choice is limited to new launch I guess. And somore … [Read more...]