Beli Rumah Tunai Merugikan. Nak Tahu Kenapa?

by Mommy Lyna on January 12, 2011 · 65 comments

Beli rumah tunai adalah merugikan, secara teori. Sebelum cerita lebih lanjut, you might find artikel ni bersifat sedikit teknikal. Jangan takut, not so technical though. Tapi saya harap it is something to be considered kalau anda rancang nak beli hartanah dalam masa terdekat. Ada yang cakap beli pakai tunai lebih baik sebab boleh jimat interest.

Betul ke?

Saya baru je dapat SMS daripada banker mengatakan bank dia boleh bagi BLR/BFR-2.4%. Memandangkan BLR/BFR sekarang ditetapkan pada 6.3%, faedah/profit-ratio bersamaan 3.9% (6.3%-2.4%) setahun.

Katakan saya bakal membeli condo RM1 juta dan nak buat pinjaman bank RM900k selama 30 tahun, bayaran bulanan adalah RM4,386.50 sebulan atau RM52,638 setahun atau RM1,579,140 untuk tempoh 30 tahun pinjaman (ini termasuk anggaran insuran RM30k dalam pinjaman).

Jadi, jumlah faedah/profit-ratio yang perlu saya bayar adalah RM649,140 (RM1,579,140-RM930,000). Rugi RM649,140 kat interest?

Nanti dulu…

Kalau saya beli rumah secara tunai, saya perlu berhabis RM1,000,000 untuk harga rumah, RM24,000 untuk duti stem SPA, RM7,450 untuk kos guaman buat SPA & RM372.50 untuk cukai perkhidmatan (klik sini kalau nak tahu cemana nak kira kos beli rumah). Jumlah duit yang perlu digunakan ialah RM1,031,822.50.

Kalau saya beli rumah guna pinjaman bank, saya perlu belanja RM100,000 downpayment, RM24,000 duti stem SPA, RM7,450 kos guaman SPA, RM4,650 duti stem perjanjian pinjaman, RM5,000 kos guaman pinjaman bank, RM2,050 untuk valuation report & RM725 cukai perkihdmatan. Jadi, jumlah duit yang perlu digunakan ialah RM143,875.

Sebab saya tak perlu keluarkan duit sebanyak RM1,031,822.50 (kalau beli rumah secara tunai), penjimatan RM887,947.50 (RM1,031,822.50-RM143,875) saya simpan saje dalam Tabung Haji. Memandangkan setiap tahun saya dapat 5% dividen setiap tahun, nilai simpanan RM887,947.50 tadi akan berkembang hingga kepada RM3,837,658 pada tahun yang ke-30.

Kalau beli rumah tunai, duit RM1,031,822.50 akan habis begitu saja. Tapi kalau beli rumah guna pinjaman bank, walaupun jumlah bayaran pinjaman bank jadi RM1,579,140 pada tahun ke-30, keuntungan daripada pulangan Tabung Haji boleh cover dengan lebihan RM2,258,518! (RM3,837,658-RM1,579,140). Ini tak masuk kalau duit RM887,947.50 tadi dilabur dalam pelaburan yang lebih menguntungkan macam saham, hartanah lain or even emas.

Tapi BLR akan terus naik, macam mana?

BLR Malaysia tertinggi ialah 12.27% (tahun 1998) dan kebanyakan pinjaman perumahan islam boleh ubah ditetapkan max BLR dalam perjanjian adalah 12.27%. Jadi, max interest pinjaman rumah ialah 9.87% (12.27%-2.4%). Dengan interest 9.87%, jumlah bayaran semula pinjaman bank ialah RM8,072.25 sebulan, RM96,867 setahun atau RM2,906,010 untuk 30-tahun; masih rendah jika dibandingkan dengan nilai simpanan jika wang lebihan dilabur dalam Tabung Haji bukan? Masih lebih RM931,648 (RM3,837,658-RM2,906,010).

Jadi, sudah yakin beli rumah tunai merugikan?

Huhu. So, kalau ade duit berjuta-juta pun, try jangan beli cash. Tapi, ade situasi yang lebih untung kalau beli rumah tunai berbanding guna pinjaman bank.

Nak tahu? Tunggu….

{ 64 comments… read them below or add one }

abu saad January 12, 2011 at 8:37 am

ambillah keputusan dr Quran dan sunnah..I always believe in pay in cash and elak transaksi atau pinjaman dgn bank kalau boleh..

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 11:30 am

Tq. I’ll elaborate on that in separate post.

Reply

ayueayang January 12, 2011 at 9:06 am

sama juga dengan konsep beli kereta juga. because nilai duit akan berkurang bila tahun bertambah. Nilai 50K pada tahun 2000 x sama dengan 50K pada 2010… (simple calculation orang x pandai nak ulas2 kias2 mcm facts kat atas) hehehe..

Reply

Schazzy January 12, 2011 at 11:02 am

utk kereta, it is always advisabel to take loan, and pay in installment due to its value depreciation.

Tp kalau rumah ramai ckp, better beli cash..but then again, rumah mahal giler kot skang ni, mmg x mampu la beli cash..so after reading this at tleast lega skit la nak kena bayar installement pun x rasa rugi..;)

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 11:52 am

I ingat beli yg better cash sbb value depreciate. Apa2 jd to the car (kalau hutang tak habis byr) kita hilang nilai kereta & still kne byr hutang yg outstanding. Kalau rumah, almost for sure nilai rumah masa depan boleh cover baki hutang.

Reply

kinna January 12, 2011 at 11:19 am

saya prefer beli rumah cash (kalo ber’wang’) sebab kalo mati tenang sket sbb takde hutang..
:)
kalo perasan, zaman mak ayah kita berumah dulu mana pakai loan. jimat sket2, buat rumah kecik2. bila anak makin besar, baru la abah tambah rumah hasil jimat cermat duit gaji. .kita sekarang sume hutang :( beli enfon ifon pon utangggg…
kinna´s menulis tentang ..bos baruMy Profile

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 11:32 am

Nt i share my thoughts on hutang rumah in islam

Reply

Minyak Wangi Online January 12, 2011 at 1:30 pm

Cik Kinna,

saya pun tak berapa tau sangat pasal loan rumah ni, tapi mengikut pemahaman saya, kalau loan kita tu ada sekali dengan insurans/takaful, jadi kalau kita meninggal semasa loan tu tak abes, insurans/takaful akan tolong habiskan loan tu on behalf of us.
Minyak Wangi Online´s menulis tentang ..Selamat Datang Ke Kedai Minyak Wangi Original!My Profile

Reply

kinna January 12, 2011 at 4:20 pm

memang insurance tolong bayar..tapi bukan on the dot..kalau tak silap, selagi org mati tak habiskan hutang, selagi tu la dia dok kena soal jawab..kalau tak silap la.. lagipun kalau berhutang ni ada komitmen..lambat bayar sket dah kena charge..

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 4:42 pm

hmm, gud point.

but as long as kita tahu hutang tu akan langsai, isn’t that kind of assurance? but i think dlm agreement pun clearly tulis yg if anything happen loan tu langsai. verbally as if orang tu dah setuju untuk langsaikan hutang kalau kita mati & dah beli insurans. the process may take some time la. but sama je mcm kalau orang yang kita pinjam 50 sen tu hanguskan saja bile kita ninggal? except dah setuju awal2 lagi?

Reply

zaim January 12, 2011 at 11:32 am

1 perkara kita lupa.. jika dia beli umah 2 cash.. selepas 30 tahun agak2 brapa dah nilai umah 2.. x perlu tggu 30 tahun.. 5 tahun pun ckup.. may be dah berapa kali ganda dari keuntungan daripada pulangan Tabung Haji td..

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 11:40 am

Good observation. Tapi dgn leverage, roi is amplified. Wht u think?

Reply

abu saad January 12, 2011 at 11:59 am

sbb suasana kita skarg sgt menggalakkan berhutang..jd berhutang menjadi suatu trend yg menjadi virus dan merosakkan..kalu ada duit,beli la cash..kalu x de,hutang la tp kurangkan hutang dan bykkan cash di tangan..

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 12:33 pm

Sorry, i beg to differ. Mmg betul hutang byk membebankan org. Tapi at the same time sgt memudahkan kalau put it in a good use. 

Pisau alone bring no harm or good. Walaupun byk membantu mak potong daging/ sayur, it also used by peragut nk ugut mangsa. Takkan nk ckp kalau boleh pakai gigi jgn pakai pisau?

Even most rich people still hutang (@least for their business) for obvious reason; use other’s money first b4 yours. That’s one way to manage risk.

Reply

Minyak Wangi Online January 12, 2011 at 1:33 pm

Abu saad,

Hutang bagi saya ada hutang baik & hutang tak baik. Ia bergantung pada bagaimana kita menguruskan hutang tu untuk jadikannya hutang yang baik.
Minyak Wangi Online´s menulis tentang ..Selamat Datang Ke Kedai Minyak Wangi Original!My Profile

Reply

k.aliza January 12, 2011 at 12:47 pm

Salam,
Kat mana2pun kalau kita baca tentang pengurusan kewangan, semua cakap berhutang lebih menguntungkan, tapi mana satu kita nak ikut, anjuran Islam ataupun anjuran pakar2 yg memikirkan untung dunia semata-mata.
Selagi kita diajar berhutang, selagi itulah kita mudah mengikut keinginan nafsu kita, sebab nak sesuatu boleh hutang…org dulu2 berbelanja berdikit-dikit, serta belajar mengawal nafsu, tp generasi hari ini seronok berhutang sana-sini.

Pengalaman beli flat secara tunai..alhamdulillah rasa sangat tenang sebab tak payah fikir ttg hutang, rumahpun dah betul2 menjadi milik kita. Sepatutnya kita digalakkan menyimpan serta membeli sesuatu bila dah ada duit, bukannya beli atas angin…

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 1:10 pm

Salam Kak Liza

Islamic finance was designed dgn ulama in the team. Pinjaman rumah islamik is definitely one of the outcome. Isn’t that considered as anjuran islam?

Org dulu2 can do that sbb duduk kampung, kos kehidupan rendah & harga tanah pun murah. My in law grand-pa beli tanah $200/ekar when harga sayur only $0.05/kg. Now, harga tanah yg sama $50,000/ekar when harga sayur dlm $5/kg. Not to mention living kos far outstrip pendapatan over the same period. How?

Reply

Mohd Nadzri Mustakim January 12, 2011 at 2:50 pm

mommy tuan tanah.

maaf kalau kita tak sependapat.

‘Islamic finance was designed dgn ulama in the team. Pinjaman rumah islamik is definitely one of the outcome. Isn’t that considered as anjuran islam?’

Ulama’ bukannyer “sumber” rujukan hukum. Mereka hanya memberi pandangan dan pendapat mengikut pemahaman dan pengeluaran hukum berdasarkan nas. Pendapat mereka masih boleh dibahas dan bukannya tetap (qat’ie)

Better kita rujuk kepada Al-Quran & Sunnah. Apa anjuran terhadap hutang?

Maaf sekali lagi jika kita tak sependapat… anyway ada point utk diketengahkan.
Mohd Nadzri Mustakim´s menulis tentang ..Hadis MuthahharahMy Profile

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 4:36 pm

thanks for the argument. keep on coming. i’m ok.

betul pendapat ulama bukan tetap tapi siapa kita to argue? hidup zaman tadek nabi ni sapa lagi kita nak rujuk (on top of quran & sunnah la of kos). of cos ulama is not equal. each ade stori tersendiri.

quran suruh cepat byr hutang bukan hutang tu haram. kalau hutang beli disko haram la.

Reply

nadiea January 12, 2011 at 5:50 pm

aya mommy lyna, skali baca mmg saya tak paham… wlwpun skrg tgh beli umahlaa… dgn nak amik gomen loan tu… mmg penin! en.hubby jerlaa pikir dulu….

tapi ada betulnyer kan… beli cash lagi bagus… takde hutang2 dah… tp kalo dipikirkan dr segi ekonomi tu… amik loan baguslaa!! mcm kwn bgtau, dia ada attend seminat AKPK tu… antara suggestion diaorg kumpul duit dari skrg, nanti dah pencen beli rumah cahs terus! itu paling terbaik!!! tapi kalo dipikirkan, umah skrg pun harga dah melambung.. inikan nak tggu lagi 30tahun sblm kita pencen, baru nak beli rumah?? brplaa harga umah time tu?? kalo dikira2 bayo sewa tiap bulan smpi pencen pun… dah bule beli umah sebijik kan???

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 6:16 pm

kalao duduk high rise (apt/condo/flat) mmg confirm2 duit sewa tu boleh beli rumah yg tgh duduk tu after 30 tahun.

Reply

riko January 12, 2011 at 6:48 pm

tu… kalau nak beli umah harga sejuta, mcmmana pulak kalau bawah 100,000? adakah sama keadaannya?….

Reply

Mommy Lyna January 12, 2011 at 7:03 pm

Hmm, kenapa boleh lain eh?

Reply

neeza January 12, 2011 at 10:45 pm

mommy lyna,mcm mana pula utk yg takle buat komitmen utk simpanan sendiri?tp duit dalam kwsp mmg dh cukup2 nk beli sebijik rumah
neeza´s menulis tentang ..hello-how do you doMy Profile

Reply

Mommy Lyna January 13, 2011 at 12:53 am

Pulangan KWSP pun lebey kurang sama macam Tabung Haji. So konsep di atas boleh pakai. TAPI, since duit KWSP tak secair cash yg kita ada dalam bank, mungkin lebih elok kalo beli je rumah tu pakai cash kwsp. Pastu baru refinance balik dgn bank lain untuk dapatkan duit cash (yg bulih digunakan lagi untuk dilaburkan semula dalam Tabung Haji).

Harap membantu Neeza.

Reply

pojie January 12, 2011 at 11:32 pm

Salam,
sorry kalo saya terslh memberi pendapat(umur baru je msk 25thn).. just nak share knowledge yg ciput je.. huhu

first, saya sependapat dgn mommy lyna.. hutang kalo kita pandai manipulate bleh menjadi keuntungan.. mcm org buat bisness.. mesti hutang dulu utk support kos operasi syarikat then cover blek dgn keuntungan..

Cume, kalo saya ade 1juta.. saya xbeli satu rumah je.. better beli byk rumah n di kawasan berbeza.. bak kate pepatah “don’t put all eggs in one basket”.. kalo jatuh sume hancur mcm umah kat bukit antarabangsa, harga juta2 jatuh sbb kes tanah runtuh..

so kalo saya ade 1juta, saye akn beli 5 buah rumah dgn buat loan di bank.. so dengan setiap rumah beharga rm200k, saya akan cr lokasi yg sesuai supaya xrugi dikemudian hari.. 10%~20% akan digunakan utk kos membeli rumah.. selebihnya saya masuk tbg haji ke utk 5% dividen..

sbb saye jenis suka ade cash flow.. saya akn sewakn sume rumah tu utk cover monthly komitmen.. kalo harga rumah naik tinggi (5thn ke atas).. saya akan jual dan duit lbey lepas byr hutang rumah saya gunakan utk beli lak di kawasan lain yg menarik.. huhu

just my 2 cent..

Reply

Mommy Lyna January 13, 2011 at 12:56 am

Already sound like a good plan to me. Best of luck!

Reply

sue January 13, 2011 at 2:10 pm

wahhhh…saya setuju!
sue´s menulis tentang ..Bantuan RM500 untuk mangsa banjirMy Profile

Reply

mie January 13, 2011 at 5:39 am

oo…
nampak gayanya, xyah la kumpul duit dulu..
ehheee
mie´s menulis tentang ..Seronokkah Menjadi PelautMy Profile

Reply

mknace January 13, 2011 at 7:08 am

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

Jengjalan dari mknace unlimited
mknace´s menulis tentang ..SMK Bandar Uda Utama – Site surveyMy Profile

Reply

Mama-miya January 13, 2011 at 8:54 am

in my opinion, kalau rumah nak dok sendiri, BUY CASH.

tapi kalau nak sewakan as investment, ambil loan lah. then later 5-10years, kalau nak jual, the price dah naik. so u will earn skit duit after dah tolak hutang bank. ;)
Mama-miya´s menulis tentang ..Mama Miya yang Emosi- Gemuk or Just BesarMy Profile

Reply

abu saad January 13, 2011 at 8:56 am

along…live within ur means..kurangkan hutang dan bykkan cash ditangan…mmg berhutang ni manis tp ia menjadikan kita ibarat hamba disiang hari..ketakutan dimalam hari..

ms dulu PEERS/YPC ada buat talk pasal financial ni..dia kata at least kita kena ada simpanan 6 -12 bulan of monthly expenditures..kalu hutang byk sgt..maka bykla komitmen

sy ada kwn yg hidup dia x de hutang..baik rumah atau keter..dia bukan jutawan pon..tp hidupnya tenang dan bebas utk menggunakan cash di tangan..dia pon masih muda dlm 35 tahun..walaupon anak ada 7 org..income rm1000 sebulan pon masih lebih dr mencukupi dia ckp.

i’m not the best person to write something…sorry to offend anybody..

Reply

Mommy Lyna January 13, 2011 at 10:32 am

Hurm… I think u get me wrong.

Katakan kita ada cash $60k & berminat dgn 1 rumah ni yg dijual dgn harga $50k. Dlm situasi ini, kita ada pilihan sama ada nk beli rumah tu cash atau guna pinjaman. Betul?

I’m not talking ada duit $2 tapi nk beli rumah $2 juta here. Tapi mana lebih baik jika diberi pilihan sama ada nk beli cash atau hutang. So far ok?

Kalau beli cash kita berhabis maybe $55k, so tinggal $5k simpanan utk tanggung kes2 kecemasan or apa2 jela. Let’s not question lebihan $5k simpanan ni cukup ke tak cover 6-12bln expenses yet.

Kalau beli pakai loan, mungkin berhabis $7k saja. So ade lebihan $53k wic is more than enough nk cover 6-12 bln expenses. Takut hutang sampai tak boley tido? I pun tak paham kenapa sbb anything happen still ade duit nk byr hutang. Agree?

So tang mana yg tak selesa? Again, this is when u have money but pakai loan; bukan jenis tadek duit tapi nk loan berjuta ringgit.

Reply

adha January 13, 2011 at 2:25 pm

I think orang kite kne tau la pasal good debt (hutang baik?) and bad debt (hutang jahat?).. pastu dgn definition aset dan beban… kalau tau how to handle bende2 ni, hutang x akan jadi byk problem.

pendapat ku yg x seberapa, Konsep yg Lyna nak cakap ni more or less psl leveraging on money yg kite ade. kalau boleh beli rumah yg same value tapi duit kuar skit, banyak lagi kite boleh buat ngan duit lebih tu..

ape2 pon depends on objektif masing2 dalam perjalanan kewangan die..
adha´s menulis tentang .. Pemenang Adrini’s First Anniversary Contest My Profile

Reply

pojie January 13, 2011 at 9:57 am

saya bersetuju ngan abu saad, sebelum berperang(melabur), kita kenela ade perisai(simpanan 6-12bln dan juga insurans).. duit lbey tu brula gune utk melabur mengikut portfolio masing2.. n paling penting.. melabur dkt ilmu dulu.. just to reduce ur risk..huhu

Reply

UmmuAhmads January 14, 2011 at 9:51 am

Hmmm…. memang ada betulnya artikel ni kalau lihat daripada segi calculation yang dibuat…. cuma mungkin kalau tengok drp satu segi lain, ialah soal habit. Berhutang ni biasanya dia akan jadi habit. Harga rumah takkan naik melambung, jika orang tak boleh berhutang dengan bank…. Budaya boleh berhutang dengan bank, menyebabkan harga rumah naik melambung, dan menambah tabiat orang suka berhutang. I hate bank…. dengan sistem loan yang melampau dan menggalakkan orang berhutang…. semata-mata untuk bank mengaut keuntungan. Entahlah, setakat ni saya tak pernah lagi simpan duit, untuk dapat dividen…. simpan dlm tabung haji untuk pergi haji, simpan dalam bank pulak untuk kecemasan dan keperluan yang mendatang. Tak pernah tahu dan kisah pun tentang pulangan berapa %, etc, sebab ia adalah salah satu sebab riba’ itu diharamkan. Bagi saya, walaupun kita menggunakan sistem islamik (simpanan, loan, etc), selagi kita bergantung dan mempergunakan sistem loan, dividen, etc, untuk mengira keuntungan, ia defeat the purpose untuk tidak menggunakan sistem riba’ dalam kehidupan kita. Wallahu’alam.

Reply

Mommy Lyna January 14, 2011 at 11:29 am

riba’ is a broad subject for argument sake.

dalam sistem pinjaman perumahan islam, bank beli rumah tu and kita beli balik daripada bank, bukan kena byr interest sbb kita pakai duit bank. on surface may look the same tapi kaedah is different. tapi nak dipendekkan cerita, pakai jela term bank konvensional bg senang paham. peminjam terseksa sbb byr lebih mahal drpd harga rumah? macam mana pula peniaga kedai yang sudah tentu jual barang lebih mahal drpd harga yang dia ambil? does it makes pekedai menjalankan transaksi yang tidak sejajar dgn galakan islam untuk berniaga? unless ambil keuntungan berlebihan la…

byk org ingt dividen is part of riba sbb tak tahu where it comes from; so assume faedah/riba pinjaman. the fact is, dividen tu adalah keuntungan yang dikongsi sesama pemegang saham bila syarikat mereka untung. bagi senang nak paham, ppl akan declare in term of %. sebagai pelabur atau peniaga, takkan kita taknak ambil untung setelah susah payah berusaha & ambil risiko? nak buat apa dgn duit tu (sedekah, infaq, judi etc) doesn’t makes dividen tu haram/halal. so next time tengok dapat dividen, cari mana sumber dividen tu.

harga rumah naik melambung sebab mudah nak hutang…

…is definitely true. tapi kalau betul rumah melambung semata-mata sbb senang nak hutang (tanpa faktor fundamental yg kukuh) sooner or later harga rumah pasti collapse; mcm yg dh jadi kat US. if not, harga rumah yg melambung adalah kesan ekonomi negara kita pun yg turut melambung (fundamentally so to speak). cuma jadi masalah bila tak semua org yg dapat rasa kenikmatan ekonomi yg melambung (for so many reasons la of cos).

talks abt bank, yeah, i hate banks too. tapi i hate to keep all the money in my peti besi even more. nak tidor pun tak boleh takut kena masuk pencuri (pdhl ade berapa sen je dlm tu, huhu).

Reply

ramle January 14, 2011 at 7:52 pm

pada saya.,,ade pro dn kontra nya…katakan saya ingin memiliki rumah dengan harga 100k dan saya hanya simpanan 10 peratus sahaja dari jumlah tersebut..,jadi saya perlu menabung 90k lagi ..,dan mungkin mengambil masa antara 5 hingga 10 tahun..bayangkan berapa harga rumah waktu itu..jika di ambik kira harga lot tanah sekaki persegi dan bahan binaan yang naik antara 5 hingga 10 peratus setahun…tentulah agak sukar bagi orang yang makan gaji..kecuali bisnessman agaknya..dan setahu saya bisnessman juga membeli rumah melalui loan walau dia mempunyai cash yang banyak..lagi satu kan dan ade konsep pinjaman dan insuran cara islam..ape yang kita bimbangkan..islam kan memudahkan bukan menyusahkan..w//

Reply

shahrol2 February 17, 2011 at 11:49 am

Apa pun kita rancang klu x ada protection income..kita blum menjadi perancang yg baik..sbb sekiranya berlaku musibah segala yg kita simpan akan habis..harta yg ada terpaksa di jual.lg la klu hilang tempt kita bergantung.nasib ank2 yg masih kecil tidak terbela..isu rumah cash atau loan dah jadi no.2…semua pakar ekonomi dan jutawan dunia bersetuju mengatakan protect income perlu..dan wajib pd yg ada komitmen yg tinggi mahupun yg dah ada byk saving..klu x menyesal di kemudian hari..just share..nk tau lebih detail blh hubungi sy..010-505 5054

Reply

Shahrol February 17, 2011 at 11:32 am

apa yg di bincangkan sangat bgs..tapi lagi bagus bt pelaburan emas fizikal dr saving..riba pun x ada..emas fizikal juga sbgi flow cash.tapi sangat menguntungkan.dgn 10k dlm masa sehari blh jadi 20k.hebat kan..x perlu labur kat saham atau pd sesiapa..just kita belajar teknik shj.dgn ini kita akan cepat jadi jutawan hahaha…

Reply

kumar April 22, 2011 at 1:30 am

Perhatian:,
Adakah anda pernah mencari dana, pinjaman, pembantu kewangan atau keperluan suatu pemberi pinjaman terakreditasi untuk membantu anda bertemu dengan keperluan dan tuntutan, maka anda tidak ada pilihan lain selain mendapatkan perkhidmatan cepat dan boleh dipercayai dari Agency.Apply kami meminjamkan dan mendapatkan dana anda dalam 3-5 hari kerja.
untuk maklumat lebih lanjut hubungi kami hari ini di resortslendinggroup@gmail.com

Reply

MAMAT July 5, 2011 at 11:54 am

MUMMY LINA NI BAJET BAGUS LA..AK CUME BERPEGANG DGN 1 AYAT QURAN YG SARANKAN KITA BERURUSAN SEGALA APE DLM TUNAI..YG KO PROPOSE LOAN LG BGUS KT ORG KENAPE? NK LOAN,LOAN LAH SDIRI..SYP2 SUDAH LA..JGN SMPI ORG CKP ‘BILA MULUT BERSUARA,MAKA AKN NMPK KEBODOHAN ORG ITU’…SORI TT..NO OFFENSE K..

MKSD AK, LET SAY FOR AN EASY EXAMPLE, ADE ORG CKP SUMBER MKNN MC’D TU XHALAL..PASTU DTG SORG MAMAT NI YG BANTAH CKP JAKIM DH KUARKAN SRT CKP SUMBERNYE HALAL..THE POINT IS, KNPE MAMAT TU BERIYA SGT NK BACK UP MC’D..KALO DIER SUKE MKN MC’D, JUZ GO ON BUT DONT HYPNOTIZE OTHERS..

Reply

Mommy Lyna July 5, 2011 at 7:18 pm

Haha, kebodohan tu bergantung dengan tahap pendidikan & exposure seseorang. When there are so many thing boleh buat dengan cash (bukak perniagaan utk org islam etc), kenapa kita hadkan kebolehan cash tu just untuk rumah? What’s the point kalo kunun tanak hutang so tak berani ambil risiko guna cash untuk perkara yg lebih berfaedah? Hutang laa ni pun dah diinsurankan. Kalo tak apa guna perbankan islam cam bank islam?

O, yeah. Nama je “bank islam” issit?

Reply

sue July 6, 2011 at 11:50 am

hotnya topik ni.. ada button like tak?? =)
sue´s menulis tentang ..Buat contest di blog – hanya nak naikkan trafik???My Profile

Reply

poklang November 14, 2011 at 3:15 pm

Hadis pun kena ambil jugak… islam tak melarang bermuamalat ….dan bab muamalat nih satu tajuk besar ( sbb tu ada prof cert, diploma, degree dan master dalam Islamic Finance ). Tanyalah peniaga2 emas tu, sbb apa diaorang gadaikan emas kat Ar-Rahnu untuk beli tambah emas lagi. Dalam bab nih kita gadai/sandarkan rumah dekat bank dan tambah rumah lagi.
Sorry menyampuk kat post yang lama. ;-)

Reply

uriko November 18, 2011 at 6:49 pm

Hurm…

Tak faham… kalau ye tak suke dgn pendapat org, tak perlu kot kutuk bajet bagus whatsoever. tak setuju, you can just say so and state your own resons and thoughts. tak perlu kot nk mengaibkan org whatnot. lgpun, awak kt blog die, kat rumah die. suke hati die kot ape die nk kata. awak sbg tetamu, tak tahu adab kat rumah orang ? besides, kalau ade pendapat awak sendiri, boleh la bawak² menulis di blog sendiri. and then ajak la Pn. Lyna baca and see how your own point of view goes.

Mungkin Pn. Lyna tegas dengan pendapat die. Tp as far as the eyes can go, saya tak nampak pulak dia bambu sesape yang bg komen.

To be honest, saya sendiri lebih suka beli rumah secara tunai. Ok. That’s it. That’s my preference. Dan Pn. Lyna and other commentators dgn pendapat masing².

But just so you realize “Mamat”, or whatever your name is (knp tak letak name sbnr n site sbnr ? takut ?) anda adalah pemberi komen yang palng tidak beradab di page ini. Just saying. But see for yourself for a better view.

Reply

Rosali July 11, 2014 at 8:44 am

Mamat…this is a political forum that u can bombard who ever u want. This is a forum where Pn Lyna is giving her thot about how to go about with regards to financial . She is good in giving her thot n i guess her intention tersangat murni ya. Think before u even open up your mouth….u dont like her idea just say your thot…give ideas. Jangan lah kita jadikan forum ni mcm forum politic “kampongan ” kita yg mana silap2 “menang sorak kampong tergadai”.
Bagi idea yg membina. N if you thot that your idea is much more better that u dont want hear other people ideas than…..open up your own. Just because u can say nasty words that u think that other people can’t ya….maaf zahir bathin. My 2 cents. Jazakallah…

Reply

zul December 6, 2011 at 9:52 pm

assalam,
saya ingin mintak pandangan…saya nak buat rumah then saya gadai tapak rumah tue kat bank….apa pandangan tuan2….jimat atau tidak kalau buat camtu….harap dapat kongsi

Reply

Carl Samsudin December 26, 2011 at 1:03 pm

Bodohnya bila bercakap. Pernah dengar Riba? Pernah dengar Nilai Matawang? Pernah dengar inflasi? Buat research dulu sebelum bercakap. Belajar dari sejarah. TQ.

Reply

mike August 28, 2012 at 9:30 am

ikut kata robert kiyosaki dalam rich dad poor dad
lagi besar rumah yg kita beli dan kita duduk pulak ,lagi besar lah maintenance nya,keluar duit tak habis habis lah istana hinggap ni.
tetapi kalau kita beli rumah besar untuk disewa kan ,perghh besar masyuk income ke dalam poket bulan bulan woo.tak payah kerja dah sebab dah kerja pengutip sewa

Reply

abd rahman June 20, 2013 at 10:28 am

Saya suka artikel ni , Banyak info dan komen 2 yang bernas acxcept 2 komenters yang guna bahasa kasar dan x beradab. Berdiskusi dengan sihat itu mencerminkan keperibadian kita. Lyna you ‘re good , x emosi. TQVM

Reply

Firdaus September 1, 2013 at 9:01 am

Agreed with Mommy Lyna. Ulasan yang bagus, same mcm my lecturer yang dok aja personal finance dlu2 kat UTP. Dia mmg cakap loan is better than cash. And based on your calculation, yes, it makes sense. But there is one type of ppl in this world, yang lebih suka dptkan ketenangan dalaman dgn mengelakkan hutang, walaupun dia tahu that is not a good decision dari segi kewangan. Saya org yang begini :) Lebih relax.

Reply

Nur Fadhli September 30, 2013 at 1:55 pm

Guru saya berpendapat kita diharuskan berhutang keperluan sahaja. Maka untuk rumah pertama, hutang adalah harus. Tapi rumah kedua dan seterusnya bukanlah keperluan. Jadi tidak diharuskan berhutang. Jika kita berhutang untuk rumah kedua dan seterusnya yang mana ianya bukan keperluan bagi kita, maka kita telah menidakkan peluang orang lain yang PERLU terhadap rumah tersebut. Saya hormati pendapat beliau.

Saya pula berpendapat, jika ada BUMI lot yang masih tidak terjual, dan sebelum pemaju menjual atau ‘release’ kepada bukan BUMI, mengapa tidak kalangan kita yang mampu untuk membeli rumah tersebut dengan cara berhutang (Islamik semestinya) dan menyewakannya kepada golongan yang mampu menyewa tapi tidak mampu membeli rumah?

Reply

Khadeejah Hasmad October 9, 2013 at 1:07 pm

Betul. Setuju, beli rumah jangan lah cash, buat rugi. Kalau x percaya artikel ni, boleh baca dari sifu hartanah Tuan Azizi Ali.

Reply

muhaizam March 23, 2014 at 7:09 pm

Maaf sis.. Sy rasa cik terlupa bila kita beli secura pinjaman bank, kita kena byr instalments tiap2 bulan. Sy rasa cik terlupa duit instalment tu kena guna duit gaji (ie bukan duit dr RM1 juta tu)..Jadi keuntungan di Tabung Haji xkan dpt mcm yg dikira di atas tu sbb sbhgnya telah diguna utk bayar instalment selama 30 thn…
just my 2 cents..

Reply

rizwan May 3, 2014 at 8:21 pm

exactly. maknanya perlu sediakan duit selain duit RM887,947.50 yang dimasukkan ke dalam Tabung Haji.

Reply

muhaizam March 23, 2014 at 7:52 pm

“BLR Malaysia tertinggi ialah 12.27% (tahun 1998) dan kebanyakan pinjaman perumahan islam boleh ubah ditetapkan max BLR dalam perjanjian adalah 12.27%. Jadi, max interest pinjaman rumah ialah 9.87% (12.27%-2.4%). Dengan interest 9.87%, jumlah bayaran semula pinjaman bank ialah RM8,072.25 sebulan, RM96,867 setahun atau RM2,906,010 untuk 30-tahun; masih rendah jika dibandingkan dengan nilai simpanan jika wang lebihan dilabur dalam Tabung Haji bukan? Masih lebih RM931,648 (RM3,837,658-RM2,906,010).”
Sy quote dr pengiraan cik seperti di atas , selepas 30 thn simpanan di TH jumlah simpanan bukan RM3,837,658 sbb kiraan di atas hanya akan betul jika instalment bulanan berjumlah RM8,072.25 tersebut tidak diambil dr simpanan TH. Kalau instalment bulanan tersebut diambil dr simpanan TH , maka duit simpanan tersebit akan berkurangan sebanyak RM96,867 setahun dn akan terus berkurangan sehingga RM2,906,010 dlm masa 30 thn..based kiraan cik di atas, maksudnya duit instalment td tidak lain tidak bukan mesti dibyr kpd bank dn diambil dr duit gaji kita..
Berbalik jika kita beli tunai, kita tidak perlu lg membayar instalment bulanan. Oleh itu jumlah RM8,072.25 sebulan yg diambil dr duit gaji td boleh disimpan dlm TH dgn pulangan 5% setahun (compounded bonus) dptlah dlm angaran RM6,435,700 jika disimpan selama 30 thn dn xpernah withdraw..jd jika kiraan betul dibuat maka sy dapati beli rumah secara tunai lg menguntungkan..
..maaf, bkn niat memcari sapa salah sapa betul..cuma berkongsi pendapat..

Reply

muhaizam March 23, 2014 at 11:43 pm

“.. jumlah bayaran semula pinjaman bank ialah RM8,072.25 sebulan, RM96,867 setahun atau RM2,906,010 untuk 30-tahun; masih rendah jika dibandingkan dengan nilai simpanan jika wang lebihan dilabur dalam Tabung Haji bukan? Masih lebih RM931,648 (RM3,837,658-RM2,906,010).”
Sy quote dr pengiraan cik di atas..maksudnya jika BLR tinggi based on interest 9.87% per yr lebihan adalah sbyk RM931,648 shj ( 30 thn dr sekarang) iaitu lebih kurang RM287,000 nilai hari ini (present value) jika beli secara pinjaman bank.
Tp jika beli secara tunai pengiraannya akan jd seperti berikut :
..jumlah RM8,072.25 sebulan yg diambil dr duit gaji td boleh disimpan dlm TH dgn pulangan 5% setahun (compounded bonus) dptlah dlm angaran RM6,435,700 jika disimpan selama 30 thn tanpa withdraw..tolak principal RM2,906,010 = RM3,529,690..tolak smua legal, stamp duty tu RM31,822.50 = RM3,497,867 (future value – 30 thn dr sekarang) , anggaran nilai duit sekarang RM1,076,800 andaikan kadar inflasi di Malaysia 4% setahun..
Dari segi ratio jika beli tunai kita untung 3.75 kali ganda dr jika kita buat pinjaman bank.
Maaf skali lg cik..mungkin sy silap , sy hanya cuba memberi sedikit pencerahan. Hanya Allah lebih mengetahui..

Reply

rizwan May 3, 2014 at 8:15 pm

“Sebab saya tak perlu keluarkan duit sebanyak RM1,031,822.50 (kalau beli rumah secara tunai), penjimatan RM887,947.50 (RM1,031,822.50-RM143,875) saya simpan saje dalam Tabung Haji. Memandangkan setiap tahun saya dapat 5% dividen setiap tahun, nilai simpanan RM887,947.50 tadi akan berkembang hingga kepada RM3,837,658 pada tahun yang ke-30.”

Actually RM887,947.50 itu perlu digunakan utk bayaran ansuran murah untuk tempoh 29 tahun.
Jadi awak x boleh simpan ke Tabung Haji semuanya.

Reply

Muhammad Bari Arshad B Baharudin July 12, 2014 at 7:03 am

Maaflah tp rasa ada kekurangan dlm teori ni..kita akn perlukan duit lbh drp 887k since klau nk ltk dlm bank islam utk byrn monthly loan..so indirectly we huv to spend more than if we purchase in cash..plus we only make loan for 900k..so if ur not realise ur calculating opportunity cost save not the real money u will spend for loan..so if u assume to get 3mil from opportunity cost save it means u huv use another money to pay the loan

Reply

Farid July 12, 2014 at 12:50 pm

Article yg agak dangkal. Failed to considee that for cash purchase, you do not have to pay the mthly instalment, and if those are instead put into tabung haji.

Reply

Farid July 12, 2014 at 1:10 pm

Oops yg kat atas tu dah komen dah apa yg st maksudkan. Maaf maam, calculation you way too biased to support you opinion that if fails to see the other side of the coin.

Sy bersetuju on leveraging, OPM etc. definitely it is the way to go doing business n investment.

Cuba nak tunjuk untung per your calculations tu a bit too naive. Instead you should show from investment perspective barulah tepat. Otherwise it is misleading and memberi misconceptions.

For personal use and not income generating – it could very well be a bad debt.

Reply

Raihanah Ahmad July 13, 2014 at 4:07 am

Pening tengok banyak nombor! Hihih
Raihanah Ahmad´s menulis tentang ..Gaza Berdarah Di Bulan RamadhanMy Profile

Reply

yeen July 15, 2014 at 12:44 am

Hutang is still hutang.. zaman sekrang memang terpaksela berhutang, tak kira mane situasi yang untung. But thanks for the info.. pasni tau dah, dah kaye banyak duit, better beli secara pinjaman jugak hehe
yeen´s menulis tentang ..Sukanya 10 kebaikan berpuasa di bulan Ramadan dari sudut kesihatan!My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: