Beli Rumah Tunai Merugikan. Nak Tahu Kenapa?

Beli rumah tunai adalah merugikan, secara teori. Sebelum cerita lebih lanjut, you might find artikel ni bersifat sedikit teknikal. Jangan takut, not so technical though. Tapi saya harap it is something to be considered kalau anda rancang nak beli hartanah dalam masa terdekat. Ada yang cakap beli pakai tunai lebih baik sebab boleh jimat interest.

Betul ke?

Saya baru je dapat SMS daripada banker mengatakan bank dia boleh bagi BLR/BFR-2.4%. Memandangkan BLR/BFR sekarang ditetapkan pada 6.3%, faedah/profit-ratio bersamaan 3.9% (6.3%-2.4%) setahun.

Katakan saya bakal membeli condo RM1 juta dan nak buat pinjaman bank RM900k selama 30 tahun, bayaran bulanan adalah RM4,386.50 sebulan atau RM52,638 setahun atau RM1,579,140 untuk tempoh 30 tahun pinjaman (ini termasuk anggaran insuran RM30k dalam pinjaman).

Jadi, jumlah faedah/profit-ratio yang perlu saya bayar adalah RM649,140 (RM1,579,140RM930,000). Rugi RM649,140 kat interest?

Nanti dulu…

Kalau saya beli rumah secara tunai, saya perlu berhabis RM1,000,000 untuk harga rumah, RM24,000 untuk duti stem SPA, RM7,450 untuk kos guaman buat SPA & RM372.50 untuk cukai perkhidmatan (klik sini kalau nak tahu cemana nak kira kos beli rumah). Jumlah duit yang perlu digunakan ialah RM1,031,822.50.

Kalau saya beli rumah guna pinjaman bank, saya perlu belanja RM100,000 downpayment, RM24,000 duti stem SPA, RM7,450 kos guaman SPA, RM4,650 duti stem perjanjian pinjaman, RM5,000 kos guaman pinjaman bank, RM2,050 untuk valuation report & RM725 cukai perkihdmatan. Jadi, jumlah duit yang perlu digunakan ialah RM143,875.

Sebab saya tak perlu keluarkan duit sebanyak RM1,031,822.50 (kalau beli rumah secara tunai), penjimatan RM887,947.50 (RM1,031,822.50RM143,875) saya simpan saje dalam Tabung Haji. Memandangkan setiap tahun saya dapat 5% dividen setiap tahun, nilai simpanan RM887,947.50 tadi akan berkembang hingga kepada RM3,837,658 pada tahun yang ke-30.

Kalau beli rumah tunai, duit RM1,031,822.50 akan habis begitu saja. Tapi kalau beli rumah guna pinjaman bank, walaupun jumlah bayaran pinjaman bank jadi RM1,579,140 pada tahun ke-30, keuntungan daripada pulangan Tabung Haji boleh cover dengan lebihan RM2,258,518! (RM3,837,658RM1,579,140). Ini tak masuk kalau duit RM887,947.50 tadi dilabur dalam pelaburan yang lebih menguntungkan macam saham, hartanah lain or even emas.

Tapi BLR akan terus naik, macam mana?

BLR Malaysia tertinggi ialah 12.27% (tahun 1998) dan kebanyakan pinjaman perumahan islam boleh ubah ditetapkan max BLR dalam perjanjian adalah 12.27%. Jadi, max interest pinjaman rumah ialah 9.87% (12.27%-2.4%). Dengan interest 9.87%, jumlah bayaran semula pinjaman bank ialah RM8,072.25 sebulan, RM96,867 setahun atau RM2,906,010 untuk 30-tahun; masih rendah jika dibandingkan dengan nilai simpanan jika wang lebihan dilabur dalam Tabung Haji bukan? Masih lebih RM931,648 (RM3,837,658RM2,906,010).

Jadi, sudah yakin beli rumah tunai merugikan?

Huhu. So, kalau ade duit berjuta-juta pun, try jangan beli cash. Tapi, ade situasi yang lebih untung kalau beli rumah tunai berbanding guna pinjaman bank.

Nak tahu? Tunggu….

Comments

  1. Mrs. Meg Whitman says

    Lelang! Lelang !! Lelang !!!
    Saya Mrs Meg Whitman (CEO) dari Hewlett Packard (HP) menginformasikan seluruh masyarakat dari lelang berkelanjutan laptop HP baru dari berbagai jenis. Inovasi ini adalah untuk membuat orang biasa memiliki laptop dari / nya sendiri dan untuk memberantas kemiskinan. Kami melelang mereka dengan harga termurah yang terbaik dan itu akan dikirimkan kepada Anda di depan pintu Anda langkah. Dengan motif ini, Anda juga bisa menjadi Hewlett Packard (HP) agen setiap berada di dunia. Hubungi kami hari ini untuk memesan sebanyak yang Anda inginkan. Setiap personil yang tertarik harus menghubungi perusahaan melalui email di: hewlettpackardhpcompany@gmail.com. Pesan ini dari Hewlett Packard (HP) perusahaan USA

  2. Mary Robert says

    Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk?
    * Sangat cepat dan segera pemindahan ke akaun bank anda
    * pembayaran bermula lapan bulan selepas kamu mendapat wang anda
    akaun bank
    * 2% kadar faedah rendah
    * bayaran tempoh jangka masa panjang (1-30 tahun)
    * terma-terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lamakah masa yang diambil untuk dana? Selepas Gajah permohonan kredit,
    anda boleh menjangkakan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan
    pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan daripada anda
    .
    Hubungi pegawai syarikat pinjaman berlesen yang sah dan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk lebih banyak maklumat dan pinjaman borang permohonan melalui hubungan sekarang
    e-mel: maryrobert422@gmail.com

  3. says

    Anda membutuhkan pinjaman keuangan mendesak?
    * Transfer cepat dan segera ke rekening bank Anda.
    * Pembayaran dimulai delapan bulan setelah Anda dibayar.
    akun bank
    * Suku bunga rendah 2%
    * Pembayaran jangka panjang (1-30 tahun) panjangnya.
    * Persyaratan pinjaman Fleksibel dan pembayaran bulanan.
    * Berapa lama waktu yang diperlukan untuk mendanai? Setelah mengirimkan aplikasi pinjaman
    Anda dapat mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam.
    Pendanaan di 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
    darimu.

    Perusahaan ini berlisensi dan berlisensi dengan benar.
    Untuk memberikan bantuan keuangan kepada siapa pun.
    Untuk informasi dan aplikasi bentuk pinjaman meningkat.
    Email: Acecashxpress27@gmail.com

    Dengan hormat
    Mr Michael Nelson

  4. says

    NATAL PINJAMAN FORMULIR
    Apakah Anda seorang pebisnis atau wanita? Apakah Anda dalam setiap keuangan
    kekacauan atau dana kebutuhan untuk memulai bisnis Anda sendiri?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi utang atau membayar
    tagihan mereka atau memulai bisnis yang baik? Kamu
    skor kredit yang rendah, sulit untuk mendapatkan dana dari
    bank lokal dan lembaga keuangan lainnya. hubungi kami melalui: acecashxpress27@gmail.com

    perusahaan menawarkan tingkat 2% selama periode ini
    seperti yang kita mempersiapkan diri untuk menyambut kelahiran Yesus Kristus,
    Kami menawarkan Anda kesempatan ini untuk membuat Anda merayakan
    Natal ini dengan cara yang indah dengan keluarga Anda,
    jadi kami mengundang Anda untuk mengisi formulir aplikasi pinjaman dan
    kembali ke kita sehingga waktu ini Natal akan
    merayakan dengan cara yang mulia.

    Formulir aplikasi pinjaman, mengisinya dan pulang

    Nama pemohon:
    Telepon:
    Usia:
    Jumlah yang diperlukan sebagai pinjaman:
    Lamanya:
    Kami bersertifikat, dapat dipercaya, handal, efisien, cepat dan
    dinamis. Hubungi kami hari ini
    Terima kasih dan Tuhan memberkati Anda.

  5. kamarul says

    x faham aku dibuatnya… apa kena mengena beli rumah dengan tabung haji… yg nak pergi tambah beban nanggung 1.5juta (hutang) 1juta (cash). baik beli cash… agak2 5 ke 10 tahun juak rumah tu lg berlipat2 ganda.. labur kat tabung haji tu dapat tinggal kat menara tabung haji ke… adoii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge