Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

By | March 29, 2011

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over?

IMG_0426

Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold cash hasil jualan hartanah pertamanya dengan almost zero-downpayment. Duit yang dia dapat 5x lebih banyak daripada gaji tahunannya & suami COMBINE.

Bukan itu saja. Memang kalau anda beli almost apa-apa saja property 5-7 tahun lepas pasti tersenyum lebar sekarang. Mana taknya, nilainya boleh cecah almost 2x ganda. Tempted dengan kisah buat duit ratus-ratus ribu atas angin dengan hanya beli then jual semula hartanah, saya & abiy memang nak gak buat mende alah ni. Duit yang digandakan nanti boleh jugak la digunakan untuk mengembangkan perniagaan.

Namun, after deep thought we revised our strategy & take precautious move.

BLR Pasti Naik

Trend kadar faedah yang menurun 10 tahun lepas menyebabkan perolehan daripada duit simpanan dalam bank juga makin berkurang (Fixed Deposit). Oleh itu, pelabur kaya yang fed-up kadar pulangan yang sedikit di bank mencari peluang pelaburan lain. Dalam banyak-banyak, hartanah lah yang mereka fikirkan paling selamat sebab almost apa juga jenis jutawan pasti ada portfolio hartanah salah satunya.

Ini mendorong kenaikan harga rumah VERY significantly.

Bukan BLR aje yang turun, jumlah faedah yang bank kenakan juga menurun. Kalau dulu BLR+2%, kini hanya BLR-2% sahaja; beza faedah 5%! Dalam kata lain, sebelum ni pembeli sanggup/mampu beli rumah siap walaupun naik 20-50% daripada harga asal sebab bayaran bulanan pinjaman bank tetap sama; thanks to lower interest rate. Dengan trend kadar faedah yang PASTI meningkat from now on, I’m a bit cautious.

Lower Affordability

Cara terbaik nak menilai hartanah untuk sesuatu lokasi, bandar atau negara ialah dengan mengetahui nisbah harga rumah kepada pendapatan seisi rumah. Menurut Wendell Cox, nisbah harga rumah kepada pendapatan seisi rumah of 3.0 sebagai affordable. Anything beyond that consider as tak affordable aka membebankan.

Survey terbaru awal tahun ini mendedahkan Atlanta, Indianapolis & Rochester yang paling affordable dengan nisbah 2.3-2.4. Hong Kong yang paling membebankan dengan nisbah 11.4. Kalau Hong Kong yang paling tak affordable, you should see KL; 12.1! (Purata Gaji RM2,957 sebulan & Purata Harga Rumah RM432,181). Luckily Selangor cuma 8.1; setanding dengan Melbourne & Sydney.

Dan hampir PASTI harga rumah naik lebih pantas daripada gaji from now on.

Summary

Orang Dulu beli kereta Perodua tak pernah fikir pun nak beli no plate lawa-lawa. Tapi kini I pernah nampak kereta Kancil pakai no plate 2020! Dulu kalau launch Kancil or Kelisa, model rendah cc-nya yang laku. Kancil 650 & Kelisa 880 yang paling cepat sold out. Tapi bila launch MyVi, 1.0 jadi paling tak laku sampai cease production.

Sebab tak mampu nak beli kereta model lain yang cc-nya lebih besar (Vios/City), terpaksa settle dengan kereta Perodua. Dan sebab memang nak cc yang besar, terpaksa beli yang model premium sebab nak pakai untuk jalan jauh. Ini juga scenario yang mungkin disebabkan affordability rakyat Malaysia makin turun?

I hope ETP (High Income Nation) berjaya sebab tu je cara nak reset affordability.

Jika anda rancang nak beli hartanah untuk tujuan jual semula, fikirkan perkara di atas semasak-masaknya. I think masih ada peluang nak buat duit cara beli then jual semula ni, tapi you need to research proper market segment/property location.

Dah tak boleh main beli apa saja hartanah pun; as I find mostly yang pernah buat duit dengan jual semula hartanah yang dibelinya hanya nasib semata daripada strategi sebenar. Plan nak beli untuk duduk, tapi bila dah naik gitu, jual for profit. Then beli rumah lain juga untuk duduk tapi masih berharap dapat jual semula dengan profit?

Janji dapat duit, huhu.

O yek. Talks a bout developer, I ade tulis something about it dalam artikel 9 Tips Membeli Rumah Sebagai Pelaburan Hartanah Paling Menguntungkan; Tips #6. Bottomline, famous developer helps but not 100% sure.

11 thoughts on “Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

  1. adha

    “Dah tak boleh main beli apa saja hartanah pun; as I find mostly yang pernah buat duit dengan jual semula hartanah yang dibelinya hanya nasib semata daripada strategi sebenar.”

    setuju dgn statement ni.. sekarang ni ramai yang beli sebab tengok orang lain byk dpt duit gne cara ni without doing proper research n all… as for me, i prefer to buy subsale property since the price is still affordable..

    pengalaman beli rumah ngan developer ni, capital kite akan stuck kat rumah tu smpi la rumah tu siap baru boleh jual/sewa..
    adha´s menulis tentang .. I’m Writeless Nowadays My Profile

    Reply
  2. knv

    ada rumah kat sek 7 rumah akak ni, tak sampai 3 bulan dah naik harga rm60k. itu completion 2012 hujung. entah dah siap nanti berapa gamaknya harga dia.

    Reply
  3. Wida

    Nak beli rumah pada tahun ni, kena lebih cautious.. kenaikan tahun lepas banyak sangat.. kemungkinan untuk correction tahun ni adalah besar.. tapi untuk jual rumah pada masa ni memang sangat best.. Untung pada sesiapa yang dah beli rumah lebih awal..
    Wida´s menulis tentang ..Worth SharingMy Profile

    Reply
  4. Wida

    Akak dok Miri ye? Saya pun dok Miri gak.. best kalau dapat borak2 dengan akak psl investment ni.. byk benda akak tau..

    Reply
  5. knv

    smartkhalifah. a’ah seksyen 7 shah alam. tapi rumah under construction. teres 3 tingkat. start price (around 3 months ago) rm630k. now ni member baru sign up dah jadik rm690k.

    dah siap sok berapa la gamaknya re-sale value.

    Reply
  6. misty

    knv, waahh.. kadangkala muskil ngan rakyat malaysia.. harga rumah dah lebih setengah juta.. berapa ramai yg mampu beli..n berapa pula la bayaran bulanan.. aduuhh..sakitnya rasa.. kalau skang pun harga rumah pun dah ala-ala x mampu milik.. masa depan bagaimana pula ya??

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Lg 1 cara perspektif Mungkin boleh cari alternatif income lain sampai mampu?

      Reply
      1. knv

        hehehe.. need to ask ourselves is it worth the sweat and tears? 😀

        Reply
  7. misty

    huhu..memang la sweat n tears.. tp byk tears lagik kot… income dr gaji saja memang x mencukupi zaman sekarang yg serba serbi mahal.. tambah2 pula bila loan limit.. lagilah jadi kekangan.. utk golongan sederhana pun, sejak bank wat limit 90-80-70% loan menyebabkan pilihan utk melabur agak terhad. kalau rumah harga 300k (minimum price dah ni.. adoiii..pening), loan layak 70%.. kena ready hampir 100k.. memang sakit la.. tambah2..loan dulu tu ialah sharing nama saja utk apply loan n bukan utk sendiri.. rugi betul terasa… 🙁

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge