Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang Video Senang Faham

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang dalam bentuk video ni memang sangat mudah difahami. Banyak kali gak dah tengok peta laluan MRT Sungai Buloh – Kajang ni tapi video ni mampu memudahkan pemahaman setiap stesen sepanjang laluan.

It’s no secret kalau sesiapa nak buat duit cepat/mudah daripada pelaburan hartanah, beli then jual balik property sepanjang laluan & stesen MRT. The most talked property must be Kota Damansara, RRI, Mutiara Damansara, Bandar Utama & TTDI. Tapi ia bukan sesenang beli mana-mana atau apa-apa hartanah dan terus buat duit okeh…

Sebab harga rumah sekitar stesen MRT ni mostly dah “priced in MRT factor”; dengan kata lain, harga yang dijual hari ni adalah nilai bila MRT tu dah siap dibangunkan. So, kalau you beli harganya yang dah “future price”, berkemungkinan besar tadek untung sangat bila harganya naik tak sebanyak yang disangka-sangka nanti; esp KD.

Somore, harga sewa hartanah di kawasan-kawasan terbabit hari ini masih belum dapat dinaikkan sejajar kenaikan harga rumah yang naik mendadak sejak berita pembinaan MRT heboh diperkatakan. Justeru, you have to incur more losses (sebab maybe sewa tak dapat nak cover pinjaman rumah) selagi MRT belum siap dibina.

Laluan MRT Sungai Buloh Kajang

Kedua, laluan MRT Sungai Buloh ni juga mengundang beberapa kontroversi. Yang mempersoalkan perlu atau tidak tu tak payah komen dulu, ni pasal confirm nak tapi taknak dekat dengan kawasan perumahan mereka. Yang paling lantang bersuara adalah penduduk TTDI. Sampai ada komen kat The Star oleh TTDI Till I Die, huhu.

The issue is, majoriti nak MRT sebab tak tahan harga minyak & tol yang asyik naik dan sangkut dalam kesesakan lalu lintas, tapi taknak pulak sampai belakang rumah. Taknak jauh sangat sampai nak ke stesen pun kena rempuh 2-3 jem tapi taknak dekat sangat sampai boleh dengar bunyi bising tren & sesak susah nak keluar rumah.

It is so controversy sampai one jurnalis The Star (bunyi macam duduk TTDI jugak) respond balik me-support pembinaan stesen MRT dekat dengan rumahnya. Eh, kenapa asyik The Star je eh? Metro & Kosmo tak berminat nak meng-HOT-kan lagik?

Enough said about kontroversi. Use your brainpower what worth and what’s not. Tapi please jangan percaya property boleh naik sampai 300-500% hanya dengan laluan MRT Sungai Buloh – Kajang oleh sesetengah analyst, ejen hartanah atau apa-apa guru yang bersepah dalam newspaper hatta majalah pun ada. 100% maybe logik la jugak for some commercial lot but not more than that la kot in 2-3 years time.

7 thoughts on “Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang Video Senang Faham”

  1. for me the issue utk hal mrt ni bukan mrt tu sendri. tapi berkenaan hal sistem sokongan pada mrt. maksudnya sistem public transport. skrg gomen sebuk nak naik taraf public transport. tapi kalau public transport (bas especially) utk support mrt tu sendri gagal berfungsi, what for? tetap sama jam jugak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge