Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang Video Senang Faham

by Mommy Lyna on February 23, 2011 · 7 comments

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang dalam bentuk video ni memang sangat mudah difahami. Banyak kali gak dah tengok peta laluan MRT Sungai Buloh – Kajang ni tapi video ni mampu memudahkan pemahaman setiap stesen sepanjang laluan.

It’s no secret kalau sesiapa nak buat duit cepat/mudah daripada pelaburan hartanah, beli then jual balik property sepanjang laluan & stesen MRT. The most talked property must be Kota Damansara, RRI, Mutiara Damansara, Bandar Utama & TTDI. Tapi ia bukan sesenang beli mana-mana atau apa-apa hartanah dan terus buat duit okeh…

Sebab harga rumah sekitar stesen MRT ni mostly dah “priced in MRT factor”; dengan kata lain, harga yang dijual hari ni adalah nilai bila MRT tu dah siap dibangunkan. So, kalau you beli harganya yang dah “future price”, berkemungkinan besar tadek untung sangat bila harganya naik tak sebanyak yang disangka-sangka nanti; esp KD.

Somore, harga sewa hartanah di kawasan-kawasan terbabit hari ini masih belum dapat dinaikkan sejajar kenaikan harga rumah yang naik mendadak sejak berita pembinaan MRT heboh diperkatakan. Justeru, you have to incur more losses (sebab maybe sewa tak dapat nak cover pinjaman rumah) selagi MRT belum siap dibina.

Laluan MRT Sungai Buloh Kajang

Kedua, laluan MRT Sungai Buloh ni juga mengundang beberapa kontroversi. Yang mempersoalkan perlu atau tidak tu tak payah komen dulu, ni pasal confirm nak tapi taknak dekat dengan kawasan perumahan mereka. Yang paling lantang bersuara adalah penduduk TTDI. Sampai ada komen kat The Star oleh TTDI Till I Die, huhu.

The issue is, majoriti nak MRT sebab tak tahan harga minyak & tol yang asyik naik dan sangkut dalam kesesakan lalu lintas, tapi taknak pulak sampai belakang rumah. Taknak jauh sangat sampai nak ke stesen pun kena rempuh 2-3 jem tapi taknak dekat sangat sampai boleh dengar bunyi bising tren & sesak susah nak keluar rumah.

It is so controversy sampai one jurnalis The Star (bunyi macam duduk TTDI jugak) respond balik me-support pembinaan stesen MRT dekat dengan rumahnya. Eh, kenapa asyik The Star je eh? Metro & Kosmo tak berminat nak meng-HOT-kan lagik?

Enough said about kontroversi. Use your brainpower what worth and what’s not. Tapi please jangan percaya property boleh naik sampai 300-500% hanya dengan laluan MRT Sungai Buloh – Kajang oleh sesetengah analyst, ejen hartanah atau apa-apa guru yang bersepah dalam newspaper hatta majalah pun ada. 100% maybe logik la jugak for some commercial lot but not more than that la kot in 2-3 years time.

{ 7 comments… read them below or add one }

zuhaini February 23, 2011 at 4:44 pm

ala… setakat area semantan je..? ingatkan dia nak stop by kat Pusat Sains Negara.. huhuhu :(

Reply

Mommy Lyna February 23, 2011 at 5:29 pm

Nk sume saintis bykkn exercise

Reply

ekin July 8, 2011 at 2:01 pm

betul tu…kenapa lah tak buat kat pusat sains negara..

Reply

zuls February 23, 2011 at 7:37 pm

best gak ni.. thanks sharing video ni, baru nampak sikit.
zuls´s menulis tentang ..HelloBar 5 Invites To My Twitter FriendsMy Profile

Reply

antudegil February 24, 2011 at 1:39 am

for me the issue utk hal mrt ni bukan mrt tu sendri. tapi berkenaan hal sistem sokongan pada mrt. maksudnya sistem public transport. skrg gomen sebuk nak naik taraf public transport. tapi kalau public transport (bas especially) utk support mrt tu sendri gagal berfungsi, what for? tetap sama jam jugak.

Reply

Mommy Lyna February 24, 2011 at 12:34 pm

bas untuk ke MRT pun ada jugak nanti. boleh baca dalam doc ETP kay bawah:
=> http://etp.pemandu.gov.my/Download_Centre-@-Download_Centre.aspx (download chapter 5)

cuma sekarang ni MRT pun masih berideologi, belum masa nak push punya laluan for MRT lagi.

Reply

miera February 24, 2011 at 9:14 am

TQ for the info ..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: