Category Archives: Property

Buat Duit Dengan Rumah Sewa

Buat duit dengan rumah sewa makin popular. Sepanjang 10 tahun yang lalu, terlalu banyak buku pasal pelaburan hartanah ni membuatkan makin ramai yang berminat. Saya sendiri terlibat secara langsung dengan pelaburan sebegini kecil-kecilan (actually, sangat kecil). Let me share some insight tentang buat duit dengan rumah sewa ni. Pasaran Sasaran Dalam apa juga perniagaan, perkara… Read More »

Rumah Nilai, Rumah Rawang & Rumah Bukit Beruntung Berbaloi?

Yeah, jom kita tengok jika rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung berbaloi. Jika anda masih belum baca artikel yang lalu, harap maklum bahawa ini adalah sambungan kepada kisah rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung yang sering dikaitkan dengan “tadek Wang, Nilai & Untung” (klik sini). Rumah Nilai Rumah di Nilai kini… Read More »

Rawang “NO Wang”, Nilai “NO Nilai” & Bkt Beruntung “NO Untung”

Jika anda pernah berminat nak melabur dalam hartanah, pasti pernah dengar kata-kata “Rawang Tadak Wang”, “Nilai Tadak Nilai” & “Bukit Beruntung Tadak Untung” SO “jangan la pernah terfikir nak beli rumah kat situ”. Kalau tak pernah dengar tu buat-buat jela pernah dengar yek, huhu. Tapi, kenapa orang cakap camtu? Bukit Beruntung pernah popular sebab pernah… Read More »

Harga Rumah Melambung MELAMPAU

Sesiapa yang ada survey rumah sejak dari awal tahun lepas, pasti terkejut tengok harga rumah melambung melampau-lampau. Kalau ingat, saya pernah tulis pasal harga rumah semasa TERLAMPAU pertengahan tahun lepas yang mana di ulas lagi sekali oleh salah seorang Property Guru Malaysia; Michael Tan, dalam artikelnya bertajuk “How do you make money when there’s a… Read More »

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang Video Senang Faham

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang dalam bentuk video ni memang sangat mudah difahami. Banyak kali gak dah tengok peta laluan MRT Sungai Buloh – Kajang ni tapi video ni mampu memudahkan pemahaman setiap stesen sepanjang laluan. It’s no secret kalau sesiapa nak buat duit cepat/mudah daripada pelaburan hartanah, beli then jual balik property sepanjang… Read More »

Hapuskan Diskaun Hartanah Bumiputera (Bukan Komen Politik)

Susulan cadangan Tony Pua (DAP, PJU) agar 5-10% diskaun hartanah bumiputera dimansuhkan pertengahan tahun lepas, kerajaan selangor (PKR) kini sedang mengambil kira secara serius untuk betul-betul memansuhkannya di Selangor. I know, all this while anda mungkin dah baca komen orang lain tentang perkara ini. Unfortunately, mostly berbaur unsur politik mentah tanpa musabab yang kukuh untuk… Read More »