Category Archives: Finance & Investment

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan ‘harapan’ ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda.… Read More »

Peluang Pelaburan 2011: Semakan Semula (Emas, Saham, Hartanah)

Saya pernah tulis pasal Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011 pada 30 Disember tahun lepas. Masa saya tulis artikel tu tahun lepas memang dah set nak buat some update 6-bulan lepas tu, just nak calibrate my own forecast tentang financial markets di Malaysia. Alih-alih dah bulan lapan, nak masuk bulan 9 dah pun,… Read More »

Tabung Pendidikan Untuk Anak-Anak

Sebenarnya dah lama saya dapat soalan ni, tentang plan terbaik untuk tabung pendidikan anak-anak. Saya adalah antara orang yang concern tentang tabungan untuk pendidikan anak-anak ni, tanpa meletakkan “Scholarship” sebagai salah satu faktor, kerana beberapa sebab: 1) Competition untuk mendapatkan scholarship yang semakin sengit. 2) Menyebabkan anak-anak terikat dengan scholarship 3) Masihkah ada scholarship? Jadi,… Read More »

Makan Gaji Tetapi Kaya?

Kita sering mendengar tentang keluhan orang makan gaji kononnya “gaji tak cukup”, “kerja banyak gaji sikit”, “kerja macam nak mati tapi gaji takat situ aje”, “aku makan gaji je”, pendek kata kalau makan gaji, hidup tak berapa nak mewah a.k.a. takkan kaya. Betul ke makan gaji takkan kaya? Dan, betul ke makan gaji tak boleh… Read More »

Buku Kewangan Bagi Beginner & Amatur

Buku kewangan kini sangat berlambak di pasaran. Terlalu banyak buku sampai buat kita runsing tak tahu mana nak baca dulu, kan? Bila saya mula-mula berminat nak belajar selok-belok kewangan ni, buku terbitan tempatan tak berapa banyak & agak membosankan. So end up banyak baca buku mat saleh. Tapi over the years, Isaya ada pick up… Read More »

Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this. Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar… Read More »