Category Archives: Family Money Management

Financial Freedom dari Kacamata Mommy Lyna

Bila bercakap tentang financial freedom, apa yang terbit dalam kotak pemikiran? Kaya-raya? Kereta besar? Rumah besar? MLM? 😀 Financial freedom dari kacamata Mommy Lyna ialah keadaan bila kita ada full control terhadap kewangan kita, tanpa dibatasi olehnya. Macamana tu? Full control bukan bermakna tak kisahlah shopping sampai RM30 ribu sekali keluar, tapi kita boleh kawal… Read More »

Beli Rumah Cash Menguntungkan Kalau…

Beli rumah cash memang lebih menguntungkan daripada guna pinjaman bank kalau kena tempatnya. Dalam artikel sebelum ni pasal Beli Rumah Tunai Merugikan, anda mesti ada terfikir kalau ada duit sekali pun, lebih baik beli rumah guna pinjaman. Mana taknya, kalau simpan dalam Tabung Haji (wic considered almost low risk @ medium return) saja dah boleh… Read More »

Tips Jimat Duit Yang Ibu Perlu Tahu

Kata orang, ibu rumahtangga ni menteri kewangan. Tapi ada juga ibu yang jenis boros, tapi memang kadang2 Tuhan temukan beliau dengan suami yang ‘kedekut’, jadi kuranglah sikit sifat keborosannya. Walau macamana boros pun seorang ibu itu, mahu tak mahu kena tahu juga tips & trick untuk berjimat cermat. Tambah2 lagi kalau antara ibu dan ayah… Read More »

Tips Jimat Wang : Jadi Praktikal

Bila dah masuk gaji mula lah nak plan shopping sana shopping sini, beli itu beli ini. Tengah-tengah bulan depan nanti baru terfikir “mana perginya duit aku? Duit mengalir macam air. Saving bukan banyak mana pun”. Mana taknya, awal-awal dapat gaji hari2 makan restoran mahal-mahal, beli baju 2-3 pasang, kasut 2-3 jenis, belum masuk handbag, gelang,… Read More »

Cara Nak Simpan Duit Dah tak Boleh Pakai. Kini Ada Cara Baru!

Cara nak simpan duit memang pelbagai. Ada yang tolak terus daripada gaji setiap bulan, ada yang simpan duit lebihan syiling dan bank-in setiap akhir bulan dan ada juga yang bergantung kepada 1001 insuran yang kini berlambak di pasaran untuk keperluan kecemasan dan simpanan hari tua. Menarik kan? How about you? Kalau ada tips cara nak… Read More »

Tourism Malaysia Melamar Kami!

Saya sedang membelek-belek roti di Cold Storage sewaktu seorang wanita Arab menegur. (Oh saya sangat suka dengan roti Cold Storage, lembut, wangi, sedap….). Wanita tersebut bertanyakan kepada saya, adakah roti sosej yang ada di situ halal? Saya katakan ya, ia halal. Dia bertanya lagi, bagaimana nak tahu kalau ada yang tidak halal (merujuk kepada sosej… Read More »

OPR Naik Lagi Kali Ke-3 in 2010 – Saya Tak Setuju!

Minggu lepas OPR naik lagi untuk kali ketiga dalam tahun 2010. Bank Negara Malaysia naikkan OPR sebanyak 25 basis point. Nak senang cerita, BLR or BFR bakal dinaikkan oleh semua bank yang terlibat daripada 6.05% kepada 6.30%. Antara sebab yang semua surat khabar report ialah: 1-pengeluaran Malaysia naik 12.5% 2-pinjaman perniagaan naik 6.1% 3-pinjaman perumahan… Read More »

Merancang Kewangan Keluarga

Bila bercakap soal kewangan, biasanya yang muncul dalam kepala kita ialah tentang duit.Ye lah memang sah2 la, kata dasarnya pun dari WANG=DUIT. Ramai di kalangan kita ni sebenarnya mengalami masalah kewangan yang tak sudah2. Tak kira siapa, orang kata makin besar periuk, makin besarlah keraknya. Maknanya makin ‘kaya’ seseorang tu, makin tinggilah maintenance. Yelah, kalau… Read More »

Cara Berjimak Yang Berkesan

Berjimak adalah salah satu perkara yang penting dalam kehidupan kita. Dan kita dapati semakin tiada duit seseorang itu, semakin berjimaklah di untuk menambah rezeki. Saya juga termasuk dalam golongan itu, lebih2 lagi ketika tengah sengkek. Ada orang yang memang dari awal dia suka berjimak sampai jadi kaya, hinggakan bila dah kaya raya pun masih berjimak… Read More »

Buat Duit Online – Bukan Senang Nak Senang

Di bawah ini adalah kisah benar: Na O Mei (bukan nama sebenar) teruja bila melihat para pengguna internet yang menjana pendapatan yang lumayan dari online, sama ada dari blog peribadi seperti Red Mummy, dari iklan seperti Irfan Khairi dan sebagainya. Tambahan pula ramai kawan-kawannya juga berjaya menjana wang dari blogshops, Google Adsense, Nuffnang dan sebagainya.… Read More »

A Day at Prince Court’s Pediatric Ward. Luckily We Don’t Have to Bear The Cost.

It was 1.00 a.m. when I gave Hafiy his paracetamol syrup dosage prescribed by Doctor Lai. His body temperature was 40.5 degree celcius then. I sponged his body as well. At 2 o’clock he woke me up and his body heat was still there. I woke Abiy and thought we had to bring him to… Read More »

Don’t Work for Money: Are You One of Them?

Auntie Fatin just finished her first degree from UM. She’ll be known as Malaysian Geologist very soon. It might be soon enough that Abiy keep on brainwashing her on how to treat money since her very first paycheck, almost every single day. It’s not because Abiy want to membebel that much, but it’s part of… Read More »

Mommy Cash Special Strict Offer for MySuperKids Readers

**This Mommy Cash insider offer is reserved for MySuperKids readers/ subscribers. First phase rolls out is limited to the first five fast customers only. So read this carefully. Follow up on my previous blog post about Mommy Cash; I’m going to release beta copy of Mommy Cash soon. But before you order right away, let… Read More »

iPod Touch With Mommy Cash

I never bought Abiy anything, without he knowing it, since our financial management system makes me almost impossible to get something for Abiy secretly. Even, on his birthday pun I couldn’t give him any surprise. 2 days ago, Abiy told me that he teringin to have an iPod Touch. I thought he was just ‘cakap… Read More »