Pengurusan Kewangan Keluarga Kerja SUAMI Sahaja, kan?

By | March 2, 2011

Pengurusan kewangan keluarga 101% tugas suami, betul? Rata-rata kalau tanya soalan ni to all my friend, jawapannya lebih kurang sama. Habis bagus pun 70%; wic mean 20-30% je pasal kewangan keluarga yang sang isteri ambil tahu.

Dalam artikel ini, I’ll prove kenapa ia 100% tanggapan yang salah.

Pasti Suami Anda Tahu Mengurus Wang?

Menjadi idaman isteri lepas kawin kita boleh bergantung harap dengan suami; terutamanya bangsa Melayu, termasuk hal-ehwal pengurusan kewangan keluarga. Malangnya, tak semua lelaki tahu cara terbaik mengurus wang mereka sendiri, apetah lagi mengurus kewangan sesebuah institusi keluarga (scope yg lebih besar).

Kedua, kadang-kadang kita tengok laki kita ni macam baguih urus wang sana-sini. But how sure are we dia betul-betul tahu selok-belok perihal kewangan? Ego lelaki ni hebat. Even mereka sebenarnya tak tahu, most of the time mereka akan berlagak tahu. Untung la kalau dapat laki jenis mudah mengaku kesilapan cos mostly NOT!

Mereka Juga Perlukan 2nd Opinion

Nah, pengurusan kewangan masa kini can be harsh at times. Kalau tersilap langkah boleh jadi gelap masa depan kita anak beranak. Elok-elok boleh tanggung sendiri anak belajar luar negara, dek suami kita yang melakukan kesilapan dalam pelaburan, terpaksa bergodok bergadai jual harta (esp rumah sendiri) sebab nak bayar hutang.

No matter how good suami kita dalam mengurus kewangan keluarga, dia pasti perlukan check & balance. Orang yang paling layak mestilah orang yg paling dia percaya; wic is his spouse la kan? Kalau dia lebih percayakan orang lain daripada kita (esp dalam bab kewangan in this case) maknanya kita perlu brush-up our skil LOL.

I ade tulis “Yang membuatkan saya sedikit terkilan bila limited friends of mine yang boleh masuk berbincang about finance. Selain Abiy, I can only talk to my banker, lawyer, agents & officer je for 2nd opinion, boring taw… ” dalam Apa Pekerja Malaysia Mahu (Selain Duit) by 2020?. So make sure your spouse tak boring on u (lain mcm plak ek).

Tolong Fikir Demi Kebaikan Bersama

Suami ni banyak benda dia kena fikir. Politik tempat kerja, krisis adik-beradik, beban kewangan etc sehingga terpaksa meletakkan pengurusan kewangan keluarga priority paling bawah. Kadang tu bukan sebab dia taknak ambil tahu, tapi tak sempat. Jadi peranan kita sebagai isteri solehah zaman moden tolongla fikirkan cara.

Saya pasti, suami kita inginkan yang terbaik buat keluarganya sendiri. Tapi kalau dah ada kekangan yang perlu dihadapi/diselesaikan terlebih dahulu, mungkin menjadi tanggungjawab kita pula tolong beri buah fikiran kalau bukan ambil alih. Jika perlu berahsia, nakwat cemana kan? Tapi kalau boleh berbincang la dulu.

15 thoughts on “Pengurusan Kewangan Keluarga Kerja SUAMI Sahaja, kan?

  1. knv

    i think both suami isteri memang harus bersama uruskan kewangan keluarga. kewangan can make or break a family, so tak adil kalau salah seorang sahaja yang bertanggungjawab untuk mengurusnya. where got road?

    p/s: apsal dengan pop-up advert nih? nyibuk ahhh 😛

    Reply
  2. SAHROM

    assalamualaikum mommy..

    yg penting kerjasama dan prbincangan harus senantiasa dilakukan sesama suami isteri..jika si isteri kurang memahami akan selok belok ini, jika diasah oleh sang suami pasti ia akan berhasil juga malah mungkin lebih hebat lagi dari sang suami…
    SAHROM´s menulis tentang ..Mengambil PeluangBukan Semua Ada Peluang ItuMy Profile

    Reply
  3. juanita

    Kerjasama….kerjasama……for me trust tu kene ada at both side. Communication kene telus & ikhlas. Kene ada kematangan dalam mebuat keputusan. Siapa lagi nak dipercayai kalau bukan other half kita kan. tapi pernah hari tu g bukak joint accout. Leh lak officer tu jengkil kan mataa cakap….’r u sure!!!!!’…apa daaaaa……’

    Reply
  4. Puteri

    Yup this is tugas bersama. In my case, usually the decision maker is him (after I lay out the options we have) and operation wise is me. Kita decide bersama nak buat apa dgn duit or nak beli apa or nak invest apa..tp tang isi borang, settle everything is me. Dia tinggal nak sign je.
    Puteri´s menulis tentang ..The baby budgetMy Profile

    Reply
  5. Lyna

    wa..bagusnyer kalau dapat husband yang cenggitu..tapi camner plak..kalau husband memang pandai mengurus kewangan tapi tak pandai nak menambah income. At last..si isteri juga yang cover semua ..memang ada..n rasanya ramai yang setuju zaman sekarang isteri lebih bijak menambah n mengurus kewangan.
    Tapi betulker suami nih bnyk nak fikir..saya rasa orang lelaki lebih suke tak nak pikir n tak kisah jer…isteri nih yang terlebih pikir…
    Lyna´s menulis tentang ..Tutorial- Mcm Mana Nak Buat STICKY POSTMy Profile

    Reply
  6. odan_odc

    in my case suami yg menguruskan wang (termasuk la gaji isteri)..hehe. Actually penat juga nak tgk budget hari2. Mmg best kalau isteri pun amik tau pasal benda2 ni..

    Reply
  7. kinna

    bg saya, dua2 kena saling bantu membantu menguruskan kewangan keluarga.. kami laki bini, nak beli atau buat apa2 pon, sume tong-tong..so, tak rasa sgt beban kewangan 🙂
    kinna´s menulis tentang ..Prioriti dalam hidupMy Profile

    Reply
  8. yana

    tajuk artikel mcm menarik..tapi bila baca bahan penulisan mcm hampeh..meluat trus nk baca..kalo tulis bahasa melayu guna bahasa melayu trus..kalo nk english tulis english trus..xpyh nk campur aduk..bkn kata xphm english tp agak menyampah merosak bahasa.

    Reply
    1. Amir

      Ada juga orang macam ni. Ilmu yang nak disampaikan tak mengira batas bahasa. Selagi mana boleh difahami oleh orang ramai apa salahnya. Kalau nak kira merosakkan bahasa, rasanya awak kena suluh diri sendiri dulu kot.

      Reply
  9. Maya

    sudah 12 thn lebih saya berumah tangga..sejak tulah kewangan Smua saya serahkan pd suami menguruskannya…sejak kami ada kereta, biarkan pun dua dua kerja senantiasa takde Cash Savings yg boleh di Put Aside..bagaimana boleh saya didik suami saya, Cash Flow pun penting..takkan nak pgi ketok pintu rumah org..saya tak mau org kata bli kereta Mampu!..itu ini takde $ pulak…sejauh ini belum pernah lah mintak org $…but however I nd to guide my dearest hubby how impotance is to have Cash Flow Indeed is to Flow as well as to Keep…tlh jwb melalui emel saya. tnx… Kota Singa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge