Pendaftaran Masuk Sekolah Tahun 1 Online

by Mommy Lyna on July 12, 2010 · 22 comments

Tok Ma memberitahu sekarang ni nak mendaftar masuk sekolah darjah 1 dah boleh buat online. Kami sebagai ibu bapa yang tak ada contact di sekolah rendah berdekatan, berkenaan bila mereka mula buka pendaftaran, rasa seronok lah. Senang kan daftar online. Walaupun Hafiy baru nak masuk 3 tahun, tapi kena daftar cepat-cepat (masa umur 4 tahun) untuk dapatkan tempat di sekolah pilihan kami. Kalau tak kena lah masuk sekolah lain.

Nak memilih sekolah untuk anak, oh memang hari2 kami bincangkan. Sekolah rendah di mana, sekolah menengah nanti nak masuk SBP ke sekolah biasa… Tapi khabarnya JPA dan tetapkan bagi sekolah harian, untuk dapatkan scholarship JPA perlu sekurang-kurangnya 9A+ dan kegiatan ko-kurikulum. Apa gilaaaa… siapa je yg dapat 9A+, isk3x. Pastu kalau dapat 9A+ tapi tak ada kegiatan ko-ku pun tak layak jugak.

Jadi, apakah sekolah berasrama penuh menjadi pilihan kami? Ataupun sekolah swasta? Kalau dah sekolah harian biasa dah macam tu punya susah nak dapatkan scholarship, JPA lagi tu.. sekolah yang tak tersenarai macamana? Kena skor gila2 dalam SPM ditambah kegiatan ko-ku seperti jadi kapten pasukan bola sepak la gamaknya… Tak ada UPSR & PMR pun tambah pressure kat tempat lain.

Berbalik kepada pendaftaran tahun 1 online, maka saya pun carilah di mana letaknya situs (eceh, cakap Indon pulak) untuk mendaftarkan si Hafiy. Walaupun bukan sekarang tapi just to get the overview.

Tapi saya cuma dapat buka yang negeri Selangor saya. Negeri lain termasuk Kuala Lumpur tak ada buat lagi kah?

Tak apa, kita akan terus keep on updated dengan benda ni. Taknaklah Hafiy terlepas nak sekolah dekat dengan rumah!

mei 003

Dah besar anak-anak saya. Jap lagi masuk sekolah dah.

{ 22 comments… read them below or add one }

Madoct July 12, 2010 at 2:00 pm

Ha… laama sungguh tk Ym ngan lina kan? Dah tk online ek skang ni?
Pasal sekolah kan, KL belum wat online registration lagi la. Apa la..ketinggalan sungguh. Akak pon dah daftar Aidil 4thn masuk SK Bukit Jalil. Dekat dgn rumah nanti..ehhe..

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:49 pm

tulah. skg ni dah pindah oifis, xleh YM :D

hahaha igkan KL yg paling canggih. tunggu thn depan nak register Hafiy ni. nak jugak sekolah yg dekat rumah hehehe.

Reply

rahma June 22, 2011 at 3:58 pm

gmn sih cara’a ??

Reply

amirah July 12, 2010 at 2:25 pm

boleh ke nak register skrg?brape had umur?bleh tak kalo nk daftar anak 6 bulan..hehehe..melampau tak??
.-= amirah´s last blog ..Akhirnya Spain MenangYaribba YaribaaBenar Ramalan Paul Sotong Goreng Pun Sodapp =-.

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:50 pm

uhh 6 bulan tak boleh lagi tuh huhu. melampau tu taklah, tapi sah2 kene reject huhuhu.

my MIL kata 4 tahun kalo sekolah kat KL. cane2 pun kene salu alert bila depa bukak registration nih :D

Reply

mrsnik@meah July 12, 2010 at 2:30 pm

bagus tol sistem tuh, mmg menyenangkan mak2 yang celik it..tp kalu surirumah, xreti it, blaja pon takat PMR jer mcmner..dah ler susah, kena anta anak sekolah jauh2 sebab dah ketinggalan..owh..hidup mmg mencabar..huhu..MACAM2 VACANCY

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:51 pm

uhuhuhuhu. mungkin mereka itu adalah isteri kepada orang2 kaya

Reply

fid July 12, 2010 at 2:53 pm

ok
kakak sebagai salah sorang mak yg dah daftar anak online
sila ambik perhatian buat masa la ni depa dah buh had naa..bg selangor naa

org daftar masa 5 tahun daa…depa akan tulis la yg lain pada tahun sekian sekian…
dan mereka ada tulis kena register sampai tarikh bila

dah tu kat website kita register kita kena juga pergi sekolah yg kita nak anak kita sekolah tu dnegan membawa semua dokumen yg depa kata kena hantar plusss…satu sampul surat dengan setem dan alamat surat menyurat kita
tapi pada march lps bab sampul surat bersetem tak de tulis dalam sebsite yaaaaa

walau dah register online parents tetap kena pegi hantar dokumen

apa lagi erk nak share…mmm….tbc la kang dah ada poengalaman tambahan

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:54 pm

kalo scan pahtu uplod je takleh ke?

Reply

Hanz July 12, 2010 at 3:05 pm

Untuk next year Standard 1, dah lama tutup online registration kat Selangor…kami haritu, ada 2 option either Sek Agama private or continue HS..in the end continue HS… :D

Reply

fid July 12, 2010 at 3:19 pm

hidup Hanz!gambare!!!Hs!

aha yg standard 1 thn 2012 pun rasanya sampai 31 april ke may je ari tu

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:55 pm

Apa kata kita suggest Hanz bukak sekolah pulak :)

Reply

Madoct July 12, 2010 at 3:40 pm

begitu ek… dah buat online nk kena pegi hantar lagi. Apa punya system daaaa..

Reply

fid July 12, 2010 at 3:43 pm

untuk masa ni laa
kena pergi sana tak de lagi sistem scan2 documents
.-= fid´s last blog ..cara simpan susu perahan tanpa peti ais di pejabat =-.

Reply

Mommy Lyna July 12, 2010 at 3:55 pm

ala apsal tak canggih nih

Reply

fid July 12, 2010 at 4:05 pm

depa lom latih kerani depa cara nak ambik scanned document kot kena bg training dl kot
kakakaa
.-= fid´s last blog ..cara simpan susu perahan tanpa peti ais di pejabat =-.

Reply

kaklong nuzula July 12, 2010 at 4:29 pm

mereka belum fully computerized la tu.. mcm mintak keje jugak.. ada yg blh apply online (n upload semua sijil yg patut), ada yg masih guna sistem isi borang n kena fotostat segala.. eh, takde kaitan pun sebenarnya.. hehe..
.-= kaklong nuzula´s last blog ..Peluang perniagaan =-.

Reply

yan March 10, 2011 at 1:27 pm

ingin mendaftar adik sekolah

Reply

norsyahira March 26, 2011 at 3:50 pm

aah ingin msuk kn adq skolah ..tpy x thu cm nerw?

Reply

Faizal b.abdullah March 21, 2013 at 12:22 am

ingin daftar anak macam maner caranya online sekolah rendah sijangkang

Reply

jaafar bin azali April 16, 2013 at 9:09 am

assalamualaikum,

Mohon pertolongan untuk tunjuk ajar .

Terima kasih.

Reply

AZMAN BIN ABDUL RAZAT June 19, 2013 at 1:21 pm

OK

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: