Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

By | September 5, 2015

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:-

  • Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak
    • Anak asyik tengok YouTube
    • Data cepat habis

Akibatnya… anak ke mana, bisnes ke mana.

ANAK KETAGIH GADJET

Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu… tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi yang diperlukan oleh orang tua, bukan budak-budak.

Ya, anak-anak saya pun pernah juga jadi kaki gadget. Apa yang saya buat:

  • Uninstall semua games
  • Buat restriction untuk install app baru
  • Lock handphone tu
  • Over & over again ingatkan telefon kita bukan barang mainan mereka

Anak-anak saya tak berani usik handphone kami suami isteri. Dulu-dulu ada juga mereka minta, tapi over and over again beritahu TAK BOLEH. Bayangkan kalau anak-anak minta wallet atau duit kita, ada kita nak bagi ke?

Anggaplah handphone itu bukan benda mainan anak-anak. Kalau nak jadikan gadjet sebagai salah satu alat pembelajaran, belikan satu untuk diorang. Kalau tidak, tak payah. Banyak lagi benda lain yang lebih bagus dan impactful untuk perkembangan minda dan fikizal anak-anak. Bukan gadjet.

Bagaimana pula nak jimatkan data?

In case anak masih ketagih gajet dan dalam proses nak slow-downkan diorang… boleh buat cara ni:-

  • Off 3G
  • Off data selular
  • Buat restriction untuk surfing atau YouTube

Ye saya faham emak-emak kadang malas nak melayan perangai tantrum anak-anak ni.. bila bagi gadjet baru diorang OK dan leka. Tapi ingatlah itu semua untuk sementara saja. Kesannya lebih buruk kalau dibiarkan.

Budak2 ni bukan apa, mereka nak perhatian dan menuntut masa kita.

Bila dah pisahkan mereka dengan gadjet, kenalkan mereka dengan aktiviti2 lain yang tak membosankan. Misalnya mewarna, membuat kraf, membina lego, dan macam2 lagi aktiviti. Invest sikit masa berkualiti dengan anak-anak. Insya-Allah mereka lebih mudah dibentuk berbanding dipujuk dengan gadjet.

Ingat, anggap gadjet kita sama macam wallet kita, duit kita, kereta kita, dapur masa kita… tak pernah kita rasa nak beri pada ank2 kan?

Category: Education & Learning Parenting Tags:

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

4 thoughts on “Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

  1. Inspirasi Huda

    Betul tu, anak-anak mahukan perhatian kita. Penegasan adalah perlu walaupun tidak dapat lakukan sepenuhnya tetapi hadkan di peringkat awal. Insya-Allah lama-kelamaan anak-anak akan makin dewasa dan mengerti. Beri penegasan yang baik, bukan terus dengan perkataan ‘TIDAK BOLEH’ kerana hal itu boleh menyebabkan anak-anak memberontak. Ia bukan suatu yang mudah apatah lagi anak-anak jiran bermain smart phone di depan anak-anak kita 🙂
    Inspirasi Huda´s menulis tentang ..Promosi Shaklee September 2015My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge