Category Archives: Parenting

8 Kelebihan Ibu Yang Tiada Anak Perempuan

Dalam dunia ni, ada orang terpilih yang Allah tidak kurniaan cahayamata, ada orang yang Allah kurniaan ramai anak, ada orang anaknya sikit, ada orang anak-anaknya selang bunga, ada orang anak-anaknya dominan satu jantina dan ada orang anaknya cuma satu jantina saja. Apa pun itu semua adalah dalam pengetahuan Allah, pasti ada hikmah yang kita tak… Read More »

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud] “Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga” “Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga” Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan… Read More »

Cara Mulakan Mendidik Anak Dengan Al-Quran

Satu masa dulu saya pernah ikuti satu kelas al-Quran. Kelas tertutup untuk Muslimah. Saya sangat terkejut sebenarnya bila ada beberapa rakan sekelas tidak tahu langsung membaca al-Quran. Mungkin saya yang naif, dalam keluarga saya dipaksa untuk baca al-Quran dari kecil. Dipaksa untuk betulkan bacaan. Dan suasana di kampung saya di Kelantan agak ideal. Senakal manapun… Read More »

Cara Mengawal Anak Degil dan Nakal Tanpa Stress

“Kenapalah anak aku ni degil dan nakal. Kenapa anak aku tak macam anak dia ni dan dia tu, kecil-kecil dan pandai itu, pandai ini” *Dialog di atas hanya rekaan. Macamana nak kawal anak-anak yang asyik bertempik, melompat, bergaduh sesama sendiri, melawan cakap… dan sebagainya? Lebih-lebih lagi kalau ibunya adalah SAHM atau WAHM. Kalau FTWM, masa… Read More »

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur. Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur? Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej. “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini” [12:3] Abraham… Read More »