Kepentingan Berbeza Pendapat Dalam Komuniti atau Organisasi

Bila berhadapan dengan sebarang idea, cerita, hujah mahupun arahan, manusia biasanya akan respon dalam 3 cara; 1.    Benar-benar setuju dan cakap OK 2.    Tak tahu dan/atau tak setuju tapi cakap OK 3.    Cakap TAK OK sebab benar-benar tak setuju Golongan ke-2 kelihatan seperti talam 2-muka mungkin sebab, i) tak tahu dan malas nak ambil tahu (so buat sekadar ikut-ikutan) ataupun, ii) tak berani nak cakap tak setuju sama ada sebab takut dengan ancaman (kena buang kerja, kena pulau etc) atau … [Read more...]

Google Adsense 101, Di Sebalik Tabir

Kelas Google Adsense yang pertama ni, atau Bengkel Adsense 101 sebenarnya dah beberapa kali postpone. Kali pertama, kerana clash dengan Guangzhou 101. Kali kedua kerana tak dapat meet jadual dan akhirnya postpone kali ketiga dan berjaya dijalankan pada 26&27 Februari di Scriptory Box. Sebenarnya kalau diikutkan nak postpone juga. Maklumlah saya dalam keadaan nak masuk 37 minggu yang 'nak cakap banyak pun mengah'. Tapi memandangkan peserta dah tertunggu-tunggu, maka saya laksanakan juga, … [Read more...]

Bengkel Adsense 101, Belajar Buat Duit Dengan Google Adsense

Bengkel Google Adsense 101 yang pertama, sangat marvelous, memenatkan, tapi seronok :) Saya pun penat macam hapa, peserta yang seramai 6 orang tu tak tau la macamana penatnya nak digest segala benda yang kami sampaikan dalam bengkel Adsense hari pertama semalam. Pada mulanya saya ingat nak adakan kelas untuk 15 orang, kemudian difikir2 rasanya ramai sangat 15 orang tu, macam nak buat seminar pula. Untuk kelas intensif tak sesuai pula ramai-ramai. Jadi saya turunkan ke 10 orang (10 orang … [Read more...]

Aktiviti Menarik Bulan Januari

Tahun baru 2011 membuka lembarannya dah dekat seminggu. Ramai yang dah list perancangan untuk tahun 2011 ni. Dijangka lebih banyak cabaran dan dugaannya... mana taknya awal2 tahun RON97 dah naik harga lagi. Belum masuk minyak masak yang tiba2 MIA :) Apa aktiviti menarik bulan Januari anda? Kalau dah full, wah itu sudah bagus. Kalau masih tercari-cari aktiviti yang sesuai hujung minggu, meh sini tengok-tengok apa yang ada untuk anda sekeluarga ;) 9/1 Car Detailing Biz 101 --> untuk … [Read more...]

Ibu Berkerjaya Menjana Pendapatan Sampingan tak Bersyukur?

Ibu berkerjaya yang menjana pendapatan sampingan, kini seolah menjadi satu 'trend'. Kebanyakan peniaga2 kecil yang berjualan di blog-blog dan FaceBook adalah terdiri dari mereka yang mempunyai pekerjaan tetap terutama ibu berkerjaya. Apakah rasional di sebalik menjana pendapatan sampingan ini? Adakah sudah tak cukup gaji? Atau mahukan duit lebih untuk enjoy dan shopping? Atau tak bersyukur dengan apa yang ada? Saya nak sentuh topik bersyukur itu. Sebabnya, saya dah biasa kena tembak dengan … [Read more...]

Cara Buat Duit di WoHoWo Mom Workshop Series

Cara buat duit dan jana pendapatan sampingan memang dicari-cari oleh semua orang. Terutama kalau benda yang mudah2, betul kan? Kalau tak, mesti tak ada yang tertipu dengan email yang kata dapat 5 juta pound Sterling lah, SMS menang hadiah Bonanza lah, dan jadi mangsa MLM penipu, dan sebagainya. Bagi saya senang je, BUKAN SENANG NAK SENANG & BUKAN SUSAH NAK SUSAH. Sunnatullah untuk berjaya ialah berusaha. Untuk berusaha dalam buat duit dan jana pendapatan sampingan  kenalah berani untuk … [Read more...]