Tag Archives: beli rumah

Pinjaman Perumahan: Tempoh Paling Bagus Berapa Tahun?

Hampir semua pembeli rumah pun pakai pinjaman perumahan. Hatta orang yang ada duit sekali pun ambil pinjaman perumahan jugak mainly sebab kadar faedahnya sangat rendah berbanding pinjaman-pinjaman jenis lain. Selain memilih bank yang mampu memberi kadar faedah yang menarik, antara perkara yang bermain di benak pemikiran para pembeli rumah juga ialah, nak pinjam untuk berapa tahun?

Pendapat yang bisa kita dengar ialah, kalau rumah tersebut digunakan sebagai pelaburan, lagi panjang lagi bagus. Sebabnya, jumlah keuntungan daripada sewa bulanan dapat dimaksimakan hasil bayaran semula kepada bank yang lebih rendah.

Namun, kalau beli rumah untuk duduk sendiri, tempoh yang lebih pendek lebih baik supaya kita boleh langsaikan koleksi hutang peribadi secepat mungkin. Juga, tak perlu bayar jumlah faedah yang lebih tinggi dengan tempoh yang pendek tadi.

I’ll be the first yang cakap konsep di atas SALAH!!! (as usual, suka membangkang…)

Katakan saya sedang dalam proses membeli sebuah kondo di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur yang berharga RM1,000,000. Selepas buat 10% downpayment, saya pun mula la memohon pinjaman perumahan sebanyak RM900,000. Dengan kadar faedah/profit ratio (pembiayaan shariah) 4.05% (BLR-2.25%), jumlah bayaran bulanan yang perlu saya bayar adalah:

  1. 20 tahun: RM5,477.56 sebulan
  2. 25 tahun: RM4,775.41 sebulan
  3. 30 tahun: RM4,322.72 sebulan
  4. 40 tahun: RM3,789.48 sebulan

Memang kalau tanya orang bank, cadangan yang biasanya anda dapat ialah ambil pakej 20 tahun kalau hartanah tersebut untuk duduk sendiri dan ambil pakej 40 tahun kalau untuk pelaburan. Sekarang, mari kita lihat pula kalau ambil pakej 40 tahun tapi setiap bulan bayar seperti 20, 25 dan 30 tahun:


ScreenShot: iPhone Aps “Loan – What If”. Boleh Download kat iTunes for USD1

Jadi, katakan saya mohon pinjaman untuk 40 tahun tapi bayar sama seperti pinjaman untuk 30 tahun (RM3,789.48 + RM532.24 = M4,322.72 sebulan), saya boleh percepatkan bayaran untuk 10 tahun! Dalam kata lain, hutang pinjaman perumahan tadi boleh selesai dalam masa 30 tahun juga. Lebih kurang sama jika anda bayar lebih seperti pakej 25 & 20 tahun; cuma kurang by kurang 1 bulan.

Bagaimana ini boleh terjadi?

Senang aje. Sebab lebihan bayaran tadi dapat mengurangkan jumlah pinjaman pokok aka principle amount. Oleh kerana pinjaman perumahan ni on “daily rest”, setiap lebihan bayaran bila-bila masa akan mengurangkan jumlah faedah yang perlu dibayar, justeru mengurangkan tempoh bayaran semula.

Apa kelebihan strategi pinjaman perumahan sebegini?

  1. Anda tak perlu commit nak bayar RM4,322.72 sebulan walaupun sebenornya mampu atau memang nak bayar banyak tu pun. Justeru, di saat-saat memerlukan duit (e.g. lahirkan anak, kereta repair etc) RM532 tu tadi boleh membantu meringankan beban tanpa perlu mengabaikan kontrak pinjaman perumahan atau lebih teruk, rekod tak bagus masuk dalam CCRIS.
  2. Walaupun kita memang beli rumah tu untuk duduk sendiri, tak mustahil suatu hari nanti bila ada rezeki lebih kita upgrade ke rumah yang lebih sesuai. Dan pada masa itu, anda boleh menyewakan rumah yang asal dengan keuntungan sewa yang memberangsangkan sebab ambil tempoh pinjaman yang panjang.
  3. Dengan tempoh pinjaman yang lebih panjang, bayaran bulanan juga lebih rendah. Pada pandangan mata bank, komitmen bulanan anda dilihat sebagai lebih rendah. Justeru, ini membolehkan anda terus membeli hartanah lain untuk tujuan yang lain (e.g. pelaburan, rumah untuk ibu/bapa or adik-beradik).

**Wah, rasa macam dah lama tak tulis pasal hartanah kan? Maybe pasni macam mana nak jimat interest in the most jimat way…

Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over?

IMG_0426

Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold cash hasil jualan hartanah pertamanya dengan almost zero-downpayment. Duit yang dia dapat 5x lebih banyak daripada gaji tahunannya & suami COMBINE.

Bukan itu saja. Memang kalau anda beli almost apa-apa saja property 5-7 tahun lepas pasti tersenyum lebar sekarang. Mana taknya, nilainya boleh cecah almost 2x ganda. Tempted dengan kisah buat duit ratus-ratus ribu atas angin dengan hanya beli then jual semula hartanah, saya & abiy memang nak gak buat mende alah ni. Duit yang digandakan nanti boleh jugak la digunakan untuk mengembangkan perniagaan.

Namun, after deep thought we revised our strategy & take precautious move.

BLR Pasti Naik

Trend kadar faedah yang menurun 10 tahun lepas menyebabkan perolehan daripada duit simpanan dalam bank juga makin berkurang (Fixed Deposit). Oleh itu, pelabur kaya yang fed-up kadar pulangan yang sedikit di bank mencari peluang pelaburan lain. Dalam banyak-banyak, hartanah lah yang mereka fikirkan paling selamat sebab almost apa juga jenis jutawan pasti ada portfolio hartanah salah satunya.

Ini mendorong kenaikan harga rumah VERY significantly.

Bukan BLR aje yang turun, jumlah faedah yang bank kenakan juga menurun. Kalau dulu BLR+2%, kini hanya BLR-2% sahaja; beza faedah 5%! Dalam kata lain, sebelum ni pembeli sanggup/mampu beli rumah siap walaupun naik 20-50% daripada harga asal sebab bayaran bulanan pinjaman bank tetap sama; thanks to lower interest rate. Dengan trend kadar faedah yang PASTI meningkat from now on, I’m a bit cautious.

Lower Affordability

Cara terbaik nak menilai hartanah untuk sesuatu lokasi, bandar atau negara ialah dengan mengetahui nisbah harga rumah kepada pendapatan seisi rumah. Menurut Wendell Cox, nisbah harga rumah kepada pendapatan seisi rumah of 3.0 sebagai affordable. Anything beyond that consider as tak affordable aka membebankan.

Survey terbaru awal tahun ini mendedahkan Atlanta, Indianapolis & Rochester yang paling affordable dengan nisbah 2.3-2.4. Hong Kong yang paling membebankan dengan nisbah 11.4. Kalau Hong Kong yang paling tak affordable, you should see KL; 12.1! (Purata Gaji RM2,957 sebulan & Purata Harga Rumah RM432,181). Luckily Selangor cuma 8.1; setanding dengan Melbourne & Sydney.

Dan hampir PASTI harga rumah naik lebih pantas daripada gaji from now on.

Summary

Orang Dulu beli kereta Perodua tak pernah fikir pun nak beli no plate lawa-lawa. Tapi kini I pernah nampak kereta Kancil pakai no plate 2020! Dulu kalau launch Kancil or Kelisa, model rendah cc-nya yang laku. Kancil 650 & Kelisa 880 yang paling cepat sold out. Tapi bila launch MyVi, 1.0 jadi paling tak laku sampai cease production.

Sebab tak mampu nak beli kereta model lain yang cc-nya lebih besar (Vios/City), terpaksa settle dengan kereta Perodua. Dan sebab memang nak cc yang besar, terpaksa beli yang model premium sebab nak pakai untuk jalan jauh. Ini juga scenario yang mungkin disebabkan affordability rakyat Malaysia makin turun?

I hope ETP (High Income Nation) berjaya sebab tu je cara nak reset affordability.

Jika anda rancang nak beli hartanah untuk tujuan jual semula, fikirkan perkara di atas semasak-masaknya. I think masih ada peluang nak buat duit cara beli then jual semula ni, tapi you need to research proper market segment/property location.

Dah tak boleh main beli apa saja hartanah pun; as I find mostly yang pernah buat duit dengan jual semula hartanah yang dibelinya hanya nasib semata daripada strategi sebenar. Plan nak beli untuk duduk, tapi bila dah naik gitu, jual for profit. Then beli rumah lain juga untuk duduk tapi masih berharap dapat jual semula dengan profit?

Janji dapat duit, huhu.

O yek. Talks a bout developer, I ade tulis something about it dalam artikel 9 Tips Membeli Rumah Sebagai Pelaburan Hartanah Paling Menguntungkan; Tips #6. Bottomline, famous developer helps but not 100% sure.

Beli Rumah Baru Dari Pemaju – Kenapa Saya Tak Pernah Buat Lagi

Abiy told me that banyak kawan-kawan kami yang kini menetap di Miri sibuk beli rumah baru sama ada di Kuala Lumpur atau pun Selangor; probably because dah naik pangkat, HeHeHe. I’m so happy for them. Semoga terus maju & berdaya saing.

Being out of KL, memang sedikit sukar nak buat proper property research. So, the most popular way must be register dengan pelbagai developer dan mula research bila dapat call pasal launching baru. So, the choice is limited to new launch I guess. And somore perception geli nak beli rumah second hand (atas orang) membuatkan darah mudah bergelojak (eh, betul ke ada maksudnyer nih?) bila dapat call pasal launching terbaru sebab takut SOLD OUT again; which mostly happen to first time home buyer.

I have keen interest nak beli rumah baru selepas beberapa pembelian sebelum ni semua rumah second hand. Tapi, rasa membuak-buak nak beli tu terus hilang bila tengok harganya yang “gilos-babos” mahal nak “mampos”. Tahu tak rumah teres kat Melawati sekarang ni pun dah cecah RM1.4-1.7Mil? Ini Sime Darby punya project.

Paling saya tak suka bab nak beli rumah baru dari pemaju as investment ialah harganya adalah nilaian masa depan (Future Price). Maknanya, kalau tahun ni harga rumah sekitarnya mungkin RM800k, assuming kenaikan harga rumah 5-10% setahun, pemaju expect harga rumah sekitar projek bakal mencecah RM1 juta bila projek perumahannya siap dalam masa 3 tahun dari sekarang.

Dan sebab projek perumahannya lebih baharu (lebih moden + kontemporari), dia naikkan lagi 20-50% maka jadilah harga rumah sekarang yang gilos babos. Saya tak berapa nak gemar beli rumah guna Future Price ni sebab sangat tak pasti berapa banyak lagi harganya boleh naik. In other words, berapa mahal lagi orang kita sanggup bayar for a house kalau harganya masakini pun dah beyond reach.

Nah, jom kita tengok kenapa pemaju masakini perlu jual mahal-mahal.

Antara kos pembinaan yang pemaju perlu tanggung ialah kos buruh, logistik & bahan binaan. Memandangkan pembinaan rumah teres boleh mengambil masa 3 tahun untuk siap, pemaju kini awal awal lagi dah masukkan worst case scenario sepanjang 3 tahun tu. In other words, mereka dah masukkan harga besi ke konkrit ke or even kos buruh yang bakal naik kalau harga minyak komoditi naik.

Dan memandangkan pasaran komoditi kini tak menentu, berkemungkinan besar pemaju masukkan faktor kenaikkan kos pembinaan pada tahap tertinggi. So kalau harga besi sekarang RM1000/kg (contoh aje), pemaju dah awal-awal buat kos besi tu jadi RM1500/kg sepanjang 3 tahun; walaupun sebenarnya nanti cuma RM1200/kg saje. Nah, kumpulkan semua kos-kos berkaitan dan tambahkan 5-30% profit margin.

Keburukan pengiraan di atas, pengguna (aka pembeli rumah) perlu awal-awal subsidi sebarang kemungkinan kenaikan kos pembinaan; walaupun in reality belum tentu naik sebanyak itu. Kebaikannya pulak, pemaju sepatutnya tadek masalah nak siapkan rumah tersebut walaupun kos meningkat sebab dah cukup “kusyen” nak absorb kos kenaikan pembinaan.

Kedua, pakej pembiayaan yang lebih memudahkan pembeli.

Beli rumah tanpa modal ataupun deposit untuk rumah baru lebih mudah berbanding kalau beli rumah second hand. Tak payah susah-susah tawar, pemaju masa kini awal awal lagi offer PERCUMA S&P, loan agreement or even bayaran faedah semasa pembinaan. Malangnya, tiada apa yang benar-benar PERCUMA sebenarnya.

They know investor & home buyer sukakan minimum downpayment or apa-apa juga upfront cost. So they market AS IF mereka yang tanggung walhal semuanya dah dalam kos pembinaan; which end up pembeli rumah tu jugak yang perlu bayar, except semuanya dah masuk dalam loan. Akhirnya, jadilah semua kos tu sebenarnya dah di absorb dalam pinjaman rumah tanpa perlu declare Zero Moving Cost or NOT.

These two factors enough to make me shy away from property for quite some time now; since early-2010 to be specific. Beli rumah daripada pemaju sepatutnya “lebih murah” (ni antara tips property guru) tapi dengan Future Price, sedikit sukar nak jumpa peluang yang benar-benar berbaloi-baloi.

Ada lagi satu faktor yang membuatkan saya percaya harga masakini tak berapa sustainable. Maybe I’ll share in next post la kot sbb dah panjang sangat dahni.

Rumah Nilai, Rumah Rawang & Rumah Bukit Beruntung Berbaloi?

Yeah, jom kita tengok jika rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung berbaloi. Jika anda masih belum baca artikel yang lalu, harap maklum bahawa ini adalah sambungan kepada kisah rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung yang sering dikaitkan dengan “tadek Wang, Nilai & Untung” (klik sini).

Rumah Nilai

Rumah di Nilai kini makin popular memandangkan harga rumah di KL makin GILA. Walaupun saya pernah kata Rumah Teres RM1 juta masih berbaloi, hakikatnya saban hari makin tak ramai warga kota yang boleh afford rumah teres di bandaraya. Tambahan pula kat Selangor ni almost dah takde rumah teres yang berharga RM400,000 ke bawah.

Dan banyak developer plan for something kat Nilai nih, dengan Seremban & Seremban 2 macam pesat membangun. Somore, AirAsia tengah workout dengan Sime Darby nak buat LCCT dekat Nilai (masih rumous). Dan kalau Sime Darby Vision Valley berjaya dilaksanakan, am sure Nilai will experience the best growth.

Dan menjadi norma pembangunan, KL akan berkembang ke Selatan. Puchong growth juga driven by Putrajaya. Nilai growth can also be driven by Seremban. Dan kalau perasan makin banyak juga pusat pendidikan as we go south along the highway. Ini juga akan create demand untuk penyewa; as what happen to Mrs. K sendiri.

And now, one of developer punya tektik is jual Seremban sebagai destinasi retirement; not too far from KL/KLIA & not too close to hectic pressure but still enjoy not so expensive lifestyle. Seremban Specialist & Columbia Asia is a good start. Banyak juga shopping complex di Seremban to attract more lifestyle. Somore ada Seremban 2!

Rumah Rawang

Masalah Rawang paling besar ialah ada bukit atau gunung yang memisahkannya dengan KL. Kos nak meratakan bukit, menguatkan struktur tanah etc boleh jadi sangat mahal for such market. Tapi kini masalah tu jadi satu kelebihan. Caranya dengan membangunkan lebih banyak rumah mewah sebab this people pay to get modern green living.

As time goes by, population Rawang berkembang dan its purchasing power has improved. Carrefour pun dah ada kat sana menunjukkan Rawang got its potential. Dan kini makin banyak perumahan yang dibangunkan dengan konsep tersendiri; which can be expensive. So, it attract qualified high-end house buyer or upgraders towards Rawang.

And now tak banyak yang komplen jem sebab no matter where you are, 1-hour to office in KL is normal nowadays; walaupun 2-3 hours jem can be damn exhaustive kalau itu jadi rutin setiap hari. And ke tempat kerja melalui tol Plus etc is already a norm as people dah accept that kalau nak jimat masa, TOL is a MUST (though tak semua tol helps la).

Rumah Bukit Beruntung

Nah, ini special sikit. Tak banyak progress since then. All I can say pembangunan Selangor tengah oleh PKNS (macam Ulu Bernam) mungkin boleh memberikan tempias ke Bukit Beruntung. But it takes time nak pulihkan it images. Dan tak dengar lagi big developers beli tanah situ untuk tujuan pembangunan.

But there are someone that makes money in Bukit Beruntung dalam diam-diam. Sebab imej yang kurang menyenangkan, banyak owner yang sanggup jual murah. Hatta yang dilelong pun tak banyak bidders. So, memang ada investors yang beli rumah kat situ murah-murah (as low as 3-5k, seriously no joke!) untuk tujuan sewa.

Dengan sewa serendah RM50 sebulan, kadar sewa lebih daripada 2x bayaran pinjaman bank! But one thing jika berminat nak terlibat dengan hartanah kat sini perlu bersiap sedia menyewakannya kepada warga asing la; becos almost no one else but them there.

Summary

Anda tak perlu beli hartanah di lokasi hotspot (eg TTDI, Bangsar & Hartamas) nak buat duit in property. In fact with current fragile market anda almost terdedah dengan risiko kerugian despite the fact that they are HOT and DAMN EXPENSIVE. Apa yang anda perlukan ialah korek peluang yang orang lain tak nampak atau terlepas pandang.

Recently I pay close attention to Kajang; market yang kurang perhatian. Tapi sejak berita laluan MRT ni keluar, makin sukar sebab makin ramai player yang join. Kalau tak jumpe jugak, I’ll just backed-off… for sure.

Rawang “NO Wang”, Nilai “NO Nilai” & Bkt Beruntung “NO Untung”

Jika anda pernah berminat nak melabur dalam hartanah, pasti pernah dengar kata-kata “Rawang Tadak Wang”, “Nilai Tadak Nilai” & “Bukit Beruntung Tadak Untung” SO “jangan la pernah terfikir nak beli rumah kat situ”. Kalau tak pernah dengar tu buat-buat jela pernah dengar yek, huhu. Tapi, kenapa orang cakap camtu?

Bukit Beruntung pernah popular sebab pernah nak dijadikan Lapangan Terbang Antarabangsa gara-gara Lapangan Terbang Subang tak dapek nak menampung “future development”. Ini kerana kawasan sekelilingnya adalah pusat penempatan manusia. Sebab nak bangunkan Putrajaya & Cyberjaya, KLIA dibangunkan di Sepang pula.

Land & General habis berjuta ringgit (rasanya tak sampai billion ringgit lagi masa tu) nak mempersiapkan prasarana dan membangunkan hartanah. Sebab tukar plan, Syarikat hartanah gergasi ni (GLC + Bumiputera umpama Sime UEP aka Sime Darby property) bankrupt dan dijual kepada pelabur Hong Kong. Since then Bandar Sri Damansara (yang merupakan flagship township bagi Land & General) sunyi sepi tanpa development baru.

Harga rumah di Bukit Beruntung jatuh teruk since then. Kes jenayah makin banyak sebab township macam kena tinggal. Sangat banyak kes bumbung pangsapuri bocor la, takde maintenance la and terlalu dhaif sebab memang sudah dilupakan kerajaan (masa tu la).

Cerita Rawang ni pulak popular bila banyak rumah mewah (Semi-D & Bungalow) dibangunkan di kawasan pedalaman. Yang jadi masalah ialah harganya yang tak berapa mahal (masa tu) membuatkan orang KL yang tak berapa kaya terliur dan terus beli tanpa fikir panjang. Sampai ramai yang jual rumah teres mereka di hartanah hotspots seperti TTDI, Bangsar & Hartamas sebab nak upgrade ke rumah yang lebih luas di Rawang.

Masalah timbul bila rumah dah siap dan penghuninya berpindah ke rumah baru. Kalau dulu ambil masa 10-20 min untuk ke tempat kerja di KL, kini mereka terpaksa habiskan masa 1-2 jam atas jalan sebab jauh + kesesakan lalu lintas. I think banyak yang sangkut kat Jalan Kuching (yang masih kena tol 20-50 sen masa tu?).

Tak ramai yang lalu highway Plus masa tu sebab nak jimat kot. Somore masa tu persepsi penggunaan tol ni hanya untuk balik kampung dan orang yang berduit je yang mampu guna tol untuk pergi-balik kerja. Kalau dari Rawang, jalan jem right from Templer Park. Memang sangat mengecewakan bagi yang dah biasa spend 30-min at most to office.

Memang ada yang jual rumah mereka di TTDI, Bangsar, Hartamas & Damansara sebab nak beli rumah lebih besar di Rawang menyewa semula di lokasi di tersebut. Ini menyebabkan harga rumah Rawang agak stagnant kalau tak jatuh sedikit (again, masa tu la).

Nama Nilai naik sejak banyak pemaju beli tanah kat sana beramai-ramai. Pemaju ni beli kat Nilai untuk dijadikan landbank mereka bila Selangor & KL makin habis dimajukan. Masa tu memang ramai orang Nogori dapat durian runtuh lepas jual koleksi tanah-tanah mereka. Yang bijak sikit simpan yang tak berapa pandai tu enjoy kereta mewah.

Populariti Nilai jatuh bila pelabur hartanah gagal nak buat duit daripada pembelian mereka. Pulangan sewaan cuma 1-2% atau beli rumah dengan harga RM150-200k tapi sewa cuma RM150-300 sahaja. Penyewa yang kerja KL tak sanggup bayar lebih sebab duit perlu dihabiskan untuk tol & minyak dan almost tadek demand daripada penyewa yg kerja situ sebab tiada sumber industri (melainkan pekerja kerajaan) selain perniagaan runcit.

Ramai yang putus asa dengan pulangan sewa yang rendah dan cuba jual saja hartanah tersebut. Namun yang lebih menyayat hati bila up for sale pun tadek orang beli. Antara sebab yang saya boleh pikir ialah kerana harga jualan pemaju lebih mahal daripada rumah yang lebih dekat dengan KL; eg Klang, Puchong etc.

Nah, ini semua kisah silam. Apakah masih applicable masakini?

Nantikan ulasan saya seterusnya….. HeHeHe….

Harga Rumah Melambung MELAMPAU

Sesiapa yang ada survey rumah sejak dari awal tahun lepas, pasti terkejut tengok harga rumah melambung melampau-lampau. Kalau ingat, saya pernah tulis pasal harga rumah semasa TERLAMPAU pertengahan tahun lepas yang mana di ulas lagi sekali oleh salah seorang Property Guru Malaysia; Michael Tan, dalam artikelnya bertajuk “How do you make money when there’s a property bubble?” di StarProperty.

Antara situasi harga rumah melambung TERLAMPAU,

  1. Harga rumah yg dah siap naik >30% dalam masa 12-bulan.
  2. Harga rumah lelong dibida hingga lebih tinggi dari pasaran.
  3. Harga rumah naik jauh lebih tinggi daripada kadar kenaikan sewa.

Klik sini kalau nak tahu teknik menilai harga rumah.

Atas ketiga-tiga sebab di atas, ramai tertunggu-tunggu “property bubble” (iaitu kejatuhan harga rumah) di Malaysia. Juga ketiga-tiga sebab di atas, I stopped my property shopping, mengharapkan pasaran yang lebih stabil & rasional. Saya sangat risau akan keadaan hartanah Malaysia (for certain market je) sampai seriously tengah consider nak jual one of my property tengah-tengah KL.

Kalau jadi jual at current price (yg agak tak logik tingginya), keuntungan kasar mencecah 130% (cash-on-cash) dengan pegangan tak sampai 12-bulan. Dan ini bukan property yang under constuction somore! Even lepas tolak 3% exit penalty by bank (sebab ade lock-in period 3 tahun), 5% Real Property gain Tax (RPGT) & kos jual rumah (termasuk upah ejen hartanah) I can still get 80% cash-on-cash return!

Oh yes, so tempting to cash-out actually…

Betul, makin lama rumah makin naik. Tapi, this 80% ROI per year most probably never happen again woo! So current market agak menggalakkan pelabur hartanah untuk jual hartanah masing-masing bagi mempersiapkan diri untuk ‘next wave’.

So, OK ke kalau beli rumah sekarang?

Still OK, as long as you try avoid HOT property @ HOT location. Macam rumah landed kat Bangsar or even teres di Kota Damansara. Tapi, kalau jumpa good offer, don’t missed it! I bet akan ada satu “price correction in near future”.

But property yang berharga RM300,000 ke bawah mungkin tak berapa affected. Memang ada apartment buruk nak mampus asking RM200,000 walaupun sewa cuma RM600 je tapi tu jenis owner tak sedar diri. Jauhi property sebegitu.

Some “mass market property” masih OK, cuma mungkin sukar sedikit nak beli at discounted price. More hardwork required bagi mencungkil peluang pelaburan hartanah yang ada & anda perlukan negotiation skill yg tinggi untuk tawar.

30% LTV untuk rumah ketiga juga terbukti mampu memperlahankan selera pelabur hartanah beli property sesuka hati. SO yes, ini juga memberi peluang yang baik jika anda belum memiliki rumah atau baru ada satu (untuk duduk).

As u know, peluang juga akan muncul di sebalik setiap kesukaran (orang lain, huhu). In other word, harga rumah melambung pun OK jugak?

Hapuskan Diskaun Hartanah Bumiputera (Bukan Komen Politik)

Susulan cadangan Tony Pua (DAP, PJU) agar 5-10% diskaun hartanah bumiputera dimansuhkan pertengahan tahun lepas, kerajaan selangor (PKR) kini sedang mengambil kira secara serius untuk betul-betul memansuhkannya di Selangor.

I know, all this while anda mungkin dah baca komen orang lain tentang perkara ini. Unfortunately, mostly berbaur unsur politik mentah tanpa musabab yang kukuh untuk defend. Saya can say a lot about Malaysian Politics but now now.

Sekilas pandang, cadangan memansuhkan diskaun hartanah bumiputera untuk so called rumah mewah nampak logik. Mula-mula definasi mewah ialah RM500,000 ke atas dan kini mungkin definasi tersebut dinaikkan kepada RM1-2juta ke atas. Dah mereka kaya, ape pasal pulak nak kena bagi diskaun kan? Kaya buat la cara kaya.

Nak men-justify-kan lagi diskaun hartanah bumiputera perlu dimansuhkan, mereka menggunakan hujah “penjimatan” daripada harga jualan hartanah ini boleh digunakan untuk membantu golongan kurang berkemampuan. Tak ke bagus tu, paksa orang kaya bayar lebih untuk disalurkan kepada golongan yang memerlukan.

Ini macam kisah Robin Hood dan orang Melayu kita memang suka sebab mostly bukan orang kaya (terutamanya saya!). These people really know how to sell idea.

Bagi saya, diskaun bumiputera bukan sebab ade golongan yang tak mampu tapi ia adalah keistimewaan orang pribumi. Tak kira berapa pun harga, they deserve sekurang-kurangnya priority. Priority di sini bermaksud bagi la peluang mereka beli dulu, kalau tak terjual jugak jual jela ke sesiapa pun.

Pemaju selalu complaint, sebab lot bumi tadek orang nak beli, kos pembangunan jadi makin meningkat. Bukan ke kalau dah proven tak laku (lepas promosi kepada golongan bumiputera dibuat, bukan diam-diam je then cakap orang bumi tak beli) boleh apply ke pejabat tanah untuk lepaskan kepada orang lain?

Kalau takut pejabat tanah bagi respon lambat (time=money), ketatkan saja peraturan ini, tak payah la sampai nak hapuskan semua?

Saya tak pernah lagi beli rumah baru (but plan to do so). Tapi i know banyak kawan-kawan bumiputera terpaksa suka beli rumah baru; walaupun mahal on paper, sebab nakkan diskaun bumiputera ni on top of pakej pembiayaan yang almost 100% (yang senang dapat lepas diskaun bumi).

Jangan hukum mereka hanya sebab pemaju tak puas hati akan respon pejabat tanah!

Dan, kalau pun betul kerajaan hapuskan diskaun bumiputera sebab nak kurangkan kos pemaju, agak-agak pemaju nak kurangkan harga ke? Sorry, I dun think so.

Dengan harga rumah sekarang at all-time-high, agak-agak berapa banyak diskaun pemaju sanggup berikan kepada keseluruhan projek sampai tiba-tiba pembeli yang sebelum ni tak mampu jadi boleh beli?

All you know later they go back to gov, cakap tak dapat nak kurangkan harga sebab kos bahan mentah & pekerja makin naik. See, they will have all sort of answer untuk memaksimakan keuntungan. (note: i no against any pemaju ok)

Keempat, so called bumi lot yang tinggal ni biasanya kat lokasi yang haram jadah lagi hampes; berhadapan dengan T-junction, no rumah 4, mengadap flat atau tingkat-13. Tak percaya? Pergi la tengok saki-baki unit yang tinggal di Selangor ni.

Berkemungkin besar kalau lepas ke orang lain pun, developer kena jual at diskaun sebab memang tak laku. And still blame that on diskaun bumiputera??

Btw, kalau betul la diskaun bumi tak patut diberikan kepada bumiputera yang so called kaya-raya, kenapa rumah berjuta lot bumi masih tak terjual WALAUPUN selepas 5-10% diskaun?

Kutukan Terbaik My Super Kids

Berikutan cabaran yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu merebut 3 hadiah berupa RM10 cash/ top up, blog My Super Kids menerima +- 15 komen daripada pembaca blog Eyriqazz. Good enough lah kan. Thanks all ;)

Di bawah ni saya sertakan komen2 tersebut, beserta sedikit reply, jika diperlukan, dalam UNGU.

INTANKUTERPILIH said…

betul, 1st time masuk, tengok iklannya bersepah2…kalau disusun 1 tempat kan lagi cantek, tu je dulu kot…

jgn marah yer…nie adalah komen jujur…jgn kecik ati…

TAK KECIK ATI, KAK. NAMA PUN KOMEN KAN. THANKS BTW

yanmie said…

Salam,

kagum sebenanrya dengan lyna nie sebab kat blog dia macam2 ada, dia pandai manfaatkan setiap ruang yang ada kat blog dia..tahniah!

pasal themes tu memang ada betulnya boleh diperkemaskan lagi sususan sidebar.

lain2 ok xde masalah…ehehe komen ikhlas akak tuk lyna tau jgn amik hati.

psstt!! meh review blog besan lak…ehehe nak tau apa yg ada dan takde kt blog tu :P

www.yanmieonline.com

THANKS KAK YAN. DIAKUI MEMANG SIDEBAR TIDAK BERAPA CANTIK.

suffer8zine said…

pada pendapat den la, blog mysuperkids ni ada 1 bengkel yang mmg sgt sesuai la kepada housewife2 tegar yang nk majukan diri serta fmly dgn menjana sendiri pendapatan dirumah. hanya dengan bayaran serendah rm70 mmg x rugi la. sekurang2nya dapat jugak pengalaman baru serta dapat gak kongsi pengalaman. ternyata tak rugi la

THANKS SUFFER8ZINE FOR ACKNOWLEDGMENT. ACTUALLY BUKAN UTK HOUSEWIFE SAHAJA, IA TERBUKA PADA SEMUA, ESPECIALLY MEREKA YANG BEKERJA. SEBAB KAMI PUN BEKERJA SEPENUH MASA :)

J.M.R said…

nice blog for me..:-) just iklan tu kalo kasi kemas lg, memang lebih attract readers.

SAYA BERHASRAT JUGA NAK BUAT STATISTIK SEBELUM UBAH LAYOUT DAN SELEPAS, ADALAH STATS UV JUGA BERTAMBAH? :D THANX BTW.


haszuraidah ishak said…
salam..

saya paling suka baca entri dia pasal anak2, esp. fahry, coz bukan senang utk jadi parents yg bekerja, blogger lagi, pastu mempunyai anak yang special..sentiasa postive & bersemangat & suka share ilmu2 mengenai parenting..so keep on blogging & sharing on that!!

bagi saya, yang kurang menariknya, susun atur antara entri ngan ads bercampur baur..kalau boleh asingkan satu column utk paid ads, satu column utk blogging entry, comments etc.. kalau nak letak paid ads kat atas, better jadikan kotak yang sama size dan penuh dari hujung kiri ke kanan & biar ada kat satu tempat ajela..tak perlu ade kat atas & bawah juga..

SAYA RASA SAYA DAH LAMA TAK SHARE PASAL PARENTING KAN. MAKLUMLAH SEKARANG BUSY MENGEJAR BENDA LAIN HAHAK.

x-po said…

bagi saya, jika sesuatu blog itu bernichekan perniagaan atau bisnes, templete 2 column lagi sesuai berbanding 3 column, kerana templete 2 column lebih nampak profesional bagi blog yang bernichekan bisnes. Kalau boleh, elakkan blog dari nampak kebudak-budakan dan pentingkan blog nampak matang. cuba tgk blog Dr. Irfan Khairi, simple tapi matang.

THANKS X-PO. MUNGKIN X-PO CUMA TENGOK PADA STICKY ENTRY. BLOG SAYA TIDAK BERNICHE-KAN BISNES SEBENARNYA. MUNGKIN AKAN DATANG :D INSYA-ALLAH

hamzah ian said…

terlalu panjang..

ringkas dan padat rasanya lagi bagus..

hehe.. segan nak komen sebab sy ni blogger baru belajar dan merangkak lagi..

HAH, APA YANG PANJANG TU HAMZAH?

ProfHariz said…

Salam.. Minta maaf jika saya komen ini agak kasar.. Tapi saya komen berdasarkan pemerhatian saya keatas blog mysuperkids.net..

Blog mysuperkids banyak membentangkan tips-tips kepada para ibu-ibu dan juga kaum wanita.. Blog mysuperkids.net juga banyak menghidangkan tips-tips kesihatan kepada pelawatnya..

Selain itu, Blog mysuperkids.net banyak berkongsi mengenai islam seperti cara nabi memulakan perniagaan. kitab tafsir, jodoh yang sekufu dan sebagainya..

Berdasarkan pemerhatian saya terhadap meta tags report. Title relevancy page content is fair manakalan bagi description meta tag terlalu panjang.. Untuk keywords meta tag. terlalu banyak sehingga 400.. Untuk keterangan lanjut mysuperkids.net bolehlah ke sini http://www.seocentro.com/tools/search-engines/metatag-analyzer.html

Sekian Terima Kasih :)

THANKS PROF. MASIH OBVIOUSKAH BLOG INI HANYA UNTUK IBU2? HEHEHE. RASANYA DAH BANYAK SAYA SHARE TENTANG TOPIK2 YANG MELIPUTI SEMUA ORANG. TAKPE-TAKPE I TAKE THIS AS A CHALLENGE :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said…

oh mungkin boleh pakai layout baru
itu je pada saya yg perlu diubahTHANKS MAMA. INSYA-ALLAH ON THE WAY (WAY NYA MANA NTAH LAGI)


lydzar said…
saya tak pernah kisahkan layout blog mysuperkids ni, sebab saya sukakan pengisian yg lyna selalu sharekan. terus je baca tak toleh kiri kanan :)

lyna, ini bukan bodek punya komen tau

CINTAMU TIDAK MELIHAT PADA RUPA? HEHEHE.

AyuArjuna BiGoshh said…
Saya memang suka mengkritik sebab tu selalu jadi judge utk aktiviti di Uni saya..ngeh ngeh
1. Saya mula JATUH CINTA dengan Superkidz bukan kerana mommy Lyna itu fofular tetapi kerana hasil tulisannya yang sangat ringkas, padat dan bermutu tinggi.
2. Isu yang ditampilkan adalah fakta bukannya auta tidak ada kaitan hidup atau yang sudah tiada.
3. Mommy Lyna dalam suasana hidupnya yang gila2..namun personalitinya sebagai wanita melayu yang cemerlang, seorang ibu penyayang, seorang isteri yang pengasih dan pekerja yang dedikasi cukup mengangumi saya.
4. Saya masih ingat ttg satu posting mengenai laptopnya rosak gara2 anak sulongnya…sedikitpun tidak menggambarkan betapa keciwanya ketika itu (berdasarkan posting tak tahulah klu disebalik tabir lyna meraung sakan..keh keh)
5. Saya pernah bertemu mummy lyna di my superkids event kat puchong ttp disebabkan keadaan yang baru lps hujan menyebabkan suasana kelam-kabut..so sy sempat slm ajer dan mungkin mummy lyna tidaklah begitu mengenali saya yg kurang pamos ini…
6. saya sangat teringin tengok mummy lyna buat posting masakan yang pernah dimasaknya..sbb apa yang perhatikan mummy lyna sering buat review makanan luar..kedai makan kat penchala, roti best kat hospital prince court..huhu
7. sekian terima kasih…
NO 6. ITU… AGAK SUKAR SEDIKIT SEBAB SAYA MASAK YANG SIMPLE2 JE MA… TAKDE LA MASAK STEAK DAGING LEMBU BATANG PINANG BERSAMA SOS BILIS ISTIMEWA DIMASAK ATAS BARA API DENGAN SUHU PALING RENDAH AGAR KELEMBAPANNYA TERJAGA. HWA HWA HWA.
suzzsuzie said…

serius lepas baca entri GTO mengenai blog superkids baru i terasa nak jenguk blog dia..anyway good sharing GTO & happy dapat jumpa blog yg banyak info esp bab2 parenting ni…blog ni ada macam2 isu cuma betulla agak serabut sebab bila nak bagi komen saya tercari2 kat mana nak letak komen rypanya kat atas…sebenarnya i tak berapa gemar blog yang komen kat atas sebab tak menggalakkan sangat orang baca isi blog tu…ye la jumpa komen dulu so ramai yg akan meninggalkan jejak tanpa baca isi penting yang terkandung dalam blog tu…juz my sincere opinion..belog i pun yang ado je…

ERK. ACTUALLY ADA TEMPAT UNTUK KOMEN KAT BAWAH YANG LEBIH BESAR TULISANNYA DARI YANG ATAS (SEBELUM COMMENT BOX). MUNGKIN SERABUT SANGAT KAT BAWAH TU BARANGKALI. MUNGKIN PERLU DICANTAS APA YANG PATUT. TAK GITU?

MarDiah said…

Saya pun rasa blog lyna informatif tapi iklan nampak semak. Nie cadangan.

Why not lyna try Carwin Solution. Kalau tak amik service dia, maybe leh dapatkan consultation mcm mana nak susun blog lyna.

Owner company nie dah setup blog sebelum org involve dgn blogging. Give up her carrier as QS untuk jadik FTWP (hb dia resign at the same time.. giloqs punyer kes..tp succed dah).

Yang tak puas hati.. tak pernah dapat komen posting lyna. Selalu komen kat FB jek.. haha…

AGAKNYA AKISMET SAYA TERLALU EFEKTIF SAMPAI KOMEN2 READERS PUN DIA REGARD AS SPAM. MAAFKAN SAYA TAK SEMPAT NAK CHECK SATU2 SEBAB BERLAMBAK SANGAT KOMEN SPAM NI. NAK DISABLE PUN TAK BOLEH LAAA… KANG ADA 100 KOMEN SEMUA SPAM. PENAT~

Little Mama™ said…

saya TAK SUKA mommy lyna… lariiiiik.
.
.
.
.
he..he.. apa tak suka pulak hari-hari pegi baca..lol

pasal susunan iklan dan layout blog dia tu.. rasanya tak de la serabut mana pun.. ISI blog itu sendiri lagi penting..

lyna menulis banyak isu ilmiah yang tak ramai blogger mampu tulis (macam jual beli saham, hartanah etc)..thumb up for that

blog layout yang terbaik di mata pembaca memang susah nak dapat.. sebab tak semua ada TASTE yang sama.. tak semua orang suka layout yang sama you see..

ari tu masa I tukar layout MBP ramai yang tak suka sebab dah terbiasa with previous one.. tapi sebab I dah bosan dengan layout yang ada box so I buang semua box..kira macam blog out of the box la…ha..ha

pss lyna..i think theme thesis tu dah ok cuma if you can customised a bit sure lagi ok *i pun ada theme thesis ni.. godek-godek belum abis lagi// ;)*

KAK ROS, TOLONG CUSTOMISED MY THESIS. HAHAHA.

knv said…

mommylyna adalah antara blogger2 pertama yang saya pernah jumpa face to face, even before dia aktif dalam superkids. masa dia kat miri dulu (eh miri ke?) saya sempat jumpa dia ngan fahry yang masa tu baru keluar hospital.

she has a positive posture. i personally think that’s what made her stand out in her own league. a class of her own. well, most people knew how she carries herself around with her ever-so-busy schedules. 2 thumbs up!

and she justifies well. saya tidak selalunya setuju dengan dia, oppinion to oppinion, tapi saya rasa dia ada alasan yang kukuh dan baik kenapa dan mengapa dia buat sesuatu perkara. and i seriously have to admire her for that.

personal note to you lyna: all the best in your plan and execution. it takes a huge heart and a strong shoulder to be in your place. semoga dirahmati, dunia akhirat.

TERIMA KASIH KAKNON, TAPI ADA SEDIKIT KESALAHAN DI SITU. MASA TU FAHRY BELU KUAR SPITAL LAGI LA. HAHAHA.

Susah nih nak pilih 3 komen terbaik, sebab takut terpilih kasih kan. Haha. Tapi berdasarkan kriteria yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu constructive feedback, saya akan memilih komen yang boleh diugunapakai untuk memperbaiki lagi blog ini. Boleh?

Tapi saya takkan announce di sini. Let the Eyriqazz lah yang announce :)

By the way, terima kasih atas semua komen. Nampaknya majoriti meninggalkan komen/feedback terhadap layout My Super Kids ni. Memang, saya akui agar barai sikit layoutnya. Kalau baca kot Google Chrome tu, ada tulisan kecil, ada tulisan besar. Sebenarnya, ia memang dipengaruhi oleh ketiadaan masa untuk mengusahakan mekap blog tuannya pun tak dan nak mekap, mungkin sebab saya lebih fokus kepada isi penulisan. Let alone the Bahasa yang tunggang terbalik tu. Nama pun blog, bukan Buku Teks Bahasa Malaysia. Banyak kali juga saya kena tegur kerana penggunaan bahasa pasar yang terlalu over. Bagi saya itu tak penting dalam penulisan blog, sebab kita nak benda yang kita tulis ‘sampai’ kepada pembaca.

Lagipun most readers baca blog untuk tahu insight feeling/opinion seseorang blogger terhadap sesuatu isu dalam bahasa yang mudah difahami dan dekat di hati. Kalau nak baca dengan bahasa standard, boleh baca surat khabar/buletin online. Lagi pula, mengikut pendapat beberapa blogger berjaya dari luar negara, don’t worry too much about grammar, sebab itu kadangkala akan menbuatkan idea untuk menulis terbantut. Except kalau kita ada editor.

Walau bagaimanapun, penggunaan bahasa memang tak boleh sewenang2… tidak boleh guna bahasa kasar/lucah, bahasa SMS yang buat pembaca pening je (tapi kata mereka kalo tak suka tak payahla baca :D),dan penggunaan bahasa yang kurang ajar.

Anyway, setiap orang ada niche dan caranya tersendiri. Kalau macam Ustaz Zaharuddin, kalau lah beliau menulis dengan gaya gila2 mungkin orang akan hilang thiqah terhadapnya pula. Yang penting, enjoy menulis & jangan mudah kecil hati dengan kritikan. Anggaplah semuanya feedback membina. Kalau memang salah, kita memang kena ubah.

Berbalik kepada layout blog ini, sebenarnya saya akui ia memberi kesan kepada 1st time reader yang ‘ter’singgah, yakni bukan yang sampai dari enjin carian untuk mencari sebarang info. Contohnya bila kita pergi ke kawasan perumahan, mestilah yang kelihatan cantik itu menarik perhatian kita, tak kisahlah dalam dia macamana. Yang di luarnya huduh, walaupun di dalam semua perabot kayu jati asli Balinese style lagi..kita bukannya teringin nak tengok kalau tak tahu, kan? Rumah yang gah macam Disneyland, walaupun dalamnya cuma ada kerusi rotan pesen lama je.. tapi yang tu buat kita rasa nak tengok lama2, sebab luarannya cantik. Tol tak?

Sekali pandang memang teruk blog ni, header pun tak ada. Hahahaha.

OK lah, if you have any constructive comments, please do so ya. Kesian pulak kat readers saya yang terpaksa mengadap blog pecah pintu macam ni :D Nak komen tentang isi penulisan pun boleh.

Oh ya, sekadar nak kongsi, last 2 weeks saya ada terima email forward. Sekali baca macam kenal aje artikel ni. Rupanya salah satu entry saya dijadikan bahan perkongsian oleh satu mailing group, iaitu entry Kenapa Anda “Sepatutnya” Beli Rumah di Bandar Sahaja? :D Entry yang Petronas Chemical Group IPO Review pun diforward semula kepada saya.

Alhamdulillah, berguna juga ilmu yang saya kongsikan.

Semalam pun, semasa saya bawa Fahry berjumpa pembuat kaki palsunya, Mr Anton, beliau memberitahu bahawa client-clientnya ramai yang mengikuti blog saya untuk membaca tentang Fahry dan kaki palsu untuk kanak-kanak kecil.

Berbaloi rasanya. Walaupun readers saya takdelah ramai sangat, tapi bila jumlah yang ada ni mendapat manfaat dari blog ni, rasanya tak rugi saya berblog. Nak kata glamour tu tidak (glamour apanya, tulisan sendiri sampai semula kepada saya, sah2 orang tak kenal saya siapa hehe), tapi rasa ‘macam bagus’ dapat menabur sedikit bakti meskipun dengan hanya menulis blog :D

Petanda Harga Rumah Nak Jatuh

Harga rumah boleh jatuh ke? Saya terbaca artikel ni dalam surat kabar The Star and I think worth sharing. My comment in Purple…

Large percentage of property loans may be a problem if recession hits

By JAGDEV SINGH SIDHU
jagdev@thestar.com.my | Aug 14, 2010

THE surge in property prices has created a fresh avenue for investors wanting to make big bucks, but it is also creating a huge future problem that if left unchecked, can spell trouble for households, banks and the overall economy.

The robust property market has seen the percentage of property loans to total loans in the banking system rising well beyond the levels seen during the 1997/98 Asian financial crisis.

The growth in house purchases is said to be among the largest contributors to the tremendous build-up in household debt over the past 10 years.

Macam mana tak naik. Tahun 2000 still boleh beli apartment RM40,000 kat Lembah Klang. Sekarang, low-cost flat pun dah lebih RM50,000. The apartment yang dulu RM40,000 sekarang bernilai RM80,000. Ni belum cakap rumah teres yang naik 2X ganda dalam masa 5-7 tahun.

Harga rumah naik is NORMAL. Yang jadi tak berapa normal bila kadar kenaikan harga rumah JAUH lebih tinggi daripada kadar kenaikan pendapatan. Am not talking hot property in hot area, kawasan jauh KL pun naik mendadak jugak; especially kalau developed by GIANT developer.

Those concerns, for now, are being overlooked as the sector has not yet showed signs of strain.

For those investing in property as a means of investments, it has yielded huge gains.

“I have made more money from property than from stocks,’’ says one retired analyst, who has been investing his nest egg over the past few years.

It’s not hard to see why that has been the case. Stock markets have been volatile over the past few years.

Although a bet on the right stock can lead to generous returns, the effort and thought that goes into picking a winning stock is far more tedious than buying a house.

In property, the general rule is that you cannot go wrong if you buy a house at the right location. And there are always a few hot areas where huge returns can be made.

However, the pressure for overall prices in the country to appreciate is growing beyond those so-called hot locations.

The Real Estate and Housing Developers’ Association Malaysia earlier in the week said prices of residential properties, notwithstanding the earlier big gains, was expected to rise 10% to 20% over the next six months.

Ini lagi satu super spekulasi. Dari awal tahun 2010 sampai sekarang, harga rumah dah naik sama banyak macam cukup setahun iaitu 3-7%. Malah ada yang dah naik 15% in some part of Puchong. Nak naik lagi 10-20%?

I think jangkaan harga rumah naik lagi daripada REHDA ni berdasarkan hartanah mewah yang banyak dilancarkan sejak awal tahun. Sebab kebanyakannya dah mahal (condo in Mont Kiara dah hampir sama macam KLCC), projek-projek baru ni akan PUSH harga rumah lama untuk naik.

Macam tak banyak developer nak buat rumah yang berharga RM200,000 ke bawah?

Another boost to property investment is that money is plentiful right now.

Look at the banks’ advertisements and you can see how innovative loan schemes have become.

Housing loan repayment periods have gone from 30 years to up to 40 years, and home buyers can now take loans up to the age of 70, way past their retirement age.

This works on the premise that their retirement benefits, prior investments or their children’s incomes should be sufficient to pay the mortgages taken out on their homes.

Also, the innovative loan schemes that require smaller downpayments – 5% or even zero payment – has allowed buyers to make huge returns.

A 20% appreciation in property values between the time the house is bought on, say, a 5% downpayment, to the time the house is completed (which is normally a couple of years or so), would see speculators raking in a four-bagger from their small downpayment, even after paying real property gain tax.

Jual rumah once completed memang cara paling mudah nak buat duit; lagi-lagi kalau beli pun dapat 7% discount bumi. The only risiko ialah unit yang mana, feng shui ok ke x, dan sampai bila anda kena hold property tu. Of course, depend on location & USP jugak la.

Benda-benda ni banyak membantu pemaju perumahan baru untuk tolak harga rumah lebih mahal menggunakan alasan “kos pembinaan yang meningkat”. Nak salahkan spekulator yang main jual-beli rumah? Saya tak pernah buat benda ni lagi but once you did it memang sangat-sangat ketagih kot. Mana taknya, untung beratus ribu! Buat benda ni 5-7x (untuk rumah RM400,000 ke atas), memang boleh dapat RM1,000,000 CASH in 10-15 years.

The extension of loan periods, the low interest rate environment and the smaller margins banks are willing to take just to grow their market share of property loans, have also helped fuel demand for properties.

“The fate of the banking sector is tied to the property sector,’’ says ECM Libra head of research Bernard Ching.

With half of the loans growth for the banking sector to June (which is 13.3% on an annualised basis) coming from properties, the portion of residential loans on the banks’ books is estimated to be 27%.

The percentage just prior to the Asian Financial Crisis was said to be around 17%.

The low interest rate environment really began after that crisis and it has been maintained by the subsequent recessions that have hit the country.

This has contributed greatly to a rise in total household debt as a percentage of the economy.

Household debt as a percentage of GDP was 40% in 2000 and today, that figure is around 64%.

Walaupun benda ni dah jadi, memiliki rumah masih menjadi satu cabaran besar untuk kebanyakan rakyat Malayisa. Harga rumah naik more than 2x untuk 10 tahun yang lepas dan tiada jaminan langsung akan slow down for the next 10-years as makin banyak pelabur asing yang terlibat dalam pelaburan hartanah Malaysia.

My only hope, pendapatan pun boleh la naik 2x jugak, especially untuk fresh grad yang baru start kerja.

“It’s rising and that has been the trend,’’ says Maybank Investment Bank analyst Wong Chew Hann.

Although property loans form a big part of the financial system, analysts say such loans are not in danger of default as the non-performing loan (NPL) ratio is low, particularly for higher-end properties.

But the danger will come should Malaysia suffer a severe recession. Analysts say transport and consumption loans would be the first to signal a default, rather than property loans.

However, with the nature of each new recession different from the ones before, and with recessions becoming more frequent, some analysts point out that if left unchecked, the current situation may become a problem.

To address this, maybe Bank Negara, taking a cue from what China has done, will need to look at instituting more stringent requirements for housing loans.

One suggestion is to impose higher downpayments, based on percentages on a rising scale, for people buying second, third or more houses.

That way, the profit from their initial investments on the homes will shrink after paying off the real property gains tax, thus making it less attractive to punt on house values.

Maybe prudent limits on banks should to be considered, given the banks’ exposure to residential properties.

Whatever the case, its better to err on the side of caution.

A property market collapse always spells trouble for the economy.

So, should or should not beli rumah sekarang?

I’ll share my view in next artikel la. Sbb this one dah panjang sgt la…

Cara Membeli Rumah Second Hand

Cara membeli rumah second hand sedikit leceh berbanding rumah baru daripada pemaju. Bukan leceh sebab ape pun, leceh sebab ade extra steps yang anda perlu buat, terutamanya bab valuation dan lawyer yang sendiri mau cari. Sebelum sesiapa pun jadi confius, let me story cara membeli rumah second hand ni langkah demi langkah.

Sebab rumah baru tersangatlah mahal (I myself still berangan nak beli rumah baru), so anda pun decide jalan-jalan survey rumah second hand. By the way, maksud rumah second hand ni adalah rumah yang dah siap tak kira sama ada pemilik tu yang duduk, disewakan ke orang lain mahupun dilelong.

Jalan punya jalan, anda pun jumpa la satu rumah idaman ni, harganya RM250,000. Since anda pun beli daripada ejen hartanah, biasanya anda perlu bayar 3% daripada harga jual sebagai booking. 3% ni bukan owner punya duit, tapi ejen ni yang dapat. Once anda sign booking form tu (Agreement to Purchase), biasanya anda diberi masa 21 hari untuk sign SPA (Sales & Purchase Agreement). Deposit yang dibayar untuk booking consider hangus jika gagal.

Lawyer akan setelkan bab-bab details tentang rumah tersebut (e.g. Land/ Bankruptcy Search etc) untuk buat SPA. Kalau nak cepat, bagi terus copy of SPA antara owner dengan developer supaya lawyer tu boleh start draft dan anda pun boleh start review. Kat sini lah anda perlu pastikan apa sahaja yang dah dipersetujui dengan owner dimasukkan dalam SPA. Contohnya rumah mesti siap sapu, diding rumah di cat semula atau pagar berkarat diganti.

Pada masa yang sama, you kena mintak valuer buat valuation untuk rumah tersebut. PASTIKAN, valuer yang anda nak pakai ni adalah panel bank untuk pinjaman rumah ni nanti. Yang paling famous JuruNilai Bersekutu dan Rahim & Co. Sebelum valuer tu pergi tengok rumah, anda perlu isi Borang Arahan (Instruction Form) dan hantar kepada mereka bersama duit deposit. Biasanya deposit RM100 pun cukup.

Lepas tu valuer tu akan tanya bila you free untuk mereka datang tengok rumah. Kalau anda beli rumah melalui ejen, suruh saje ejen tersebut yang set-kan tarikh dan masa dengan owner, tak payah susah-susah fikir. Lepas valuer tu tengok rumah, dia akan berikan anda laporan penuh dalam masa 2-3 minggu. Kalau nak tolong mereka buat kerja cepat, berikan juga SPA owner dan developer untuk mereka dapatkan maklumat rumah tersebut.

Anda boleh gunakan draft SPA atau borang Agreement to Purchase tadi beserta laporan daripada valuer, salinan gaji, statement bank tempat gaji masuk, simpanan KWSP (print kat kiosk KWSP) & kad pengenalan untuk start apply loan bank. Bank akan bagi respond dalam masa seminggu sama ada pinjaman anda diluluskan atau sebaliknya. Kalau diluluskan, anda akan diberikan Letter to Offer dengan semua details tentang pinjaman tersebut.

Once dah sign Letter to Offer daripada bank, anda akan sign Loan Agreement. Ini adalah perjanjian pinjaman rumah antara anda dengan bank. Anda perlukan lawyer panel bank tersebut nak buat benda ni. Lawyer ni can be different daripada lawyer yang anda gunakan untuk sign SPA. Kalau nak senang, of course la ambil lawyer yang sama untuk SPA & Loan Agreement. In case ade dispute late charges, senang lawyer tu nak handle kes.

There you go, anda baru saja selesai beli rumah!

Happy? Tunggu dulu…

Dalam SPA tu biasanya ada clause yang cakap, anda perlu bayar baki bayaran rumah (let’s 90% baki melalui pinjaman bank) dalam masa 90 hari daripada tarikh SPA. Jika gagal, anda dikenakan interest 8-10% setahun untuk setiap hari yang tertangguh. Untuk baki rumah ni tadi; RM225,000, you have to pay RM18,000 setahun atau RM49.32 untuk setiap hari yang tertangguh. Kalau lambat sebulan, kena bayar extra RM1,479 kepada owner sebelum dapat kunci. Bagi mengelakkan benda ni terjadi, anda perlu follow-up gila-gila dengan pihak terlibat.

Berapa kena bayar untuk setiap pihak yang terlibat? Tunggu…
To be save, subscribe RSS feed MySuperKids bagi memastikan anda tak tertinggal maklumat berharga ni nanti.

Landslide in Miri

We were on the way to Bintang Megamall when we saw this (but the clip was taken on da way back home sebab tak prepare). Padan lah tengok so many people gathered kat tepi jalan, siap pasang khemah, penuh kat bus stop, dan some kat dalam tempat like ‘balai raya’ like that. Rupanya ada landslide.  The incident was happen last Friday, masa solat Jumaat.

Lately memang rough season here. Almost everyday hujan. Even offshore guys pun berapa hari je dapat naik platform for the previous month.

This was the second landslide I saw in Miri. The first one was dekat2 Bintang Megamall. I was told that 2 people died in that scene. Yang latest ni I have no idea.

Sebab my first time tengok landslide like this, houses terkambus, yang kat lereng bukit dibawak slide tu sampai tepi jalan.

We can call this whatever we like. Takdir, peringatan Tuhan, pengajaran, hukum alam, nature disaster, etc. But to me it gives a second thought kalau nak beli rumah di lereng bukit, LOL.

What I’d learn from my Geotechnic subject (was it Geotech? I couln’t recall other subjects), every hill/mountain has its slide plan so memang dijangka this will happen if you build a house di lereng bukit. Not a coincident la, it’s a fact. Tapi sekarang memang orang buat rumah kat lereng bukit pon…

High profil ape rumah-rumah kat bukit-bukit. Like Bukit Bangsar, Bukit Damansara, Bukit Tunku… :P Even I was dream for a house at the top of the hill so that can view the scenery like a helicopter gitu. LOL.

Kena buat peribahasa baru beside – kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pandai…- Now, kalau takut ditimbus tanah jangan berumah di lereng bukit.

*Al-Faatihah to those people yg terkorban in landslide events occur in our country lately.

download wild wild west dvd