Tag Archives: beli rumah

Pinjaman Perumahan: Tempoh Paling Bagus Berapa Tahun?

Hampir semua pembeli rumah pun pakai pinjaman perumahan. Hatta orang yang ada duit sekali pun ambil pinjaman perumahan jugak mainly sebab kadar faedahnya sangat rendah berbanding pinjaman-pinjaman jenis lain. Selain memilih bank yang mampu memberi kadar faedah yang menarik, antara perkara yang bermain di benak pemikiran para pembeli rumah juga ialah, nak pinjam untuk berapa… Read More »

Beli Jual Rumah Di Selangor Masih Menguntungkan Atau Tidak?

Saya suka membaca komen Ummisaeed dalam artikel Beli Rumah Dari Pemaju semalam tentang bagaimana hartanah yang dibelinya naik sehingga 70% lepas 2 tahun under-contruction. Perhaps boleh naik sampai 100% bila dah VP & hand over? Memang betul, sangat-sangat beruntung sesiapa yang pernah beli hartanah dan jual semula bila dah siap. My friend dapat RM500,000 cold… Read More »

Beli Rumah Baru Dari Pemaju – Kenapa Saya Tak Pernah Buat Lagi

Abiy told me that banyak kawan-kawan kami yang kini menetap di Miri sibuk beli rumah baru sama ada di Kuala Lumpur atau pun Selangor; probably because dah naik pangkat, HeHeHe. I’m so happy for them. Semoga terus maju & berdaya saing. Being out of KL, memang sedikit sukar nak buat proper property research. So, the… Read More »

Rumah Nilai, Rumah Rawang & Rumah Bukit Beruntung Berbaloi?

Yeah, jom kita tengok jika rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung berbaloi. Jika anda masih belum baca artikel yang lalu, harap maklum bahawa ini adalah sambungan kepada kisah rumah Nilai, rumah Rawang & rumah Bukit Beruntung yang sering dikaitkan dengan “tadek Wang, Nilai & Untung” (klik sini). Rumah Nilai Rumah di Nilai kini… Read More »

Rawang “NO Wang”, Nilai “NO Nilai” & Bkt Beruntung “NO Untung”

Jika anda pernah berminat nak melabur dalam hartanah, pasti pernah dengar kata-kata “Rawang Tadak Wang”, “Nilai Tadak Nilai” & “Bukit Beruntung Tadak Untung” SO “jangan la pernah terfikir nak beli rumah kat situ”. Kalau tak pernah dengar tu buat-buat jela pernah dengar yek, huhu. Tapi, kenapa orang cakap camtu? Bukit Beruntung pernah popular sebab pernah… Read More »

Harga Rumah Melambung MELAMPAU

Sesiapa yang ada survey rumah sejak dari awal tahun lepas, pasti terkejut tengok harga rumah melambung melampau-lampau. Kalau ingat, saya pernah tulis pasal harga rumah semasa TERLAMPAU pertengahan tahun lepas yang mana di ulas lagi sekali oleh salah seorang Property Guru Malaysia; Michael Tan, dalam artikelnya bertajuk “How do you make money when there’s a… Read More »

Hapuskan Diskaun Hartanah Bumiputera (Bukan Komen Politik)

Susulan cadangan Tony Pua (DAP, PJU) agar 5-10% diskaun hartanah bumiputera dimansuhkan pertengahan tahun lepas, kerajaan selangor (PKR) kini sedang mengambil kira secara serius untuk betul-betul memansuhkannya di Selangor. I know, all this while anda mungkin dah baca komen orang lain tentang perkara ini. Unfortunately, mostly berbaur unsur politik mentah tanpa musabab yang kukuh untuk… Read More »

Kutukan Terbaik My Super Kids

Berikutan cabaran yang diberi oleh Eyriqazz, iaitu merebut 3 hadiah berupa RM10 cash/ top up, blog My Super Kids menerima +- 15 komen daripada pembaca blog Eyriqazz. Good enough lah kan. Thanks all 😉 Di bawah ni saya sertakan komen2 tersebut, beserta sedikit reply, jika diperlukan, dalam UNGU. INTANKUTERPILIH said… betul, 1st time masuk, tengok… Read More »

Cara Membeli Rumah Second Hand

Cara membeli rumah second hand sedikit leceh berbanding rumah baru daripada pemaju. Bukan leceh sebab ape pun, leceh sebab ade extra steps yang anda perlu buat, terutamanya bab valuation dan lawyer yang sendiri mau cari. Sebelum sesiapa pun jadi confius, let me story cara membeli rumah second hand ni langkah demi langkah. Sebab rumah baru… Read More »