Tag Archives: google adsense

Google Adsense 101, Di Sebalik Tabir

Kelas Google Adsense yang pertama ni, atau Bengkel Adsense 101 sebenarnya dah beberapa kali postpone. Kali pertama, kerana clash dengan Guangzhou 101. Kali kedua kerana tak dapat meet jadual dan akhirnya postpone kali ketiga dan berjaya dijalankan pada 26&27 Februari di Scriptory Box.

Sebenarnya kalau diikutkan nak postpone juga. Maklumlah saya dalam keadaan nak masuk 37 minggu yang ‘nak cakap banyak pun mengah’. Tapi memandangkan peserta dah tertunggu-tunggu, maka saya laksanakan juga, dengan ‘cut’ jumlah peserta. Terhad kepada 6 orang saja. Lepas tu saya minta bantuan suami saya. Syukurlah walaupun beliau super-busy tapi sanggup meluangkan hari minggu ni untuk membantu saya.

Itupun hampir-hampir tak dapat juga… kisahnya hari Jumaat sebelumnya hujan seamat lebat membasahi bumi tatkala kami mula melintas jalan nak ke parking selepas keluar dari office. Maklum ajelah, nak parking berbumbung bapak mahal :( Maka bagi kami golongan marhaen ni mencarilah tapak parkir kereta termurah walaupun terpaksa jalan jauh sikit. Disebabkan kehujanan tu, suami saya mengadu badannya rasa tak sedap, kurang sihat, tekak mula rasa sakit dan kepanasan.

Lalu saya terus bancuhkan segelas Performance Drink Shaklee untuk beliau.

performance drink

Performance drink ni memang sangat membantu tatkala rasa nak demam… fungsinya sama macam minuman isotonik. Cuma minuman isotonik yang dalam tin tu kandungan gulanya tinggi, yang ini cukup-cukup padan ajelah. Rasanya pun sedap.

Performance drink ni memang famous lebih2 lagi di bulan puasa. Memang habis sokmo kalau bulan puasa. Juga untuk bekalan ke tanah suci, terutama bagi warga emas. Ia bukan saja mengawal kehilangan air dalam badan, tapi juga memberi tenaga dan mengelak dehidrasi.

Selesema saya pun dah kurang sejak saya mula mengambil Performance Drink :D

Jadi, bertitik tolak dari situ, alhamdulillah, Bengkel Adsense 101 yang pertama diadakan juga ;)  *kalau perasan ada air kaler oren atas meja speaker, itulah performance drink :)

Saya sangat gembira dengan penyertaan para peserta. Walaupun ada yang masih terlalu baru tentang blog, website, namun keinginan untuk belajar adalah tinggi. Malah yang otai pun excited dengan teknik2 Google Adsense yang kami ajarkan (siap ada video lagi, bukan testimonial palsu ya!).

Mujurlah ada suami saya… Saya sendiri memang tak boleh bertahan lama. Cakap kejap dah mengah, lebih2 lagi saya suka cakap cepat, gerak cepat2. Jadi saya banyak melepak aje. Suami saya pun nasihatkan saya rest sajalah, tengokkan budak2. Sebelum2 ini dalam program WoHoWo biasanya anak2 saya tinggalkan bersama suami di rumah. Tapi kali ni sebab kami berdua pun datang ke Scriptory Box, maka bawalah mereka bersama juga.

Saya harap diorang semua tak kisah. Janji apa yang nak kami kongsikan, sampai.

google adsense kelas

Kusyuk godek2 website

buat duit adsense

Dah siap research, bolehlah tarik nafas sikit

kelas google adsense

Anak-anak asyik dengan ikan di Scriptory Box

Untuk masa depan saya rasa kena kecilkan lagi bilangan peserta supaya lebih mudah beri tumpuan. Melainkan kalau yang dah advance tentang website dan WordPress, mungkin OK. Tapi saya akan terus memberikan follow up, especially untuk batch pertama ni. Haruslah saya nak tengok semua keenam-enam peserta ibu2 hebat tu berjaya dengan projek Adsense mereka. Dan saya percaya, saya pun akan banyak belajar benda baru dengan mengikuti proses perkembangan mereka (eceewaaaah).

Overall bagi saya, cukup puas hati. Walaupun ada dingdong sana sini tapi semuanya boleh diatasi. Dari pihak peserta.. selain dari ‘otak tepu’ (tu memang tak boleh buat apa lah kan)… kakak2 ada bagi feedback tak ada handout jadi susah nak refer. Eheh, mungkin saya terbawa2 dengan praktik di pejabat. Bila ada presentation, handout akan diberi selepas presentation tamat, dalam bentuk soft copy. Bagi saya, saya tak mau interruption, sekiranya dapat handout terlebih dahulu, peserta lebih cenderung nak baca handout dan mungkin berfikir “Alah, tak apa tak concentrate pun, nanti refer aje handout ni”. Bila takde handout, semua struggle menyalin step-by-step. Betul tak?

Tapi takpe, kira feedback lah tu. Kalau ramai concern tentang hardcopy handout, maknanya kami kena ‘ada’kan lah dalam bengkel yang akan datang. Lagipun ini bengkel Adsense 101 pertama saya bersama ibu-ibu hebat ni. Sudah pasti banyak benda yang perlu diperbaiki. Tapi saya tetap bangga sebab berjaya juga melaluinya :D

google adsense buat duit

Sebahagian peserta awal Adsense 101Nia, Kak Aida, Hadha & Lissa.. 2 orang (Kak Nur & Kak Ida) dah balik dahulu kerana kekangan masing2.

Walaupun tak sempat nak beramas mesra lama2 (kelas pack sangat!) tapi saya harap ukhwah yang terbina berkekalan & sama2 kita jadi ibu2 yang bukan saja blogger kosong tapi blogger banyakkkk kosong :D Seronok sangat kenal dengan ibu2 bersemangat kental ni. Malah sangat kagum dengan Kak Nur yang turun dari Kuantan, dan Kak Aida dari Sri Iskandar, Perak untuk mengikuti bengkel kecik saya ni.

Bengkel yang akan datang tidak akan dijalankan sehingga saya habis pantang dan menyiapkan projek terbaru My Super Kids, insya-Allah ;) Sehingga masa itu saya akan memantau perkembangan anak didik saya (wah wah wah claim camtu pulak) agar tidak terbengkalai lalu berkarat hehe.

*Lissa kata saya akan bersalin minggu depan, hehe. Kita tunggu & lihat ;)

Bengkel Adsense 101, Belajar Buat Duit Dengan Google Adsense

Bengkel Google Adsense 101 yang pertama, sangat marvelous, memenatkan, tapi seronok :) Saya pun penat macam hapa, peserta yang seramai 6 orang tu tak tau la macamana penatnya nak digest segala benda yang kami sampaikan dalam bengkel Adsense hari pertama semalam.

bengkel adsense 101

Pada mulanya saya ingat nak adakan kelas untuk 15 orang, kemudian difikir2 rasanya ramai sangat 15 orang tu, macam nak buat seminar pula. Untuk kelas intensif tak sesuai pula ramai-ramai. Jadi saya turunkan ke 10 orang (10 orang pertama yang mendaftar dan membuat pembayaran). Akhirnya saya limitkan kepada 5 orang saja & eventually tambah seorang jadi 6. Disebabkan ini kelas pertama saya, rasa macam so-so juga dengan 6 orang peserta. Mungkin saya akan cut lagi untuk next class. Tapi OK sajalah sebab semua pun cepat pick-up.

Saya pun tak berapa larat nak bercakap lama-lama, harus termengah2. Mujurlah ada pembantu yang setia :)

Anak-anak pula semua dibawa ke Scriptory Box. Di GBOB ada playgroup jadi dibawalah budak berdua tu ke tingkat atas Scriptory Box. Tapi Hafiy tak suka dengan aktiviti playgroup. Dia cuma seronok bila semua orang dah balik, tinggal dia dan teacher Watie je. Barula tak berajak turun.

Bengkel Adsense 101 ni diadakan 2 hari, kerana saya nak peserta betul2 faham. Dan akhirnya boleh bina website sendiri yang menjana keuntungan. Dan saya tengok peserta2 ni semuanya berkobar2 nak belajar bina website.

Hari ni hari yang lebih mencabar lagi, yang mana peserta akan mula mengaplikasi apa yang dipelajari semalam. Teringat pula kelas belajar software di universiti dan di tempat kerja… belajar software la benda yang paling saya tak suka sebab yang mengajarnya sikit punya cepat, yang belajarnya masih terkial2. Tapi dalam bengkel ni terpaksa saya cepatkan untuk habiskan dalam masa 2 hari. Nak lahirkan ‘usahawan’ Adsense ni bukan senang. Saya pun mengharapkan mereka lebih cepat menerima cek dari Google Adsense.

Kita tengok nanti apa kata mereka selepas 2 hari berpenat-lelah, tinggalkan anak2 dan suami (so happen that semua peserta adalah kaum ibu!).

Kenapa Blogger Malaysia Tak Buat Duit Dengan Google Adsense

Buat duit dengan Google Adsense, ini adalah kesinambungan dari entry saya yang lalu tentang Duit Dengan Blog – Google Adsense atau Nuffnang?

Sesiapa yang dah baca entry berkenaan mungkin dah boleh agak kenapa blog peribadi mereka tidak dapat menjana kewangan dari Google Adsense (atau dengan Nuffnang sekalipun?).

Di sini saya ada beberapa tips untuk dikongsikan untuk buat duit dengan Google Adsense.

1. Memahami bagaimana Google Adsense bekerja.

Saya pernah encounter satu soalan di sebuah forum (maaf saya lupa forum yang mana), OK sebenarnya dah banyak kali even terbaca dalam beberapa entry blog. Yakni soalan yang berupa “Saya dah letak code Google Adsense tapi kenapa tak jalan-jalan pun duitnya?”.

Google Adsense adalah sebuah advertising company (sama cam Nuffnang, Innity, Advertlets, etc) yang menjadi ‘orang tengah’ antara advertiser dengan publisher (blogger). Konsep buat duit dengan mereka ni adalah CPC, CPM, CPE, CPA…. OK kita ambil satulah supaya lebih faham iaitu CPC (cost-per-click). Cost per click maksudnya untuk setiap klik pada iklan Adsense, advertiser akan bayar certain amount kepada ads company berkenaan dan seterusnya kepada blogger.

So, mesti mendapatkan klik pada link Google Adsense di blog anda untuk menjana pendapatan.

Yang keduanya, blog baru naik semalam, tapi expect hari ni dah dapat duit.

It wont work as such. Again, ads company ni bukan badan kebajikan yang mengagihkan wang kepada blogger. Kena work hard and work smart. Rajin-rajin belajar ya. Ramai orang jadi jutawan dengan Google Adsense tapi ia bukan skim cepat kaya. So jangan expect ia begitu mudah.

2. Menulis blog yang ada niche

Niche blog dengan kata mudah ialah fokus blog kita. Fokus ni bukan sekadar ‘fokus blog saya ialah kepada  cerita keluarga’, kerana ia perlu spesifik lagi. Tujuan niche blogging antaranya ialah untuk menjadikan blog kita unik dari blog-blog lain. Misalnya, semua orang tulis blog tentang masakan. Tapi ada sorang blogger boleh tulis tentang ‘resepi masakan barat yang mudah untuk orang sibuk’. Itulah yang dinamakan niche. Umpama sebuah butik designer yang hanya menjual barang2 jenama Burberry (contoh), jadi peminat Burberry tahu nak cari Burberry pegi sana. Berbanding sebuah supermarket/hypermarket yang jual macam-macam. Orang yang nak cari Burberry dengan cepat mungkin tak terfikir nak geledah supermarket tu cari beg Burberry, walaupun mungkin ada, lebih baik dia pergi ke butiknya terus, confirm ada.

Jadi, pembaca yang ingin tahu tentang ‘resepi masakan barat yang mudah untuk orang sibuk’, tahu nak cari tentang benda tu adalah di blog kita.

3. Jadi pakar

Bila tulis blog tentang resepi barat yang mudah tentang orang sibuk, maka tulislah tentang resepi barat dan kaitkannya dengan orang sibuk, walaupun kita tak berapa sibuk. Menulis biar kena dengan tema, misalnya orang sibuk tak banyak masa nak masak, jadi janganlah bagi resepi yang kena spend 4 jam di dapur. Dan kena yakin dengan apa yang kita tulis. Supaya pembaca pun dapat rasa ‘vibration’ dari tulisan kita. Kalau nak tulis tentang resepi barat, tapi stepnya kita tak ingat, mungkin pembaca dah tak datang blog kita lagi. Buang masa mereka saja.

4. Bijak merancang dan sedia untuk belajar

Buat duit dengan Google Adsense tidak straightforward. Lots of sweat and tear, cewah. Misalnya penggunaan keyword. Kalau saya taip ‘blog mysuperkids’, dah sah2 blog ni muncul no. 1 di Google, tapi itu bukan petanda keyword itu bagus dengan blog ini, kerana yang search keyword tu dan sampai ke blog ini cuma saya sorang saja. Jadi keyword yang digunakan mestilah satu keyword yang hot. Ini ada kaitan dengan niche blogging tadi. Sebab kalau kita search ‘susu ibu’, banyak blog2 dan website yang hebat2 dah conquer first page. That’s why kita kena cari niche, misalnya ‘cara simpan susu ibu bagi ibu bekerja’.

Jadi kena banyak belajar dan rajin buat research atau kita akan kekal syok sendiri saja.

5. Menulis content yang original, tak mainlah cetak rompak!

Jangan copy entry orang atau ambil dari mana-mana website. Google boleh penalize kalau kita buat macam ni. Google suka entry yang fresh, original dan unik. Kalau tak reti nak menulis entry yang baik, boleh upah orang tuliskan untuk kita. Tapi sebelum itu mestilah master beberapa perkara asas dalam Google Adsense. Jangan habis duit upah orang tulis entry, tapi incomenya langsung tak ada.

Tapi kalau anda cuma menulis blog secara suka-suka, saja nak share dengan rakyat Malaysia, tak payahlah nak stress dengan income dari kerja2 blogging. Biaq pi lah blogger lain bawa balik cek ribu-ribu. Atau mungkin kita boleh berguru dengan orang berkenaan. Kalau kita sendiri pun malas nak buat kerja yang renyah2, just enjoy blogging ;)

*Topik ni akan dicover dalam WoHoWo Mom Workshop Series.

Buat Duit Online – Bukan Senang Nak Senang

Di bawah ini adalah kisah benar:

Na O Mei (bukan nama sebenar) teruja bila melihat para pengguna internet yang menjana pendapatan yang lumayan dari online, sama ada dari blog peribadi seperti Red Mummy, dari iklan seperti Irfan Khairi dan sebagainya. Tambahan pula ramai kawan-kawannya juga berjaya menjana wang dari blogshops, Google Adsense, Nuffnang dan sebagainya.

Lalu Na O Mei pun mula membina blognya sendiri. Untuk memastikan nampak ‘standard’, dia membeli domain dan hosting sendiri dan terwujudlah naomei.com (bukan URL sebenar). Maka Na O Mei mula menulis di blognya, bercerita tentang dirinya, memberi tips2, etc. Dia juga cuba2 untuk menjual tudung di blog kedainya, naomeishop.com (bukan URL sebenar).

Namun yang peliknya, akaun Nuffnang tidak berganjak, akaun Google Adsense juga tiada pendapatan, walaupun dah berbulan2 blognya diaktifkan. Tudung2nya juga tidak laku2. Sedangkan orang lain makin rancak cash-out cek Nuffnang dan Google Adsense. Na O Mei menjadi hairan dan hairan.

Akhirnya Na O Mei fed-up dan mula menyalahkan keadaan. Buang masa saja, habis duit lagi adalah. Orang lain memang bernasib baik, sedangkan dia asyik dirundung malang.

Sounds familiar? Ini adalah situasi biasa sekiranya kita tiba2 je teruja nak buat duit online, tapi satu hapah pun tak tahu. Cuma ikut2 orang je.

Ramai yang ingat buat duit online, contohnya dengan blog ialah dengan sekadar tempek code di blog dan tunggu saja duit masuk. Ia tidak begitu straightforward.

Kata kuncinya ialah : belajar market blog.

Contoh mudah kalau kita nak bukak hypermarket. Kita tengok banyak hypermarket yang berjaya seperti Carrefour, Tesco, Giant. Kita pun teruja nak buka juga. Tapi kita pegi bukak di Kampung Durian Sebatang. Sape yang nak pegi? Kecuali keluarga Upin & Ipin dan kawan-kawan. Kalau tak ada orang pegi, bole jual ke?

Online bisnes pun macam tu. Kalau ada website/blog yang gempak sekalipun, tapi kalau tak market betul2, orang tak datang, macamana nak menjana pendapatan.

Untuk market website/blog, ada banyak dan macam2 cara. Contohnya, kalau nak market blog, apa yang kita boleh buat ialah:

1. Bloghop (jalan-jalan blog orang) dan tinggalkan mesej/komen. Jangan lupa letak URL blog kita sekali.
2. Join forum dan jadikan URL blog kita sebagai signature.
3. Join dalam aktivit bloggers seperti gathering dan sebagainya.
4. Submitkan entry ke direktori seperti innit.nuffnang, imcurtain.com dan sebagainya.
5. Join community2 blogger yang bersepah2 kat Malaysia ni.

Banyak kerja… lagi2 kalau memang serius nak buat website untuk Google Adsense. Walaupun pendapatannya datang dari hasil ‘klik di website kita’ tapi tak semudah tu. Kita tak boleh mintak visitor klik iklan di website kita (menyalahi undang2 mereka).

Dan satu benda kita kena sedar, mereka yang berjaya menjana pendapatan online dengan Google Adsense tu bukanlah bernasib baik, atau tuah, atau overnight, atau ‘memang dah rezeki..’. Mereka dah berhabisan, berpeluh2, perah otak, etc. hingga sampai ke tahap tu. Malah sanggup menghabiskan beribu2 USD untuk belajar cara2 menjana duit dengan Google Adsense.

Adakah kita sanggup untuk jadi senang macam mereka :)

Bukan senang nak senang, bukan susah pun nak susah.

Making Money With Google Adsense (cont.)

-fuhh penat taip pakai iPhone. to aidie, my new lappy will be available end of this month of early next month :D

continue form previous entry…

So, what is fraud click or non-genuine click? Among them are:

- click on ads in your own blogs.
- you ask your friends to click on ads in your blog
- you click on ads in your friends’ blog with the intention "to help", but actually you are sending him/her "to hell".
- you put some notes so that your readers click on the ads in your blog, such as "Please click here", "Supprt my by clicking my ads", "Please click before your leave", etc.

So, how to make money through Google Adsense?

You know what, people are paying thousands of dollars just to learn about making money with Google Adsense. So if you just hoping for money to comes in and multiplying from your current blogs, you might need years (if not forever) to cash out your first USD100.

Tackling Google Adsense is something to be learned, studied, guided.

From my little experience mentoring the respective MC members under MC program, not many are able to commit, after a long and exhausting working hours. My advise is, don’t work on your company’s nickel to gain something else other than your daily job, somemore using your company’s internet connection :) -i sleep at 2 a.m. everyday to entertain my kids before start to do my works.

You need some dedicated time to do the study and researches, hard work, sweat and tears~ oh sooo dramatic.

But, what I like about Google Adsense:

- you dont really needs lots of money to start up (or maybe no money at all!)
- you’ll aware about any other issues (rather than what is playing around you and what you usually blog about) such as world’s economic, the seasons, climates, other races, etc.
- competition is actually a need.
- you dont have to sit in front of you PC forever ;)
- you dont have to go out.
- you dont have to sell products.
- you just keep your passion on!

So, are you ready to get paid by Google Adsense?

Do You Really Want To Make Money With Google Adsense?

Just like other advertising companies, Google Adsense also acts as the middle man between publishers and advertisers. For those who are not familiar with the term, publisher is ‘the blogger’ and advertiser is the one who get Google Adsense to promote their websites. In layman term, this advertisers will pay Google Adsense some amount for each click or impression they get, and some of it are incentives given to the publisher (blogger), whose blog is hit and the ads is clicked by the visitors.

It is like this;

Advertiser –(pay)–> ads company –(pay)–> blogger

But, the advertiser will be charged on each click generated, so it is backcharged.

Now get the answer why can’t you click on ads in your own blogs? Yes… Because the advertiser has to bear the cost of the fraud click. But with Google Adsense, you’ll be banned ;)

(gosh I hate it when I blog via iPhone it’ll erase my unsaved work :( I’ve wrote several other paragraph but now they’re gone. Should continue later!)

Buat Duit Dengan Google Adsense? Biar Benar…

Ramai yang dah baca entry MBP tentang latest payment yang beliau dapat dari Google Adsense. Seriously serious, it was USD2.7k making RM9083.66 bila convert. Teruja? memang.. banyak gilak kan.

Masa saya mula2 berkenalan dengan Google Adsense dulu, saya tak ikuti kelas Irfan Khairi… nehi. Zero. Saya masih ingat perbualan saya dengan salah seorang rakan sekutu yang juga membuat perniagaan internet.

“Google Adsense kau dah berapa?”
“63 sen. Kau?”
“1.60 sen”
“Wah, banyaknya kau punya!”

Bila diingat peristiwa tu, tersenyum sendirian saya dibuatnya.

Google Adsense boleh buat duit??? Tapi kenapa Google Adsense saya asyik 0.00 jer???

Haa itulah dia.

Saya mengenali Google Adsense terlebih dahulu daripada Nuffnang. Saya mula kenal dengan Nuffnang, dengan betul-betul sedikit sejak saya mula meletakkan kodnya ke blog My Super Kids ni.

Google Adsense lebih disukai oleh internet marketer berbanding Nuffnang. Kenapa? Salah satunya sebab nilai setiap klik di Google Adsense adalah berbeza-beza, tak macam Nuffnang yang flat rate RM0.15 untuk non-Glitterati dan RM0.25 untuk Glitterati members. Di Google Adsense, the range can be from USD 0.01 hinggalah USD9 atau lebih. Bayangkan jela kalau satu klik dapat USD 9… 12 klik dah boleh cash out :D.

Tapi, mengikut hukum alam lah… Low risk low return, high risk high return, small work small return, more work more return. Adakah anda rasa blog suka-suka ni boleh dapat return ratus2 USD dari Google Adsense? Boleh… dalam mimpi :)

Google Adsense adalah sesuatu yang harus dipelajari. It’s not simply tulis blog , letak code Google Adsense then tunggu duit masuk. No no no (buat ikut gaya Hafiy). No such thing. Lots of studies, lots of research, lots of works…

Ia tak macam Nuffnang yang boleh buat pakatan klik-klik iklanku. Silap gaya memang kena ban dengan Google Adsense.

Oh memang teruja kan. Bayangkan aje bila blog kita tu dah establish, bulan2 Google Adsense bayar riban-riban… Syoknyeee~ tapi untuk ke situ.. memang bukan overnight. Tapi ber-over over night la tak tido malam.. kalau yang keje full time siang hari la. Kalau duk rumah tu maybe boleh manage buat masa siang hari kan?

My Super Kids? Ada la….

Halalkah Pendapatan Kita Dengan Adsense dan Nuffnang?

A friend of mine ever asked about this “Takpe ke buat duit dengan Nuffnang, Adsense & iklan2 kat blog ni? Halal ke?”. I said yes it is halal sebab kita mengiklankan perkhidmatan mereka, unless kalau apa yang kita iklankan tu tak relevan dengan adat, adab dan agama, itu lain cerita. Tapi, dalam sudut lain, it made me think juga about kehalalan in making money with Nuffnang and Adsense (just to name a few). Dalam kes yang I’ll discuss below.

I read several blogs yang membincangkan tentang buat duit dengan Adsense dan Nuffnang, dan most of them memperkatakan tentang ‘Google Adsense tak bagi klik iklan dalam blog sendiri’. Do you know, and wanna know why?

Sebelum tu you can read my previous entry about clicking own ads for Adsense and Nuffnang.

Google Adsense dan Nuffnang adalah antara syarikat pengiklanan internet yang bertindak sebagai platform atau medium untuk menyampaikan ‘hasrat’ para pengiklan terhadap potential customer mereka melalui website² dan blog-blog. Kepada Adsense sangat strict? Salah satunya untuk menjaga kepentingan advertiser mereka dan juga reputasi Adsense sendiri.

Sebagaimana kita perlu mengamalkan honesty is the best policy, begitu jugak dengan perkara bersangkutan iklan² di blog, especially Adsense. Adsense hanya mahukan klik² yang jujur, contohnya klik dari mereka yang benar² nak cari info tentang sesuatu. Klik² yang tidak jujur mempunyai harapan besar untuk di ban dari Adsense.

Apa itu klik yang tidak jujur?

  1. Klik iklan dalam blog/website sendiri.
  2. Menyuruh kawan² mengklik di iklan kita, dan kita juga mengklik di iklan kawan² secara berjemaah.
  3. Menulis mesej agar iklan tersebut di klik, contohnya “SILA KLIK SINI”, atau “KLIKLAH IKLAN SAYA SEBAGAI TANDA SOKONGAN”, atau “KALAU ANDA KAWAN SAYA SILA KLIK IKLAN INI”, etc.
  4. Membuat pakatan klik².

Google mempunyai sistem canggih yang dapat mengesan benda² klik secara berkomplot. Apa lagi kalau klik di website sendiri, memang menjerut. Jangan sampai nama anda kena ban terus dari Google.

Analoginya macam ni.

Kamal ada sebuah perniagaan menjual buku (Kamal adalah advertiser). Untuk mempromosikan perniagaannya, beliau menggunakan khidmat Samat yang mempunyai sebuah kedai kopi yang sering dikunjungi ramai (Samat ialah ads company i.e. Adsense, Nuffnang, etc). Samat pula akan membuat brochur untuk setiap peniaga yang mahu mempromosi barang mereka dan diberikan kepada pelanggan yang selalu datang ke kedai kopinya, antaranya Kuman dan Kumin (Kuman dan Kumin adalah publisher/blogger). Kuman dan Kumin diberi brochur2 dan upah dibayar atas setiap brochur yang diedar kepada potential customer untuk Kamal. Kuman mengedarkan brochur tersebut ke sekolah², pejabat², rumah² dan sebagainya. Tapi tak semua habis diedar. Namun, sebagai balasan, beliau mendapat bayaran dari Samat (atas jumlah yang dipersetujui), dan Kamal gembira kerana ada customer yang datang ke kedainya. Kumin pula mengedarkan brochur itu kepada adik beradiknya, sorang diberi 20 brochur, dan selebihnya disimpan di bawah katilnya sendiri. Habis semua. Dan Kumin tetap meminta upah dari Samat dan Samat tetap memberinya (sebab Samat belum tahu helah Kumin).

Satu hari Kamal mengadu kepada Samat bahawa dia telah banyak habis duit untuk bayar pengedar brochur tapi tak ada ramai pelanggan pun datang ke kedainya, sejajar dengan brochur yang diedarkan. Lalu Samat membuat siasatan apa sebenarnya yang berlaku, maka  kantoilah Kumin yang membagi2 kepada sanak saudaranya dan menyimpan di bawah katil, tapi mengaku semua sudah habis diedar dan meminta upah dari Samat.

Lalu Samat (ads company i.e. Adsense) tarik balik semua kerja2 yang selama ni diberi pada Kumin (blogger).Jadi Kumin tidak lagi menjadi pengedar brochur upahan untuk Samat dan Kamal (advertiser).

Dari contos di atas mungkin kita dapat membuat sedikit muhasabah.

Google Adsense (dan sebagainya) bukan satu pelan tindakan khidmat masyarakat untuk blogger suka-suki mengklik untuk jana pendapatan. Ia adalah satu perniagaan dan saling bersandaran (simbiosis gitu) antara adverstiser dan publisher.