Buat Duit Dengan Google Adsense? Biar Benar…

by Mommy Lyna on February 11, 2010 · 33 comments

Ramai yang dah baca entry MBP tentang latest payment yang beliau dapat dari Google Adsense. Seriously serious, it was USD2.7k making RM9083.66 bila convert. Teruja? memang.. banyak gilak kan.

Masa saya mula2 berkenalan dengan Google Adsense dulu, saya tak ikuti kelas Irfan Khairi… nehi. Zero. Saya masih ingat perbualan saya dengan salah seorang rakan sekutu yang juga membuat perniagaan internet.

“Google Adsense kau dah berapa?”
“63 sen. Kau?”
“1.60 sen”
“Wah, banyaknya kau punya!”

Bila diingat peristiwa tu, tersenyum sendirian saya dibuatnya.

Google Adsense boleh buat duit??? Tapi kenapa Google Adsense saya asyik 0.00 jer???

Haa itulah dia.

Saya mengenali Google Adsense terlebih dahulu daripada Nuffnang. Saya mula kenal dengan Nuffnang, dengan betul-betul sedikit sejak saya mula meletakkan kodnya ke blog My Super Kids ni.

Google Adsense lebih disukai oleh internet marketer berbanding Nuffnang. Kenapa? Salah satunya sebab nilai setiap klik di Google Adsense adalah berbeza-beza, tak macam Nuffnang yang flat rate RM0.15 untuk non-Glitterati dan RM0.25 untuk Glitterati members. Di Google Adsense, the range can be from USD 0.01 hinggalah USD9 atau lebih. Bayangkan jela kalau satu klik dapat USD 9… 12 klik dah boleh cash out :D .

Tapi, mengikut hukum alam lah… Low risk low return, high risk high return, small work small return, more work more return. Adakah anda rasa blog suka-suka ni boleh dapat return ratus2 USD dari Google Adsense? Boleh… dalam mimpi :)

Google Adsense adalah sesuatu yang harus dipelajari. It’s not simply tulis blog , letak code Google Adsense then tunggu duit masuk. No no no (buat ikut gaya Hafiy). No such thing. Lots of studies, lots of research, lots of works…

Ia tak macam Nuffnang yang boleh buat pakatan klik-klik iklanku. Silap gaya memang kena ban dengan Google Adsense.

Oh memang teruja kan. Bayangkan aje bila blog kita tu dah establish, bulan2 Google Adsense bayar riban-riban… Syoknyeee~ tapi untuk ke situ.. memang bukan overnight. Tapi ber-over over night la tak tido malam.. kalau yang keje full time siang hari la. Kalau duk rumah tu maybe boleh manage buat masa siang hari kan?

My Super Kids? Ada la….

{ 33 comments… read them below or add one }

mama emma® February 11, 2010 at 10:43 am

kes akak merapu.. akak nak kene buang adsense la lepas nie.. sbb salah p register dgn adsense indon.. sbbnye global punye kene rejek, sbb 1st language bukan english.. alahai.. penat je buh dr awal.. ingatkan ada la jln jugak.. sedihnyeeeeeeeeeeeeeeeee

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:40 pm

takpe kak boleh buat lagi
ala letak je la yang tu pon utnung2 dapat klik ;)

Reply

mama emma® February 12, 2010 at 9:18 am

nak letak apenye, kalau ada org click pun x mjana ape2… nnt la.. xdak mood nak godek lg.. hence private trus blog ku semua…

Reply

BabyIbu February 11, 2010 at 11:08 am

Baru dapat sekali daripada Google Adsense..tu pun setahun lebih baru cukup 100USD..jadilah kan..hehe
.-= BabyIbu´s last blog ..@ Siapa nak buku free? =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:41 pm

setahun tu kire cepatla tu kan
blog tu yg Yana ‘tinggal’ kan?
tinggal2 pn leh dpt 100USD power ah

Reply

Zety February 11, 2010 at 11:44 am

saya pun kena rejek gak sebab tak guna english. sudahnya jadi malas nak godek.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:42 pm

takpe bole try lagi hehehe

Reply

Afidah February 11, 2010 at 1:25 pm

mmg bleh try Google adsense nie.. nuffnang i yg dah setaun pon baru 15 hinggit.. huhu

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:43 pm

bole bole
mesti try punye!
:)
pastikan wat study duluk k!

Reply

fid February 11, 2010 at 1:32 pm

saya tak reti tapi nak try
.-= fid´s last blog ..UP =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:44 pm

tak reti kene belajar dulu.

Reply

dbalkis February 11, 2010 at 1:38 pm

for me..glitter geliati first..nuffnang pun x seberapa..tgk dulu how far my blog can go then mungkin bole cuba adsen.. marila sokong littlesharingspace..hehe..
.-= dbalkis´s last blog ..Charles & Keith dan meeting di Midvalley =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:45 pm

dont promote like that for adsense kang kene ban :D

Reply

zuhaini February 11, 2010 at 2:47 pm

saya nak letak, tapi takut status nuffnang turun la plak.. jadi UN gliterrati.. :( nanti yang “dikejar berciciran, yang dikendong… apatah…” (sila isi.. saya lupa! ) :)

(sori la, petang2 ni blur sket.. hahaha)
.-= zuhaini´s last blog ..Are we slowing down? =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 2:58 pm

eh takla Zu
Nuffnang tarik Gilterati kalo Asian based ads co. je
Google US based tak kene tarik ;)

Reply

Salwa February 11, 2010 at 3:44 pm

lyna-sama
tulung2
adsense saya static 8 dolar saja
tulunnnn
camna ni
huhu

btw lyna tgk tak blog syed ikhwan
dia ada wat personal coaching utk newbies dalam adsense
tau tak berapa dia charge?
rm2.5k per session!

p/s : i beli mommycash je
berbaloi2 :)
.-= Salwa´s last blog ..Kongsi Cerita dan Menangi RM2000 =-.

Reply

Mommy Lyna February 11, 2010 at 4:04 pm

itulah nak kata
orang caj beribu2 untuk coaching Adsense
:)

Reply

zaila February 11, 2010 at 4:21 pm

Kalau blog kita kadang2 tulis kot BI kadang2 BM, boleh?? Kalau BI rojak boleh??
.-= zaila´s last blog ..Mood Kurang =-.

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:14 am

kalu rojak adsense mung pun rojak jugaklah :P

Reply

aidie February 11, 2010 at 4:24 pm

interesting..bila nk buat tutorial? hihihiihih..personal coaching bley?

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:14 am

interested to be one of them ker? hehehe.

Reply

MQ February 12, 2010 at 3:17 am

saya letak jugak adsense kat semua blogs yg saya ada..tu pon hubby yg handle..sebulan ada la dpt dlm belas2 dollar..boleh la kan dari tak de hasil langsung dari blogging..tapi kalo la buleh dpt ratus2 sebulan in USD, convert dah byk mana tu..buleh cover duit belanja dapor dah..bila la nak sampai ke tahap tu..isk..
.-= MQ´s last blog ..Should I Get A New Phone? =-.

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:15 am

boleh tu MQ. dah ada dah tu bau2 dia.

caiyokkk!!!

Reply

LeeN February 12, 2010 at 1:32 pm

setting google adsense guwe carca marba. dari dulu tak setel. haha. hajat mmg nk letak… cemano.
.-= LeeN´s last blog ..ammi: bekerja seperti hidup 1000 tahun lagi, beribadah seperti mati esok… sejauh mana anda faham? =-.

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:16 am

apakah yg pelik sgt setting GA kamu itu?

Reply

aini aziz February 12, 2010 at 3:46 pm

mommylyna,
kire nye mummylyna da maju bertapak²..tp daku..oh no..mmg blind blogger..blog ini selalu dijadikan rujukan sy untuk mendalami ilmu utk jana pendapatan..anyway tq sbb share ape yg patut..

http://www.bondaadhamoment.blogspot.com

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:17 am

every 1000 miles journey starts with a single step.

cewahhh!

Reply

yus February 12, 2010 at 10:25 pm

Salam..

Cik yut nak buat soalan bengap lagi haru.
Kat mana boleh check akaun Adsense??
hahahaaaaa

Reply

Mommy Lyna February 13, 2010 at 4:17 am

salam cik yut

pernahkah kamu ke sini? https://www.google.com/adsense

Reply

Yati January 30, 2011 at 4:26 pm

Saya betul2 baru nak blaja cemana buat blog n tgh study ni psl nuffnang n adsense. Harap sudi jwb soalan saya:
Mommy Lyna, kalau nak join google adsense ni blog mesti dlm English ke? kalau kita buat dlm bm mcm yg mommy lyna type kat ats boleh jana income gak? pastu iklan2 yg tertepek kat page ni tu semua melalui adsense ke?
:) sowiee kalau soalan mmg haru. Saya betul2 O.

Reply

Mommy Lyna January 31, 2011 at 11:58 am

Salam Yati

wah banyak soalan saya nak kene jawab tu hehehe. apa kata Yati baca entry2 saya dalam blog Hafiy.com, especially tentang Google Adsense, yang terbaru Entry ni http://hafiy.com/apa-itu-google-adsense-bagaimana-nak-buat-duit. cos kebanyakan soalan Yati saya dah ada entry tentangnya. tp saya jawab secara ringkas la kat sini ya

join Adsense blog kena English –> YA
iklan bertepek kat blog Adsense ke –> BUKAN

dalam entry apa itu google adsense tu ada saya explain.
:)

Reply

afiq July 3, 2013 at 12:49 am

saya baru je sebulan letak iklan google adsense kat blog. blh dapatkan komen mcm mana nak kemaskan lagi sesuatu blog…apa ciri-ciri pada blog yang blh mendatangkan hasil dari adsense seperti tuan nyatakan. tq

Reply

pawl December 27, 2013 at 6:03 am

salam semua, sebenarnya untuk menjana pendapatan dr GA ni bukan je pada click tp jugak jumlah UV @ traffic melalui RPM (revenue per million. banyak atau sikit pula bergantung kepada keyword, jenis ads yng dipasang dsb, banyak nak kena belajar….
pawl´s menulis tentang ..How to Choose Your CRM SoftwareMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: