Tag Archives: tips bisnes

Kerja Sendiri vs. Usahawan (Self-Employed vs Entrepreneur)

Dalam entry yang lepas saya menulis tentang Tips Memulakan Perniagaan | Kenali Jenis2 Perniagaan, kali ni saya nak bawa anda semua kepada perbezaan antara kerja sendiri vs. usahawan (self-employed vs entrepreneur). Bila kita kerja sendiri (tak makan gaji dengan orang) dan memiliki perniagaan, tak semestinya menjadikan kita seorang usahawan. Ramai orang tak dapat nak bezakan… Read More »

Bila Pengembala Hilang Lembunya…

Ada seorang pengembala lembu yang setiap hari bawa lembu yang dijaganya ke padang rumput untuk meragut beg duit orang rumput. Pengembala ni orang miskin jadi lembu2 itupun bukan dia punya, cuma ambil upah saja. Dia nak buat kerja lain pun tak pandai. Nak berkebun, tak ada tanah. Apa lagi nak kerja ofis. Sekolah pun tak.… Read More »

Tips Jimat Masa Peniaga Part-Time : Outsource

Sekarang ni bagaikan trend, ramai orang yang mempunyai pekerjaan tetap, yang juga punya perniagaan part time. Dan biasanya jenis perniagaan yang dipilih, adalah yang berkala, misalnya seminggu sekali (macam jual di pasar malam) dan yang boleh buat di waktu tak berkeja (misalnya jual nasi lemak utk sarapan atau perniagaan secara online). Namun sudah pasti ada… Read More »

Bersedia Untuk Usahasama Dalam Bisnes?

Ramai kawan-kawan saya yang berminat untuk JV (join venture) atau menjalankan usahasama dalam beberapa bisnes. Tapi buat masa ni saya cuma menjalankan usahasama dengan sahabat saya, Kay untuk Scriptory Box dan Bling Buubies saja. Di samping kerjasama lain dengan Sarakids, Genius Baby on Board, Mum Dreams, Great Minds TC  (sekadar menyebut beberapa nama) dan sebagainya.… Read More »

Adab Dengan Pelanggan Gaya Rasulullah

Bagi peniaga, pelanggan adalah punca utama kewujudan perniagaannya. Tanpa pelanggan siapalah peniaga. Tak jadi peniagalah gamaknya, mungkin exhibitor pula. Pelanggan dan peniaga sememangnya mempunyai hubungan yang unik. Kenapa anda suka beli di kedai A? Kenapa tak beli di kedai Z? Kenapa suka makan di restoran E? Bagi mereka yang baru-baru menjinakkan diri dalam bidang ini… Read More »

Kenapa Tak Ramai Boleh Buat BISNES

Walaupun katanya 9/10 dari punca pendapatan adalah dari perniagaan, tapi 9/10 jugak yang tak sanggup nak berniaga. Antara sebabnya ialah memang tak minat, tak reti, tak ada motivasi, dah serik dan sebagainya. Ada juga yang teringin sangat nak berniaga (bisnes serius, bukan suka2), dah mula, tapi tak berpanjangan. Akhirnya tak ke mana. Kenapa ya sebenarnya?… Read More »

Siapa Pesaing Perniagaan Anda?

Dalam perniagaan memang kena ada persaingan. Persaingan yang sihat menjadikan bisnes kita lebih baik, atau kalau tak pun lebih baik dari sebelumnya. Tapi masalahnya ramai yang silap faham tentang pesaing dan persaingan. Ramai yang bersaing sesama sendiri, akhirnya membawa kepada jatuh menjatuhkan sesama sendiri. Apabila memulakan perniagaan, walaupun sekecil mana bisnes kita, hatta bisnes jual… Read More »

Tips Bisnes : Pelanggan Yang Baik Adalah Paling Bahaya!

Semua orang yang ber-bisnes, terutama yang berkaitan dengan pelanggan, pastinya seronok bila ada pelanggan yang baik. Pelanggan yang baik biasanya di-definisikan sebagai pelanggan yang tak banyak karenah, tak ada complaint, tak banyak soal. Walaupun kita ada terbuat hal dengan beliau, misalnya terberi barang silap ke, barang rosak ke, beliau tak kisah pun. Ramai peniaga tak… Read More »