Tag Archives: tambah susu

9 Tips dan Teknik Membanyakkan Susu Badan

Menghasilkan susu yang banyak adalah ‘syurga’ bagi ibu menyusu. Tapi awas, jangan terlalu terpengaruh dengan doktrin SUSU BANYAK, sebaliknya yang lebih utama ialah SUSU CUKUP. Susu badan yang mencukupi secara amnya yang dapat menampung keperluan bayi, dan mungkin sedikit-sebanyak untuk kegunaan semasa kecemasan. Misalnya jika bayi mengalami nursing strike, ibu mengalami kemeruduman susu semasa period,… Read More »

Menyusukan Anak Angkat dan Relaktasi

Mengambil anak angkat adalah pilihan pasangan yang tidak dikurniakan cahaya mata. Maklumlah, bukan sahaja untuk menghias rumahtangga, tapi juga sebagai pembantu di kala kita dah tak larat nanti. Bagi ibu yang mengambil anak angkat, menyusukan anak angkat adalah satu cara untuk memelihara hubungan, agar menjadi mahram, samada anak angkat lelaki (mahram kepada dirinya) atau anak… Read More »

Susu Ibu Selepas Bulan Puasa ;)

Ibu itu adalah saya 😀 Alhamdulillah, kali ni keadaan mengizinkan untuk buat stok susu yang agak banyak menjelang Ramadhan (dalam peti sejuk 2 pintu je, takde deep freezer bagai).. jadi tatkala susu merudum (if any) dalam bulan puasa tak ada lah sebarang masalah sebab stok susu boleh digunakan. Ingat dulu masa mengandungkan Fahry, peti ais… Read More »

Susu Ibu Menyusu Tanpa Pengambilan Vitamin

Perlukah makan vitamin/supplement semasa menyusukan anak? Bukankah susu ibu memang dah cukup berkhasiat hinggakan ibu yang sakit/berpenyakit pun boleh menghasilkan susu yang mencukupi khasiatnya untuk bayinya? Malah ibu yang kekurangan zat di negara2 kebuluran yang kurus kering pun, dapat menghasilkan susu yang berkhasiat, malah bayi yang sihat berbanding bayi yang diberi formula yang dicairkan. Jadi,… Read More »

Amalan Ibu Mengandung dan Menyusukan Anak di Bulan Puasa

Amalan bulan puasa bagi ibu mengandung dan menyusukan anak ni mungkin sedikit berbeza dari orang-orang lain. Selain keadaan fizikal yang berbeza (ibu hamil), kekuatan, kelaratan, emosi juga tak sama macam orang-orang biasa. Ibu mengandung misalnya, terutama yang di peringkat awal, kejap-kejap loya, kejap2 muntah, kejap2 pening… Ibu yang menyusukan anak pun, asyik lapar saja. Saya… Read More »

Susu Badan Kurang – Salah Faham Tentangnya

Kerapkali saya diajukan persoalan tentang susu badan yang kurang, tak cukup, susu badan sikit dan sebagainya. Antara lain ibu-ibu ni menyebutkan beberapa perkara yang menjadi indikasi bahawa mereka mengalami kekurangan susu badan, which is not always true. Jom kita tengok satu persatu. 1.Susu tiada bila diperah sama ada menggunakan tangan atau pam susu Sebenarnya, jumlah… Read More »

Petua Banyakkan Susu Badan

Penghasilan susu badan adalah sesuatu mekanisma yang unik. Ia bukan seperti tangki air yang boleh diisi bila2 masa, apabila kosong, dan dikeluarkan apabila penuh. Ia bukan seperti underground water yang sentiasa ada di situ. Bukan juga macam air paip yang boleh ditadah bila2 masa. Susu badan dihasilkan oleh dua jenis hormon iaitu prolaktin dan oxytocin… Read More »

Set Tambah Susu Shaklee, Berkesan ke Tak?

Bila anak dah masuk 3-4 bulan, terutama bagi ibu bekerja, isu susu mula berkurangan mulai menghantui. Ya lah, jika sebelumnya ibu sering merasakan payudara membengkak, namun kini tidak lagi. Ditambah pula dengan kuantiti yang dipam kurang dari yang diperlukan bayi. Benarkah susu semakin berkurangan bila bayi mula membesar? Antara faktor yang menyebabkan kuantiti susu mulai… Read More »