Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusu dan Mengandung

Dah mula puasa, bagaimana ya keadaan ibu2 di luar sana? Ramai yang berkongsi dengan saya kebimbagan susu akan kering dan menjadi sedikit di bulan puasa ini. Ya, ini pun memang jadi kebimbangan saya juga. Walau bagaimanapun, puasa sebenarnya tidak memberi kesan negatif pada penyusuan. Malah terdapat teori yang mengatakan dengan berpuasa, air susu akan menjadi lebih banyak/tidak berkurang kerana kurangnya kita kehilangan air badan melaui kencing, jadi air dalam badan akan dibekalkan kepada … [Read more...]

Hafiy’s First Day to Nursery and Update on Sarakids Mini Open Day

Bibik went back to Indonesia for a month holiday, since last Saturday and I decided to send Hafiy to the taska nearby, named Taman Pendidikan Adna. It's just selang 2-3 rumah aje. I wasn't that particular to choose this nursery, e.g. have to be playschool, or doing this and that activities, as long as it is a nice place to keep my child while Bibik is away, it is good enough. At least Hafiy can learn to socialize. We went to the taska last week to meet the owner and see how the condition is, … [Read more...]

My Self Confinement Away From Parents

it is not only me who have to perform self confinement. but the very first experience stay away from home handling such situation somewhat a very interesting ones, because it is UNPLANNED :Pthe initial plan was to give birth at PCMC, and spend the confinement period at my mother's house in KB. and our stay in Miri should be for 1 week only, but Allah has a better plan for us. then everything was assembled here, the birth, the confinement, the admission, etc. the best part was, we didn't … [Read more...]

Bukan Salah

hmmm.... ntah cemana nk cakap. bukan salah bagi anak FM. & mmg xsalah pun. FM mmg dicipta utk baby.. lainlah kalo kasik Susu Cap Teko. saw ii online yang salahnya...kalo niat nak BF, tapi tak betul2.. tak belajar betul2, tak plan betul2, bila fail, tensen2 plak & ala2 tak puas hati dgn orang yg berjaya BF. ya.. ada yg mmg dah niat, dah doa, dah belajar, dah usaha tp tak berjaya... mungkin tu rezeki kat tempat lain utk dia. yela... tak semua orang atas dunia ni berjaya pun. mmg dah … [Read more...]

Susah Payah BF

ok lah... selama ni maybe kita duk asik cakap pasal benda best je BF ni. mehla sesekali kita ckp pasal benda tak best pulak. masa pregnant:-pandai2 cari source of info yg betul. banyak info mulut yg ckp "ada susu, bole la BF"-hari2 doa mtk dibolehkan BF. hari2 baca cara2 nk BF. hari2 cari poblem yg leh wat org xleh BF.-belajar psl BF mcm org xbetul. masa dalam pantang:-tahan telinga orang suh kasik FM itu ini.-tabahkan hati bila baby nangis2. sentiasa katakan pada diri, susu ada, susu ada, … [Read more...]

Want It Or Not

i remember once i got a message from someone telling that she had problem with BFing her baby. the baby always cried and seemed like 'tak cukup susu', and the stomach rumbling like always hungry. she asked whether is it OK if she gives her baby FM? i told her that i thought that was not sign of 'tak cukup susu' but 'terlebih susu'. i asked weather she went to paed or refer the problem to any LC. she said no, but she was soooo tempted to give FM. i told her the baby might had lactose intolerance … [Read more...]