Tag Archives: mengajar anak di rumah

Selamat Hari Lahir Hafiy

Hari kelahiran Hafiy yang ke-3 ialah pada 6 Oktober 2010, tapi saya terlalu penat dan pening untuk update apa-apa, (apa lagi celebrate apa-apa). Target saya tidak tercapai iaitu untuk melihat Hafiy pandai membaca dan mengaji T_T kelemahan saya kerana sejak beberapa bulan lalu tidak dapat mengambil masa walau sebentar untuk mengajar anak-anak di rumah. Namun… Read More »

Mengajar Anak Mengeja Dengan Kaedah Whole Word

Sebenarnya saya tidak berapa yakin yang kaedah whole word (mengajar anak membaca dengan mengenal dan mengecam perkataan berbanding mengeja satu persatu) boleh menjadikan anak saya mengeja, kerana pada pandangan saya mereka akan lebih cepat mengenal perkataan daripada bunyi hurufnya. Tapi dua tiga hari kebelakangan ini, Hafiy membuktikan bahawa telahan saya salah. Dia bukannya mengenal perkataan… Read More »

Mengajar Anak Membaca : Kaedah Fonetik atau Whole Word

Mengajar anak membaca adalah perkara subjektif bagi setiap ibu bapa. Ada ibu bapa yang begitu mengambil berat soal memperkenalkan huruf dan bahan bacaan kepada anak-anak dari awal usia (sama ada Bahasa Melayu, Inggeris, Arab, AL-Quran, dsb), ada pula yang lebih cenderung mendedahkan anak-anak dengan permainan membina minda, ada juga yang lebih mengambil berat tentang adab… Read More »

Mengajar Anak Mengaji Dengan Video Pendidikan

Mengajar anak mengaji sekarang lebih mudah kerana ada banyak medium yang boleh digunakan, terutama oleh ibu yang bekerja dan sibuk. Salah satunya ialah dengan video pendidikan. Samada melalui DVD/VCD yang boleh didapati di merata pasaraya dan kedai (contoh nya kumpulan Alif Iqra’, Al-Ilham, Iqra’, al-Furqan, dan sebagainya), video pendidikan juga boleh ditonton dari program online… Read More »

Bilik Anak, Dekorasi Bersama Mommy Lyna

Ini adalah akibat kesibukan (konon!) akhirnya bilik anak-anak terbiar dan dalam keadaan seperti reban layaknya. Setelah berminggu barulah saya berpeluang menjenguk bilik anak-anak (gaya macam Presiden Amerika punya busy!). Kusss semangat! Ni kalau mak saya tengok mesti kena tarbiah seround 😀    Rumah orang ke reban? Deco? Takde pun. Hehe. Cuma kemas je. Susun semua… Read More »