Tag Archives: makanan tambah susu

Susu Ibu – Susu Banyak vs. Susu Sikit

Bila sebut tentang susu ibu, bagi ibu bekerja yang menyusukan anak, memang rasa sangat bagus bila dapat mengepam susu banyak2.. mungkin sampai 50 oz sehari. Dalam pada tu, ada pula ibu yang berasa sedih kerana susunya sedikit, tak dapat sampai 50 oz. Mungkin 5 oz saja. Sebetulnya tak perlu ada isu pun dalam hal ini..… Read More »

Tidak Semua Orang Bernasib Baik

“Aku exclusive BF anak aku. Ko cemana?”kata Fasha (bukan nama sebenar) kepada kawannya, Fazura (bukan nama sebenar). “Aku campur-campur” jawab Fazura. “Ish, kenapa tak full BF?” ujar Fasha. “Susu aku tak banyak lah” ucap Fazura. “Ah, alasan ko je tuh. Susu kita ni, selagi ada permintaan, ia akan sentiasa banyak. Kesian anak kau minum susu… Read More »

Tips Tambah Susu Yang Berjaya!

Tempoh hari saya ada kongsikan pengalaman sendiri tentang Shaklee Soy Protein Works Wonder – Susu Ibu, dan saya ada sebut tentang ini: Dan saya telah berkongsi rahsia ini dengan seorang saudara saya yang manis orangnya, yang mengalami kemeruduman susu badan.. maklumlah ibu berkarier… Dengan excited saya berkongsi dengan beliau rahsia itu (semalam), dan hari ni… Read More »

Foremilk dan Hindmilk

Apakah foremilk dan hindmilk? Foremilk adalah susu yang berada ‘di depan’ kilang susu ibu (bahagian dalam breast). Oleh itu bila proses penyusuan berlaku, foremilk akan keluar dulu. Foremilk lebih cair (tinggi kandungan air) dan warnanya kehijauan atau kebiruan. Ia mengandungi karbohidrat, protein dan vitamin. Hindmilk pula ialah susu yang berada ‘di belakang’ breast. Ia lebih… Read More »

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) – satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa… Read More »

Petua Banyakkan Susu Badan

Penghasilan susu badan adalah sesuatu mekanisma yang unik. Ia bukan seperti tangki air yang boleh diisi bila2 masa, apabila kosong, dan dikeluarkan apabila penuh. Ia bukan seperti underground water yang sentiasa ada di situ. Bukan juga macam air paip yang boleh ditadah bila2 masa. Susu badan dihasilkan oleh dua jenis hormon iaitu prolaktin dan oxytocin… Read More »