Tag Archives: sahm

Bonding Time

Bila bercakap tentang masa dengan anak, ikatan atau bonding dan sebagainya, kebanyakan orang berpendapat bahawa ibu bapa bekerja kekurangan bonding dengan anak sendiri. Salah satu sebabnya mungkin kerana tuntutan kerja. Kurang masa bersama anak. Saya masih ingat hampir 20 tahun dulu dalam kelas kami diadakan debat, saya tak ingat tajuknya apa, tapi temanya tentang masalah… Read More »

Ibu Bekerja atau SAHM Yang Paling Banyak Masa?

Sekarang dah jarang orang pakai term ‘surirumah’ kan, biasa orang dah sebut SAHM (Stay At Home Mum) 😉 Berbicara tentang title ni FTWM, PTWM, SAHM, WAHM… Di kalangan FTWM (Full Time Working Mum), yang bukan workaholic, perbincangan biasa mungkin tentang nak berhenti kerja dan jadi SAHM atau WAHM (work at home Mum). Alasan biasa ialah… Read More »

Kursus Usahawan Borong China : Guangzhou 101 This Week

Alhamdulillah, we have scheduled another date for Guangzhou 101: Kursus Usahawan Borong China this August and coincide with the Holy Month, Ramadhan Al-Mubarak. The details as follows: Date: 22 August 2010 (Sunday) Time: 9.00 AM Venue: Wisma Bling Lustre, Puchong Course Fee: RM200 (RM180 if you register through our GMTC FB Page) Why joining our… Read More »

Bagaimana Nak Menjadi Usahawan Berjaya Dan Berdaya Saing

“Anak baru dua orang, ada hati nak beri tips keibubapaan” “Kahwin baru setahun jagung nak beri nasihat kepada orang yang lebih berpengalaman pula” “Anak belum masuk 3 tahun tak payahlah nak berlagak macam anak dah lepas universiti” Familiar? Serius kalau tak tahan hati hari-hari rasa panas aje, entah2 boleh kena penyakit darah tinggi. Maklumlah hampir… Read More »

From A FTWM to A Temporary SAHM

*FTWM = Full Time Working Mom         SAHM = Stay At Home Mom* For my female friends, a decision to take unpaid leave is very noble. Even, if I say I want to resign, they would say, it’s the best thing ever happen to a working mother, resigning. While for my male friends, this is a… Read More »

Mommy as A SAHM

tinggal 2 minggu lagi.. masa2 yang paling indah dalam hidup Mami sebagai sorang ibu… being a SAHM! alhamdulillah, walaupun tak lama tapi Mami rasa bangga (?) sebab dapat bersama Hafiy dari lahir sampai skg 3 bulan lebih, dari baju saiz newborn sampai skg saiz paling cun 6-12month, dari diapers size S ke size L, dari… Read More »