Piazza-Piazza di Rome

By | August 23, 2012

Itali terkenal dengan piazza2 atau dataran tempat orang ramai bersosial, lebih kurang camtulah. Biasanya fungsi asal ia sebagai pasar. Sekarang tak jadi pasar dah la.

Jadi bila berada di Rome ni tak sah kalau tak melawat piazza2 yang ada.

Piazza2 yang sempat kami terjah di Rome…

Piazza di Spagna…


Piazza Navona…


Piazza Fontana di Trevi…


Piazza del Popolo


Piazza di Siena


Piazza del Phanteon


Piazza Augusto Imperators


Hehe, ada lagi piazza2 yang dilawati tapi tak jumpa pula gambarnya… Maklumlah dah berlumut dah.

Kami jalan kaki je ke semua piazza2 ni. Ada je tren tapi walking distance je pun. Lagipun jalan kaki lebih menarik sebab boleh tengok pemandangan kota Rom ni.


Bagi pejalan kaki macam kami ni, kota Rome agak sibuk, standard bandar Eropah lah. Cuaca di Rome alhamdulillah, kurang hujan berbanding di Paris haritu. Ada… Cuma bukan setiap hari. Di Paris tu rasanya setiap hari hujan.

Alhamdulillah diberi ilham bawa baju hujan. Hujan bukan sikit2, memang jenis downpour punya siap pakej ribut lagi.

Bila dah visit Rome ni, rasa seronok pula. Tapi kena hati2 extra… Banyak penyeluk saku. Kami hampir kena copet masa tunggu tren.. Alhamdulillah masih selamat lagi.

||| Email : sauberlina(@)gmail.com ||| Call/SMS : 012-2811136

~ Mencegah lebih baik dari mengubat. Bak Sabda Rasulullah, perut punca segala penyakit, jadi mari pastikan kita makan makanan yang baik2, halal dan tinggi khasiat ~

insya-Allah, biidznillah

Category: 2012 - Backpacking Dengan Baby 2013 - Rome Travel with Super Kids

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

One thought on “Piazza-Piazza di Rome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge