Kisah Benar Buat Duit Online Yang Sangat Memeritkan + Membosankan

By | March 30, 2010

When come to buat duit online, ramai yg tak sabar nak join. Hakikatnya, lepas 2-3 minggu terjebak, byk jugak yg lemas (byk sgt maklumat) and give up. Dan tak kurang juga yg hepi smpai langit ke-7 bila tgk akaun adsense dpt USD0.10 sebulan selepas spend RM2-5 ribu attend kelas buat duit online.

Business sangat menguntungkan, but at the same time sangat menyusahkan. Mungkinkah sangat menguntungkan sebab ia sangat menyusahkan? Ataupun sangat menyusahkan sebab sangat menguntungkan? Ah, apa-apa je lah…fahry hafiy ikea

I know some Malaysian online marketers yg ade kisah susahnya yg tersendiri when it comes to dunia buat duit online. To certain extend, duit yg cuma cukup untuk susu anak (kecuali yang exclusive & fully BF!) terpaksa digunakan untuk pelaburan online. And benda ni yg jadi turning point kejayaannya dlm dunia buat duit online.

Tak kurang jugak yang kena sound dgn pasangan masing2 sbb asyik dok dpn pc sampai ke sudah. Maybe derang ingt sibuk main facebook kot. Tak pun ingt sibuk chatting carik ‘back-up’ in case of ‘emergency’.  😛

When we first started, tak tidur malam is normal. Weekend tu sangat heaven bukan sebab boleh shopping or jalan2 carik makan, tp sebab can work 24 hours! Sebab nak jimat masa, kitorg outsource je urusan makan malam ke kedai makanan berdekatan & panggil bibik part-time kemas rumah.

On money, we invest jumlah yang you’ll definitely say membazir. Seriusly we were called “Bodoh” by someone who proclaimed himself as an internet marketer for spending thousands of bucks untuk belajar dan beli tools for online business. Somore, it is not proven + byk gila scam online. Bila story sikit2 ke family member, terus kena warning suruh berenti je buat mende2 online ni. Mostly pikir bisnes online ni macam Swiss Cash semua jadah tu lah.

And yet, we take the risk & learn…

fahryAs mommies pulak, we tend to guna alasan jaga anak untuk terus bertangguh….. dan bertangguh. Yang ni nak nyusu, yang tu nak ABC yg ni plak manjang nak tukar baju. U know what, I use the same alasan jugak untuk tak buat kerja2 online ni. Mana taknya, kanan kiri “Mommy”, penin wokeh…

But then, Abiy plak ckp, kalo nak tunggu budak2 tu tak nangeh baru nak start kerja2 buat duit online mmg sampai bila2 pn tak jadi apa, huhu. Ganas issit? Budak ni tido, budak tu bangun, budak ni dah besar, lahir adik die plak. You know…

So gilir2 la tengok budak2 nih. Walaupun budak2 ni nangeh je jugak lepas duduk dgn Abiy dia, tahan jela perasaan keibuan dengar derang melalak smpai terkeluar anak tekak. Air mata dengan hingus meleleh tu normal la.

Some mother think this is unfair by letting your children upset for several minutes just untuk buat kerja. To me, if you buat kerja macam gila UNTUK ORANG, that’s really unfair. Tapi kalau buat kerja2 untuk DIRI SENDIRI & family, it will pay you un the future when you don’t have to work like no tomorrow sebab you money works for you pulak. Imagine satu hari nanti, if you have let say a kedai, you just let it run by itself (of course upah orangla, I mean the system is automated that you tak payah nak kerah tenaga sendiri lagi), you hanya perlu tengok report & jenguk sekali sekala je. Tak ke bagus tu? Or you still think that tak perlu la semua tu, kerja je 8-5 terbongkok2 asalkan tak korbankan masa dengan anak2 sekarang… dependslah kan.

Mind you that I am not 24 hours at home. Kalau kerja & balik malam, nak masak lagi, kemas rumah lagi, basuh baju lagi, lipat baju plak tu memang sangat2 memenatkan, belum masuk iron baju… Tau2 terlentok je tepi sofa layan budak2. Sedar2 je tengok rumah macam tongkang pecah. Memang selagi tak pecah memang tak tidor la budak2 ni. So how?

The real challenges have just begun…budak main

Bila pegang je plak laptop nak buat keje, takde idea la plak. Abes perah otak 4-kerat ni paksa gak keluar idea bernas, tapi yg keluar cuma peluh sejuk je. Sometime dapat jugak idea bernas but most of the time not. So kena perah lagi otak tapis all those idea. Then, nak melayan customer la plak. Walaupun mostly ok, tak kurang jugak yg cerewet; beli brg RM1 but expect RM1mil servis. But still, your customer is king.

More than that is bila nak research demand. To me, this is the hardest part of them all. You have to be creative nak tau ape demand yg tengah naik or yg memang dah hot daripada data yg belum tentu betul or confirm salah. Still, you got to do your own research. And most importantly, ambil langkah berani nak teruskan or dump je business idea tu.

And you got to do all these on daily basis…

Seriously, if you are serious nak buat duit online, consider la all these small little challenges yang enough to make most beginners give up. Kalau sukses jugak, mmg you’ll remember all these small sacrifices that make big difference in your life. But these doesn’t mean walaupun dah sacrifice all above you akan dijamin sukses ok.

I think, it’s all depending on How Much you want it… And Why…

(Ini part of siri buat duit online. Make sure you dh subscribe RSS feed untuk dapatkan latest update in very near future)

17 thoughts on “Kisah Benar Buat Duit Online Yang Sangat Memeritkan + Membosankan

    1. Mommy Lyna Post author

      Kalo sagu beli kat supermarket?

      Hahaha jgn marah Hanz just kiddin’

      Reply
  1. aidie

    i couldnt agree more. To make the money works for you its not easy. One has to do some sacrifices. You win some You lose some. Its hard to win in all kind of situation. But most importantly nawaitu and priority. U must know what.who.why you are doing it supaya tak menyimpang dari tujuan yang asal

    chaiyok lyna and to all the mommies out there

    http://www.themilliondollarmom.com/biz/
    .-= aidie´s last blog ..MQ Turns 3! =-.

    Reply
  2. knv

    so true. tak ramai yang nak bukak cerita yang part yang susah2 tu. padahal memang seksa. itu yang pelik kalau nampak iklan yang tulis tak perlu susah payah, duit masuk macam air. what BS! hihihi 😛
    .-= knv´s last blog ..beautiful =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      sebab masa tu yang mengiklan tu dah xpayah susah payah, kasik yang bawah2 tu plak yang seksa hahaha.

      Reply
  3. arin

    Betul, betul betul. Kadang2 memang kena pekak kan telinga kejap bila anak-anak berperang sesama diorang while kita mengadap online stuff.Tapi memang la, masa yang aman adalah bila bebudak tuh dah tido.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      my kids tido pukul 12 tgh malam. betapa singkatnye masa yang ada untukku. isk3x.

      tapi syukurlah Allah permudahkan semua. agaknya kalo ada banyak masa pun tak tentu bole guna dengan optimum 🙂

      Reply
  4. hayatizain

    Betul..betul..saya setuju.Bukan senang nak buat online business. Byk cabaran dan dugaannya. Esp kalau ada komitmen lain (family + kerja).
    I started my online business last year. Since I’m working so terpaksa korbankan lunch break untuk pergi pos barang (kdg2 tak sempat makan pun if I ada lecture at 2 pm). Anak-anak tido baru check order, hantar quotation, wrap barang etc. Sambil-sambil tu lari turun bawah naik atas basuh kain, kemas toys berselerak, basuh pinggan :). Kalau diukur tak worth it keuntungan dan masa dihabiskan tp I try to think positively. Business bukan semata-mata nak untung tp medan untuk saya belajar byk perkara (time management, perangai org). Seronok jugak rasanya. My sister cuti semester I suruh dia tolong “jaga” my online shop. Dah alang2 asyik melekat depan internet tu. Ada jugak dia kerja sbb my parents mmg tak bagi anak2 perempuan dia kerja part time kat luar masa cuti.
    .-= hayatizain´s last blog ..MARCH SPECIAL DISCOUNTS =-.

    Reply
  5. anasfadilah

    its hard setting up everything online by urself,serius la,lagilah kalau takde duit nak suruh orang.huhuhuhuh

    Reply
  6. yana s

    salam kenal..
    hehe..saya pon dulu tak heran2 eh org nak berblog ke hapa. tak terhingin langsung nak berblog..sbb saya tahu saya bukan jenis yg suka menulis panjang2..kalu bersembang lama2 boleh 😀
    tp disebabkan tgk kawan2 dpt duit terpijak dgn adanya blog…saya pon ikhtiar jugak berblog..hehe
    tp setakat hari ni tak dpt hasil lg..sbbnya, mungkin tak istiqomah kot.. 🙂
    btw, good entry here 🙂

    Reply
  7. kak N

    setiap kesusahan itu ada kesenangan, itu janji Allah. Asalkan kita menunaikan tanggungjwb dan amanah pd yang hak, insyaAllah boleh. Tapi akak memang really enjoy buat Shaklee online. Tahun pertama dugaan memang banyak dan nak kena sabar, tahun kedua alhamdulillah dah setanding ngan gaji kalau jad cikgu …syukur. Tapi setiap keuntungan perlukan modal…iaitu ilmu bukan sekadar duit semata2.

    Reply
  8. yanmie

    salam,

    bukan senang nk jadi senang dan bukan susah nak jadi susah..huhu, bab tang anak2 tu saya baca kelakar je sebab saya pun mengalami pengalaman yg sama..hehehe

    Reply
  9. Mrs Imran

    couldn’t agree more with ur husband. kalau nk tunggu anak tk menangis sampai bila?

    kejayaan itu mahal harganya 🙂 org yg berusaha separuh mati jer tahu betapa mahalnya kejayaan itu. i prefer to kerja habis2 utk 3 tahun, then bersenang lenang (money work for me) for the rest of my life, rather than kerja tkder la berapa penat, fix hours tapi i need to work sampai tulang kering n nk layan anak takder mood sampai pencen. apakah?
    .-= Mrs Imran´s last blog ..Usana Testimonial ~ Endometriosis =-.

    Reply
  10. ashaaiza

    actually.bines on9 ni byk dugaanso kn thu nk atur ms mcm mna but i blm cb g coz xykin dgn bsnes on9 ni…hehehe

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge