Tag Archives: kerja dari rumah

Bisnes Yang Mudah Dijalankan

Apakah bisnes yang mudah dijalankan? Ramai yang menyangka bisnes mudah ialah bisnes yang kita tak perlu buat apa-apa. Ya, kebanyakan orang mempunyai sangkaan demikian terhadap ‘bisnes mudah’, demikian ramai orang-orang yang sedia sibuk dengan urusan harian teringin mendapat side income dari bisnes. Namun ramai yang tidak menyedari hakikat ‘bisnes mudah’ bukanlah bisnes yang hanya perlu… Read More »

Tips Mengatur Jadual Bisnes Di Rumah

Bisnes sendiri di rumah besar cabarannya. Antaranya ialah pertembungan keutamaan antara kerja-kerja rumah, dan kerja-kerja bisnes. Kadangkala sewaktu nak memulakan kerja bisnes, waktu itulah juga terlintas hal-hal di rumah yang belum beres. Tertengok pula kaca TV dengan cereka menarik, terasa nak berehat seketika.. akhirnya sangkut 2-3 cerita. Justeru, bisnes dari rumah memang sukar dek kerana… Read More »

Makan Gaji vs Kerja Sendiri

Ramai juga kawan saya yang katanya dah bosan kerja makan gaji dan nak kerja sendiri i.e. berniaga. Maklumlah, makan gaji ni terikat, 8-5 atau 9-6 (Hehe, office hour siapa ni..) mesti ada di pejabat. Tak bulih nak mengulor kang makan gaji buta pulak, Isnin hingga Jumaat memang kena ke pejabat (kecuali office yang praktik work… Read More »

Pembunuh Masa Bekerja Dari Rumah

Kesinambungan dari entry semalam. Apakah jenis-jenis pembunuh masa bagi mereka yang nak buat duit dari rumah? Pembunuh masa ni bahaya, sebab lama-kelamaan kita sendiri terbawa-bawa dan tak sedar rupanya masa kita sedang dibunuh. Akhir sekali memang tak dapat nak tolong dah lah… 1. TV TV memang pembunuh masa yang paling tidak disedari. Bayangkan satu drama… Read More »

Sisi Gelap Kerja Dari/Di Rumah

Sekarang macam trend ibu-ibu muda yang menjadi surirumah, bukan semata-mata duduk di rumah, tapi menjadi WAHM (work at home mum). Malah ramai ibu yang berhenti dari kerja makan gaji di pejabat untuk bekerja dari rumah, atau buat kerja sendiri berkonsepkan home based. Adakah kerja dari rumah ini lebih bagus dari kerja di pejabat? Pastinya bagi… Read More »