Tips Jalan-Jalan Amsterdam

Kami singgah di Amsterdam hanya 2 hari, jadi jadual tu memang sangat-sangat padat. Petang selepas balik dari meninjau kincir angin, kami berehat sekejap, dan keluar semula... melihat-lihat apa yang ada di Kota Amsterdam ni. Destinasi pertama ialah Hard Rock Cafe, yang mana husband nak beli cenderamata dari sini. Kami ke sini dengan menaiki tram. Untuk transportation di Amsterdam ni ada beberapa cara:- I amsterdam City Card: ¬†Free entrance ke tempt-tempat menarik kat sini, dengan unlimited … [Read more...]

Sambungan Kembara di Amsterdam

Cerita backpack europe pun tak habis-habis lagi.. >_< Saya memang zero tentang Amsterdam, kecuali kincir angin. Hehehe. Sampai-sampai je tanya husband "Mana dia kincir angin?" Apa lagi bila saya kagum dengan banyaknya sungai di Amsterdam... Nama pun dah DAM. Asal nama Amsterdam adalah dari empangan (dam) di Sungai Amstel. Sangat-sangat bermakna sekali kan. Kami check-in di Chic & Basic hotel yang terletak di tepi Sungai Jordaan. Memang sangat best hotel ni. Best offer, basic … [Read more...]

Tidur dalam Keretapi Dari Zurich ke Amsterdam

Dari Zurich, kami berangkat ke Amsterdam di Holland dengan overnight train, City Night Line. Maklumlah nak memaksimumkan masa. Kami menaiki CNL Pegasus dari Zurich Stadelhofen ke Amsterdam Central Train Station, bertolak dalam jam 6 petang camtu. Tren ni ada banyak gerabak, dan gerabak kami adalah sleeping car double cabin yang terdiri dari kerusi yang boleh dilipat menjadi katil, dan sebuah katil di bahagian atas. Katilnya muat-muat je lah untuk tidur. Namun cukup selesa bagi pengembara … [Read more...]

Backpacking Europe 21 Hari Dengan Satu Backpack Saja

backpacking europe

Bila kami ambil keputusan untuk backpacking, kawan-kawan yang dah berkeluarga kata benda mengarut. Sepatutnya bila dah ada anak-anak ni bercuti seronok-seronok bukan style macam pengembara nomad macam tu. Saya kata takpe, give it a try. Lagipun dah bosan bercuti cara biasa hehe. Disebabkan kami travel 7 negara dan memang tujuannya untuk backpacking, bukan shopping atau bersenang-senang... maka kami minimumkan barang yang dibawa untuk memudahkan kami bergerak pantas. Satu bag saja memuatkan … [Read more...]