Broadband : Celcom, Maxis,or Broadband Digi?

By | December 27, 2009

Ramai yang tanya saya tentang pakej2 broadband di Malaysia ni. Yang mana OK yang mana KO. Saya ni nak kata berpengalaman tu tidaklah. Di rumah kami gunakan Streamyx je. “Kalau bukan Streamyx tak cukup bagus” tau! Walaupun dia selalu down malam-malam dan di saat2 kita amat memerlukan internet 😀 Walaupun demikian saya belum terasa lagi nak “Potong! Potong! Potong!” ataupun buat movie pendek tentang kesengalan beliau.

Back to the stori… we used to use Celcom broadband, the one yang datang dengan pakej Streamyx masa kami mula-mula daftar kat Miri dulu. It was OK la then, tapi memandangkan kami tak travel sangat. Paling-paling pun guna di airport, tempat yang dah ada free WiFi. So memang tak pakai sangat lah pun. Tapi sepanjang menggunakan broadband Celcom, it was superb. Takde complaint lar.

My friend was using broadband Maxis. Tak tau la apa ke halnya kan. She was staying at level 9. Dia kata kat bawah (lobby or lower level) lajuuu je tapi bila masuk kat rumah di level 9 tu, terus kong. Mungkin terlalu tinggi untuk pemancar nak mencapai kedudukan at level 9 (tingkat 9 lah) kot.

Never has experience nor testimonial for Digi, but checked at Nuffnang blog, now Digi has a good thing to offer, especially for the youngsters.

digi_BB

And sekarang ni Digi ada kasik unlimited FREE music download untuk subscriber dia. Pakej yang paling ekonomi cuma RM58 sebulan dengan a Likely Average Speed of 700 Kbps Download / 200 Kbps.

digi pakej

Memanglah derang ni (broadband service provider) target orang muda-muda la sekarang. Student, etc, especially students yang duduk luar kampus atau kampus yang tak ada free WiFi & free internet macam kat UTP tu hehehe. Senang kalo student ni, tak cukup duit boleh minta dengan mak ayah, alasan nak kena buat research pakai internet padahal nak download lagu, movies, tulis blog.. Hahaha. Fitnah sungguh! Istighfar…istighfar sambil mengurut dada.

Ye la memang logikla derang targer orang muda.. market orang muda besar, bukan aje di kalangan student kolej/universiti, yang baru2 kerja, dan orang-orang yang perasan muda. Senang je attract, upsell dengan benda-benda macam ni memang terangkat.

digi2

So kepada peminat Faizal Tahir mungkin boleh consider pakai Digi broadband ni. Boleh download lagu beliau puas-puas secara percuma (apa kaitan pula dengan Faizal Tahir?).

Kalau nak register klik banner di bawah

DIGI 3

30 thoughts on “Broadband : Celcom, Maxis,or Broadband Digi?

  1. UstazCahaya

    Salam ziarah;-)

    Saya guna celcom BB. Alhamdulillah, ok je. Bila dia meragam sikit, bumi Allah ni kan luas. Bawak la laptop ke cc ke, hotel ke, kfc ke, untuk wifi.
    .-= UstazCahaya´s last blog ..Video Ajaran Sesat =-.

    Reply
  2. iswatie

    we also pengguna setia with streamyx since mr hubby yg jaga product streamyx.Hehehehe

    We also tried celcom bb last time but the service is soooo bad.

    Now streamyx ada product br. X yah phone line. Guna wireless modem n its can be use at remote location.

    Reply
  3. mama emma

    kitaorg pakai pc je, so fix line yg tbaik la.. tp kalau rezeki lappy ‘tu’ ada (ada makna tsirat dsini, hanya mereka2 je yg tau), makanya router la jwbnye..

    so far, celcom lagu kat area rumah akak nie, maxis ikut mood..
    .-= mama emma´s last blog ..– DBL 1ST JV PROJECT- =-.

    Reply
    1. UstazCahaya

      Oh, ramai juga yang kecewa dengan BB ya;-)

      Nampaknya area saya ni ok laju la celcom BB. Tapi, sebenarnya ada config dan setting yang saya buat.. and, satu lagi tips, guna BB prepaid. Sebab bila kita dah sampai ke limit, kita boleh tukar simcard. Ini cara saya la.. Sebab saya ni jenis selalu ‘di luar rumah’;-)
      .-= UstazCahaya´s last blog ..Video Ajaran Sesat =-.

      Reply
          1. UstazCahaya

            Mr Jimmy.. Terima kasih kerana bertanya saya, segan pulak saya nak jawab, bimbang kamu lebih arif lagi.

            Saya terangkan sikit je ya, takut ada orang marah.. sebab orang lain bayar almost RM1k untuk belajar teknik rahsia tu;-)

            Untuk satu IP boleh register 1 ID di eBay. Untuk ‘buat duit banyak2’ di eBay, ada orang guna teknik buat banyak ID. Teknik apa? Maaf la, saya tidak boleh cerita. Ada eBayer Malaysia yang buat personal couching untuk itu. Kamu boleh cuba;-)
            .-= UstazCahaya´s last blog ..Video Ajaran Sesat =-.

            Reply
            1. Jimmy

              Hurm, bunyi mcm black hat. Kalau betul black hat jgn smpai eBay banned rakyat M’sia like it did kt dia punya affiliate system dh r. If not, then all d best Ust!

              Reply
              1. UstazCahaya

                Erm Jimmy, ha’ah, itu la dia. Tapi, saya memang tidak buat itu. Kan saya ada kata tu, ada orang bayar untuk belajar itu. Saya tidak pernah bayar untuk belajar itu. Saya belajar sendiri saja.

                Saya juga ada kata, Untuk ‘buat duit banyak2′ di eBay, [ada orang guna teknik buat banyak ID].

                Saya berniaga kecil2 saja. Saya tidak guna black-hat tu sume. Saya guna songkok je;-)
                .-= UstazCahaya´s last blog ..Video Ajaran Sesat =-.

                Reply
  4. mummy Alisha

    salam, nak kata saya berpengalaman tentang broadband ni takde lah sangat , tapi saya lah antara orang yang hangit telinga when cust complain pasal bbd diaorang, hahaha. Bagi saya Celcom, Maxis and Digi nyer bbd adalah sama, coz konsep nya adalah sama sharing network and tgk pada coverage kat sesebuah kawasan… saya nak nasihatkan kalau nak pakai bbd pastikan bbd tu tak ramai orang guna. Kalau Celcom lah memang tepu, even u all duduk sebelah Menara Celcom tu, hahaha…. anyway kat rumah my mum guna steamyx, yang bestnta streamyx ni takde Fair Usage Policy, so bolehlah download sampai lebam. Kalau bbd lain ada FUP ni lecehlah, kalau lebih download dia akan cut down kita punya speed, anyway tepuk dada tanya selera…kita kena bijak buat pilihan

    * saya guna potong-potong, so far tak meragam lagi 🙂
    adik saya, guna Celcom broadband – sakit hati + rasa nak baling
    my father guna streamyx – superb, selepas beberapa kali buat
    complain, kalau tidak … nan adoo
    .-= mummy Alisha´s last blog ..Bengang !!! =-.

    Reply
  5. kamal

    Selagi duduk kat Malaysia, Maxis, Celcom, TM semuanya dari acuan yang sama. Lagipun TM je yang control backbone dan last mile connection. Saya antara pengguna streamyx yang bertuah, dari KB kemudian ke JB, lepas tu KL dapat line yang tak bermasalah. Masa kat KB awal 2000, jadi penggunaan belum meluas mungkin sebab line ok. Tapi pasal kena ‘berperang’ dengan staff TM sebelum dapat line takyah cerita. Guna Streamyx ni tak sah kalau tak kena ‘berperang’.

    Sekarang pakai Maxis. Awal2 dulu OK jugak, seminggu dua ni problem sikit. Waktu pagi je (3.00 – subuh) baru dapat guna. Maxis rasanya masa register diorang dah warn awal2 utk yang duduk kat tingkat 6 ke atas sebab masa nak register dulu alamat saya tingkat 14. Line memang teruk, selalu putus. Bila dah pindah duduk rumah tingkat bawah sekali, baru OK.

    Semua khidmat BB rasanya akan ada Fair Usage policy termasuk Streamyx. Malah dah jadi ‘open secret’ TM ada operate transparent proxy utk ‘filter’ dan cap bandwidth. Pernah kena dulu dan seperti biasa, kena ‘berperang’ utk dapatkan khidmat yang memuaskan. Cuma memang dah hukum fizik, radio takkan dapat menandingi copper/fiber sebagai medium penghantaran data, jadi Streamxy masih lagi yang ‘terbaik’ dan jadi pilihan 1.4 juta pengguna yang tidak ada pilihan lain. Once .gov.my bebaskan last mile connection daripada TM, barulah kita akan dapat lihat persaingan sebenar dalam servis broadband.

    Jadi walaupun Maxis yang saya bagai ni selalu ada masalah, nak tukar pakai apa ? Streamyx terkeluar dari senarai sebab bercadang nak pindah balik Johor tak lama lagi. ‘Potong-potong’ ? Binded to another 12-month, oops no 24 month ! contract again. Celcom ? Adik-beradik maxis la tu. Digi ? kompem kalau balik Kelantan tak dapat guna langsung.

    Reply
    1. Jimmy

      CEO TM ader bgtw, sbb org m’sia duduk bersepah, cost nk roll out bb tu tinggi. Nk x nk kne compromise. Btol x mummy Alisha?huhu

      Reply
  6. Sky

    hohoho…
    bg sy, ISP kt msia sume sme…
    ade pro, ade cons…
    Sy pengguna celcom broadband…
    Sy akui mmg byk kelemahan tp terpaksa lar…
    Nk beralih ke ISP lain, pn 2×5 jgk…
    Ada masa connection begitu perlahan, ada masa laju…
    itulah prinsip wireless broadband…
    sbb bergantung kpd perkhidmatan 3G/3.5G…
    maknanya, tidak stable…
    sy tunggu ISP kt msia berubah cm negara maju lain yg menawarkan internet pantas tnpa sebarang masalah…
    .-= Sky´s last blog ..[Freebies] Sky RSS Widget =-.

    Reply
  7. mama balqis

    saya da 2 tahun pakai maxis bb…masa kat shah alam line mmg bagus…laju ajer…tp bila balik ganu…hampeh….cam nk baling ajer…tp still masih pakai walaupun hampes…celcom pun cam tu gak…lg teruk ada la…

    Reply
  8. Duncan33

    kalo dulu, tenet UTP kena limit ngn ITMS so bleh donlod setakat 2MB je..nak donlod lecture note pun tak lepas..skarang ni tak tahu la plak cane. dengar khabar dah ade 3G..

    Reply
  9. nakatsu_mizuki

    mmg broadband nie terok.. celcom ada edge tp hampeh ja.. kat umah ku lak xda coverage 3G terpksa guna speed edge shj.. huh… boleh saket jiwa

    Reply
  10. darkriez

    buat masa ni ak pon gune celcom bb prepaid…seminggu ak sendiri donload dkat 20gb…alhamdulillah tak pernah sekat lagi la ak download….walaupun dpt 50kbps jek sejam pun ak dah bersyulur dah…sbb bg ak tu kira dah laju la berbanding mase takde 3g dulu…ak duk kat seri iskandar,perak….
    .-= darkriez´s last blog ..Hmm =-.

    Reply
  11. mrsnik@meah

    i pon nak sebuk gak pasal ni, dulu kt kampung i kelantan, last 10 years ago ler, pakai stremyx, ok jer..then bile adik beradik i masuk u, kitorang terminate sebab xder sape nak pakai, my mom masak air pon pakai dapur kayu lagi, hobi katenyer so bayangkan ler mmg dia lansung xtau benda2 gini. then i masuk uni, x mampu nak pakai bbd, sampai lah i keje kt ofis blh on9, so x ler terase nk pakai. ari jumaat ritu, kt poli ade booth P1 Wi Max..bayar 50 per month. free modem.deposit 50 akan dibawa ke bil bualn pertama. 7days trial. so i saje2 je amik…nk try, promo diakan dasat…

    the result is…owh, sguh sampah line ini, siap kena letak modem tepi pintu, tutup pintu jer low giler signal die, so isnin ni i nak pulangkan balik n get my money back.lagipon anak pengasuh anak i yg kt sebelah umah ni offer i pakai free jer die nyer streamyx bbd ,dia bg password, sguh bahagia saya dgn pelawaan dia, pengerasnye dia mintak i buatkan dia chicken pie every month. fyi..i bagi hadiah chicken pie tok bday adik die…
    mrsnik’s last blog
    sosej-cabbage-carrot-mexican food?
    .-= mrsnik@meah´s last blog ..sosej-cabage-carrot-mexican food =-.

    Reply
  12. sam

    using Celcom Broadband since two years ago, and so far so good 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge