How to Measure Excellence in Children?

Rentetan dari a new topic in MSK Forum. (If you are yet to register, please do so, who knows your input is very much needed by mommies in that discussion). How do and how should we measure excellence? Especially for little kids like ours. At school, we have so-called standard measurement, by how many A’s we collect in exams. The more the better. But somehow, after school, we sometimes hear about something similar to this: “I took engineering but ending up working as a business planner” “I have … [Read more...]

Are You Ready to Breastfeed?

Breastfeeding, to me, is easy, mudah lagi memudahkan, but it takes lots of sacrifices, and times, and tears as well. Hehe. To breastfeed or not… itu pilihan masing-masing kan. Over ke tak over ke, itu pun pilihan masing-masing. Ada orang senyap2 je, dan ada orang suka show-off (macam saya). Tapi tak salah kan show off atas benda yang bagus. Hehe. Lagipun, sape nak advertise tentang breastfeeding kalau bukan kita-kita kan. Most of mothers yang tak dapat BF adalah kerana kekurangan ilmu. Try ask … [Read more...]

Cerita Adik

kesian pulak kat Adik, lama tak stori pasal Adik kan. hehe. itula.. Adik diam je, Mami tak ada benda nak cerita. sedar tak sedar dah masuk 2nd trimester. tapikan... ha... tapikan... Adik ni memanglah... sejak2 masuk 2nd trimester baru la menunjukkan belang. - Mami dah tak selera makan nasik.- Mami makin moody dan ada perangai sendiri, suka duk sorang2 & malas layan Abang Hafiy. Adik jeles ke?- Mami makin malaaaaaassss (hahaha, ini dah memang dari zaman Jopun dulu lagi). corpse bride divx … [Read more...]

Bukan Salah

hmmm.... ntah cemana nk cakap. bukan salah bagi anak FM. & mmg xsalah pun. FM mmg dicipta utk baby.. lainlah kalo kasik Susu Cap Teko. saw ii online yang salahnya...kalo niat nak BF, tapi tak betul2.. tak belajar betul2, tak plan betul2, bila fail, tensen2 plak & ala2 tak puas hati dgn orang yg berjaya BF. ya.. ada yg mmg dah niat, dah doa, dah belajar, dah usaha tp tak berjaya... mungkin tu rezeki kat tempat lain utk dia. yela... tak semua orang atas dunia ni berjaya pun. mmg dah … [Read more...]

7 Habits of A Highly Effective Nursing Mom

mula2 sekali Mami tukar paradigma pemikiran kepada "SAYA BOLEH!" walaupun ramai org2 keliling kita yg gagal. so what? ramai orang pegi audition AF ok tp berapa belas orang je yg bole masuk [hehe, apsal bg contoh AF plak ni]. tapi dalam konsep ni, macam rezeki ALlah la.. bukan one cake for all tapi setiap orang ada kek masing2. the first 3 habits is about private victory, yg mana Mami kena kuasai diri Mami sendiri dulu. ye lah, cemana nak yakinkan orang kalo kita sdr pon 50-50 kan? bab Allah … [Read more...]

Abi's Plan for You

i read several baby and parenting books, but i never see any single phrase about 'financial' (or, do i need to read more books?) unless in books that really talk about financial planning. for us, financial plan is something crucial when having a baby, and need to be prepared before he is born. having baby is something exciting. even before the baby is born, people already congratulates the dads & moms to be. and even more after the birth. download cube zero online baby's arrival means a … [Read more...]