Tag Archives: cara simpan duit

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »

Hukum Simpan Duit, Boleh atau Tidak?

Saya telah menerima satu komen dari Saudara Ibn Mustakim dalam entry Cara Cepat Jadi Kaya, dan saya rasa ia satu perkara yang bagus untuk dibincangkan bersama2 pembaca My Super Kids yang lain.. bagi percambahan ilmu dan idea kita yang cetek nih. Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya apa yang saya bakal tulis ni tidak menepati… Read More »

Merancang Kewangan : Berapa Target Wang Simpanan Anda?

“AKu nak merancang kewangan dengan menabung. Cukup duit boleh buat downpayment beli kereta. Yahoo!” “Cukup duit bolehlah hantar mak pegi Mekah” “Nanti cukup duit I masuk minang you” Antara ayat-ayat tipikal bila bercakap soal perancangan kewangan. Cukup duit.. Berapakah nilai cukup duit tu? Bila dah sampai tahap rasa ‘cukup duit’ tu, datang pulak benda lain… Read More »