How to Get Profit From Nuffnang, CPC and CPM

By | January 12, 2010

Responding to Hanz’s message in my Entry about the 1000th RM with Nuffnang ­čśÇ

Hanz December 24, 2009 at 2:59 pm

Masih kurang jelas between CPC ads & CPM ads

CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.

Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita. CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.

Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.

Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?

Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.

So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?

Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.

Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.

Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…

Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I” ­čÖé

Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.

Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.

Caiyok!!!

Category: Money and More Nuffnang Others

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

35 thoughts on “How to Get Profit From Nuffnang, CPC and CPM

  1. eyriqazz

    info yang menarik..yup,buffered earning mmg best..saya nya tinggal dua yg masih running skangni…
    .-= eyriqazz┬┤s last blog ..Pengalaman Dengan Doktor Gigi =-.

    Reply
  2. Dd LaLa

    now baru paham pasal buffered and metered earning. selama ni dok tengok dalam akaun NN, ape ke benda lah dua kotak asing-asing.

    tahu doh la kawe!

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      salam kak ina

      amboi asik wat jumpa jumpaan je, taknak jumpa saya ke ­čśŤ

      Reply
  3. dbalkis

    ye la..tak mau pk sangat pasal earning…hari2 tak gerak pun..cukuple pelan2..at least trafik bertambah pun dah motivate diri sendiri..tapi bagus ini info, balik keje nanti saya check nuffnang..

    Ada cerita saya update blog, tak de cite saya tido, konon2 nti bangun awal pg, bile tak bangun awal menyesal..hari2 ulang yang sama..sampai jadi kaya dengan nuffnang nanti..hehe
    .-= dbalkis┬┤s last blog .."Pergi" Juara Anugerah Juara Lagu (AJL) 24 =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      hehe takpe takpe

      hari ni mungkn dia slow

      pasni sapa tahu lajuuu sampai you sendiri tak terkejar!

      Reply
  4. Hanz

    Lyna dearie…terima kasih layan my Qs the other day..rasanyer dah cukup jelas cuma me ni jer yang agak ‘slow’ sikit..

    tapi naper me nampak mine cuma CTR jer? Ad tu of course-lah belum ada lagi sebab ntah bilalah nuffnag nak propse my blog kat advertiser yer???

    Reply
      1. Mommy Lyna Post author

        tengok kat column AMOUNT yang sebelah kiri CTR tu, Hanz ­čśë

        hmmm kalo ada dia tulis “Buffered Earnings” tu maknanya ade lah.

        Reply
  5. Lana

    thanks for the info mommylyna! baru ler kawan paham..sungguh terang, jelas dan nyata penjelasan entry ini.

    Reply
      1. Lana

        stakat cashout jelah terer sket but where it came from smua mmg blur tahap gaban heheheh. tq again! but ctr bonus tuh like how meh?

        Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      maknanya tu belum ada buffered earnings lagi.

      teruskan berkarya! jap lagi ada le tu ­čÖé

      Reply
  6. cutiecaliph

    heheh..gitu ke..ade hati nak buffered segala..rupenye masih baru di bidang ini..hehehe..time kasih atas tunjuk ajar ye mommy lyna;)
    keep motivate others kay!byk pahala tuh ­čÖé
    .-= cutiecaliph┬┤s last blog ..comments..comments.. =-.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      takpe every 1000 miles journey starts with a single step

      cewaaaahhhh

      Reply
  7. Jue

    Yup..mmg best tgk buffered earnings tuh. mule2 mmg slow.. but once dh ramai yg masuk blog kita, makin bertambahla earning tu kan.. Mule2 I start, it was just RM0.25 je.. Then i start to actively updating my blog and kembangkan lg network, Alhamdulillah makin lame makin bertambah.. So, kene la bersabar yer tuk tambahkn pendapatan.. ­čÖé
    .-= Jue┬┤s last blog ..Olay Total Effects Ultra Nourishing Body Wash =-.

    Reply
  8. DaHLia

    baca entry ni, buatkan saya lebih faham pasal Buffered Earning ni..thanks ya..

    one more thing, ada baca kat blog mana ntah, kaata kalo dapat buffered, kena buat one entry pasal ads dalam bufeered tu/.tul ke??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge