Buffered Earnings dan Metered Earnings Nuffnang

By | January 13, 2010

Lagi soalan dari Hanz from the previous entry:

Hanz January 12, 2010 at 4:03 pm

Lyna dearie…terima kasih layan my Qs the other day..rasanyer dah cukup jelas cuma me ni jer yang agak ’slow’ sikit..

tapi naper me nampak mine cuma CTR jer? Ad tu of course-lah belum ada lagi sebab ntah bilalah nuffnag nak propse my blog kat advertiser yer???

Hanz January 12, 2010 at 4:05 pm eih dah faham sebab mine takder buffered earnings kan? i mean the CPM? haiii..please confirm tang ni…

Dan dari cutiecaliph:

cutiecaliph January 12, 2010 at 10:39 pm [edit] aa’ah mommy lyna, mcm mana kalau dlm my acc cuma ada campaign jek?xde buffered and metered earning?

Basically dalam earning dashboard bagi yang ada Buffered Earnings akan nampak macam ni:

buffered earnings

Dua petak teratas tu adalah CPM dan petak di bawah adalah CPC. Kotak paling atas ialah CPM campaign yang masih running dalam blog kita dan yang tengah2 tu yang dah tamat & dah dikira dalam total earnings kita. Kalau tak percaya cuba tambah semua jumlah yang dalam group ‘Metered Earnings’ dengan ‘Campaign’, dia sepatutnya sama dengan jumlah yang paling bawah tu.

So maknanya kat atas tu, saya punya running ads (ads yang still generating money sekarang) ada 1 dan yang dah end ada beberapa.

Saya perhatikan Buffered Earnings orang2 ni berbeza. Ada yang dapat berbelas2 Buffered Earnings tapi amountnya dua tiga ringgit untuk setiap kempen. Tapi kalau RM3x20=dah RM60! Kan masyuk tu. Kalau saya biasanya tak banyak Buffered, tapi satu satu tu, alhamdulillah, cukupla untuk menabung buat bekalan hari tua LOL.

Nak dapat buffered ke apa ke menurut encik Nuffnang, bukan kita yang tentukan. Mereka dan keluarga mereka yang tentukan. Tapi cemana pun kata kuncinya memang macam biasa = jana traffik.

So kalau blog kita cuma ada petak “Campaign” je, meaning kita takde la pendapatan dari CPM. Kalau ada Buffered + Campaign, maknanya iklan CPM tu masih berjalan dalam blog kita. Kalau ada Metered + Campaign maknanya iklan CPM dah stop dalam blog kita dan belum ada iklan baru.

Kalau sejak bulan lepas sampai hari ni duk tengok jumlah earnings tu ada 25 sen, esok cek2 ada 50 ringgit tu kemungkinan besar dari CPM lah tu.

Kalau blog masih belum ada CPM/Buffered Earnings, jangan risau. Masih baru lagi kan. Nanti ade la tu. Kalau yang dah ade tu. tak payah risau2 tentang klik. Tunggu je la karang dah abis kempen tu dia auto add la kat earnings kita. Hehehe.

Kalo nak lagi best, ada lagi additional petak, Advertorial.

20 thoughts on “Buffered Earnings dan Metered Earnings Nuffnang

  1. fid

    1777 kali i baca kat nuffnang..baca kat blog u i TETAP tak faham bahasa……
    abaikanlah i nih!!!

    Reply
  2. eyriqazz

    menarik2…Alhamdulillah,buffered earning saya tak pernah putus tiap2 bulan..masih baru,begitu happy bila buffered earning dah cecah RM15+…
    .-= eyriqazz´s last blog ..Ada apa dengan Cik Epal =-.

    Reply
  3. ApasH

    Betul tu…kena jana traffic. Macam saya dulu pon blurr gak. Nape le earning x naik2..tapi alhamdulillah bila dh makin ramai baca blog saya..ade le earning..alhamdulillah..even x byk mana..tapi ade jugak kan.
    .-= ApasH´s last blog ..Periwinkle Logo =-.

    Reply
  4. AsmahaniA

    haish.. buffred datang sekali banyak, tapi, seminggu adalah dalam 2 ringgit je naik.. camner nak buat nih?

    Reply
  5. Mira

    Saya langsung x de BE. Camne tu? saya hanya ada ME dengan Campaigns je. Knp sy x de ya? dh 1 thun lbih dgn nuff tp x prnh ada BE..
    .-= Mira´s last blog ..Bukan Salahmu =-.

    Reply
  6. Pingback: Kenapa Nuffnang Suka RedMummy.com Berbanding BlueDaddy.net?

  7. kotakhitam

    good information..
    patut r duk cek earning tp x nek2…
    xpela.. kena sabar je la kan…
    rezeki bukan dtg bergolek…
    kena usaha lg lg nie….
    t.q for ur information

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge