Tips Menjadi Pasangan Sweet Tahap Diabetes Mellitus

ZUL ARIFFIN

Sekarang ni banyak drama di TV yang menayangkan pasangan yang nampaknya sangatlah sweeeet, orang kata kalau tengok tu boleh jadi diabetes. Betul ke benda-benda tu cuma ada dalam drama je? Yang kat luar ni, jauh panggang dari api. Sebenarnya kan.. boleh, boleh sangat nak jadi pasangan yang sweet-sweet di alam realiti ni. Baru kahwin ke, dah 20 tahun pun boleh. Haaa.. macamana tu nak jadi pasangan sweet tahap diabetes? 1. Solat jemaah bersama-sama Eh kalau dah jemaah tu haruslah … [Read more...]

Kalau Suami Dah Tak Suka…

KALAU SUAMI TAK SUKA

Kalau suami dah tak suka... sebagai isteri, perlu buat apa? Kalau suami tak suka dengan masakan kita, haruslah sebagai isteri, kita kena cuba masakan baru, resepi baru, atau belajar masak. Kadang tu bukanlah apa pun, buka¬† kita tak reti masak, tapi mungkin dia nak ubah selera nak rasa masakan lain. Kalau suami kata dah tak suka masakan kita, jangan sentap tapi tanya dia, dia nak makan masakan yang macamana? Kalau suami dah tak suka dengan gaya kita berpakaian di rumah, cuba gaya baru … [Read more...]

Cerita Lucu Suami Isteri

MADU TIGA Seorang suami berbual dengan isterinya, lalu keluarlah topik ini... Suami : Mah, seorang lelaki ni sebenarnya kena kahwin tiga, barulah lengkap isterinya. Isteri : Kenapa pula macam gitu bang? Suami : Cuba Mah terjemahkan ni ke bahasa Inggeris. Satu is? Isteri : One. Suami : Dua is? Isteri : Two. Suami : Tiga is? Isteri : Three. Suami : Haaa.. kan, is-three = tiga. Barulah betul. Kan Mah...? Isteri : Oooo.. tapi Abang kena tahu juga bahasa Inggeris ni ada … [Read more...]

Apa Nak Buat Bila Suami Mula Curang

SUAMI CURANG

Sebut tentang suami curang, memang kita nak minta dijauhkan lah ya. Naudzubillahi min zalik. Semoga rumahtangga yang kita bina dijauhkan dari ujian sebegitu... Tapi ni saya nak kongsi beberapa tips yang mungkin boleh dijadikan teladan. 1. Jangan tuduh suami curang Jangan! Minta jauh, kalau rasa suami lain macam, siasat dulu, tanya elok2.. jangan cepat keluar dari mulut "Abang curang ya? Curang dengan saya? Siapa perempuan tu?" dan seangkatan dengannya. Sekali dua mungkin boleh tahan, tapi … [Read more...]

Kisah Sebenar di Sebalik Surat Mah Kepada Abang

Meletup blog dan mailbox saya harini. Siap ada yang tanya - kisah Cik Mah tu kisah hidup saya ke? Tak kurang juga yang bertanya kebenaran kisah yang disiarkan oleh Sinar Harian. Ada juga spekulasi yang kisah dalam Sinar Harian pun sumbernya dari saya. Mah tu tentulah bukan saya.. dan saya pun tak tahu betul atau rekaan cerita tu. Tapi takpe, itu tak penting, yang penting... apa pengajaran yang kita boleh perolehi dari kisah ini. Sedar atau tidak, kita para isteri mungkin ada menyimpan … [Read more...]

Ayah Saya

Saya jarang bercerita tentang ayah saya di blog. Bukan saya tak bangga dengan ayah saya, tapi saya ni tak suka nak cerita2 sangat tentang hal2 peribadi, termasuk keluarga saya di sini :) Sampaikan beberapa teman blogger pernah bertanya tentang keluarga saya, sebab saya tak pernah bercerita tentang mereka :D Ayah saya ialah seorang kakitangan kerajaan yang bekerja di sebuah hospital di Kota Bharu. Dari kecil saya amat mengkagumi ayah saya, kerana dia benar2 hero saya. Ayah saya menjadi tempat … [Read more...]