Category Archives: Relationship

Tips Menjadi Pasangan Sweet Tahap Diabetes Mellitus

Sekarang ni banyak drama di TV yang menayangkan pasangan yang nampaknya sangatlah sweeeet, orang kata kalau tengok tu boleh jadi diabetes. Betul ke benda-benda tu cuma ada dalam drama je? Yang kat luar ni, jauh panggang dari api. Sebenarnya kan.. boleh, boleh sangat nak jadi pasangan yang sweet-sweet di alam realiti ni. Baru kahwin ke,… Read More »

Kalau Suami Dah Tak Suka…

Kalau suami dah tak suka… sebagai isteri, perlu buat apa? Kalau suami tak suka dengan masakan kita, haruslah sebagai isteri, kita kena cuba masakan baru, resepi baru, atau belajar masak. Kadang tu bukanlah apa pun, buka  kita tak reti masak, tapi mungkin dia nak ubah selera nak rasa masakan lain. Kalau suami kata dah tak… Read More »

Cerita Lucu Suami Isteri

MADU TIGA Seorang suami berbual dengan isterinya, lalu keluarlah topik ini… Suami : Mah, seorang lelaki ni sebenarnya kena kahwin tiga, barulah lengkap isterinya. Isteri : Kenapa pula macam gitu bang? Suami : Cuba Mah terjemahkan ni ke bahasa Inggeris. Satu is? Isteri : One. Suami : Dua is? Isteri : Two. Suami : Tiga… Read More »

Apa Nak Buat Bila Suami Mula Curang

Sebut tentang suami curang, memang kita nak minta dijauhkan lah ya. Naudzubillahi min zalik. Semoga rumahtangga yang kita bina dijauhkan dari ujian sebegitu… Tapi ni saya nak kongsi beberapa tips yang mungkin boleh dijadikan teladan. 1. Jangan tuduh suami curang Jangan! Minta jauh, kalau rasa suami lain macam, siasat dulu, tanya elok2.. jangan cepat keluar… Read More »

Kisah Sebenar di Sebalik Surat Mah Kepada Abang

Meletup blog dan mailbox saya harini. Siap ada yang tanya – kisah Cik Mah tu kisah hidup saya ke? Tak kurang juga yang bertanya kebenaran kisah yang disiarkan oleh Sinar Harian. Ada juga spekulasi yang kisah dalam Sinar Harian pun sumbernya dari saya. Mah tu tentulah bukan saya.. dan saya pun tak tahu betul atau… Read More »

Ayah Saya

Saya jarang bercerita tentang ayah saya di blog. Bukan saya tak bangga dengan ayah saya, tapi saya ni tak suka nak cerita2 sangat tentang hal2 peribadi, termasuk keluarga saya di sini 🙂 Sampaikan beberapa teman blogger pernah bertanya tentang keluarga saya, sebab saya tak pernah bercerita tentang mereka 😀 Ayah saya ialah seorang kakitangan kerajaan… Read More »

Antara Nora Elena, Seth Tan dan Pelacur Kelas Pertama

Kebelakangan ni di mana-mana orang bercakap tentang Seth Tan. Itu Seth Tan, ini Seth Tan. Seriously pada mulanya saya ingatkan Seth Tan tu internet marketer yang baru famous. Mentang2 nama Seth kan, ala2 Seth Godin la, LOL. Rupa-rupanya watak dalam drama Nora Elena slot Akasia TV3, sabar ajelah aku. Saya tak pasti apa yang istimewanya… Read More »

Bagaimana Membina Rumahtangga Yang Beraura Positif

Mempunyai rumahtangga yang bahagia adalah impian setiap pasangan. Malah setiap orang yang belum kahwin pun berangan mempunyai pasangan hidup yang paling ideal dalam dunia. Apa lagi rumahtangga yang sentiasa dilimpahi kegembiraan dan kasih sayang tergedik2 macam lagu Hindustan. Lagi best bila pasangan dapat beri apa saja yang kita hendak. Namun hakikatnya kehidupan berumahtangga tak seindah… Read More »

Lagu Kekanda-Adinda, OST 8 Bulan

Verse 1 (P) Oh Kekanda jangan irihati, Dinda naik pangkat lagi.. (L) Oh Adinda, Kanda mana dengki, malah Kanda support bini.. Chorus_1: (P) Jadi Dinda mahu mengambil masa (L) Tapi Kanda mahu segera, (P) Dinda ingin berjaya dalam kerjaya, (L) Tapi Kanda mahu cahaya mata, (P) Dinda belum bersedia, (L) Kanda dah beria ria, (P)… Read More »

Jodoh Yang Sekufu

Jodoh yang sekufu, adalah sesuatu yang cliche. Ramai yang berkata2 tentang jodoh sekufu dan ini memang benar kerana telah dijelaskan dalam hadis Rasulullah SAW berbunyi “Tiada perkahwinan seorang anak perempuan kecuali dengan wali, dan tiada perkahwinan seorang wanita kecuali dengan lelaki yang sekufu dengannya”. Maksud sekufu dalam bahasa yang mudah ialah ‘sama’. Ada yang mengistilahkan… Read More »

Merancang Majlis Perkahwinan Di Bawah Budget

Merancang majlis perkahwinan tu memang penat. Lagi-lagi kalau jenis yang fikir nak berhabisan, maklumlah kahwin sekali seumur hidup je kan. Biar pakai baju tercantik, makanan tersedap, tempat terhebat, hantaran terbanyak. Ramai juga calon pengantin yang gelisah dengan isu-isu sedemikian. Bakal mak mentua minta mas kahwin RM20 ribu sedangkan gaji si bakal menantu cuma nak cecah2… Read More »

Suami Penyayang

Rasanya saya jarang bercerita tentang suami saya,dalam ertikata lain ialah Abiy LOL. Tapi sempena hari Bapa mungkin seronok juga mengumpat berkongsi cerita tentang suami bukan kongsi suami! Sebelum saya mengenali beliau, saya ada ramai boyfriend. Maklumlah, buaya perempuan. Saya ni jenis tak boleh tengok lelaki hensem mesti saya akan jadikan dia boyfriend. Hahaha. Sudahlahh.. jangan… Read More »

Selamat Ulang Tahun Ayah dan Ibu

Minggu lepas dengan gigih kami telah pulang ke kampung, selepas waktu pejabat. Alhamdulillah perjalanan yang lancar dan kami sampai di rumah jam 1 pagi. Budak2 dalam kereta tak senang duduk tapi tak apelah, macam la tak biasa kan 😀 Esoknya my Dad made a quick decision untuk buat kenduri kecil, solat hajat dan doa selamat.… Read More »

Kelab Andartu Terlampau

Masa saya kecik2 dulu, saya rasa umur paling sesuai untuk berkahwin adalah 24 tahun. Dan bila dah melewati umur 27 tahun sudah dikira andartu (anak dara tua) atau lagi sedap andalusia (anak dara lanjut usia). Tapi semakin besar saya semakin memahami kehendak duniawi yang memerlukan seorang perempuan belajar sampai umur 24 tahun, cari duit sikit… Read More »

Tanggungjawab Suami Buat Kerja Rumah?

Saya tertarik dengan entry Kak Yong tentang Masih mencari cinta .. perlu mendalami ilmu Munakahat. Izinkan saya copy status Facebook di blog Kak Yong. Perkara ni dah lama jadi perdebatan dan perbincangan, sama ada di kalangan ustaz2 dan juga orang awam macam kita. Malah Pakcik saya yang rajin itu pun pernah bagitau tentang perkara ni.… Read More »