Fahry, Anakku Yg Kurang Upaya

By | February 24, 2009

Ceh, tajuk macam meminta simpati je LOL.

Reading Jiey Min’s blog about this, recalling my conversation with Kak Tina’s sister, Kak Lina, last month about OKU registration. But I didn’t pay attention cos that time Fahry was still admitted, and our concern was to see him discharged healthily.

When Fahry is home, we see him just like a normal baby. Just like Hafiy, just like other babies outside there. We don’t see any difference in him. Dahla tembam! Sampai lupa yang dia takde kaki. Oh he is so healthy sampai lupa yang dia pernah tinggal dalam inkubator, pernah berwayar segala.

Now after reading Jiey Min’s entry, baru teringat that I have a baby with disability. Dah tak bole nak cakap lain cos he’s a really disable child.

From JKM Website :

Mengikut Akta Orang Kurang Upaya 2007, โ€œOrang Kurang Upayaโ€ (OKU) itu bermaksud seperti berikut:

โ€œ Mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjang fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat โ€.

Kurang Upaya Fizikal – Kecacatan anggota badan misalnya – Penyakit Polio, Kudung, Muscular Dystrophy, Myopathy, Neuropathy, Osteogenesis Imperfecta, kerdil dll.

So, Fahry memang kurang upaya, isn’t he? We planned to bring him to therapy center when we’re back to KL nanti. Lots of things we have to learn cos he’s a very special one. Sekarang pun if we put him on tummy, seems like it makes him hurt sebab tulang kering dia mula terbonjol sedikit. (Child bones grows faster than their flesh kan)

We ols pun tak tau how to teach him to utilise the usage of his hands cos his fingers are different than us. To teach him merangkak later pun we’re no’t sure. Apa lagi nak ajar dia berlajan, even if with kaki palsu. So we really need a good therapy center.

Tapi, like Jiey Min, I am not sure whether we should register Fahry for OKU or not. Patut la kan? Dia memang OKU pun. Tapi… alah takde tapi-tapinya, memang permanent disability dah tu. Walaupun kat rumah dapat layanan sama rata tapi kakimu takkan tumbuh kembali, nak.

Apa ciri-ciri to register for OKU? Asal disable je bole register or ada supporting element like household income under $10,000 ke (eh, memang under $10,000 pun), mother not working ke (eh, memang SAHM pun). ๐Ÿ˜› What’s the benefits if we register and what’s the disadvantage if we don’t? Oh sungguh I do not know.

fair game free download

Kak Lina said, we have to get a letter from his Paed if we wanna register. But his Paed didn’t say anything. Should we ask ke or how? Kang dia cakap “No need la, your baby is OK”. Malas tau!

What say you?

(Kot ada sesiapa yang kerja JKM bole register terus kalau kena :D)

view from the top divx movie online

Let me meditate first. Zzzziiiinnnggg~~~~~~

24 thoughts on “Fahry, Anakku Yg Kurang Upaya

  1. anamiraa

    kahkahkah tak tahan nak gelak dengan caption gambau last tu!!!

    zzinnnggggggggggg!!!!!

    thehehehehe.

    Reply
  2. Jiey^Mien

    Lyna, sapo2 pom bulih register. Takdok limitation. Ikuk la household income brp coz bottom line, the baby that matters.

    The paed takkan nak ckp takleh kot. Kalau dah falls under the definition. Paed Ian agaknya suka kalau kitorg mintak, coz dari dulu lagi dia cam x caya dgn Ian’s ability.. Sekarang ni baru dia bukak mata sket..

    Benefit dia byk, I’ve described some in my post kan.. Lagi satu, certain hospital accept kad OKU and that person is entitled for free medication, for life. (Ank kawan Jiey yang diagnosed with the same desease as Ian guna kad OKU and dapat free treatment & medication kat HUKM. Byk kali operate tau..

    Sekian, harap maklum..
    (Taip sambil nok ssuko.. Tok habih lagih nok ssuko hok takdih..)

    lagu tu dis. hmm hmm. timo kasih atas penerange anda.

    (lucu sangat ko sapa xbereti bennas suko huhuhu)

    Reply
  3. Fedy

    fahry sgt tembam laaaa!!! bile la aunty fedy dpt jupe fahry nih.. fahry, pesan kat mummy n abiy, if turun kl sound aunty eh.. eh ke dh mmg kat kl ek? hehe.. aunty nih blur sket.. :p

    Fahry : aunty jgn risau kalo kami balik KL nanti satu KL kami canang. hehe.
    masih di Miri lagi ni. sayang nak tinggal.
    tanah tumpah darahkuuuu.

    Reply
  4. intan

    Lyna…btol kata jiey mien tu. You should register Fahry for the OKU. Selain daripada benefits yang jiey mien sebut tu, Fahry will get monthly OKU allowance. And the allowance tu semestinya you boleh guna utk keperluan Fahry, such as simpan utk pendidikan dia di masa akan datang ke. Fahry berhak didaftarkan sebagai OKU untuk menikmati pelbagai kemudahan dan subsidi yang ada..so i think u should go for it…

    ya. betul pendapat anda itu.
    kami akan meneruskannya!!!!

    Reply
  5. Puteri Nuur

    Hi Mommy Lyna,
    First time I post comment kat sini. Tajuk entry kali ni, menarik perhatian I. Anak saya berumur 1 tahun 10 bulan baru sahaja berdaftar dengan JKM sebagai OKU yang tiada kecacatan fizikal.

    Menurut paed, anak saya mengalami Global Developmental Delay (GDD) dan ada la sedikit terpalit Autisme. Cara nak berdaftar, memang betul. ianya perlulah disahkan oleh Paed terlebih dahulu.

    Tiada syarat ditetapkan. Saya cadangkan, agar ucuba tanya paed dulu, apa pandangannya. Macam anak I ni, semua test dah buat, dan semuanya cakap normal. Mungkin development budak-budak ni berbeza.

    Sekarang umurnya dah 1 tahun 10 bulan, tapi anak saya baru pandai meniarap dan sedang mencuba untuk merangkak. Sewaktu kelahiran, tiada sebarang complication. Saya dapat detect he is special sejak dia umur 3 bulan bila dia tak respon pada rattle and colours. Tapi, dia sangat responsive pada music.

    Salam perkenalan dari saya. Moga pengalaman yang saya tempuhi dapat kia berkongsi bersama.

    salam Puteri Nuur.

    TQ kerana sudi berkongi. i’ve been to ur blog & ur son mmg sgt kacak & tak nampak pun yg dia hadapi masalah.
    semoga baik2 saja & TQ again for sharing ur exp. sharing is caring ๐Ÿ˜‰

    Reply
  6. kakyong

    Salam..

    last few days, susah nak masuk blog u ni..
    btw, fahry look sweet.. dah makin gebu..

    anak sedara kakyong SD (sindrom down), baru genap 3 bulan.. tak tanya pulak dgn adik ipar, dia dah daftar ke belum..

    salam kakyong,

    maybe ada connection problem kot tu xleh masuk.
    kami pun 2-3 hari ni mmg slow sgt internet.

    skg br terbuka mata yg mmg hak budak2 ni utk didaftarkan OKU kan. if jadi pape kat kita ke… dia dah ada back up utk diri dia.

    Reply
  7. fid

    mommylyna
    kan I kata fahry tembam!!!
    mmg tak akan ingat dia sepatutnya blom lahir?(ke dah kena lahir???ke baru lahir???)
    tembam bulat gerammmmmmmmmmmssssssssss

    Reply
  8. izawani

    Lina, kat pejabat akak nih, ada sorang staf yang OKU. Tapi kami dipejabat tak melebih atau mengurangkan dia dari segi kerja. Cuma kami tidak bebankan dia dengan kerja angkat kerusi dan sebagainya. Kakinya satu… dia nak ambil master now. Hehehe… dia baru jer kawin… dengan orang yang normal.

    Jadi, kalau sesiapa boleh memandang dan beri peluang pada oku sebagaimana normal, rasanya mereka seperti orang lain juga. Dia tak boleh pakai tongkat atau kaki palsu, dia lebih suka meloncat loncat. Dan dari jauh lagi kami kenal bunyi langkah kaki dia.

    Harap anak lina tak rasa rendah diri nanti. Dan dia diberi peluang yang sama seperti mereka yang lain. Macam kawan akak nih… dia terima keadaan dia seadanya. Dia pernah masuk paper pasal student UUM OKU mendaftar … hehehehe…

    Kalau lina nak daftar, boleh la… Kot jadi apa apa parent dia (lina dan hubby la)… mana lah tau, itu macam insuran pada dia…

    Dan tentu Hafiy sayang sangat kat adik dia cam Amalia sayang Najmi… hehehe… seronok bayangkan kasih sayang budak kecik pada adik mereka…

    Reply
  9. fid

    time lps solat zohor td terfikir
    i rasa u kena register dia utk memudahkan dia pada masa hadapan….

    Reply
  10. salwana

    alhamdulillah!!! tembamnye fahry skang nie..eii..auntie sal rasa macam nk picit2 je pipi die tu..tolong picitkan for me ek!!

    Reply
  11. fatin

    Mommy Lina,
    i suggest u register. byk benefit.. mayb skarang tak nmpk.. but in the long run, bile dia dh besar n nk mula berdikari, byk advantage.. plus byk discount for OKU ni mcm public transport, tgk wayang, air flight, plus the monthly allowance and lotsa other stuff.

    my sis is n OKU n its good!

    Reply
  12. nadiamohd

    ya allah..tembamnye fahry! alhamdulillah..setiap yg kurang pasti akan dilebihkan sesuatu..saye kagum ngan kak lina..keep on fighting!

    Reply
  13. qay

    sgt tmbam..mnum susu ibu la ni…hehe..lyna, i suggest u dftr jer coz mmg bnyk bnefit…mgkin dr segi financial kita rs kita mmpu utk beri yg tbaik pd anak kita, but in the future, who knows kan…mgkin ada kperluannya yg kita tak mmpu nak adakan…so go for it lyna…

    Reply
  14. kakLuna

    ye lah, akak pun setuju utk register..kalo x kerana nk dpt kan keistimewaan tu pun, akak rasa perlu register utk statistik.

    Reply
  15. dinky's mom

    from my personal opinion, better register for OKU card. my sis is special too. nak register kejap jer. with OKU card my emak n ayah dapat extend their pencen for my sister, Nana, up to when she dies. jadi, bila emak n ayah xde, adik saya tu ada income sendiri. gamak nyer lg byk dari saya nanti ๐Ÿ™‚ Like Fatin says, byk benefit utk OKU, mak n ayah mmg bwk dia jer pergi melancong oversea sbb tiket half price! pernah adik beradik ckp kitaorg dulu x bwk pun, emak jwb dh korang xde kad OKU!

    Reply
  16. Sya

    Salam Lyna..daniel i OKU..i registered him the moment we knew…

    personally i think you better daftar…lagipun sekejap je…and the benefts banyak..nanti you nak pergi therapy pun kalau kena kat government they will request the card..plus kalau ada apa2 surgery macam daniel dulu..JKM needs the card to help financially.

    Dont worry beb..there nothing wrong with being OKU.

    muahs.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge