Tag Archives: orang kurang upaya

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki… Read More »

Kisah Hairuman

Masih ingatkah tentang kisah adik Hairuman yang terkena renjatan elektrik voltan tinggi ketika mengait buah kelapa sawit November tahun lepas? Kini Hairuman menjadi OKU seumur hidup tanpa kedua-belah tangan dan kaki kiri. *gambar dari blog ManZaidi Di bawah adalah nota yang ditinggalkan oleh kakak Hairuman, Maryuni dalam blog kawan saya, Ida Rahayu: Assalammualaikum wbt. Saya… Read More »

Fahry Dalam Mingguan Malaysia

Fahry lagi. Hehe. Apa nak buat, dah nasib Fahry lah. Dalam text version: Fahry anugerah teristimewa Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN bintu.rahman@utusan.com.my Foto Koleksi Mommy Lyna MOMMY Lyna dan suami tidak pernah membezakan layanan antara fahry dan anak-anak yang lain. MELIHAT anak kecil ini bermain, pasti siapa pun tidak menyangka bahawa dia dilahirkan dengan keadaan… Read More »

Bila Fahry Dah Dapat Kaki

Mana-mana ibu bapa pun akan rasa happy dengan pencapaian anak mereka. Lagi2 kalau benda yangdah lama ditunggu-tunggu. “Akhirnya….!” Selepas 6 bulan menunggu, akhirnya Fahry dah dapat kaki 🙂 Pertama kali memakai kaki yang akan menjadi miliknya dalam tempoh setahun dua ni, Fahry nampak sangat kagum dan speechless. Sampai tak boleh nak say “Thank you” pada… Read More »

Apa Yang Saya Belajar Dari FAMEkids (kumpulan sokongan anak-anak istimewa)

Ahad lepas (8 Mei 2011, Mother’s Day!) sejarah telah tercatat bila FAMEkids telah dilancarkan secara rasminya. Hari pelancaran FAMEkids ni juga adalah Majlis Ulangtahun pertama Wisma Bling Lustre. Wah, dah setahun nampaknya beroperasi. Pelancaran FAMEkids disempurnakan dengan pemotongan riben oleh pelakon Salina Saibi, model Nawar Anisah dan bekas pengacara MHI, Najlah Ishak. Meriah sungguh dan… Read More »

Lagu Namunku Punya Hati – Hina Golongan Istimewa

Sesiapa yang follow status saya di FaceBook dah maklum agaknya dalam minggu ni saya duk meroyan dengan lagu nan satu ini. Namunku Punya Hati dendangan Revolvers. Sebelum ini (sebelum memiliki Fahry) saya pun sama macam mereka (tak sensitif dengan lagu ini), tapi bila punya Fahry dan mengenali insan-insan istimewa yang lain, lagu ni nampaknya ada… Read More »

Usah Pandang Rendah Keupayaan Anak Istimewa

Satu ketika dulu saya pernah risaukan bagaimanalah Fahry nak solat ya. Maklumlah, dilahirkan tidak berkaki sebelah membuatkan saya rasa ‘ragu-ragu’ sikit dengan keupayaan saya dan keupayaan beliau sendiri. Fahry rupanya pandai menggunakan apa yang ada padanya. Dia solat (cuma buat gerakan saja) dengan cara duduk, lengkap dengan rukuknya sekali, membuatkan saya rasa “OK, surrender” dengan… Read More »

Al-Kisah Orang Kerteh Dan Kuantan Mesra OKU

Sambungan dari entry kisah Fahry berjahit dagu. Sebagai ibu bapa kepada anak istimewa, memang tak pernah orang tak tanya tentang anak kami. Pegi mana2 mesti orang tanya. Jadi memang dah terbiasa tak kisah nak menjawabnya. Tapi memang pelik bila kami ke Kerteh. Sejak mula2 sampai, di hotel, receptionist tak tanya pun walaupun Fahry duk merangkak… Read More »

Kekurangan Fahry Adalah Kelebihannya

Lama rasanya tak bercerita tentang anak istimewa saya, si Fahry. Fahry sekarang dah berusia 2 tahun 1 bulan. Semakin lincah dan bijak. Sekarang fokusnya semakin bertambah baik. Yang penting dah boleh spend masa lama sikit membaca bersama. Kalau tak dia asyik nak melompat dan memanjat aje. Kalau Hafiy dulu saya mulakan mengajarnya di rumah dengan… Read More »

Kisah Sahabat Yang Cacat Kakinya

*Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya penggunaan perkataan yang mengganggu perasaan sesetengah ibubapa yang istimewa. Ini adalah kisah seorang sahabat Rasulullah SAW, yang sangat kaya dan dermawan, namanya Amr Ibn al-Jamuh. Beliau adalah seorang yang mempunyai kecacatan di kakinya. Diriwayatkan hanya sebelah kakinya yang sempurna dan boleh digunakan sepenuhnya. Kisah ini saya titipkan agar… Read More »

Diskriminasi Orang Cacat

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia. 2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis… Read More »

Anak OKU Yang Bersemangat Waja

Bukan ibubapanya yang OKU tapi budak ini sendiri yang OKU. Fahry adalah suka kepada perkara2 mencabar seperti memanjat TV, duduk di atasnya lalu terjun ke bawah; lompat dari high chair ke meja makan; panjat slide dan sebagainya. Saya tak heran kalau dia bukan OKU. Tapi dalam keterbatasan fungsi anggota tu beliau membuktikan takde hal la… Read More »

Anak OKU Yang Istimewa

Sebenarnya ada kisah lucu. Ada seseorang bila saya beritahu “Anak saya anak istimewa” Beliau terus berkata “Anak ai pun istimewa. Semua anak pun istimewa di mata ibubapa mereka”. Saya was like “Erk, Okay :D” Orang pakai term istimewa untuk orang2 oku, ada juga yang tak faham. So saya nak pakai istilah ape? “Anak cacat?”, “Anak… Read More »

Fahry, Anakku Yg Kurang Upaya

Ceh, tajuk macam meminta simpati je LOL. Reading Jiey Min’s blog about this, recalling my conversation with Kak Tina’s sister, Kak Lina, last month about OKU registration. But I didn’t pay attention cos that time Fahry was still admitted, and our concern was to see him discharged healthily. When Fahry is home, we see him… Read More »