Coway Water Softener Kini Di Rumah Kami!

By | August 25, 2011

Akhirnya…  unit Coway Water Softener untuk free trial telah pun dipasang di dalam bilik air kami. Mulanya saya ingatkan ia akan redundant dengan water heater, tapi rupanya tidak. Complement rupanya!

coway water softrner

Inilah rupa water softener tu yang dah siap dipasang. Untuk trial version ni dia Cuma sangkut je kat mana2 yang boleh disangkut (kot) dalam bilik air tu.

Sistem dia lebih kurang macam ni mekanismanya…

Air dari water heater –> water softener –> outlet

coway water softener

Nampak tak COway Water Softener tu disangkut pada tempat letak sabun. Hehe.

Nak menggunakannya senang je. Alah, sebenarnya tak payah buat apa-apa pun.. Cuma masa mula-mula nak pasang tu kena tahulah settingnya, supaya kita dapat mandi dengan air yang ‘soft’ tu. Kalau tak, mandi air paip biasa je la jawabnya…

water softener

Cuma pusingkan benda ni untuk dapatkan soft water.

Ohh ya, apakah itu soft water? Soft water ialah air yang tiada kandungan magnesium dan kalsium. Banyak bezanya soft water dengan air paip biasa.. apa lagi hard water. Bila air tu ada kandungan mineral tu.. ia boleh berinteraksi dengan sabun, menyebabkan sabun tu susah nak berbuih atau mencuci dengan berkesan. Jadinya banyaklah sabun yang kita perlu gunakan.

Soft water juga membantu dalam masalah kulit kering dan kelemumur. Kerana kebanyakan masalah kelemumur adalah kerana penggunaan syampu. Mana taknya, bila banyak mineral, syampu menjadi kurang berkesan.. lalu kita kena guna banyak syampu. Bila syampu yang digunakan banyak, maka bahan yang tertinggal tu menjadi banyaklah. Makin banyak zarah syampu yang tertinggal di kepala, makin terdedahlah kepada itu kepada risiko kelemumur.

Air paip menjalani proses ‘softened’ ni dengan menggunakan garam. Ya, oleh itu dalam water softener Coway ni dimasukkan garam yang kena selalu di-refill. Cara menggukan garam (sodium) ni adalah paling mudah, murah dan selamat.

Ada satu penunjuk ‘takat garam’ pada water softener ini, supaya nanti bila garam dah habis, kita tahulah masa bila nak kena refill.

coway coway

Bila penunjuk merah tu berada pada tanda ‘o’ ia menunjukkan garam masih penuh dalam Coway Water Softener. Bila ia berada pada 4 dot belah kanan tu menunjukkan masanya untuk refill J

Macam best saja guna water softener Coway ni. Biasakan kita scratch kulit akan keluar garis-garis, tapi lepas mandi dengan soft water ni, dah kurang garis-garis tu. Sebab ia menjadikan kulit kita lembab.

Yang bestnya.. itulah sebab boleh cuba dulu, lepas tu kalau nak beli boleh beli (berkira-kira nak beli?)… harganya RM1900. Kalau taknak beli pun tak apa, sebab boleh sewa RM70 sebulan! Menarik kan.

Kalau nak lebih menarik, cuba je dulu untuk percubaan. Hehe. Kurang-kurang boleh ah merasa for free!

Cakap banyak tak guna, jom tengok COway Water Softener dengan lebih lanjut di http://www.coway.com.my/ProductDetails.aspx?PID=34

8 thoughts on “Coway Water Softener Kini Di Rumah Kami!

  1. Leonor Miller

    I know I agree with Lea that this kind of softener will really help them in conditioning the skin and will also avoid the damage of skin and other related with usage of water that is hard. I shall try to get some more information on this and use this softener. I feel this product is also priced low also.
    Leonor Miller´s menulis tentang ..Souris ergonomique 3MMy Profile

    Reply
  2. yoursupermom

    air kat negara India tinggi kandungan mineral dua tu la maknanya ye? sabun memang tak berbuih dan rasa payau even dalam hotel

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      tak payah power2, xguna power pun. dia mcm filter je. ada garam special dia. bole gak nk try pakai garam dapo tp kalu rusak tanggung sdr kut huhuhu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge