Tidak Semua Ibu Boleh Menyusukan Dengan Susu Ibu?

By | January 29, 2011

Adakah semua ibu boleh menyusukan bayinya? Adakah terdapat ibu yang tidak boleh menyusukan bayinya?

Tertarik dengan komentar di dalam entry ini [KLIK SINI].

Secara lumrahnya, setiap wanita mampu menyusukan bayinya dengan susu ibu, namun tetap terdapat kes yang mana si ibu tidak dapat menyusukan anaknya:

FAKTOR IBU:

  • Menghidap PCOS
  • Mempunyai masalah tiroid
  • Terlalu obes
  • Terlalu stress
  • Tidak mempunyai duktus susu (secara semulaladi atau selepas melalui pembedahan)
  • Pernah menjalani pembedahan payudara
  • Menghidapi hypoplastic breast (payudara yang tidak berkembang selepas baligh)
  • Mengambil ubat-ubatan berasaskan estrogen
  • Menghadapi masalah kecelaruan hormon

FAKTOR BAYI:

  • Tidak pandai melekap (latch) dengan betul
  • Mempunyai masalah tounge-tie
  • Terlalu lemah untuk menyusu

IBU YANG MERASAKAN DIRINYA TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK TAPI SEBENARNYA BOLEH:

  • Mempunyai inverted nipple
  • Tidak mengeluarkan susu pada awal kelahiran
  • Puting buta
  • Bayi tidak mahu menghisap di payudara

Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah di atas mempunyai penyelesaian, dan ramai ibu yang menghidapi PCOS, tiroid, malah hypoplastic breast berjaya menyusukan bayi mereka dengan susu ibu, yakni susu mereka sendiri.

Malah kebanyakan ibu yang menghadapi masalah ini sebenarnya bukan bermasalah dari segi penghasilan, tetapi pengeluaran. Maksudnya ibu itu menghasilkan susu yang banyak, tetapi cara untuk mengeluarkan susu yang tidak berkesan, menyebabkan susu tidak dapat keluar banya, sekaligus ibu merasakan dirinya tidak cukup susu. Apa yang menyebabkan susu tidak dapat keluar dengan efektif?

  • Bayi yang tidak dapat menghidap dengan betul – mengalami masalah latching, etc.
  • Teknik mengepam yang tidak betul – tak kiralah berapa mahal atau hospital grade-nya sesebuah pam susu itu, teknik mengepam yang salah menjadikan susu ibu tidak dapat keluar dengan sempurna sekaligus mengosongkan payudara.
  • Ibu tidak mengalami let down – kemungkinan disebabkan kekurangan hormon oxytocin akibat stress. Kebanyakan ibu yang baru melahirkan anak berada dalam keadaan stress : stress sebab sakit bersalin, stress dalam pantang, post-natal depression, stress mahu menyusukan bayi dan sebagainya.
  • Ibu tidak mengosongkan payudara dengan kerap – bayi tidur terlalu lama menyebabkan ibu membiarkan payudaranya tanpa rangsangan.

Apa yang perlu dibuat sekiranya tidak dapat menyusukan anak dengan susu ibu?

  1. Kenali masalah diri. Setiap yang terjadi pasti ada sebab musababnya. Mengetahui punca masalah memudahkan kita mencari penyelesaian. Misalnya ibu tidak dapat menyusukan anak kerana masalah stress, maka penyelesaiannya ialah ibu perlu lebih bertenang. Jika stress adalah kerana kekurangan B-Complex maka ibu harus mengambil makanan yang kaya dengan B-complex atau supplement. Jika ibu tidak dapat menyusu kerana tiada duktus susu, kemungkinan untuk ibu menyusukan bayi dengan susunya sendiri adalah amat tipis.
  2. Dapatkan sokongan daripada kumpulan sokongan susu ibu. Adalah lebih baik jika seseorang ibu mendapatkan khidmat nasihat dari Kaunselor Laktasi bertauliah, diikuti sokongan daripada rakan-rakan atau kumpulan sokongan penyusuan susu ibu. Di dalam kumpulan ini biasanya terdapat ibu yang mengalami masalah seperti PCOS, tiroid, exclusive pumper, malah mempunyai masalah yang kita rasa tak logik untuk berjaya menyusukan anak.
  3. Kembali kepada Yang Maha Esa. Setiap kejadian pasti ada sebab musababnya. Apabila Allah menyuruh seseorang ibu menyusukan bayinya (disebut beberapa kali dalam al-Quran), namun apabila terdapat halangan, mengadulah kepada-Nya dengan seikhlas hati. Menyusukan anak bukan suatu ego yang mesti dipertahankan, malah menganggapnya satu ibadah dan lakukannya dengan rendah hati demi memberi makanan terbaik untuk bayi kita.
  4. Mendapatkan ibu susuan (jika mahu). Mengikut urutan, susu yang terbaik adalah susu ibu (direct feeding), diikuti susu ibu yang diperah dan susu ibu lain (ibu susuan).

Mengapakah seorang penggiat susu ibu terlalu positif bahawa semua ibu boleh menyusukan anaknya meskipun si ibu sendiri sudah melakukan macam-macam? Ini demi mengelakkan salah faham kepada ibu-ibu lain yang menghadapi masalah yang sama (rasa susu tak cukup/tak ada). Seorang penggiat susu ibu sebolehnya mahu membantu ibu-ibu bermasalah dalam penyusuan, agar dapat menyelesaikan masalahnya satu-persatu. Sekurang-kurangnya untuk anak yang seterusnya, sudah tahu apa yang patut dibuat. Misalnya jika anak sekarang tidak ada connection dengan sebarang kumpulan sokongan, di masa depan boleh berhubungan dengan mana2 kumpulan sokongan.

Ramai penggiat susu ibu asalnya adalah ibu yang bermasalah dalam penyusuan. Misalnya ada pakar laktasi yang hanya dapat menyusukan anaknya selepas 4 bulan dilahirkan, ada kaunselor laktasi yang tidak pernah direct feed anaknya, dan sebagainya.

Jadi, bina jalinan dengan mereka-mereka ini, sekurang-kurangnya boleh menjadi inspirasi dan pembakar semangat untuk terus berazam dalam penyusuan ibu.

Category: Breastfeeding

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

8 thoughts on “Tidak Semua Ibu Boleh Menyusukan Dengan Susu Ibu?

  1. Salzahari

    Ada lg 1 kumpulan ibu yg tidak dibolehkan menyusukan bayinya walaupun dia mampu n determined -> ibu HIV +… mengikut polisi penyusuan malaysia, gOlongan ibu ini tidak digalakkan krn berkemungkinan boleh memindahkan kpd bayinya NAMUN jika ibu itu betul2 boleh menyusukan secara exclusive selama 6 bln, peratusan risiko bayinya dijangkiti akan menurun.

    Reply
  2. Intan

    Mommy Lyna, Intan adalah salah seorang yg mengalami masalah PCOS. Baru hari nie Intan tau PCOS boleh menyebabkan si ibu tidak boleh menyusukan anak nya.

    Tapi Alhamdulillah for me tiada masalah langsung dlm penyusuan badan since Arissa lahir hingga lah ke hari ini masih lagi exclusive menyusu. Mmg susu banyak dari dulu lagi.

    Semoga penghidap PCOS, pls jgn berputus asa coz you can do it and believe in ur self kay 🙂 Minum air barli, air horlicks, mkn kurma, minum susu, dan mkn pil kalsium…itu je yg Intan ambil dari dulu. Selalu ckp dgn diri sendiri, susu kita banyak dan cukup utk keperluan anak kita…insya’Allah cukup 🙂

    BTW, gud article.
    Intan´s menulis tentang ..MC Blogging!My Profile

    Reply
  3. Sid

    aku super duper obes
    tpi aku dah msuk 9 bulan susukan anak aku.
    kdg bukan soal itu dan ini
    soal kita sndiri.
    berbalik pada yg asal.
    kamu kwin kerana Allah,kamu mengandung kerana Allah,kamu beranak kerana jalan Allah,maka sesudah itu kesemuanya mesti kerana Allah.
    hidup dan mati kerana Allah.
    tak boleh 2 thun, cuba selagi daya.

    Reply
  4. fid

    saya lebih suka jika si ibu buat sedaya upaya setakat mampu….elakkan memaksa diri…
    sebab semua ni tiada paksaan..
    dan individu adalah berbeza….
    fid´s menulis tentang ..sampaikan pesanMy Profile

    Reply
  5. Nani

    betul kak fid..thats y sy slalu refer kak fid..yg penting kita usaha. paling stress penah jumpa statement “xfaham knp ada yg ckp xboleh susukan anak. aku seharian xminum air pun susu melimpah sampai bocor2.” stressss..good article mommylyna
    Nani´s menulis tentang ..nayli turns 1 today- 11111!My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge