Tag Archives: makanan bayi

Resepi Makanan Bayi – Puri Nutrisi Yang Lengkap

Yoyooh je lah nutrisi yang lengkap, sebenarnya tak tau nak letak nama apa 😀 Yang sebenarnya puri yang saya sediakan untuk Danny sememangnya lengkap dengan protein, vitamin, mineral, karbohidrat dan pelbagai khasiat makanan dalam satu! Danny sangat menyukainya! Habis semangkuk, lepas sesudu.. Sesudu. Mungkin kerana teksturnya yang lembut, licin dan gebu membuatkan Danny dapat menelannya… Read More »

Resepi Untuk Bayi Ketika Travelling

Dulu dengan anak pertama dan kedua, saya tak risau sangat tentang makanan semasa travelling- sebab kami jarang travel 😀 Maksudnya jarang bercuti atau ke luar daerah bersama-sama dengan bayi. Paling tidak, bila mereka dah besar dan dah boleh makan makanan biasa. (travelling di sini ialah berada di luar rumah untuk tempoh lebih dari sehari) Namun,… Read More »

Makanan Bayi | Alternatif Kepada Bubur Nasi

Memasak bubur nasi kepada Baby Danny adalah benda terakhir yang saya nak buat.. sebabnya yang pertama ialah ia memerlukan masa yang lama.. memandangkan saya menggunakan beras Cap Serindit (beras siam guni). Beras ni lambat sikit nak lembut untuk dijadikan bubur bayi. Kalaupun nak, saya kena blend dulu. Tambahan pula ketulnya agak keras. Untuk makanan saya,… Read More »

Kenapa Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum 6 Bulan

Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah… Read More »