Solat di Surau Lapangan Terbang CDG Paris

By | November 24, 2013

Seperti kebanyakan lapangan terbang di Eropah yang menyediakan tempat ibadat, Charles de Gaulle (CDG) Aeroport, Paris juga menyedia ruang ibadat yang sangat selesa.

Di Terminal 1 lapangan terbang ini, ruang ibadat terletak bersebelahan dengan tempat check-in Malaysia Airlines (MAS) di Hall 5 (tingkat bawah). Ia terletak bersebelahan tandas yang berdekatan Mc Donald’s.

Apa yang menarik tentang tempat ibadat di CDG ni, ia bukan multi-faiths room seperti di kebanyakan tempat, malah ia menyediakan 3 bilik berbeza untuk Muslim bersolat, Judaism dan Kristian. Tempat solat siap ada penghadang untuk memisahkan lelaki dan perempuan. Ia turut menyediakan tempat ambil wuduk.

Pintu masuk surau

surau airport paris

Tempat ambil wuduk di depan surau

Surau di CDG bersih, kemas dan selesa. Ia turut menyediakan kitab suci Al-Quran, kitab hadis dan buku2 lain. Arah kiblat juga jelas.

Jadi, sekiranya ada pembaca MySuperKids yang singgah atau turun dan naik di Paris CDG, tak perlu risau tentang solat, boleh solat di situ. Jika dari Hall 2, cari kafe Starbucks, turun tangga berpusing di sebelahnya, dan anda akan nampak kedai nama Relay di sebelah kanan dan Mc Donald’s di sebelah kiri. Berjalanlah di laluan di antara keduanya, dan akan mula nampak tandas di sebelah kanan, dan ‘Meditation Room’ di sebelah kiri. Tolak pintu dan jalan terus sampai hujung, di situlah surau yang berlambang bulan dan bintang pada pintunya.

surau CDG airport

Lambang orang duduk adalah bilik ibadah.

Laluan ke tandas dan surau

Surau terletak dalam ruangan ini

 

3 thoughts on “Solat di Surau Lapangan Terbang CDG Paris

  1. irfa

    ye,sy dah masuk situ masa kesana
    harap vietnam aiprt sediakan surau jugak
    sbb ramai org kita ke sana (sopim/jalan) tp xde surau.
    kecik pun xpelah asalkan terlindung dr pandangan awam

    Reply
  2. Rina

    Tempatnya sholatnya cukup longgar dan bersih ya, Insya allah akan membuat saudara2 kita nyaman menjalankan shalat tu..
    Trims infonya mbak ­čÖé

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge