Kad SSPN & Kelebihan SSPN yg Ramai tak Perasan (DAN tak tahu)

By | February 4, 2010

Yup, kami baru dapat kad SSPN Hafiy & Fahry late 2009. Bila cakap psl SSPN, byk je org kita yg review psl returnnya yg rendah (about 3%) compare to amanah saham PNB or even Tabung Haji. Saya akan komen about that in a moment. Sebelum tu, kalau nak tahu details kelebihan SSPN ni, click here

Insuran yg murah

The way I see it, SSPN lebih kepada perlindungan insuran daripada peluang pelaburan. Perlindungan jaminan kerajaan menyebabkan kadar pulangan SSPN yg agk rendah; you know, makin safe makin low la return ye dak? So, membandingkan pulangan SSPN dgn ASB or tabung haji sangat tidak sesuai.

Dengan hanya simpanan RM1k, you can get up to RM50k insuran kalau anything happen kpd pendeposit. RM1k deposit for RM50k insuran antara coverage paling untung kalau nak banding dgn mana-mana insuran.

The best part, pendeposit tak payah buat medical check-up! So, kalau you ade kenal sapa2 yg ada penyakit kronik, suruh la dia bukak akaun SSPN utk anak-anak secepat mungkin. In case anything happen, dpt free je RM50k tu (kalau org SSPN baca artikel ni, mau drg ketatkan policy).

Return rendah tapi…

Yeah, semua org pn ckp return SSPN yg rendah, dan saya memang la setuju. 3% tu standard fixed deposit je (sblm krisis ekonomi). Tapi ingat, sebanyak RM3k daripada simpanan SSPN boleh dikecualikan cukai. Let say you fall into 7% tax braket (average income la), dan SSPN bagi return 3%, total return + saving sbb tak pyh bayar cukai is 10%!

Lagi banyak your income, lagi tinggi la kadar tax. Lagi tinggi kadar tax, makin menguntungkan la duit yg disimpan dalam SSPN tuh. Tapi ingat, max RM3k je yg dikecualikan (tak kira berapa banyak pun anak), kalau simpan more than that anda cuma banyak bergantung kepada 3% kadar pulangan setiap tahun, which is tak berapa menguntungkan.

Duit PTPTN, so what?

I know, nothing fancy about belajar guna duit PTPTN. Byk ibu bapa prefer pinjaman MARA or any other alternative sebelum ‘menyerah diri’ kepada PTPTN. Moreover, interest yg dikenakan sudah byk membebankan peminjam PTPTN yg belajar di IPTS. My take on this…

Nak dapat scholarship/ pinjaman boleh ubah after SPM sangat-sangat susah by 2020. Anak-anak yg makin pandai & mak bapak yg makin educated menyebabkan makin ramai org yg berkelayakan untuk merebut peluang scholarship yg almost stagnant.

TokMa cakap, time die baru graduate in 80’s berebut syarikat nak amek dia kerja. Skrg ni, nak dptkan scholarship/ pinjaman pun dh kena camp & mcm2 iQ test. By 2020, tak mustahil kalau nak masuk tadika pun dah kena interview.

These competition progressing very well I guess. In fact, PTPTN dh pun keluarkan statement minggu lepas drg tgh consider hanya bagi duit PTPTN berdasarkan kelayakan tertentu, bukan lagi sbg duit utk semua yg nak belajar. Sebabnya, banyak peminjam PTPTN yg tak abis belajar + tak byr blk lepas dpt kerja.

And even kalau semua peminjam PTPTN byr blk ikut jadual pn, dijangka duit sedia ada dh tak mampu nak support beratus ribu pelajar by 2020; its that serious. It is so serious sampai PTPTN terpaksa pinjam duit drpd CIMB tahun lepas untuk menaja bdk2 yg nak belajar tp tak cukup duit.

Tentang interest rate, kalau tak silap, PTPTN kenakan 4% setahun. If that’s true, actually PTPTN antara peminjam yg mengenakan kadar paling rendah untuk pinjaman pendidikan. Last time I check, Maybank caj 6% and some other bank as high as 9%; mcm personal loan punyer interest.

Sbb these two reasons, I personally believe by 2030, loan PTPTN is just as elite as getting pinjaman boleh ubah from other corporate or governing body mcm skrg. As much as possible, I want my kids get sponsors from all those famous & eliteous company but with SSPN, at least drg ader back-up source for education fund.

The only thing is, kalau dpt PTPTN treat it like any other investment; ready to take risk dgn potensi yg bakal dpt lepas graduate. Skrg dh tak boleh belajar ke liang lahad for the sake of belajar, unless you can learn something & get accredited for free.

What you think?

Category: Money and More Tags: , , , ,

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

56 thoughts on “Kad SSPN & Kelebihan SSPN yg Ramai tak Perasan (DAN tak tahu)

  1. ApasH

    Setuju sgt2..sbb masa Qaseh 2 bulan terus saya buat SSPN utk dia. Even tiap2 bulan xde le mampu nk simpan byk..tapi at least simpan jugak dan belum pernah miss lagik.

    bab as a back up tu..saya sgt2 setuju. SSPN is one of the alternative utk kita as a parents can provide for their education in the future. Tapi kalo dah rezeki dapat scholarship..bagus le kan.

    Sbg peminjam PTPTN & bekas pelajar IPTS (UTP)..mmg le membebankan..tapi saya bayar jugak..cuma x sebanyak ikut agreement. hehehe..ada duit lebih..bayar lebih..hahaha..yg penting x kena blacklist..

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      tulah. zaman kita pun tak semua dapat scholarship untuk anak2 kita elok buat back up siap2 yg penting ada lebih banyak faedah, bukan sekadar simpan aje kan?

      Reply
      1. azam

        Kajaan kena tambahan untuk rebat cukai say 4K for promosi…3 k seperti sekang tak kemana..masuk celah gigi jer..

        Reply
        1. Mommy Lyna

          RM3k celah gigi tapi RM4k cukup? kalau RM3k celah gigi saya, paling kurang kena revise RM7K, 😉

          Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      salam huda,

      TQ for the link nanti yang lain bole refer ke blog huda jjuga 🙂

      Reply
  2. adianiez

    aida setuju semua di atas.

    anak2 dara aida da ada SSPN ni. aida juga peminjam PTPTN dan tahu betapa ‘zalim’nyer ‘faedah’ 4% tu. sengaja masukkan SSPN ni utk dptkan faedah tu balik 🙂 hi hi hi…
    .-= adianiez´s last blog ..ANAK KU SAYANG =-.

    Reply
  3. yaya

    yup i already open sspn account for my son last year. memula buka sebab utama nak kurangkan tax tapi lepas buka account baru i sedar byk benefit rupanya setelah go through sspn nye website.
    .-= yaya´s last blog ..Dam Dam Dum…. =-.

    Reply
  4. zuhaini

    saya bukak aritu pun sebab kononnya nakkan PTPTN for ALia.. 🙂

    now baru tau rupanya banyak kelebihannya.. 😀

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Yup, kalo ptptn utk degree ipta abt 30k. Bley pakai duit tu utk shopping? Huhu

      Reply
  5. laila

    lyna, tq for sharing…
    kad damia baru je sampai awal tahun hari tu…
    saya langsung taktau yg pasal insuran tu. nk kena top up sampai 1K cecepat nih.. 🙂
    masa nak bukak akaun aritu sy cuma tau yg boleh dikecualikan cukai tu… tu yg berusaha ambik cuti pegi bukak SSPN..hehe…
    .-= laila´s last blog ..Tentang adik damia =-.

    Reply
    1. Kasyfi Mohamad Nor

      Boleh tau berapa lama akan dpt kad SSPN tu selepas registration? sy registered akaun SSPN utk anak saya on 30 March 2016 dan masih belum menerima apa2 kad SSPN. TQ

      Reply
  6. MummnyAllysha

    I never thought that sspn tuh bagus.
    Well, maybe I’ll open up an account for my baby real soon.
    Thanks a lot for the eye-opener explanation.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      My take, never smpn duit ank2 dlm banking bdk2 unless kalo nk dptkn freebies (esp tabung la). Return low + bdk2 bkn pakai ATM pn nk kne ade svg sndri. Ye dak?

      *mrh org bnk kalo drg bace ni

      Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      xde mention r plk. I wt sspn pn tuk dptkn loan ptptn nt je. I think kalo loan ptptn tu Islamic, then sspn pn shud be Islamic jugak la.

      Reply
  7. mama_mia

    tgh sibuk2 isi form utk my boy n girl.. ada plak officemate tambah lauk… based on her experience ler katanya.. dividen rendah, kalau nak buat pinjaman pun la ni anytime, tak berapa bagus n she advised to join amanah saham didik. by the way, after i baca statement atas sekali tu, i have decided utk bukak jugak sspn ni sbb ada insuran covered… thanks anyway coz give me more confidence…

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      SSPN ni mmg xbrape bley Harap if for investment; sbb tu I put just to get tax relief. But yg best psl SSPN is insurance n PTPTN la. Tp jgn compare dgn PTPTN skng, but imagine 15yrs down d road. Org akn berpusu-Pusu nk ptptn sbb dh xbyk sponsor compare ngn bdk bijak yg makin ramai.

      Reply
  8. kmbs

    From SSPN notice, the insurance coverage is dollar-to-dollar. That means kalau simpan RM2000, the coverage is only RM2000 (Maximum RM50k)

    Reply
  9. Pingback: Scan medical insurance.

  10. zafira

    salam,im a student at uitm.saya ade terima statement from sspn.it showed that i received dividend. tak banyak it just RM0.10. but it stuck me, if i deposited 1k into sspn will i get more dividend? n can i take it out? or it just for my medical insurans? i hope u can answer my question. thank u very much.

    Reply
  11. juliana

    salam,

    ada kwn sy kte tak berbaloi bukak sspn nie..mcm satu paksaan kena bukak sspn nie. means, kalu tak da sspn nie tak boleh buat pinjaman ptptn. jd mcm kena paksa plak bukak sspn nie. pastue dia kte, dlm sethn boleh kuarkan dlm rm 500 shj n dividen pun rendah..lain la kalu bukak asb ke ktenya. lg satu dia kte hanya sesuai utk org yg nk lepaskan cukai shj. dlm kepala otak sy duk pk betul ke tak berbaloi bukak sspn nie? kalu betul tak berbaloi nape ramai yg kte berbaloi? pelik gak sy nie?
    juliana´s menulis tentang ..Baju Kurung Pesak GantungMy Profile

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Mmg tak bebaloi mana la compare ngn asb tu. Smpn utk tax & secure ptptn je.

      Reply
    2. Ayu

      Salam..nak tye…sy xpaham sbnarnye sspn ni..kite boleh ambik ke duit ni?mcm mane nak cek duit ni..kene pergi bank mane?xpandai lah…sy bukak tahin 2009 mase masuk belajar ..cube tolong jelaskan

      Reply
  12. juhn

    lama gak tgh pikir buka sspn..tpi ingt kan msa dpn anak..so baru buka akaun..tgh tunggu kad ..bole la..

    Reply
  13. ema

    Sape yg buka akaun sblm 2010 (xingat la bln brape) n gaji mak bapak mase buka akaun bwh 2k..akn dpt 10k time ank 18thn n dpt smbung blajr.tp pd yg buka akaun slps 2010,10 k hanya diberikan pd mak bapak yg bergaji bwh 2k mase ank umur 18 thn..untung la pd emk bapak yg buka akaun sblm 2010 n gaji depa bwh 2k..

    Reply
  14. Mazlan

    Salam, ada pembetulan…

    Aku br kira2 mmg bnyk untung simpan kat SSPN ni. Just nk search brapa interest dia ni…Thanks 4 the info.

    Tp aku nk bgtau ada sikit pembetulan konsep tu. Yg Kata kalo simpan lebih drpd 3k & anak bnyk, tak menguntungkan & cuma bergantung kpd 3%, tak tepat tu bro. Kalo anggaran ko boleh smpi 10% (7% atau RM210 drpd cukai) dia akan tetap dpt 10% utk RM3k pd thn tu. bkn 3% je…thn depan nya pn sama, 10% utk 3k…cuma interest tu boleh berkurangan kalo simpan lebih 3k dlm setahun, so tak bleh merempit dgn jumlah yg bsar la.

    Kes aku lak, aku kena 19% tangga cukai, mmg berbaloi la 3%+19%=22%xRM3k=RM660 p.a.

    Tp ingt ni duit mmg utk ank blaja la, xbleh ske ati nk kluarkan. bgus point ko psl PTPTN tu. drpd anak menanggung 4%pa nanti (belum tau lg dapat), baik untung 10-20% sekarang. Rm3kx13thn=lebih 40k, ckup utk ank blaja kat IPTA kalo dlm masa 13thn lg yuran naik tak terlalu tinggi sgt.

    Reply
  15. syukri

    Dengan hanya simpanan RM1k, you can get up to RM50k insuran kalau anything happen kpd pendeposit. RM1k deposit for RM50k insuran antara coverage paling untung kalau nak banding dgn mana-mana insuran.

    * Dalam agreement ada mention x pampasan nie.. sbb dlm laman web PTPTN http://www.ptptn.gov.my/web/guest/simpanan/insurans hanya dapat Khairat/pampasan kematian untuk pendeposit (RM2,000) dan penerima manfaat (RM500). itu jer.. dapat info dr mana erkk

    Reply
  16. jasno

    Saya masih kurang jelas tentang perlindungan Insurans, adakah: contohnya kita ada 4 orang anak dan semua ada simpanan SSPN masing-masing melebihi RM1k setiap seorang layak di beri perlindungan Insurans dan mendapat menafaatnya apabila pendeposit meninggal dunia?

    Reply
  17. nor

    nak tny,adakah simpanan kita utk ank2,boleh kita bawa keluar???(emergency…)

    Reply
  18. zafida

    Salam…saje saje singgah blog ni pastu terlintas nak bagi komen..hehe…setakat pengetahuan saya la (sebab ade kawan saya keje PTPTN) sekarang pelepasan cukai dah naik sampai 6k, pastu sekarang nak keluar duit dari sspn tak susah macam dulu. Dulu kena tinggal dalam akaun 500 tapi sekarang dah boleh tinggal 20 rnggit je..bila2 masa boleh keluarkan…

    Reply
  19. yana

    dear, insuran max 50k tu adalah mengikut berapa jumlah simpanan.bukan simpan 1k coverage insuran 50k..utk dpt 50k tu kena lah ada simpanan dlm akaun 50k.

    Reply
  20. Muhamad Izzat MA

    ” The best part, pendeposit tak payah buat medical check-up! So, kalau you ade kenal sapa2 yg ada penyakit kronik, suruh la dia bukak akaun SSPN utk anak-anak secepat mungkin. In case anything happen, dpt free je RM50k tu (kalau org SSPN baca artikel ni, mau drg ketatkan policy). ”

    Mommy lyna, rasanya statement atas ni kena ubah sikit. takut orang salah faham. Kalau dah namanya insurans, walaupun x de medical check up, bila nak claim nnt, company isnurans dapat tau dah ada sakit tu waktu polisi start, still pampasan x kan dikeluarkan. Itu yg ramai cakap insurans penipu padahal kita yg tipu dorg dulu. Bukan apa, takut orang salah faham.

    same goes to medical card atau life insurans. general polisi sama je..

    Reply
  21. Gayaithry Krishnan

    Saya dah buka akaun sspn.. Dah sampai satu bulan tapi saya belum dapat kad.. Kanapa madam ini ?

    Reply
  22. Riyan Azer

    Maaf dear, banyak misleading dalam post ni. Terutama dlm hal simpan 1k dpt coverage 50k takaful. It’s wrong. Sspn-i hv mention Rm to Rm. Means, nilai perlindungan bergantung pd nilai simpanan semasa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge