Tips Memandu dan Menyewa Kereta di Jepun

PETA JEPUN

Ketika kami berkunjung ke Jepun, kami memandu semasa berada di Hokkaido, dan dari Yamanashi ke Kyoto. Memandu kereta adalah pilihan kalau nak ke kawasan yang mana public transport agak terhad (tapi Jepun punya public transport memang superb!), dan juga sebagai satu cara untuk lebih fleksibel. Dan juga.... boleh cuba untuk rasa pengalaman. Di Sapporo, kami menyewa kereta dari Toyota Rent a Car di Tomakomai. Walaupun sistem train di Pulau Hokkaido memang canggih dan lengkap, tapi nak … [Read more...]

Sehari di Kawagoe

Senso-ji di Asakusa

Biasanya kalau kita ambil gambar bangunan Jepun lama-lama di Tokyo, ada je lah bangunan moden menumpang kasih di background. Kalau nak pemandangan klasik-klasik yang clean nak kena turun area bawah-bawah macam Kyoto dan sebagainya. Tapi jangan risau kalau nak pemandangan macam di atas... tak payah pegi jauh-jauh. Kalau cuma trip di Tokyo, boleh menikmati suasana Jepun ala Samurai di Kawagoe. Kawagoe ni letaknya di Saitama, lebih kurang sejam dari stesen Shinjuku. Kalau nak ke … [Read more...]

7 Tempat Menarik di Tokyo Untuk Sekeluarga

DONALD DAISY

Tokyo merupakan ibu negara Jepun yang menampilkan identiti kombinasi - moden dan tradisional. Di Tokyo saja boleh rasa macam-macam pengalaman 'Jepun', apa lagi kalau melawat seluruh Jepun kan. Tokyo adalah bandar yang sesuai untuk bawa keluarga bercuti, gunakan masa berkualiti dengan mereka dan rehatkan diri dari rutin harian. Kalau bawa keluarga ke Tokyo, mana tempat yang sesuai untuk mereka? *Selain taman2, shrine2, etc* 1. Disnesyland & Disneysea Disneyland Tokyo ni rasanya … [Read more...]

Demam di Kota Tokyo

TOKYO JAPAN

Segalanya bermula dari dalam flight lagi. Rasa tak sedap badan, tapi saya fikir  kerana kurang tidur. Maklumlah sehari sebelum itu saya mengikuti aktiviti bersama orang asli di Raub, Pahang. Seawal jam 3.30 pagi dah bangun bersiap. Malam berikutnya pula saya berada di Home Office Shaklee untuk penerangan tentang program YES (Young Entrepreneur Scheme, best tau!) dan closing. Barang pun belum packing lagi, jadinya sempat tidur 1 jam saja sebelum bergerak ke KLIA. Dari  KLIA ke Changi, … [Read more...]