Welcome Cik Putri!

Haha, setelah lama blog ni bertapa. Alhamdulillah, 26 hari nan lalu saya telah melahirkan seorang anak perempuan, selepas 3 orang anak lelaki... Syukur pada Allah atas kehadiran Putri. Putri saya lahirnya 2.7kg, agak kecil berbanding abang sulung mereka yang lahir 3.3 kg. Tapi sepadanlah dengan body emaknya yang genit dan comel ni hah. Hari keberapa entah selepas dilahirkan (saya pun lost count ni, banyak benda dalam kepala), Putri dimasukkan semula ke hospital. Biasalah bayi-bayi ni... … [Read more...]

Panduan Mendidik Anak Supaya Mendengar Kata

ANAK MENDENGAR KATA

Assalamualaikum wbt Ini adalah perkongsian daripada pengalaman saya... Siapa yang taknak anak-anak yang taat dan mendengar kata. Saya pun pernah rasa stress dengan anak-anak yang tak seperti yang kita expect. Saya pun pernah rasa loser. Dan alhamdulillah, rasanya semua tu adalah titik tolak untuk melakukan perubahan dan upgrade skil keibubapaan dan mendidik anak-anak. Iye, setiap isu kehidupan yang Allah beri adalah untuk kita upgrade, bukan nak men-down-kan kita. Mudah-mudahan … [Read more...]

Atasi Masalah Anai-Anai Di Rumah Dengan Pest Control

TERMITES

Saya ni memang zero lah bab-bab penjagaan rumah dari segi ancamananai-anai ni. Maklumlah, rumah di kampung tak pernah ada masalah anai-anai. Mungkin sebab banyak pokok kayu, jadi anai-anai pun banyak makanan. Sehinggalah ada satu jalur sarang anai-anai muncul di beam siling rumah. Lepas tu terpegang frame pintu yang tak pernah ditutup... frame tu berderai... penuh dengan anai-anai >_< Maka saya pun buat carian di Kaodim dan bertemulah dengan ini ==> Frontier Biz World yang … [Read more...]

Banyak Sangat Cara, Mana Satu Yang Terbaik?

YANG TERBAIK

Di zaman media sosial menjadi rujukan utama sekarang ni, kita akan dapati kehidupan kita ni mempunyai terlalu banyak option, terlalu banyak pilihan. Kalau dulu mungkin kita mengikut saja apa yang biasa diamalkan oleh orang-orang sebelum kita, tapi hari ni tak. Untuk melahirkan seorang bayi pun ada pelbagai teori. Apa lagi nak membesarkan, menyekolahkan dan sebagainya. Sebagai seorang manusia yang mampu berfikir, pasti kita akan tertanya juga "Mana satu yang terbaik?" Orang ni kata cara … [Read more...]

Cakap Yang Elok-Elok Saja Buat Anak-Anak

ARNAB

"Ish budak ni, nakal sangat" "Budak-budak ni memeningkan kepala saja" "Anak2 kecil ni memang menyusahkan" "Kenapalah korang ni nakal sangat" Andaikata ada pernah terlintas kata-kata di atas, istighfar dan ucapkanlah "Naudzubillahi min zalik". Budak-budak.... Budak mana yang tak ada perangai. Kita tengok anak orang lain diam elok je, tapi kita mungkin tak tahu dengan mak ayah dia, perangai dia macamana. Jangan ingat anak-anak kita je yang kaki melompat, berlari, … [Read more...]

Tips Nak Beli Rumah Pertama

rumah apartment

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu - air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila masuk bab rumah, melainkan kita ni super-kaya, ia adalah sesuatu yang sangat besar dalam hidup. Yelah, harga sebuah rumah bukannya 4-5 ribu... lagi-lagi sekarang … [Read more...]