Jadual Cuti Umum 2016

CUTI MALAYSIA 2016

Wow dah keluar dah jadual cuti umum 2016 ni... perkara yang paling ditunggu-tunggu oleh kebanyakan orang termasuk kaki travel, kaki balik kampung, kaki tido... hehehe. Alhamdulillah, tahun depan pun banyak cuti yang sebelah2 dengan hujung minggu. Cuti kapit kata orang Kelantan. Nak balik kampung ke, cuti ke mana-mana ke, ada la extra hari. Jom kita tengok cuti-cuti kapit ni. 1 Jan 2016 (Jumaat) – Tahun Baru* Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu 24 Jan 2016 … [Read more...]

Tips Menjadi Pasangan Sweet Tahap Diabetes Mellitus

ZUL ARIFFIN

Sekarang ni banyak drama di TV yang menayangkan pasangan yang nampaknya sangatlah sweeeet, orang kata kalau tengok tu boleh jadi diabetes. Betul ke benda-benda tu cuma ada dalam drama je? Yang kat luar ni, jauh panggang dari api. Sebenarnya kan.. boleh, boleh sangat nak jadi pasangan yang sweet-sweet di alam realiti ni. Baru kahwin ke, dah 20 tahun pun boleh. Haaa.. macamana tu nak jadi pasangan sweet tahap diabetes? 1. Solat jemaah bersama-sama Eh kalau dah jemaah tu haruslah … [Read more...]

Tips Beraya di Rumah Mertua

Tahun ni ramai yang merayakan Aidilfitri buat pertama kali dengan keluarga mentua kan? Haa.. mesti ada sedikit sebanyak perasaan suspen apa yang bakal berlaku. Saya kalau balik ke kampung mentua, memang balik ke kampung ibu bapa diorang (datuk-datuk kami lah). Jadi dalam serumah tu bukan sekadar ipar duai saja tapi segala peringkat makcik-pakcik sepupu sepapat semua ada bersama. Untuk pasangan yang baru berkahwin, Aidilfitri yang pertama di rumah siapa pun itu atas perbincangan … [Read more...]

10 Cara Bagaimana Traveling Menjadikan Kita Insan Yang Lebih Baik

IRELAND

Traveling bagi saya sebenarnya satu hal yang sangat merumitkan. Nak kena tinggalkan rumah, nak pack, unpack, plan, dan sebagainya. Duit pun habis. Tapi ada beberapa benda yang membuatkan saya tak boleh tinggal impian untuk travel. Tengok je lah foto di atas... cantik kan? Itu di Cliff of Mohers, Ireland. Di bawah ni foto dari Granite Island, Adelaide, Australia. Ini pula di antara negara tercantik yang pernah saya pergi, Iceland. Saya tak ambil banyak gambar, sebab saya … [Read more...]

Tips Keselamatan Balik Kampung Beraya

BALIK RAYA

Insya-Allah dalam minggu ni warga kota dan warga tak berapa kota akan beransur pulang beramai-ramai ke kampung halaman masing-masing. Tak kiralah kampung laman tu memang di kampung atau di bandar, tapi kebanyakan masing-masing akan meninggalkan rumah. Walaupun teruja beraya, namun jangan dilupakan aspek keselamatan yang mesti dijaga di musim apa sekalipun. 1. Laporkan rumah kosong di balai polis Setiap kali nak tinggalkan rumah, pastikan buat laporan rumah kosong di balai polis … [Read more...]

Kerja Profesional Tapi Hidup Macam Pengemis

Dua tiga hari ini menjadi viral video ucapan #sayaZahra. OK saya setuju dengan luahan hati beliau (Tho my instinct says it was scripted by somebody else). Tapi ada perkara yang saya nak kongi pandangan saya. Lebih kurang 9 tahun lalu, atau 10 tahun lalu macam tu... saya ada membaca sebuah buku pelaburan. Maaf saya tak ingat apa tajuknya. Entah buku saya ke buku pinjam ke saya pun tak ingat. Tapi antara isi buku tu yang saya masih ingat - perbandingan gaji tahun 1990 dengan tahun 2000, gaji … [Read more...]