Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum 'cukup Islam' lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan saja tentang nak merancang, tapi juga bagaimana nak berbelanja, dan apa yang kita dibuat dengan duit-duit lebihan kita. Mantap, … [Read more...]

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya....? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company... jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung :) Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata sebab dah takde siapa nak cover,... tapi sebab klinik kesihatan kat sini kurang sikit sesaknya berbanding tempat lain (hasil survey … [Read more...]

Tips Travel Self-Drive Dengan Motorhome/Caravan

Tips ni saya petik dari page kelolaan saya, The Jetsetters. Sila lah LIKE ya. Motorhome, caravan, campervan, trailer camper.... Adalah antara jenis2 RV (recreational vehicles) yang terkenal bagi pengembaraan terutamanya cross-country di Australia, New Zealand, USA dan beberapa negara Eropah. Negara lain ada yang sediakan fasiliti, dan ada yang sekadar ada je. Jadi sebelum decide nak motorhome, buat research dulu. Kenderaan2 rekreasi ni secara umumnya menjalankan fungsi yang sama - … [Read more...]

Tips Kumpul dan Simpan Duit Untuk Melancong

Nak buat apa-apa pun memerlukan duit. Tapi.. usah jadikan duit sebagai penghalang untuk kita nak buat apa-apa. Duit boleh dicari, impian kita tak boleh dijual beli. Mungkin ada di antara pembaca MSK ni teringin nak melancong, baik di dalam atau di luar negara. Tapi.. masalah utama yang dihadapi adalah DUIT. Di sini saya nak kongsi tips-tips macamana nak kumpul duit dan simpan duit. Agar ada peruntukkan untuk melancong. Buat perancangan perbelanjaan harian & bulanan Rancang … [Read more...]

Review Movie Dilwale

KAJOL SHAHRUKH KHAN

Bila dah ramai-ramai pakat bercakap tentang Dilwale, filem terbaru gandingan Shah Rukh Khan dan Kajol tu, saya pun tak terlepas juga nak tahu apa yang best sangat. Apa lagi bila kutipan tayangan filem ni di Malaysia antara yang tertinggi! Apa yang bagus sangat, apa yang special sangat, apa yang memori sangat? Jadi saya bersama suami dan adik-adik keluar menontonnya bersama-sama. Saya taknak cerita sinopsis, biarlah korang tonton sendiri ya. Saya cuma nak beri komen saja … [Read more...]

Tips Bercuti di Krabi

PETA THAILAND

Percutian kami di Krabi ni dah lama, bulan Mei 2013 lagi. Gambar2 pun dah hilang disebabkan handphone terpaksa diformat >_< Kami memang buat ticket-hunting dari awal untuk ke Krabi ni. Kalau nak direct flight boleh pilih Air Asia (paling murah). Malindo pun ada terbang dari Subang & Penang, tapi naik kapal terbang kecik ATR tu lah. Masa ni tak silap cuti hujung minggu extra, ada tambahan cuti.. Hari Pekerja mungkin. Tapi kami ni sebenarnya takde terikat dengan hari-hari cuti … [Read more...]