Tips Mantap Travel Dengan Anak Kecil

Entry ini adalah dipetik dari page di bawah kelolaan saya, The Jetsetters, berkenaan tips untuk travel dengan anak-anak kecil. Saya copy kat sini untuk manfaat pembaca MSK! -------------------------------------------- Bila ada anak2 kecil, baik travel dekat ataupun jauh, cabarannya pasti ada. Alah, nak ke pasar dengan budak2 pun rasa kalutnya kan. Inikan pula ke tempat asing. Pengalaman kami travel dengan baby seawal 44 hari, kini anak2 berusia 8 tahun, 7 tahun dan 4 tahun, serta 4 … [Read more...]

Itinerary Road Trip Round Iceland Ketika Midnight Sun

WATERFALL ICELAND

Walaupun dah setahun berlalu tapi masih belum terlambat untuk saya kongsikan itinerary penuh roadtrip kami sekeluarga di Iceland pada summer 2014. Pengalaman ni ada termuat dalam majalah Keluarga keluaran September 2015. Pengembaraan memburu midnight sun di Iceland :) Kami menaiki pesawat KLM dari KLIA, transit di Amsterdam sebelum ke Reykjavik, Iceland dengan pesawat Icelandair. Sewa kereta di airport. Sepanjang perjalanan ni kami cuma booking penginapan di Reykjavik dan Keflavik saja. Yang … [Read more...]

9 Tips Buat Itinerary Sebelum Travel

SAYAP KAPAL TERBANG

Sebelum kita nak travel ke mana-mana, itinerary mesti kena ada. Melainkan kalau nak duk sana 2-3 bulan tu mungkin ada banyak masa untuk explore. Tapi kalau macam kami yang seminggu dua pun dah cukup lama... wajib ada itinerary. Kenapa? Supaya masa yang ada boleh dioptimumkan sebaiknya. Ye lah, bukannya selalu kita nak travel. Lebih baik plan siap-siap sebelum sampai di sana dan buang masa fikir nak ke mana. Di sini saya nak kongsi beberapa tips untuk buat itinerary. Mudah-mudahan berguna … [Read more...]

al-Quran, Mana Yang Penting? Tajwid atau Tafsir?

Disclaimer : Saya bukan ustazah ye. Baru-baru ni kami ada berbincang dalam group Whatsapp, tentang kepentingan untuk menguasai tajwid, atau tafsir al-Quran? Jika menurut Syed Qutb, al-Quran diturunkan agar kita faham dan boleh mengamalkan apa isinya. Kata beliau, kalau reti baca saja tapi tak reti nak amal (sebab tak faham), ia samalah macam kita sakit, jumpa doktor. Doktor beri surat preskripsi (Di Mesir macam tu, kita jumpa doktor, doktor bagi surat preskripsi, kita sendiri pergi beli di … [Read more...]

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

PARIS SHAKLEE 2013

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best pun ada juga bisik-bisik belakang. "Eleh, macam bagus. Travel orang sponsor je pun...." Ehhh saya … [Read more...]

Trip Keretapi dari Cairo ke Luxor

MESIR

Alhamdulillah, sepanjang-panjang tak berapa sihat di Cairo, bila masa telah tiba untuk ke Luxor, kesihatan saya dah bertambah pulih. Akhirnya... terpaksa makan ubat antibitiok yang dibeli dari farmasi. Di sini, kalau sakit, pergi farmasi dan kita akan diperiksa oleh ahli farmasi tu. Setelah bye-bye-bye kepada Shazrah & the kids - Hafiz, Alya dan Aina - kami dihantar oleh Azizul ke stesen keretapi Giza. Kami menaiki Sleeper Train dari Giza, bertolak jamĀ  malam. Di stesen keretapi Giza ni … [Read more...]