Pelan Perjalanan ke Iceland

July 9, 2014

Dari Kuala Lumpur ke Reykjavik tiada direct flights. Dalam jadual di bawah ni antara perkhidmatan penerbangan dari KUL (KLIA, Kuala Lumpur) ke KEF (Keflavik International Airport, Reykjavik). Kami memilih penerbangan KLM (dengan Icelandair) dan melalui Amsterdam. Kami pilih yang satu kali transit dan ekonomi, supaya tak penat badan (saya lagi suka direct flights dari transit) [...]

2 comments Read the full article →

Penginapan Kami di Iceland

July 8, 2014

Bila dah namanya bersama dengan anak-anak, jangan haraplah nak merasa hostel ke, even shared toilet pun bukan option kami… sebab bawa anak OKU sorang ni kena consider keselesaan dia juga nak ke tandas dan sebagainya. Kami book awal-awal cuma penginapan yang pertama dan terakhir, sebab tak tahu dalam perjalanan akan singgah bermalam di mana. Penginapan [...]

6 comments Read the full article →

Tips Memandu di Iceland, Part 2

June 25, 2014

Perjalanan dari Borgarfjörður Eystri ke Tasik Myvatn menghidangkan suasana yang sangat jarang dialami… pemanduan di lebuhraya di tengah-tengah dataran tinggi bersalji… Rasa gerun dalam hati, tak nampak apa-apa kecuali benda hitam dan putih ini saja. Kami berhenti makan tengah hari di salah satu perhentian. Pemiliknya seorang Icelander yang berkahwin dengan orang Vietnam. Katanya dia taknak [...]

6 comments Read the full article →

Tips Memandu di Iceland

June 24, 2014

Memandangkan Iceland tiada perkhidmatan tren, maka kami putuskan untuk memandu sendiri. Kalau tak bawa budak-budak teringin juga nak cuba hitchhike (di sini terkenal dengan hitchhike, sepanjang jalan ada hitchhikers, even di hostel2 pun mereka tepek announcement siapa nak tumpang). Kami dah biasa guna servis Avis, jadi ke mana-mana setakat ni guna Avis. Kami book kereta [...]

3 comments Read the full article →

Bila iPhone 5 Bertukar Jadi Recovery Mode

June 21, 2014

Kisahnya bermula bila saya nak update software iPhone kepada iOS 7.1.1, the most advance mobile iOS katanya.  Tak tahu apa yang jadi, sebab buat kerja semaaa tidur, bangun-bangun terkejut tengok iphone jadi macam ni:  Saya cucuk ke laptop, buka iTunes, satu-satunya pilihan yang ada adalah, RESTORE TO FACTORY SETTING. Atau dengan kata lain, format. Bahasa mudahnya, [...]

2 comments Read the full article →

Tips Bawa Anak Bercuti Ke Iceland

June 20, 2014

Alhamdulillah, pada awal cuti sekolah yang lepas, kami sekeluarga ke sebuah negara yang jarang disebut, Iceland yang terletak berhampiran Kutub Utara. Iceland adalah antara negara2 Nordic, iaitu yang terletak di utara Eropah dan Lautan Atlantik Utara. Antara inpirasi kami ke Iceland adalah dari pengembaraan adik ipar saya ke sana tahun lepas, dan juga movie The [...]

7 comments Read the full article →

Sponsor Anak Indonesia

June 17, 2014

Sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang ni, ramai yang tercari-cari lubuk nak menabung untuk saham akhirat (well, tabungan perlu buat setiap masa bukan ada masa tertentu, tapi just celebrate the culture OK). Our Touch ada satu channel untuk anda semua nak menyumbang kepada anak-anak yang memerlukan tabungan untuk pelajaran dan kelangsungan hidup mereka. Program Sponsor A [...]

8 comments Read the full article →

Anak Tertonggeng Dalam Baldi, Jatuh Dalam Periuk Sup

May 20, 2014

Naudzubillahi min zalik.  Minggu ni mak saya ada di rumah, jadi setiap hari saya belikan surat khabar untuknya. Tajuk di atas tu adalah antara hightlight dalam akhbar-akhbar tempatan 2-3 hari ni, tentang kemalangan yang menimpa anak-anak, di rumah sendiri!  Hati saya memang sangat berdebar dan tersentuh dengan kejadian-kejadian kemalangan di rumah sendiri… Iye, malang tak berbau, benda [...]

15 comments Read the full article →

Movie Review: The Secret Life of Walter Mitty

May 19, 2014

First time saya tahu tentang movie ni dari kawan saya, Ilani yang sibuk cari movie ni dalam group WhatsApps kami tempoh hari. Kebetulan pula, semasa perjalanan balik dari Perth haritu, ada pula movie ni dalam senarai tayangan pesawat MAS. Apa yang saya boleh cakap masa tu – boring. The only motivation untuk mengenang movie tu [...]

2 comments Read the full article →

Tips Anak Kecil Makan Sayur

May 18, 2014

Saya sebenarnya tak ada masalah dengan sayuran kepada anak-anak. Sejak kecil mereka memang makan sayur. Cuma bab memilih sayur tu ada la… ada yang taknak carrot, ada yang taknak batang, ada yang nak bahagian lembut-lembut je, ada yang taknak sayur berwarna…  tapi pucuk pangkalnya, sayur kena makan. Ramai yang salah faham tentang pemakanan terutama sayuran [...]

1 comment Read the full article →

Tips Bawa Bayi Naik Kapal Terbang

May 3, 2014

Dulu kami tinggal di Sarawak, jadi, naik kapal terbang bersama bayi adalah antara perkara yang biasa dibuat oleh sesiapa saja. Pertama kali bawa Hafiy naik kapal terbang ialah selepas habis pantang, dan Fahry semasa usianya 5 bulan. Untuk bayi bawah usia 2 tahun, mereka tak ada seat sendiri, jadi cuma perlu bayar tax dalam 10% [...]

6 comments Read the full article →

Tips Motorhome Australia Dari Pengalaman

May 1, 2014

Ramai yang menghubungi saya bertanya tentang tips motorhome di Australia. Terus-terang saya memang tak sempat study banyak-banyak sebelum ekspedisi itu, 2-3 hari sebelum bertolak pun yang baru buat booking semua. Bermotorhome atau caravan di Australia dan New Zealand seumpama satu gaya hidup. Orang Australia biasanya ada caravan sendiri, yang akan digunakan bila-bila masa nak ke [...]

0 comments Read the full article →

Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

April 30, 2014

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak [...]

8 comments Read the full article →

Makanan Ringan Untuk Anak Sekolah

April 28, 2014

Disebabkan Hafiy tak mahu bawa bekal ke sekolah (sedih mak, punah harapan ber-bento), saya bekalkan dia dengan duit RM3 setiap hari ke sekolah (mewah betul, mak dulu bawak 30 sen je). Cukuplah dia beli nasi dan kuih-kuih, kadang-kadang kek lapis Apollo. Air masak bawa bekal dari rumah. Sebelum masuk sekolah lagi cikgu penolong kanan dah [...]

7 comments Read the full article →

YB Karpal Singh Mati Kemalangan, Takziah

April 17, 2014

Saya bukan nak jadi reporter Jarang saya tulis tentang isu semasa, tapi kali ni kerana saya antara orang terawal yang menerima berita ini. Awal pagi tadi selepas bangun tidur dan mengambil wuduk, tergerak hati untuk membuka laman FaceBook dan berita tentang kemalangan yang meragut nyawa YB Karpal Singh dan PA beliau baru saja diupdate oleh [...]

2 comments Read the full article →