Kota Mati Varosha di Famagusta

October 2, 2014

Salah satu dari kota mati (dead city) di dunia, Varosha terletak di Famagusta, utara Cyprus. Pada mulanya kami sampai ke situ secara tak sengaja akibat tersilap masuk jalan. Nak cari green lane ke Agia Napa di Selatan Cyprus, ikut arah Google Map… Dalam Google Map ada satu kawasan kelabu…  Rupa-rupanya di situlah letaknya Varosha, the [...]

3 comments Read the full article →

Google Street View Yang Menakutkan Orang!

October 1, 2014

Dua tiga hari ni, kecoh dengan Google Stret View, yang mana pengguna Google Maps kini boleh meninjau pemandangan di seluruh Malaysia (90% of it!) bukan saja dari pandangan atas, tapi dari segenap sudut! Kita boleh berada di mana-mana saja dengan hanya memasukkan alamat tempat yang kita nak lihat. Di atas ni, pemandangan di sekitar The [...]

3 comments Read the full article →

Pengalaman Bawa Anak OKU Ke Luar Negara

September 26, 2014

Bila cerita tentang Fahry, ramai yang dok cakap saya ibu yang kuat dan sebagainya… Hehe. Tapi sebenarnya saya takde lah kuat sangat pun. Fahry punya OKU-nya tu tak serious… kawan-kawan saya lagi ramai yang mana anak-anak mereka mengalami keadaan yang tak boleh dijangka dan tak boleh dikawal… Hanya ibu bapa yang mampu kawal diri masing-masing [...]

4 comments Read the full article →

Tips Workout di Rumah

September 26, 2014

Sejak saya dah resign dari syarikat yang famous tu, ada satu benda yang saya dah lama tak buat (tak pernah buat pun kot!) kini boleh saya buat dengan senang hati – bersenam! Lagi-lagi bila badan dah mula menembam ni… memang kena paksa juga diri buat. Dulu memang kurus, tapi sebab breastfeeding, T____T bila dah tak [...]

8 comments Read the full article →

Melawat Walled City, Nicosia

September 23, 2014

Salah satu tempat yang must-go, must-see adalah Walled City di Nicosia. Nicosia ni adalah ibu negara Cyprus, dan sebenarnya dah wujud sejak zaman sebelum Masihi lagi. Penginapan kami dekat sangat dengan Walled City, tapi tak kuasa nak jalan kaki, panas sangat cuaca di Cyprus ni. Sampai ke malam pun panas berbahang. Hari pertama kami masuk [...]

4 comments Read the full article →

Tips Memandu di Cyprus

September 23, 2014

Disebabkan kami membawa anak-anak, jadi kami memilih untuk sewa kereta. Lebih di pulau-pulau macam Iceland, Cyprus… mudah sewa kereta, senang nak ke tempat-tempat tujuan. Kali ni kami guna khidmat Sixt, seperti yang kami ambil di UK tempoh hari. Kami sewa Ford Kuga, nak cuba pacuan 4 roda pula. Nak jalan jauh kan. Target pusing satu [...]

0 comments Read the full article →

Menjejak Sejarah Kerajaan Purba di Cyprus

September 21, 2014

Cyprus adalah sebuah pulau yang terletak di Laut Mediterranean, di selatan Turki, di Timur Lubnan dan di utara Palestin. Ia terdiri dari dua negara, Turki di bahagian Utara Cyprus, dan Republik Cyprus di bahagian selatan. Pulaunya kecil saja.. tapi ia pernah menjadi pusat pemerintahan sekurang-kurangnya 10 kerajaan Greek purba! Kami dah lama merancang ke Cyprus [...]

4 comments Read the full article →

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

September 9, 2014

Sebelum dapat anak pertama dulu, saya dah berazam nak menyusukan anak-anak saya. Ilham datang bila kawan-kawan yang terlebih dulu mempunyai anak dan menyusukan anak mereka. Dalam laman web yang wajib dikunjuni haruslah SUSUIBU.COM (sekarang dah jadi susuibu.my), di sinilah saya menyelam ilmu penyusuan, dan berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru, termasuk Kak Fid, Salwa, dan sebagainya. [...]

8 comments Read the full article →

Mengatasi Writer’s Block

September 8, 2014

Dah masuk bulan keempat editor Mama Baby World (yang mana saya adalah saalah seorang kolumnisnya!) menunggu entry dari saya… tapi.. yarobbi… masih tak dapat-dapat juga nak habiskan artikel tentang pengembaraan kami di Iceland baru-baru ini.  Writer’s block! Ya lah mungkin.. Habis idea apa nak tulis. Idea semua dok update di FaceBook kot? Entry di blog [...]

5 comments Read the full article →

Tips Melancong Bajet Ke Eropah

September 3, 2014

Negara Eropah adalah antara destinasi yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Cuti persekolahan akan datang ni mungkin ramai yang merancang untuk bercuti di Eropah, memandangkan daerah itu bakal memasuki musim luruh. Di sini saya nak kongsikan beberapa tips untuk melancong ke Eropah secara bajet. 1. Print borang booking online Samada penginapan, pengangkutan, atau apa saja yang [...]

2 comments Read the full article →

Akhirnya Fahry Dapat MyKid

August 26, 2014

Fahary dilahirkan di Sarawak, sejak lahir memang tak pernah ada MyKid. Pernah pohon di JPN berdekatan (setelah balik ke Semenanjung) tapi tak boleh buat katanya… sebab Sarawak sistem lain. Jadi, selama beberapa tahun, Fahry gunakan pasport antarabangsa untuk naik kapal terbang domestik. Surat beranak besar sangat untuk dibawa ke mana-mana… Hinggalah pada tahun 2014 ini, [...]

4 comments Read the full article →

Prejudis

August 26, 2014

Ada satu ketika dulu saya pernah baca satu artikel tulisan seseorang (saya tak kenal pun dia) tentang ketidakselesaan terhadap teknik-teknik memperkembangkan kuasa minda masakini. Beliau berpendapat bahawa kuasa minda adalah sesuatu yang bercanggah dengan agama. Untuk mengalaminya sendiri, beliau mengikuti satu kursus yang mengajar tentang kuasa minda ni… law of attraction, hipnosis dan sebagainya. Akhirnya [...]

5 comments Read the full article →

Bagaimana Pengguna FaceBook Menyumbang Kepada Amerika dan Israel

August 20, 2014

Sana boikot, sini boikot. Yang paling popular sekarang adalah usaha memboikot produk Amerika, memandangkan hubungan luar biasa negara tersebut dengan Israel. Walaubagaimanapun usaha memboikot produk Amerika oleh sesetengah pihak tidak akan meletakkan FaceBook di dalam senarai boikot.   Antara alasannya,  1) FaceBook dilayar secara percuma  2) Sebagai senjata makan tuan  Saya ingin membongkar rahsia di sebalik PERCUMA-nya FaceBook, [...]

16 comments Read the full article →

Pengalaman Beraya di Perantauan

August 2, 2014

Raya tahun ini, 1435 (2014) merupakan satu sejarah bagi kami sekeluarga. Berpeluang merasa bagaimana menyambut hari raya di perantauan. Adik ipar saya menamatkan pengajian dan bergraduasi menjelang raya, jadi kami bersama mak mentua memutuskan untuk menyambut raya di sini, Cardiff, United Kingdom. Maklumlah, kami suami isteri gilir-gilir balik kampung, dan tahun ni giliran mentua. Kami [...]

25 comments Read the full article →

Salam AidilFitri dari SuperKids Family

July 29, 2014

أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ . لاَإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ . أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلهِ الْحَمْدُ. أَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا،وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيرًا، وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا.  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَلاَنَعْبُدُ إِلَّا إِيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْكَرِهَ الْكَافِرُونَ  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَحْدَهُ، وَنَصَرَعَبْدَهُ،وَأَعَزَّجُنْدَهُ وَهَزَمَ الأَحْزَابَ وَحْدَهُ. لاإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ،أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ.   اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكَاتُهُ   بِسْـمِ [...]

5 comments Read the full article →