Sehari di Bogota, Colombia

Setelah tamat berpenat lelah di Chile, kami sambung perjalanan ke ibukota Colombia, Bogota. Inilah dia perjalanan tidur dalam kapal terbang kami yang pertama di Amerika Selatan. Penerbangan kami bertolak dari Santiago pada jam 12.40 pagi, jadi lepas check out tu kami terus keluar.

Airport Santiago ni airport terbesar di Chile yang jadi hub penerbangan dari Eropah dan Amerika Utara. Chile ada banyak airport, dalam 300 lebih tak silap.. kebanyakannya airport kecik-kecik yang tak ada paved runway pun. Maklumlah negara CHile menjalar dari Garisan Jadi sampai ke Kutub Selatan, jadi macam-macam bentuk mukabumi ada.

Penerbangan kami dengan LAN Airlines, dari Santiago ke Bogota mengambil masa dalam 6 jam lebih. Sampai di InicioAeropuerto El Dorado jam 5 pagi. Selepas selesai semua urusan, kami cari makanan untuk breakfast… Dalam penerbangan… untuk sarapan kami dihidangkan dengan makanan yang tak halal.

El Dorado Airport menyediakan food court yang sangat pelbagai. Kat sini ada hidangan istimewa Bogota, trucha frita (ikan trout goreng) yang dimakan bersama plantain yang dipenyek dan digoreng dalam minyak zaitun.

Selepas siap makan semua, kami ambil teksi ke el centro  de la ciudad de Bogota, Bolivar Square. Bolivar Square ni landmark yang mesti-pergi di Bogota.

TEKSI BOGOTA
Comel kan teksi kat Bogota ni? (gambar Google)

 

Masih awal pagi kami di Bolivar Square. Tak ada orang pun kecuali tuan llama (mereka buat sewa llama untuk ditunggang sambil bergambar) dan penjual makanan burung merpati. Banyak sangat burung merpati di Bolivar Square ni.

BOLIVAR SQUARE

Gambar di atas ambil dari Google, hehe.

Kami jalan-jalan di sekitar historic site of Bogota tu. Disebabkan satu hari je kat sini jadi kami putuskan untuk masuk ke muzium.

Antara muzim yang terdapat di Bogota:-

Museo del Oro (Muzium Emas)

Uih rambang mata tengok kekayaan orang Amerika Selatan ni. Pernah tengok cerita animasi ‘The Road to El Dorado’? Haa.. kisah tempat mistik ni lah. Sampai sekarang tak tahu El Dorado tu di mana.

 

  • Alamat: Calle 16 No. 5-41
  • Waktu Operasi : Selasa -Sabtu 10am-6pm, Ahad 10am-4pm
  • Bayaran masuk: 2,800 peso

 

Museo Historice de La Policia (Muzium Polis)

Mula-mula nak datang Colombia, saya rasa takut tau. Satunya sebab kes penembakan Miss Honduras (negara kedua termiskin di Amerika Tengah) dan juga cerita raja dadah Colombia. Mahu tak takut. Hehe. Tapi bila datang muzium polis ni rasa safe… Polis-polis Colombia gigih membanteras jenayah dan menghapuskan penghasilan najis dadah. Dipamerkan juga tentang raja dadah Colombia, Pablo Escobar yang ditembak mati oleh pegawai polis. Syabas!

  • Alamat: Calle 9 No. 9-27 Edificio de la Policía
  • Bayaran : FREE!

Museo de Bogota (Muzium Bogota)

Nak belajar tentang sejarah Bogota… semua ada kat sini. Dari sejarah awal sampailah benda kontemporari.

  • Alamat : Carrera 7 Nr. 31 street
  • Bayaran : 3,500 peso

Museo Arte de Colonial

Kat sini ada banyak koleksi lukisan dari zaman koloni Sepanyol, dan macam-macam jenis arca dan patung. Nak masuk sini kena selongkar beg. Hehe. Takut orang curi lukisan dia kot :P

  • Alamat : Carrera 6
  • Bayaran : FREE!

Bila kita duk di bandar Bogota menghadap ke timur, akan nampak satu bukit yang ada bangunan putih di atasnya. Kat sini pun ada patung redeemer macam kat Rio de Janeiro. Sebenarnya banyak patung macam tu kat South Africa, tapi yang kat Rio tu jadi landmark.

COLOMBIA

Nak naik ke Monserrate ni boleh naik cable car… tapi kami tak naik lah, tak sempat sebab banyak benda nak tengok di Bogota… dan masa pun sangat singkat. Tak berpeluanglah tengok bandar Bogota dari pandagan seekor burung.

Kami nak cuba juga makan tengah hari dengan makanan tradisi orang Bogota, tapi kebanyakannya berasaskan daging dan ayam… terpaksalah makan dessert je T__T

Orang-orang Bogota… sebelum jumpa dengan polis comel di Muzium Polis tu, rasa semua orang menakutkan. Tapi diorang sangat baik :) mula-mula jumpa polis tu dia beberapa kali minta maaf sebab English dia tak berapa bagus. Kami kata, kami pun sama je, bukan reti sangat pun. Last2 sama2 tergelak bila tak tau nak translate dari bahasa Sepanyol ke Bahasa Inggeris.

Dalam 4 jam sebelum flight ke Cartagena, kami dah sampai airport. Airport El Dorado ni terkenal dengan suka-suki tukar gate, tukar time, tukar segala macam tanpa bagitau. Kami pun haritu nyaris kena tinggal. Nasib baik tanya kat kaunter awal-awal, rupanya dalam kita dok tunggu kat gate lain, dia dah tukar gate. Semput juga lari mengejar, dah le jauh. Pengajaran, kalau naik flight dari airport Colombia ni sila rajin check monitor.

Panduan Motorhome di Perth, Australia

Kepada yang nak merasa pengalaman tinggal dalam ‘rumah bergerak’ atau motorhome, destinasi terdekat (dan termurah dari segi tambang) tentunya Australia. Dengan penerbangan tambang murah, kos tambang kapal terbang ke Eropah lebih 2 kali ganda dari Australia.

Perth adalah destinasi termurah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Australia.

Biasanya pelawat suka ke Perth kerana ia mengalami iklim Mediterranean, awan biru.. jarang hujan… cuaca agak predictable. Australia ni besar, macam-macam iklim ada. Siap ada tempat yang alami 4 musim dalam masa sehari. Jadi, Perth ni terbaik untuk sesiapa yang nak cuba jelajah OZ (OZ tu Australia lah…). Tapi apa-apa pun check weather itu penting OK!

Perth ni attraction dia banyak nature… jadi sesuai sangatlah untuk motorhome. Kos sara hidup pun agak rendah berbanding bandar-bandar famous yang lain.

Untuk sewa motorhome ni sila booking awal2 secara online, terutama di musim-musim peak (September-Disember). Musim cuti sekolah di Australia pun agak sesak dengan diorang yang pergi bercuti. Untuk motorhome, kami pernah cuba Britz, dan kalau ada rezeki lagi nak cuba Apollo pulak. Kenapa? Sebab keduanya tu paling ekonomi untuk kelasnya (dalam AUD 130-200 per day)

Ada satu lagi company yang murah, Mighty Campers, tapi motorhome dia tu tak berapa friendly dengan family beranak kecil. Tak ada access dari tempat pemandu dengan bahagian belakang. Kena turun dulu, access dari luar.

MOTORHOME

Motorhome ni sebaiknya park di holiday park yang dilengkapi dengan powered site, sebab kita nak kena caj segala benda yang ada dalam motorhome ni. Di seluruh Australia ada berlambak holiday park, yang bukan saja ada fasiliti untuk motorhome, tapi juga bilik rekreasi, taman permainan serta kolam mandi. Anak-anak pasti enjoy!

Di bandar Perth ada satu holiday park yang tak jauh dari airport. Perth Vineyard Holiday Park ni dioperate oleh Aspen Park, yang juga pemilik Big4 Holiday Park di seluruh Australia. Kalau sebut Big4 ni memang mantap dengan segala fasiliti untuk seisi keluarga.

PERTH HOLIDAY PARK

Sampai-sampai je di Holiday Park ni, parking dulu depan office, ambil kunci dan segala yang dia nak bagi termasuk peta. Nanti pegawai tu akan tunjukkan mana satu site kita. Powered site ni dicaj ikut bilangan kepala.

PERTH VINEYARD HOLIDAY PARK

Dok kat site ni memang syiok. Ramai jiran-jiran tegur-menegur, macam sekampung pulak. Maklumlah ‘rumah’ masing-masing rapat-rapat.

Bila dah bermotorhome ni, sila lah masak sendiri… dapur semua lengkap ada dengan pinggan mangkuk, periuk belanga segala. Kalau rasa was-was nak guna, bawa sabun Taharah, cuci dulu sampai hilang rasa was-was.

Barang keperluan memasak boleh cari di supermarket. Disebabkan motorhome ni besar, jangan parking sebarang-sebarang… cari tempat parking lori, atau ruang parking yang besar. Kami biasanya parking kat stesen minyak berdekatan. Jalan sikit, exercise lah.

Di sini… business hoursnya pendek… pukul 5 petang kedai dah tutup. Jadi sila plan accordingly kalau taknak berlapar. Supermarket besar macam Woolworths biasanya buka sampai jam 9 atau 10 malam.

Untuk memudahkan perjalanan, request GPS latest version (kalau nak sewa), takpun beli simcard Australia dan gunakan Waze atau Google Map je… jalan dia taklah susah pun, tapi kalau GPS yang tak update ia boleh bertukar jadi – Guna Pun Sesat.

Motorhome ni memang satu pengalaman yang menyeronokkan, lebih2 lagi kalau hidup nomad asyik pindah randah… Tak payah nak angkut2 beg bagai. Tapi sebelum gerak pastikan semua laci ditutup dan dikunci, semua beg dan loose items di-secure.. kang tak pasal-pasal berterabur.

Budak-budak kena duduk di carseat.. Boleh je sewa, kami guna Boostapak, senang boleh isi barang sekali. Masa tengah berjalan, semua orang kena duduk di tempat duduk, pakai seatbelt ye.

Tempat menarik di Perth ni sangat banyak kalau nak dinikmati.

Tapi kalau untuk masa yang pendek tapi enjoy buat seisi keluarga, boleh gunakan panduan di bawah untuk buat itinerary:-

Nak tengok Kangaroo, koala – Caversham Wildlife Park, dalam 25km dari Perth City.

Nak tengok dolphin, anjing laut, penguin – Rockingham, dalam 50km dari Perth City

Nak bajet piknik di taman – King’s Park, ini memang kat area centre Perth

Theme Park – Adventure World, dalam 20km dari Perth City

Kalau nak explore tempat jauh-jauh macam kami, boleh tengok itinerary kat entry ini (sila klik jangan malu2).

Kami dan Pesawat Yang Terhempas di Taipei

Bila suami saya tunjukkan clip yang menunjukkan sebuah pesawat terbabas semasa berlepas, terlanggar jambatan, katanya di Taipei, jantung saya macam terhenti sekejap. Hehe.

Mana taknya, semalam kami anak beranak baru bertolak pulang ke Kuala Lumpur dari Taipei >_< Alhamdulillah, semuanya selamat. Tapi.. kelihatan ia sangat ‘close’. Beza tak sampai 24 jam.

Dalam penerbangan turun haritu (31 Januari) memang rasa seriau dah. Awan tebal dan turbulence. Terasa inertia semasa kapal terbang sedang membuat penerbangan turun. Sebaik saja mendarat di Taoyuan International Airport, tak putus-putus saya mengucap syukur pabila selamat mendarat.

Pesawat yang terhempas ke dalam sungai tu, TransAsia Airways, saya cakap pada husband “Semalam baru kita lalu kat area airlines ni kan”.  Airline ni Taiwan based, baru je tahun lepas ia crash di Penghu Island, di selatan Taiwan.

Masih lagi teringat-ingat berita tu, sebab ia dekat sangat dengan kejadian MH370.

Janganlah pula ada cerita konspirasi lagi…

TAIWAN

Doa buat semua Airlines di dunia.

Oleh yang demikian, cerita Taiwan kita hold dulu.

 

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita.

Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing – untuk baby kita. Apa bendanya tu?

1. Kasut baby

KASUT BAYI

Semua orang memerlukan kasut atas alas kaki lah at least untuk berjalan. Tapi baby yang belum boleh berjalan pun nak dipakaikan kasut. Pakai ajelah stoking atau booties baby tu… sama je fungsinya kan…

2. Mainan yang boleh bercakap dan menyanyi

ANNOYING ORANGE

Mula-mula memang rasa cute dan comel serta bermanfaat untuk baby… Tapi sebenarnya ia adalah benda paling annoying di dunia! Aduh taktau nak cakaplah. Nak cakap ke, nak nyanyi ke… lebih baik maknye yang buat sendiri je lah.

3. Bottle Warmer

BOTTLE WARMER

Mula-mula rasa sangat berguna…. Tapi bila dia duduk sebelah-sebelah dengan cerek air panas, timbul perasaan “Apsal tak guna air panas je?”

4. Bottle Sterilizer

STERILIZER

Air mendidih will do just fine!

5. CD Untuk Baby

CD untuk baby

CD-CD seumpamanya ni hanya berguna bila emaknya pun spend time tengok atau dengar sama-sama dengan  baby. Tapi kalau setakat nak jadikan peneman masa mak sibuk masak atau basuh pinggan, pasang je youtube atau CD mengaji.

6. Set Tilam Baby

SET TILAM BABY

Selain dari anak no 1, no 2 dan no 3 langsung tak pakai set bedding ni dah.

7. Stroller

STROLLER

Saya pernah buat entry tentang stroller baby, dan saya rasa menyesal pulak. Haha. Stroller kami semuanya tak tahan, kecuali BabyZen Yoyo (sebab ia travel-friendly). Tak tahan kenapa? Sebab tak pakai! Jarang pakai stroller kecuali masa Fahry tak ada kaki palsu. Itu pun selalunya pakai SSC (soft structured carrier).

Kenapa saya tulis post ni?

New momma, jangan mudah terpengaruh dan terasa nak rembat semua demi baby… Persediaan nak dapat baby ni macam nak kahwin lah.. tak payah berhabis banyak-banyak, nak besarkan baby tu nanti lagi banyak duit nak pakai.

Ada benda yang bole kita jimat, kita jimatkan. Fikir dan kaji dulu adalah betul-betul perlu atau sekadar ikut trend je.. Biarlah tak style macam orang lain pun… Penjimatan tu boleh kita masukkan dalam tabung baby. Itu yang dia lebih appreciate dari benda-benda yang dia pun tak faham lagi nak hargai sebab kecil sangat lagi, cuma buat maknye je rasa happy.

Pengalaman Kembara di Chile

Salah satu sebab kenapa kami excited sangat nak ke Chile adalah kerana dasarnya yang membatalkan semua hubungan dagang dengan Israel, malah Chile adalah Palestine ‘second home’ outsite Middle East. Sejak tahun 1800-an, pelarian Palestin dah mula ke Chile. Hingga kini hampir setengah juga orang keturunan Palestin di Chile.

Malah, sebuah kelab bolasepak Santiago (kelab pro ni bukan main petang2 je) namanya Deportivo Palestino.

DEPORTIVO PALESTINO

Kami bertolak dari Madrid, Sepanyol ke Santiago de Chile dengan penerbangan LAN Airlines. Penerbangan ni mengambil masa lebih kurang 12 jam.

CHILE

Nak masuk ke Chile ni, ada beberapa makanan yang tak boleh bawa masuk. NAk selamat, declare je kalau ada bawa, dan kemudian tunjuk pada pegawai kastam. Ini kali pertama kami bawa makanan… bubur instant je pun.. alhamdulillah lepas…

Dai aiport kami terus ambil bas ke Pajaritos. Kami memang nak terus ke Valparaiso yang terletak di tepi laut. Sepanjang perjalanan ni macam rupa kat San Francisco. Gersang je. Dalam setengah jam je di Pajaritos, terus cari bas ke Valparaiso. Senang je nak cari bas kat sini memang berlambak. Tiket beli di kaunter, dalam 2000 peso.

Dari Pajaritos ke Valparaiso pula ambil masa 2 jam setengah lebih kurang. Pemandangan sama je, apa nak buat? Tidooooo.

MAP CHILE

Sampai-sampai di Valparaiso Bus Terminal, kami kami simpan beg di tempat left luggage di stesen tu… jalan2 di sekitar pasar kat situ. Banyak anjing besar-besar T__T kat sini dan agak sibuk sikit. Kami jalan-jalan ke luar, sampai ke metro station, ambil train dan ke Vina Del Mar.

Vina del Mar ni famous dengan beach resortnya. Kira paling premier la kat Chile nih.  Renaca Beach adalah resort yang paling famous di sini. Takde pula gambar di Vina Del Mar.

Kemudian kami makan tengah hari di tepi laut di Portales. Naik metro juga. Senang kat Valparaiso ni naik metro je. Metro pun ada 1 line je.

CHILE METRO

Dah petang sikit, kami ambil beg dan terus ke tempat penginapan di Puerto. Di stesen Puerto ni berkembar dengan Ibis Hotel, dan banyak backpackers hostel di perkampungan atas bukit yang mengadap stesen ni.

valparaiso

Di bandar ni boleh jalan kaki je, everypart of the city pun sangat menarik dan fotogenik (tapi kalau tukang amik gambar yang tangan keras, takde maknanya). Boleh juga follow free city tour ‘Tour 4 Tips’ tapi kami tak ikut, pergi sendiri je sebab dalam itinerari banyak benda yang di luar coverage mereka :D

Nak naik funicular (wajib naik kalau datang) tapi ditutup pulak, ada event apa entah. Kami panjat dengan kaki je tapi tempat kat atas pun tutup juga kerana event tu. Siap ada polis, reporter semua. Event besarlah agaknya.

Di sinilah kami mula datang idea beli poskad dan hantar kepada leader2 Shaklee kami di tanahair. Sebagai cenderahati dan penghargaan buat mereka. Gigih cari post office. Lepas tu, di setiap bandar kami pergi, kami akan hantar poskad :) (setakat ni ada yang dah dapat, ramai yang belum).

Makan-makan kat sini…  Nak cari halal food agak jauh panggang dari api. Kami makan biskut roti jelah. Nasib baik bawa bubur instant dan ESP :)

Macam ni lah kalau musafir di negara yang jauh, masjid pun tak kat sini. Mungkin ada Muslim (Muslim ramai di area central Chile ke utara) tp minoriti agaknya.

Orang-orang Chile, marveliso! Mereka sangat peramah walaupun rata2 tak berbahasa Inggeris (mereka cakap Spanish). Bayangkan di kaunter pun cakap Sepanyol, mujurlah 97% komunikasi kita guna bahasa tubuh, jadi boleh lah difahami.

Mereka ni suka tegur-tegur kita. Agaknya tengok foreigner kot. Tapi orang Argentina lagi suka tegur, selisih di jalan pun diorang boleh tahan kita dan cakap “Welcome to Argentina!”

Kami tak lama di Valparaiso ni. 2 hari setengah je. Malam di Valparaiso… tak follow sangat.. sebab takut >_< baru sampai kan.. masih lagi ada rasa takut dengan keselamatan di South America. Lagipun waktu malam nak layan order-order dan business coaching dari Malaysia… beza masa 13 jam kat sini. Sana malam, sini siang.

Ini part 1 kami di Chile. Lepas ni ke Colombia… kemudian masuk Chile balik dari Argentina. Yang part 2 di Chile tu lagi best!

Qu Puteh dan AJL

Saya ni takde la follow pun AJL tapi bila di timeline FaceBook keluar berjela-jela tentang Qu Puteh, penaja utama AJL tu jadi teringin juga nak tengok apa bendanya.

Sebenarnya, TIDAKLAH PELIK pun apa yang dibuat oleh Datuk Vida tu. Mana2 penaja pun ada diberi slot untuk mempromosikan produk/servis mereka.. biasa kan pengacara akan cakap “Kita lihat dulu pesanan penaja” bila time rancangan berehat seketika… normal lah tu… penaja akan beri pesanan kepada penonton.

Cuma mungkin cara ‘pesanan’ Datuk Vida tu terlalu unik sampai jadi fenomena. hehe.

QU PUTEH DATUK VIDA

Ke-daringan ini dikaitkan juga dengan Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris.

ALIFF SYUKRI

Apa yang ada pada mereka berdua ni adalah UNIK. Biasanya orang guna model untuk buat iklan… pelakon2.. tapi ni mereka guna diri mereka sendiri.

Iklan dia pulak (Qu Puteh) langsung tak ada drama… flat macam tu je kan. Kalau lah iklan dia macam iklan Petronas ke, Honda ke… sure tak jadi hal pun. Tapi sebab iklan yang soooo AJL, jadi bahan gurauan dan siap ada yang masuk dalma mimpi, tak lalu makan, pening2 lalat akibat terkenangkan Qu Puteh.

Apa pun… yang beri feedback, samada baik atau kurang tu sebenarnya adalah FEEDBACK. Faham-fahamlah orang kita kalau bagi feedback ni banyak berlapik dan guna teknik ‘sindir-sindir’… Jadi yang buat parody ke viral2 ke semua tu adalah feedback dari penonton…

SO tak payah kita besar-besarkan… tak sokong Melayu dan sebagainya… ia takde kaitan pun. Tak ada orang pun yang pungpang tentang Qu Puteh tu nakkan bisnes Datuk Vida melingkup. Walaupun mereka mengetawakan tapi bukan nak memperkecilkan Melayu. Ia cuma sekadar feedback terhadap iklan tersebut.

Semua orang berhak untuk memberi pendapat masing2, cuma di zaman internet ni, semua pendapat bebas berlegar di dalam circle masing2. Ada yang jadi viral walaupun tak betul. Itu hakikat zaman ni.

Tak perlu kita nak besar-besarkan. Mana yang baik jadikan teladan.

99 Cahaya Di Langit Eropa

Walaupun rakan-rakan di FBC (Female Backpackers Community) dah lama mencadangkan filem-filem berkonsepkan traveling seperti Haji Backpacker, 99 Cahaya di Eropa… tapi macam biasa, saya tak dapat nak dedikasikan masa untuk menontonnya.

Saya biasanya tengok movie dalam kapal terbang saja.

Dalam perjalanan dari KLIA ke Langkawi minggu lepas, saya belek-belek movie yang tak cakap bahasa Inggeris. Kenapa? Sebab perjalanan singkat macam ni (KUL-LGK cuma 45 minit saja…) kita tak diberikan headphone. Non-English movie ada disediakan sarikata… jadi takde masalah kalau tak dengar pun, boleh baca sarikatanya.

Dan rupanya ada movie ’99 Cahaya di Eropa’! Apa lagi, terus saya play lah movie ni.

99 CAHAYA DI LANGIT EROPA

Scene pertama je pun dah rasa terkagum dengan pemandangan di Vienna, Austria. Terasa macam berada kat sana dah.

Filem ni sebenarnya bukan sekadar membawa kita menjelajah negara-negara Eropah ni, tapi juga menjelajah rahsia-rahsia yang terkandung di Eropah. Rahsia di Vienna, Paris, Istanbul, Cordoba…

Walaupun dah beberapa kali saya ke Champs- Élysées, beberapa kali meninjau Arc de Triomphe, tapi tak tahu pun jalan lurus di Avenue Champs- Élysées itu mengunjur ke arah Tenggara… melalui Switzerland, Itali, Laut Mediterranean, Mesir, Arab Saudi… dan kaabah! Malah, monumen di atas Arc de Triomphe du Caroussel berhampiran Musee de Lourve dibina menghadap ke arah kaabah.

Balik saja dari perjalanan dari Langkawi, terus saya cari filem ni di internet, bahagian 1 dan 2 saya habiskan.

Setiap kali mengembara ke luar negara, salah satu agenda saya ialah menjejak sejarahnya, melihat orang-orangnya, kenapa begitu dan begini. Pasti ada titik pertemuan yang akhirnya mengajar saya erti syukur. Syukur dengan keberadaan diri saya, hidupnya saya sebagai Muslim, dan syukur diberi akal fikiran yang dapat membezakan.

Filem ni harus ditonton oleh semua, terutama yang suka mengembara atau melancong. Makin kita keluar dari lingkungan kita, makin kita kenal diri kita. Makin kita faham kenapa begitu dan kenapa begini. Dan yang penting, makin kita belajar tentang toleransi dengan semua orang di dunia ini.

CAHAYA DI LANGIT EROPA

Filem-filem beginilah yang harus diketengahkan oleh pengusaha filem dan penulis buku di Malaysia. Kisah-kisah yang membina, bukan sekadar cerita aku-jumpa-kau-dalam-kapal-terbang-aku-pura-pura-jadi-suami-kau dan seumpamanya.

99 Cahaya Di Langit Eropa mengisahkan Hanum yang menemani suaminya Rangga,  menyambung pelajaran di Vienna. Hanum yang mencari peluang untuk menghilangkan kebosanannya, akhirnya bertemu dengan Fatma, seorang berdarah Turki yang tinggal di Vienna.

Bersama Fatma, Hanum mempelajari peradaban Islam di Eropah, dari Vienna, hinggalah ke Paris, Cordoba dan Istanbul.

Cerita ni memang best, mengajar tentang toleransi dengan bangsa dan agama lain. Cuma ada beberapa part yang kurang sesuai saya kira, misalnya bab makan… yang diharamkan kepada orang Islam bukan sekadar daging babi, tapi juga haiwan yang tak disembelih. Banyaklah drama yang berlaku sepanjang filem ni… dan diberitahu juga tentang sejarah croissant dan cappuccino!

Menonton cerita ni membuatkan saya terkenang kenangan di Istanbul, Paris, dan rasa tak sabar mahu ke Cordoba!

Kenapa Saya Suka Kindle Paperwhite? Kenapa Tidak?

Di kalangan pakcik-makcik saya, mereka suka buka cerita betapa minatnya saya terhadap bahan bacaan, sampaikan akhbar pembalut goreng pisang pun saya struggle nak baca. Saya baca semua benda, papan tanda, nombor plet, apa saja yang ada tulisan mesti nak baca (tapi pelik kenapa masa belajar dulu susah betul nak baca buku pelajaran?).

Saya juga suka baca masuk kedai buku… dapat hidu bau buku pun dah jadi satu kepuasan. Pantang nampak kedai buku mesti nak masuk. Sudahnya, rumah saya dah kehabisan rak untuk diletakkan buku.

ULAT BUKU
Sebelum disusun ke tepi dinding.

Saya pula jenis sayang nak let go buku-buku saya. Suka tengok banyak-banyak walaupun kedudukannya bukan dalam rak.

Satu lagi habit saya, saya suka baca buku ikut mood. Kadang mood nak baca buku A, kadang buku B, kadang buku C. Kalau saya ke mana-mana, 4-5 biji buku saya bawa sebab masalah di atas. Jadi berat lah beban di bahu nak bawa buku-buku ni. Husband pun complaint juga, beg penuh buku, tak boleh isi barang lain dah.

Bila dah memiliki iPhone.. oh yesss saya mula menggunakan iBook. Yess! Seronok sangat mendownload dan membaca iBook. Yang paling best, beg tak berat dah! Dan harga buku-buku (orang putih) lebih murah berbanding di kedai.

ibook

Tapi tak tahan sakit biji mata mengadap iBook ni. Dan banyak gangguan jugak. LOL. Mana taknya, kejap2 keluar notification itu ini.

Akhirnya suami saya cadangkan beli ebook reader. Study punya study akhirnya Kindle PaperWhite menjadi pilihan.

KINDLE PAPERWHITE

Kenapa Kindle PaperWhite?

  1. Buku yang sangat banyak tersedia dalam Amazon store.
  2. Rasa macam baca buku paperback, tak silau. Interface dia pun rasa macam tengok kertas je.
  3. Boleh baca lama-lama sebab bateri dia tahan berminggu-minggu.

Kindle PaperWhite atau Kindle Fire?

Kindle Fire ni fungsi dia macam tablet. Paperwhite boleh untuk baca buku je, tapi Kindle Fire boleh buat macam-macam termasuk main games. Haha.

Sekarang ni saya boleh bawa berpuluh biji buku ke mana-mana. Best!

BACA BUKU
Gambar dalam tren ke Innsbruck. Buku nota untuk catat isi penting.

 

Ia memang lah tak boleh conteng macam buku paperback, tapi kita tetap boleh highlight, tulis nota, bookmark dan sebagainya. Feeling belek-belek pun lebih kurang je.

Yang bestnya, boleh baca dalam apa saja posisi tanpa perlu nak halang-halang buku tu daripada tertutup, terlipat atau apa-apa macam ter- lagi.

Mana nak beli? Kalau nak beli terus dapat, boleh cari kat Singapura. Kalau tak, boleh beli online di Kindle Malaysia, atau ipMart, atau Gadjet 4 Sale. Harga dia dalam RM600… more or less. Worth buying untuk ulat bulu, eh ulat buku yang tak boleh berpisah dengan buku. Dan ulat buku yang suka travel/outstation.

Sekarang Kindle ada versi baru – Kindle Voyage. Harga total dah masuk riban, kalau bukan pembaca ebook tegar, atau nak upgrade dari versi sebelum ni, tak payah consider kot.

Selamat membaca di eReader!

*ini bukan advertorial, sekadar berkongsi

Itinerari Berkunjung ke Amerika Selatan

Melancong, jalan-jalan, belajar, mahupun menyertai program dan sebagainya, itinerari perjalanan sangat penting supaya kita dapat merancang perjalanan dengan baik dan menggunakan masa dengan se-optimum mungkin.

Kami bermula dengan menaiki penerbangan MAS, Malaysia Airlines dari KUL ke CDG (Paris). Transit sekejap di Paris, sempat jalan-jalan di Christmas Market di Champ de Elysee, menarik kerana ada kiosk menjual kebab halal. Alhamdulillah.

Kemudian kami menaiki penerbangan Iberia dari Airport Orly, Paris ke Madrid, Sepanyol. Di sini transit tak lama, sampai saja terminal 4C, terus lari ke Terminal 4. Barang-barang semua dah check-in dari Orly.

26 November 2014

KUL – CDG ~ 13hrs 36min
Malaysia Airlines

Tiba di Paris – jam 7 pagi. Baru masuk Subuh. Suasana masih gelap, masuk musim sejuk le katakan.

ORY – MAD ~ 2hrs 5min
Iberia

Kami terbang dari Paris Orly dan transit di Madrid Barajas selama 3 jam. Tak sempat buat apa pun, lari-lari cari terminal je.

MAD – SCL ~ 13hrs 45min
LAN Airlines

Bermulanya perjalanan yang tak pernah terfikir. Amerika Selatan! Rasa macam dalam mimpi saja. Memang mimpi pun sebab flight malam… tidur je dalam flight.

27 November 2014

Pertama kali mendarat di Chile… Teruja, takut, semua ada. Sampai-sampai saja kami terus cari bas ke Pajaritos. Dari Pajaritos, baru ambil bas lain ke Valparaiso. Tiba di Valparaiso kami cuba nak jalan-jalan sekitar stesen bas dan pasar… tapi saya takut, sebab banyak anjing T__T Anjing besar-besar sedap melepak… saya ni memang takut anjing.

Kami menginap di Ibis Valparaiso.. dari stesen bas ambil tren ke Porto. Convenience sangat tempat ni. Supermarket pun dekat.

29 November 2014

SCL-BOG ~ 6hrs 20mins
LAN Airlines

Setelah puas menikmati Valparaiso, kami memulakan perjalanan, meninggalkan Chile menuju ke ibukota Colombia, Bogota. Semasa nak balik tu ada 2 remaja Chile menegur kami. Kami dari mana? Best ke Chile? Makanan sedap tak? Ya.. mereka ni tak reti cakap Inggeris. Jadi gunakanlah kepakaran membaca bahasa badan dan bercakap dengan bahasa badan. Yo hablo ingles no espanõl!

Kami singgah sekejap di Bogota… turun ke bandarnya… nak sangat naik ke Monserrate, tapi sayangnya tak berkesempatan… di dalam bandar Bogota sendiri terlalu banyak benda nak di-eksplore.

Colombia ni terkenal dengan raja dadah, Pablo Escobar. Sampai sekarang pun dadah2 macam marijuana, kokain dijual tepi2 jalan je. Nak beli buat kenangan tapi takut nanti masuk Malaysia kena tahan :P

BOG-CTG ~ 1hr 50min
LAN Airlines

Dari Bogota, kami terbang ke Cartagena (Carta-he-na sebutannya). Ia adalah bandar bersejarah, koloni Sepanyol yang telah disenaraikan dalam UNESCO World Heritage Site. Tempatnya… superb cantik. Kami tinggal di dalam walled city yang sangat-sangat lah stunning! Rasa happy sangat stay di situ.

2 Disember 2014

CTG-BOG ~ 1 hr 30 min
BOG-LIM ~ 3 hrs 5 min
LIM-LPB ~ 4 hrs 45 min
LAN Airlines

Trip yang agak gila sikit. Dari Cartagena ke Bogota, ke Lima, Peru dan akhir sekali mendarat di La Paz, Bolivia. Kami cuma transit dalam airport saja di Bogota dan Lima. Tiba di La Paz, sangat suspen kerana baca review  banyak yang beritahu La Paz ni sangat bahaya… polis pun menyamar! Tak ke takut tu.

Di sinilah bermulanya… disaster! Kami dah kena altitude sickness. Nanti saya cerita detail. Sedih betul.

Bolivia ni memerlukan visa,,, dan paling best, visa ke Bolivia tak boleh buat di Malaysia, takde kedutaan kat sini. Macamana kami buat? Later cerita.

4 Disember 2014

La Paz – Puno ~ 8 hrs
Bas

Altitude sickness menyebabkan kami langsung tak enjoy La Paz! Sedihhhh. Hari ni kami naik bas dari La Paz ke Puno di Peru. Perjalanan 8 jam menjadi sangat seksa kerana penyakit ketinggian tu…

Tiba di stesen bas Puno, kami ambil teksi ke hotel. Seterusnya adalah sejarah… sampai terpaksa makan ubat sebab tak tahan.

6 Disember 2014

Puno – Cuzco ~ 10 hrs
Peru Rail

Setelah 2 hari menderita di Puno,  akhirnya keadaan kami bertambah baik untuk naik keretapi ke Cuzco. Apa ada di Cusco?  Machu Picchu! Yeah! Akhirnya sampai juga. Macam tak percaya, oh em ji… sampai juga ke Machu Picchu. Ingatkan mampu baca je.

Dan Peru Rail ni sangat best. Ia adalah antara scenic train yang bukan je menghidangkan pemandangan yang best, siap ada show lagi.

8 Disember 2014

CUZ-LIM ~ 1hr 25min
LIM-GIG ~ 5H
Avianca

Kini kami tiba di Rio de Janeiro! Maksud Rio de Janeiro adalah ‘river of January’ berkaitan dengan sejarah Portugis mendarat di tempat ni. Di sini pun suspen juga… ada yang cerita kepada kami, semua orang di Brazil ada pistol.

Hakikatnya, orang-orang sini baik dan peramah. Sporting pun ya. Seronok sangat. Kami jalan kaki malam-malam buta pun OK je. Tak ada kutu-kutu, tak ada orang kacau. Cuma pesan orang local sini supaya hati2…handphone simpan elok2.

Di Rio ni kami ambil peluang visit stadium World Cup haritu… dan beberapa tempat menarik seperti Sugar Loaf. Jalan kaki sepanjang Pantai Copacabana dan Ipanema…. best sangat.

11 Disember 2014

GIG-EZE ~ 3 hrs 20 min
EZE-FTE ~ 3 hrs 20 min

Aerolinas Argentinas

Dari Brazil kami ke Argentina!  Entah kenapa excited pula. Transit sekejap di Buenos Aires, dan kejar flight ke El Calafate. Airport Buenos Aires ni best sebab wifi free tak payah login2. Tak kedekut macam airport Paris.. 15 minit je free!

El Calafate ni ada apa? Patagonia! My dream land. Suka sangat… rasa macam back to New Zealand. Tapi… macam biasa kat negara2 Andes ni, anjing besar-besar T__T

Sangat enjoy kat sini… kami pegi glacier hike, tengok glacier… naik bas ke Torres del Paine di Chile.. trekking… hmm will be story detail dalam entry lain (kalau rajins).

14 Disember 2014

FTE – AEP ~ 2hrs 56min
AEP – MVD ~ 45min
Aerolinas Argentinas

Dari El Calafate kami balik semula ke Buenos Aires, tapi transit je jugak. Terbang ke Montevideo, Uruguay nun di seberang sana. Senyap sunyi Montevideo di hujung minggu.., semua kedai tutup kecuali kedai runcit sebelah hotel. Mujur lah bukak, kalau tak mau kebulur.

Tapi walaupun tutup, kami jalan2 juga di Montevideo tu… cari tiket feri ke Buenos Aires. Oh rupanya sangat happening di area terminal bas diorang. Sempat beli mate kat situ.

15 Disember 2014

Montevideo – Sacramento
Bas

Sacramento – Buenos Aires
Feri

Pagi-pagi buta dah cari kenderaan ke terminal bas. Dahla semua orang tak cakap Inggeris, nasib baik tak tersilap naik bas. Kami dibawa ke Sacramento, cari terminal feri… lepas ke sana ke sini sekejap, naiklah feri ke Buenos Aires. Feri ni lebih kurang feri dari Hong Kong ke Macau.. best!

Sampai di Buenos Aires, apa lagi terus jalan kaki explore bandar tu. Cari orang menari tango tapi tak jumpa.

Best sangat bandar ni. Yang penting orang-orangnya yang peramah dan baik hati. Ada seorang makcik jual cenderamata beritahu, dulu ramai peramugari Malaysia singgah kedai dia. Tapi sekarang MAS dah tak terbang ke Buenos Aires, jarang orang Malaysia datang katanya.

Begitulah perjalanan kami serba sedikit di Amerika Selatan. Lepas tu sambung kembara di Europe, cari aurora…

Insya-Allah kalau diberi kesempatan saya akan tulis detail sikit tentang tempat2 yang kami sampai.. termasuk gambarnya sekali. Apa pun, pengalaman yang sangat menarik. Rasanya kalau lah Amerika Selatan tu dekat, rasa nak pegiiii je selalu.

Tempat yang paling lekat di hati saya, selain Patagonia.. adalah Colombia. Sebelum ni sebut nama Colombia saya takut.. sebab Raja Dadah kan dari sana… rasa macam semua orang Colombia pengedar dadah! Tapi sebenarnya tidak. Orang -orang Colombia sangat baik dan sporting.

Sayangnya masa sangat singkat, tak sempat nak ke Easter Island… orang kata, tak lengkap kalau ke Chile tanpa ke Easter Island. Takpe, mungkin lain kali.

Di Glacier Puerto Moreno kami berjumpa dengan sepasang orang Singapura, uncle dah. Mereka berdua suami isteri naik motor round South America sampai ke Alaska… selama 18 bulan! Memang kagum betul. Saya pun harap kami nanti ada masa nak berekspedisi begitu… sekarang tak boleh lama-lama… banyak pekerjaan yang perlu diberi perhatian. Walaupun sebenarnya ramai tak sedar saya takde di Malaysia, sebab hari2 saya tetap bagi pengisian buat mereka ;)

 *Gambar in next entries

Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Swasta?

Tahun lepas anak sulung kami masuk darjah 1. Tahun ni anak yang nombor dua pulak. Bila jumpa kawan-kawan, pastilah kami nak kongsi hantar anak sekolah mana kan. Ada juga kawan-kawan yang terkejut bila saya hantar anak ke sekolah kebangsaan.

Sangka mereka orang macam saya akan hantar anak ke sekolah swasta. Macam apa tu? Entahlah. Hehe.

Nak pilih sekolah anak zaman sekarang ni mungkin lain dari zaman dulu di kampung saya. Sekolah ada satu je. Tak mungkin orang kampung nak terfikir hantar anak ke sekolah swasta di bandar, dengan bayaran. Tadika pun ramai yang tak hantar.

Sekarang ni, semua berebut nak hantar ke sekolah (dari tadika) paling berkualiti, paling hebat, paling berprestasi. Yang tak hantar tu kebanyakannya sebab nak homeschool.

Kini dua orang anak saya belajar di sekolah kebangsaan. Sebelum ni, like 3-4 tahun lepas, saya pun pernah consider (even still considering masa Fahry tak dapat sekolah sama dengan abang dia) nak hantar sekolah swasta. Tapi sekolah swasta pun tak semudah ‘sekolah berbayar mestilah lagi bagus’.

Saya ada buat survey dan observation… ada anak kawan saya bila bersekolah di sekolah swasta bersama anak-anak orang kaya, mungkin pengaruh kawan, perangai pun dah jadi ‘ek’ sikit. Pening kepada mak ayahnya.

Lepas tu.. kawan2 saya yang mana jadi engineer sama-sama dulu, tak ada dengar “Saya dari Sekolah Antarabangsa blablabla” semuanya dari Sekolah Menengah Sains…. Maktab Rendah Sains… etc. OK, mungkin yang lain-lain tu pakat kerja overseas, tak main lah kat KL je kan.

Apa yang saya nak beritahu kat sini… kat mana-mana pun sama. Bagi saya, yang penting exposure dan surrounding dia. Kawan-kawan dan persekitaran, itu lebih penting dari sekolah mana dia pergi. Masuk sekolah terbaik dan termahal tapi kalau dapat kawan yang tak berguna, tak ke mana lah jadinya. Doakanlah anak kita dapat kawan yang baik-baik…

Ada juga yang beritahu saya, konsep sekolah ni sama la macam konsep hospital… kalau mampu, pegilah hospital swasta, beri ruang di hospital kerajaan kepada yang tak mampu. Jadi kalau mampu, pergilah ke sekolah swasta, beri ruang kepada yang kurang mampu masuk sekolah kerajaan.

Saya kata ia tak sama. Perubatan dan pendidikan tak boleh nak disamakanlah… Masa depan anak-anak tu, bukan short term.

Tapi… sekolah (kebangsaan) sekarang lain betul dengan dulu. Dulu-dulu kita sendiri yang cuci kelas, cuci longkang, kutip sampah… sekarang tak ada dah… ada tukang cuci di sekolah. Budak-budak pegi belajar je katanya… Cikgu pun tak boleh nak marah-marah budak sangat.

Semoga anak-anak kita, walau di mana pun mereka belajar, dapat dibentuk dengan sebaiknya. Mereka ni lah masa depan kita…

5 Tempat Menarik WAJIB PERGI Di Switzerland

Switzerland adalah sebuah negara yang sangat damai dan cantik, hingga mendapat jolokan ‘drop of heaven on Earth’,  atau ‘heaven on Earth’. Sangat indah dan mengkagumkan hingga seseorang mampu merasakan “Tempat ini sangat cantik, tak tergambar dek kata-kata… gambaran syurga, tentu sekali langsung tidak dapat dibayangkan!”

Pertama kali ke Switzerland pada tahun 2012, membuatkan saya sering termimpi untuk ke sana lagi. Alhamdulillah, murah rezeki sekali lagi dapat jejak kaki di Switzerland pada Aidilfitri 2014 yang lalu bersama anak-anak.

Negara ini unik sekali, dengan 4 bahasa rasmi : Bahasa Jerman, Bahasa Perancis, Bahasa Itali dan Bahasa Roman. Biasanya kawasan yang bersempadan dengan negara berkenaan akan menggunakan bahasa negara tersebut. Misalnya Geneva bersempadan dengan Perancis menggunakan Bahasa Perancis, dan Zurich bersempadan dengan Jerman menggunakan Bahasa Jerman. Penggunaan bahasa n termasuklah percakapan dan papan tanda. Walau bagaimana pun, kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris.

Switzerland ada penerbangan terus ke negara Timur Tengah seperti Oman, Qatar, UAE, Tunisia dan sebagainya.. jadi ramai pelancong Arab di Switzerland.

Destinasi pilihan di Switzerland untuk menikmati pengalaman yang sangat indah:-

1. Zurich

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta, dan Jakarta 20 juta!). Bayangkan sebuah bandar seperti di Miri, Sarawak yang damai.

DANNY ZURICH SWISS

Di atas ni gambar Danny masa baby di kota Zurich. Musim bunga, cuaca cerah, siang yang panjang… masa yang sangat sesuai untuk stroll around bandar ni bersama keluarga.

MESTI PERGI DI ZURICH

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Zurich:

Old Town

Bandar lama Zurich yang berusia lebih 2000 tahun. Di negara-negara Eropah, melawat Old Town salah satu perkara yang mesti masuk dalam list.

Bahnhofstrasse

Untuk kaki shopping, shopping street ni menawarkan macam-macam benda untuk dishoppingkan. Lokasinya cuma di sebelah Zürich Hauptbahnhof (train station).

Lindenhof

Bukit kecil di Zurich untuk mendapatkan pemandangan panorama kota Zurich, bukit-bukitnya, tasiknya… cuma jalan kaki saja dari Old Town.

2. Geneva

Geneva dikenali sebagai ‘city of peace’.. memang sangat tenang, damai dan aman.  Pertama kali kami tiba di Geneva di waktu tengah malam. Dengan barang, dengan baby, dengan sesat, warga Geneva membantu kami balik ke hotel. Di waktu tengah malam itu, beberapa keluarga masih tolak stroller bawa baby jalan-jalan. Kutu-kutu lepak, tak ada.

Geneva terkenal sebagai HQ  pertubuhan antarabangsa seperti PBB, WHO dan macam-macam lagi. Lebih 200 pertubuhan kemanuasiaan beribu pejabat di Geneva.

MESTI PERGI DI GENEVA

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Geneva:

Old Town

Landmark di Old Town ni adalah St Peter Cathedral, ada macam-macam kedai antik di sini.

Jet d’eau

Pagi-pagi kami dah tunggu di tepi Tasik Geneva untuk menyaksikan air pancut setinggi 140 meter ni di sini.

JET D'EAU

Jet d’eau ditutup untuk maintenance pada bulan November, semasa angin kuat, dan musim winter bila tasik jadi beku.

3. Bern

Apakah ibu negara Switzerland? Zurich? Geneva? Jawapannya adalah Bern.

Bern umpama sebuah bandar dalam kisah dongeng puteri raja.. sangat cantik dan indah, dengan sungai hijau yang mengalir di celah-celah kotanya.

BERN SWITZERLAND

MESTI PERGI DI BERN

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Bern:

Old City of Bern

Bandar lama Bern ni disenaraikan dalam UNESCO World Cultural and Heritage Site.

Zytglogge

Zytglogge adalah menara jam yang menjadi main attraction di Bern. Ia pernah jadi pintu masuk utama ke Bern pada kurun ke-10 hingga kurun ke-11.

Einsteinhaus

Rumah Einstein! Jangan lupa bawa anak datang sini, ambil aura Einstein, hehe.

4. Interlaken

Ada lebih dari 40 puncak yang memiliki ketinggian melebihi 4000 meter di Switzerland. Yang tinggi-tinggi terdapat di Zermatt, seperti Monte Rosa, Signalkupe, Matterhorn… tapi Jungfraujoch (sebutannya Yu-fro-yoh) biasanya menjadi destinasi percutian pilihan kebanyakan orang. Interlaken menawarkan lebih banyak pilihan pemandangan yang lebih mengkagumkan!

MESTI BUAT DI INTERLAKEN

Main salji! Nak dapatkan pemandangan di lembah desa samada di Grindelwald, Lauterbrunnen, Murren dan sebagainya, boleh dapat banyak kali di Switzerland. Jangan lepaskan kesempatan naik ke puncak Jungfrou dan rasai salji yang lembut di sana.

5. Lucerne

Bandar yang rileks dan di sini boleh menikmati the whole Switzerland. Penduduknya tak ramai, tempatnya sejuk.. tenang, damai. Banyak kali dok ulang tenang, damai ni ya.

MESTI BUAT DI LUCERNE

Cruise di Tasik Lucerne.. cara terbaik untuk nikmati dan rasai… cicipi keindahan Switzerland… dari sini kita boleh nampak Pilatus, Rigi dan Stanserhom. Angin tasik ni sangat sejuk, kalau tak tahan sila pakai sweater.

Itulah antara 5 top tempat yang mesti pergi di Switzerland. Di Negara ni paling senang naik train. Dapatkan Swiss Pass untuk kemudahan perjalanan. Kalau hanya ada masa yang singkat, boleh ambil train sightseeing seperti Glacier Express, Bernina Express, Wilhelm Tell Express dan GoldenPass.

Selamat bercuti di Switzerland!

Mengembara ke Amerika Selatan

Bila saya beritahu kawan-kawan (terdekat) yang saya baru balik dari Amerika Selatan, majoriti akan tanya soalan ni “Tak bahaya ke???”. Saya sengih je. Sebab itulah juga yang bermain di fikiran saya sebelum jejak kaki ke bahagian bumi di sebelah sana tu.

Maklumlah, kita mungkin jarang dapat pendedahan tentang South America. Kalau tengok filem Hollywood tu, benda jahat-jahat tu semua dari bahagian selatan la kan. Secara tak langung, dalam minda kita mungkin anggap seluruh Amerika Selatan tu bahaya.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan. Dah lama plan sebenarnya. Walaupun 2-3 hari sebelum bertolak saya rasa macam nak cancel saja trip tu, kerana tak ready mentally. Rasa macam overwhelm dengan macam-macam perasaan. Tapi, dengan takdir Allah… sampai juga kami.

SOUTH AMERICA

Negara yang kami jelajahi dalam trip ini adalah Chile, Colombia, Bolivia, Peru, Brazil, Argentina dan Uruguay.

Perjalanan bermula pada 25 November 2014, dari KUL (KLIA) ke CDG (Paris). Kami transit sekejap di Paris, mengunjungi Christmas market di Champ de Elysee, sebelum menaiki penerbangan ke Madrid, Sepanyol dan seterusnya ke Santiogo, Chile.

Sepanjang trip ni memang banyak tidur dalam kapal terbang. Dari KL ke Paris 12 jam, dari Madrid ke Santiago pun 12 jam. Untungnya tidur dalam penerbangan ni, sedar-sedar dah sampai. Sepanjang trip tu pun banyak kali tidur dalam kapal terbang. Jimat duit penginapan :D

Pertama kali jejak kali di Chile, memang rasa berdebar dan takut. Tapi sebenarnya, orang-orang Chile sangat baik hati. Peramah, dan suka menolong, walaupun mereka tak faham Bahasa Inggeris. Di sini mereka bercakap dalam Bahasa Sepanyol (kecuali Brazil, bahasa Portugis). Nak tak nak terpaksalah guna kemahiran berbahasa Sepanyol saya yang diceduk dari drama Rosalinda dan Juana ni. Hehe, siapa kata tengok telenovela tak ada manfaat?

Pengalaman yang sangat menarik sepanjang berada di Amerika Selatan… Ketakutan saya pada anjing (anjing besar-besar, bebas bersiar-siar di jalanan…), altitude sickness, makanan mereka, layanan mereka, kekeguman mereka terhadap tudung saya… terlalu menarik, terutama di bahagian pedalaman.

Sepanjang pengembaraan ini, kami berjumpa juga dengan sepasang pelancong Malaysia. Kami dalam satu kumpulan semasa melawat Machu Picchu di Peru. Saya masih ingat lagi tahun lepas, saya belek majalah Going Places (majalah MAS), ada coverage tentang Machu Picchu. Bila tengok lokasinya di ‘the other side of the globe’, terus rasa “Jauhnya, macam tak mungkin aku boleh sampai ke sini”.

Namun takdir Allah, sampai juga saya ke Machu Picchu.

Insya-Allah saya akan ceritakan pengalaman di setiap negara yang kami jelajahi dalam entry-entry yang berikutnya nanti.

Sebenarnya ini adalah trip 2-dalam-1. Selepas Amerika Selatan, kami sambung jelajah Eropah – Madrid (Sepanyol), Munich (Jerman), Innsbruck (Austria), Copenhagen (Denmark), Bergen (Norway), dan persinggahan sebelum balik ke Malaysia, Paris (Perancis). Genap 13 negara, 2 benua dalam masa 30 hari.

An Apple A Day Keep Your Life Away

Sejak kecil hingga sekarang, bila nak makan epal memang satu kelecehan. Kena kupas kulitnya dulu, walaupun kulit epal sebenarnya banyak khasiat. Kenapa? Salah satunya kerana lilin (wax) pada kulit epal tu. Walaupun ada profesor yang mengatakn lilin tu tak bahaya, kerana ia diperbuat daripada bahan yang sama yang meliputi timun (timun ada wax semulajadi) tapi mana lah kita nak tahu mereka guna tu natural wax ke synthetic wax kan?

Disebabkan itu, jarang sangat makan epal. Lebih senang makan oren. Atau mangga.

Tapi sebenarnya, buah-buahan yang dibeli ni, terutama yang import ni dan tak sebaik kualiti buah yang kita tanam sendiri. Bayangkan buah-buah tu kebanyakan dipetik sebelum masak, diperam, diawet (dengan wax tu lah untuk elakkan ‘dehidrasi’)… sebelum sampai kepada kita dah macam-macam proses dilalui.

Di saat begini memang rindukan kehidupan di kampung… Dulu semua ada keliling rumah. Kalau tak ada di rumah kita, ada di rumah jiran. Di pasar pun yang jual makcik-makcik yang tanam sendiri.

Sekarang ni, semua ada di supermarket. Rupa lebih cantik… tapi umpama perempuan bermasalah kulit yang pakai make-up tebal.. no offense ya, sekadar beri contoh.

Semalam keluar news, epal dari California ditarik balik dari pasaran kerana telah menyebabkan kematian, dipercayai dicemari sejenis bakteria yakni Listeria! Macamana epal ni boleh tercemar dengan bakteria pulak? Mungkin dari tanah dan baja yang digunakan…

Simptom jangkitan bakteria Listeria ni sama juga macam keracunan makanan lain… muntah, cirit-birit, demam….

Food safety memang kita kena selalu waspada. Kalau boleh, masak sendiri di rumah. Kita tahu tahap kebersihan macamana. Nak tanam sendiri kalau orang macam saya ni.. jauh panggang dari api, hehe. Tapi bagi yang rajin, macam-macam boleh buat walaupun tanah yang terhad, ataupun tak ada tanah. Antara nak dengan tak aje.

Tapi jangan risau, epal-epal ni dah pun disekat dari memasuki pasaran Malaysia. Walau bagaimana pun, zaman teknologi ni, semua benda pun dah tercemar. Termasuklah minda kita. Naudzubillahi min zalik.

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini.

Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring tak tahu nak buat apa. Saya meluaskan pembacaan kepada bahan-bahan yang berbentuk ekonomi. Sejak itu saya mula sedar – saya kena ada saving. Habis belajar, saya memang tak ada duit. Duduk di rumah tanam sayur. Eh, memang betul saya tanam sayur. Dapatlah merasa anak beranak makan. Alhamdulillah.

Tips ini adalah khas untuk adik-adik yang baru habis belajar dan tak ada wang simpanan. Secara automatik, saya akan tukar nama jadi Akacan (akak cantik) :D

Pertama sekali, adik-adik kena faham kenapa kita kena ada saving. Saving bukan untuk duit kegunaan masa kecemasan. Saving adalah untuk kita capai cita-cita masa depan kita, dan untuk hidup selesa. Sekarang mungkin adik tak rasa, adik belum ada keluarga, adik belum ada anak-anak. Tapi cuba adik fikir 10 tahun ke hadapan.

Makin lama, duit kita makin susut nilainya (inflasi). Barang-barang keperluan makin mahal. Rumah, kereta..tak usah cakap. Tapi satu benda yang tak meningkat naik seperti harga barang adalah GAJI. Ye adik-adik, gaji.

25 tahun lalu harga rumah 2 tingkat di KL dalam RM80,000. Gaji guru ijazah masa tu RM1000. Sekarang gaji guru ijazah RM2000, harga rumah yang sama di KL dah lebih dari RM800,000. Kalau nak RM80,000 mungkin boleh dapat bilik je. Flat pun dah lebih RM100,000.

Demi masa depan adik-adik dan generasi adik-adik, keluar dari dunia yang penuh penipuan ni dan hiduplah dalam realiti. Jadi, adik-adik nak kena buat apa?

1. Baca buku berkaitan kewangan

Akan ramai orang (kawan-kawan) yang datang menemui adik-adik dan ajak adik-adik melabur dalam macam-macam benda… emas, bisnes, tanah, dan macam-macam lagi. Sebelum adik meleburkan diri dan benda-benda itu, laburkan dulu untuk pengetahuan adik-adik…

Beli buku, dan baca. Dapatkan exposure. Cari kawan yang ada misi dan visi macam adik juga. Mana nak cari? Jangan risau, kalau adik ada target, adik pasti akan jumpa kawan yang macam tu.

2. Simpan dulu, baru belanja

Masa mula-mula bekerja, Akacan simpan dulu sebahagian dari gaji. Simpan di tempat yang tak boleh nak withdraw sesuka hati, contohnya amanah saham. Gaji tak besar pun. Simpan dulu untuk masa depan kita. Sekarang ni masih belum ada komitmen, boleh ikat perut. Tak perlu nak bergaya-gaya sangat. Makan ala kadar saja. Kawan-kawan ajak berjoli, tolak dengan baik.

3. Beri duit pada ibu bapa

Walaupun mak ayah kita dah jutawan, beri juga duit dari hasil titik peluh kita kepada mak dan ayah. Ia sebagai tanda “Mak ayah jangan risau, saya pandai uruskan kewangan dan kehidupan saya”. Jangan sesekali minta duit dari mak ayah. Kenapa? Mulut mak ni masin, doa dia makbul. Kalau kita beri mereka duit, biasanya mak akan kata “Senang hidup anak aku ni, siap boleh beri duit” – insya-Allah, senang hidup kita walaupun gaji kecil. Tapi kalau kita asyik minta duit, mungkin dia kata “Anak aku ni gaji tak cukup ke? Asyik minta duit je” – tidak ke asyik tak cukup duit gaji?

4. Jangan berhutang

Berhutanglah untuk 3 benda saja – belajar, beli rumah dan beli kereta.  Jangan berhutang dengan orang. Cuba minta bantuan, tapi jangan berhutang. Cari jalan dulu untuk selesaikan kalau ada masalah kewangan.

5. Buat target simpanan

Buat satu jangkamasa untuk menyimpan. Contohnya nak beli rumah harga RM500,000. Jadi sekurang-kurangnya adik kena ada saving RM50,000. Tetapkan target bila adik nak beli rumah, misalnya lagi 3 tahun. By hook or by crook, 3 tahun lagi saving adik kena ada sekurang-kurangnya RM50,000. Mulalah menyimpan dari sekarang ye.

Adik boleh kategorikan simpanan adik, mengikut keperluan adik. Misalnya :-

  1. Simpanan untuk kahwin (tak ada calon lagi pun tak apa, lebih baik tak ada calon tapi ada duit, jumpa je boleh nikah terus. Daripada ada calon tapi duit tak ada, silap-silap dikebas orang).
  2. Simpanan untuk menunaikan haji dan umrah.
  3. Simpanan untuk perubatan (di samping itu adik boleh beli insurans takaful).
  4. Simpanan untuk beli kereta.
  5. Simpanan untuk beli rumah.
  6. Simpanan untuk hobi, holiday, dan sebagainya.

6. Buat plan & rekod perbelanjaan

Bila keluar duit, catat. Tengok kat mana duit adik habis. Dari situ adik boleh analisa, di mana lagi adik boleh berjimat. Seterusnya, adik boleh plan di mana adik boleh gunakan wang adik, dan di mana adik boleh cut perbelanjaan.

7. Belanja ikut keperluan, bukan diskaun

“Murah ni, diskaun ni” “Eh tu murah tu ada diskaun” Haaa ni bahaya ni, boleh membunuh! Kalau tak perlu tak payah beli, biarlah diskaun 100% pun.

8. Belanja ikut keperluan, bukan isi poket

Tengok poket, ada duit. Eh, boleh belanja lagi ni. Biarlah duit kita ada lebih 4-5 ratus pun, jangan ajar diri belanja untuk habiskan duit. Duit lebih, simpan, atau sedekah kepada yang lebih memerlukan.

9. Jangan guna kad kredit

Ramai orang salahguna kad kredit untuk berbelanja melebih-lebih dari duit yang ada. Kalau adik termasuk dalam golongan yang mudah lupa diri dan tak faham fungsi sebenar kad kredit, jangan guna terus. Buat kad debit kalau perlu.

10. Tambah pendapatan

Masa Akacan baru berkahwin, kami buat kira-kira.. untuk hidup dengan selesa tanpa tekanan, kami tak boleh nak bergantung pada gaji semata-mata. Mesti buat side-income. Masa tu, target kami buat side income adalah untuk beli keperluan anak. Alhamdulillah, memang rezeki anak-anak ditentukan…

11. Bersedekah

Bersedekahlah, walaupun gaji kita tak banyak. Paling senang, setiap kali adik ke masjid, masukkan ke dalam tabung masjid. Ada kempen menderma, dermakanlah seikhlas hati. Insya-Allah, apa yang adik keluarkan tidak sia-sia, malah dibalas berganda-ganda. Jadikan tabiat rajin bersedekah. Insya-Allah, hati adik pun akan lebih tenang.

12. Jangan biarkan material beraja di hati

Adik tengok kawan-kawan beli kereta besar, adik jangan rasa kecil hati. Apa fungsi kereta? Untuk memudahkan kita bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain kan. Apa beza kereta besar dengan kereta kecil? Kalau kereta besar boleh sampai ke tempat kerja lebih cepatkah? Kalau adik kerja di KL dan tinggal di Tanjung Malim macam Fdaus Ahmad The Takafulman, mungkin ia kelihatan logik. Tapi kalau sama-sama terperangkap dalam jem, kalau Akacan pun akan rasa lebih seronok kalau naik motor (tapi Akacan takut naik motor). Fdaus Ahmad naik bas je tau.

Hari ni mungkin adik rasa tersisih, tak glamour, ‘kampung’, tapi percayalah, satu masa nanti adik bakal tersenyum dan bangga berkongsi tips dengan orang lain pula.

Semoga tips ringkas ni dapat membantu adik-adik menabung dan menikmati kehidupan masa depan yang lebih baik. Elakkan membazir sekarang, gunakan masa berharga untuk lakukan perkara berfaedah dan tidak menghabiskan wang adik sia-sia.

Bila kita dah biasa dengan pengurusan kewangan yang betul, minyak naik ke turun ke, ringgit jatuh ke naik ke, kita tak ada benda yang nak dirisaukan. Insya-Allah… dan satu lagi, masa yang ada pergilah menuntut ilmu di tempat yang betul, jangan asyik menghadap FaceBook.

Beg Baru Untuk Anakku

Cuti sekolah hampir tamat. Bermakna, sekolah bakal dibuka semula. Ibu bapa mula menyiapkan persiapan untuk anak-anak kembali ke sekolah.

Seorang ayah giat membelikan beg sekolah dan pakaian sekolah baru. Banyak sekali, dalam 80 unit. Pakain termasuk kasut sekolah dimasukkan ke dalam setiap beg, dan dibungkus dengan elok.

Anaknya yang memerhatikan aktiviti ayahnya bertanya “Ayah, boleh saya pilih beg sekolah saya?”

Ayahnya memandang wajah si anak “Bukankah kamu sudah ada beg sekolah?”

“Tapi beg itu sudah lama, itu beg tahun lepas. Baju dan kasut pun yang tahun lepas”

“Walaupun lama, tapi masih elok kan” Ujar si ayah sambil menyiapkan kerjanya.

“Ayah tak adil! Ayah belikan beg baru untuk orang lain, tapi bukan untuk saya! Ayah tak sayangkan saya!”

Si anak berasa jengkel. Dia lari masuk ke biliknya dan menangis. Ayahnya membelikan beg sekolah dan pakaian baru kepada anak-anak yang bukan anaknya, sedangkan anaknya cuma dapat yang tahun lepas. Bagaimana si anak nak berhadapan dengan kawan-kawan dengan beg dan baju lama ni?

Si Ayah mengetuk pintu bilik, mengajak anaknya yang masih merajuk mengikutnya. Walaupun masih marah, anaknya mengikuti saja ayahnya masuk ke dalam van mereka. Dalam perjalanan, dia langsung tidak bercakap dengan Ayahnya, mukanya masam.

Si Ayah memandu hingga ke satu tempat yang bertulisan ‘Rumah Anak-Anak Yatim’.

“Anakku, cuba kamu lihat kawan-kawan kamu ini. Mereka tiada ayah, tiada ibu. Sedangkan kamu ada ayah, ada ibu. Mereka tidak dapat berjalan-jalan bersama ayah dan ibu, sedangkan kamu boleh ke mana-mana saja bersama ayah dan ibu. Kamu boleh meminta apa saja dari ayah dan ibu, sedangkan mereka tidak memilikinya. Ayah harap, beg sekolah dan pakaian baru ni dapat menggembirakan mereka. Dan kamu, ayah pasti kamu gembira dengan beg sekolah lama kamu yang masih elok itu. Janganlah kamu bersikap emosi kerana orang lain memiliki apa yang kamu mahu, sedangkan kamu masih memiliki benda yang lebih baik”

Si Anak mengalirkan airmata dan memeluk ayahnya.

“Maafkan saya, Ayah. Saya sayangkan ayah”

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger