Itinerary 8 Hari di North Island, New Zealand

Kami sekeluarga ke New Zealand, di bahagian North Island pula tahun ni, alhamdulillah. Itinerary last minute, hari nak bertolak baru plan segala. Maklumlah, agak sibuk dengan urusan bisnes Shaklee (juga dikenali sebagai Shukree) dan projek terbaru.

Tapi… Walaupun last minute tetap happening.

Cuaca musim luruh agak sejuk di sini dengan suhu purata 17 darjah Celcius, tak termasuk kalau hari hujan dan berangin. Malam-malam memang sejuk betul. Aircond tak pernah pasang pun.

Kami mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Auckland pada jam 1.22 tengahari. Keadaan agak kalut sebab saya tertinggal beg di kaunter sewa kereta… Nantilah cerita pasal ni. Lepas dapat kereta, sebuah Toyota Rav4, kami memandu ke Selatan menuju ke Rotorua.

Dah agak lambat sebenarnya, hampir jam 4 petang baru boleh gerak. Kami sewa kereta dari syarikat Thrifty, dan sewa GPS dari information centre bersebelahan kaunter Thrifty. Sewa kereta NZD1050 untuk seminggu, dan sewa GPS NZD56 je.

Di airport ni ada segala macam syarikat telco kalau nak beli simcard.

 Itinerary North Island ni saya buat dalam bentuk point di bawah:-

Hari 1 – tiba di Auckland

– bertolak ke Rotorua (kira-kira 2 jam lebih dari Auckland)
– check in di Rotorua Top 10 Holiday Park (NZD265 satu malam untuk motel 2 bilik, 2 dewasa 3 kanak-kanak)

Seperti kebiasaan kami kalau ke negara-negara Australasia ni, kami akan pilih untuk menginap di holiday park (campsite). Lebih selesa dan mengujakan anak-anak di sini.

Saya masak sendiri, mujurlah supermarket New World tutup jam 9 malam. Sempat borong bahan mentah untuk makan malam dan sarapan esok.

Di New Zealand ni, kedai2 biasa tutup jam 5, New World yang selalunya tutup lambat (9 malam). Tengok tempat juga, ada yang jam 7.30 dah tutup.

Hari 2 –  Rotorua (layan jetlag budak2)

– Te Puia Thermal Park (Bayaran Masuk : Dewasa NZD49; Kanak-kanak NZD25; Family Pack NZD135)

Te Puia adalah kawasan taman air panas yang paling dekat dengan pusat bandar Rotorua. Dari pusat bandar, pandu ke arah Toupu, dan Te Puia berada di sebelah kiri jalan selepas deretan kedai, sebelum masuk kawasan bukit.

Di sini ada persembahan tradisional tarian Maori bermula jam 3.15 setiap hari. Kena datang awal book tiket, kalau tak, tiket habis.

Dalam park ni juga ada mock Maori village dan sebuah rumah kiwi. Burung kiwi maksudnya. Kalau nasib baik, boleh nampak burung kiwi dalam rumahnya yang gelap tu.

Sini juga ada weaving school (sekolah tenunan) & carving school (sekolah mengukir).

Hari 3 – Rotorua

– Hobbiton (Bayaran masuk Dewasa: NZD70; Kanak-kanak: NZD10)
– Blue Lake
– Green Lake
– Okareka Lake
– Tarawera Lake
– Rotorua Lake
– Maori Traditional Performance (Bayaran masuk Dewasa : NZD139; kanak-kanak : NDZ42; Family Package NZD374)

Set untuk movie Hobbit, atau Hobbiton ni terletak di Matamata, dalam 70km dari Rotorua. Perjalanan mengambil masa sejam lebih, jadi awal pagi dah kena gerak.

Lepas sarapan dan tapau untuk tengahari, kami gerak ke Matamata. GPS bawa kami ke information centre Matamata, di sini boleh beli tiket Hobbiton, dan kalau nak naik bas ke sana, boleh park kereta sini.

Kami memandu sampai ke tapak Hobbiton, kira2 13km dari bandar Matamata. Dari entrance, kami dibawa naik bas sampailah ke kampung Hobbit.

Hobbiton ni asalnya adalah ladang milik sebuah keluarga New Zealander, dipilih sebagai lokasi Middle-Earth dalam Lord of The Ring. Diubahbsuai dah dibina perkampungan Hobbit.

Rumah Hobbit ni cuma ada laman, pintu, dinding je… Kat dalam takde apa-apa. Penggambaran bahagian dalam rumah tu dibuat di sebuah studio di Wellington.

Saya tak pernah tengok Lords of The Ring, jadi takdelah pandai appreciate. Tapi saya memang sangat suka dengan benda comel-comel. Hobbiton memang sangat lah membawa balik ke zaman kanak-kanak >_<

Balik dari Hobbiton, kami berekspedisi menjejak tasik-tasik di sekitar Rotorua. Kebanyakan tasik ni dianggap suci oleh masyarakat Maori.

Lepas tu kena cepat2 sebab performance di Mitai village bermula jam 6.30 petang hingga 9.30 malam. Dimulakan dengan makan-makan… inform dulu kalau nak makanan vegetarian dan seafood saja. Lepas tu ada penerangan tentang budaya Maori, bushwalk dan cultural show.

Selain Mitai, Maori Village yang terdapat di Rotorua adalah Whakarewarewa danTamaki.

Hari 4 – habiskan Rotorua, dan memandu dari Rotorua ke Ohakune

– check out Rotorua Top 10
– Rainbow Spring (Bayaran, Dewasa : NZD40; Kanak-kanak NZD20; Family Pass NZD99)
– Rotorua Skyline (Bayaran, Family Gondola and 6 x Luge rides NZD99)
– Wai-O-Tapu (Bayaran, Dewasa : NZD32.50; Kanak-kanak NZD11; Family Pass NZD80)
– Taupo Lake
– check in Ohakune Top 10 Holiday Park (NZD198 satu malam untuk motel 2 bilik)

Rainbow Spring adalah taman burung yang terletak di sebelah Rotorua Skyline dan Mitai Maori Village. Kat sini anak-anak berpeluang tengok sendiri burung kiwi dan kea! Peminat kiwi adalah Danny.

Ada kolam ikan trout, boleh beli makanan ikan NZD5 dan beri ikan-ikan tu makan. Jalan-jalan dalam tu… banyak jenis burung yang boleh anak-anak tengok.

Lepas tu ke Rotorua Skyline, kat sebelah je. Kami look forward nak main luge kat Rotorua ni. Lengkap dah senarai skyline luge, kecuali yang di Kanada.

Seperti biasa kalau luge kena naik chairlift, tapi chairlift kat sini muat 2 orang je. Jadinya salah sorang budak kena naik dengan stranger.

Luge Rotorua untuk intermediate ni tracknya panjang betul. Siap lenguh tangan tak sampai-sampai lagi T__T

Lepas habis di Skyline, kami terus gerak ke Ohakune, kira2 2 jam setengah perjalanan dari Rotorua.

Dalam 13km dari Rotorua menuju Ohakune, kami singgah di Wai-O-Tapu. Ia adalah thermal park dan terkenal dengan warnanya yang cantik.

Kami tak sempat tengok Lady Knox Geyser yang menyembur airnya jam 10.15 pagi setiap hari. Tapi sini memang colorful habis. Siap ada kolam dinamakan Artist’s Pallette sebab terlalu berwarna-Warni macam pallette.

Taupo Lake terletak dalam perjalanan ke Ohakune, dalam 40km lebih menyusuri tasik ni. Ada banyak aktiviti kat sini, dan famili beranak kecik – piknik!

Kami tiba di Ohakune Top 10 Holiday Park jam 7.30 malam. Cuaca di sini sangat sejuk. Maklumlah kawasan pergunungan. Ski area di North Island terletak di sini. Dari motel kami nampak puncak gunung bersalji tu.

Hari 5 – Ohakune

– National Park

Apa lagi nak buat di taman negara kalau bukan hiking!!!

Kami sekeluarga hike sama-sama masuk ke dalam hutan yang sejuk, bawa bekal lunch tepi sungai. Sejuk sangat-sangat, budak-budak pun agak cranky, minta dokong je. Dahla tak bawa carrier untuk hiking tu.

Hari 6 –Waitomo

– check out Ohakune Top 10 Holiday Park
– check in Waitomo Top 10 Holiday Park (NZD250 satu malam untuk motel 2 bilik)
– Glowworm Cave & Ruakuri Cave (Bayaran, Family Package NZD204)

Lepas masak sarapan dan tapau untuk lunch sekali, kami bergerak ke Waitomo.

Perjalanan hampir 3 jam sebab Danny muntah. Sampai di Waitomo, kami check in, lunch dan rehat kejap. Kemudian terus beli tiket gua dan mula-mula kami ke Ruakuri Cave. Kalau nak memandu ke situ dinasihatkan follow shuttle diorang dari Discovery Centre (info center).

Ruakuri ni kena pre-book, dan tour dia cuma ada setiap sejam, sampai pukul 4.30 petang je.

Yang menarik tentang gua ni adalah entrance yang berbentuk spiral. Gua ni terletak di bawah tanah, kira2 60 kaki di bawah tanah. Banyak sangat formation batu kapur yang cantik… selain stalagtit dan stalagmit. banyak formation yang tak pernah tengok, termasuk ‘kain langsir’.

Lepas tu kami ke Glowworm Cave. Gua-gua ni semua kena ikut tour guide, takleh main masuk je. Tapi Glowworm ni takde timing2, masuk je tunggu guide datang.

Yang bestnya sini boleh naik bot. Hehhe. Kagum sangat tengok glowworm bersinar dalam gelap. Guide di Ruakuri (Ruakuri pun ada glowworm) kata, nama glowworm ni marketing je.. benda tu sebenarnya maggots. Hehe.

Di sebelah malamnya… langit sangat cerah di Waitomo ni berbanding tempat lain yang berawan je. Milky Way lah apa lagi! Sayangnya saya tak reti setting kamera. Simpan dalam otak jelah.

Hari 7 – memandu dari Waitomo ke Auckland

– check out Waitomo Top 10 Holiday Park
– check in Ibis Budjet Auckland Airport (NZD109 satu malam, family room)
– Auckland City Centre
– Newmarket
– Auckland Domain

Towards the end of the journey.. kena juga singgah Auckland. Kami parking berdekatan City Hall dan jalan-jalan di sekitar Queen Street. Makan Nandos! Nandos New Zealand sama macam Australia, halal, alhamdulillah.

Jalan-jalan ke New Market, dan Auckland Domain iaitu taman tertua di Auckland. Lepas tu patah balik Queen Street, masuk-keluar kedai-kedai kesukaan sebelum ditutup. Hehe. Masuk-keluar je, duit tak payah keluar, cuci mata sudah.

Hari 8 – hari terakhir di Auckland

– Butterfly Creek (bayaran ikut pakej. Kalau ambil pakej full, Family Pass NZD73)

Bersebelahan Airport Domestik adalah sebuah ‘farm in the city’, namanya Butterfly Creek. Last kopek di Auckland. Anak-anak suka dapat tengok dinosaur, tak habis2 dok sebut pasal ‘Dinosaur Kingdom’. Kat sini ada banyak haiwan ‘farm’ seperti kambing, biri-biri, arnab, ayam, itik dan sebagainya.

Juga ada buaya, serangga dan of course, rama-rama.

Dalam ni juga ada tren keliling yang dikenakan bayaran NZD 3 setiap orang kalau ambil pakej penuh.

Lepas habis di Butterfly Creek, terus ke airport, check in dan tunggu flight ke KL!

NOTA:
– Booking awal2 kalau di peak season untuk mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.
– Kebanyakan attraction ditutup jam 5 petang (kecuali yang memang berjalannya di waktu malam), jadi jangan lambat-lambat.

– Posted using BlogPress from my iPhone (thats why takde gambar)

Tips Naik Kapal Terbang Supaya Tak Penat dan Lesu

Normal bila kita naik kapal terbang (lebih-lebih lagi penerbangan yang lama), badan akan rasa letih, penat, lesu, mengantuk… walaupun jetlag-nya takdelah mana pun. Tahu tak apakah penyebab tubuh kita jadi sangat-sangat letih selepas air travel? Dan macamana pula nak atasinya?

PENAT TRAVEL

Kenapa naik kapal terbang boleh menyebabkan kita penat melampau?

1. Tekanan udara dalam kapal terbang

Makin tinggi kita mendaki, tekanan udara makin rendah, dan udara makin menipis. Maksudnya? Oksigen juga semakin berkurang.

UDARA NIPIS

Bila kapal terbang naik ke altitud tinggi, udara di dalamnya akan dimampatkan.. tapi cemana mampat pun ia takkan sama dengan udara di permukaan bumi,

Bila badan kita kurang mendapat oksigen (dari kebiasaan), tubuh kita akan jadi penat, lemah dan mungkin pening kepala.

2. Dehidrasi

Udara di dalam kapal terbang sangat kering, lebih kering dari udara di gurun. Jadi, kita akan mudah untuk kehilangan air dalam badan. Bila badan kita kehilangan air, kita akan berasa sangat lesu.

Bagaimana cara nak atasinya?

Pertama, rehat banyak-banyak sepanjang penerbangan. Jangan dok layan marathon movie sangat 😀

Kedua, minum air sedikit-sedikit dan kerap. Kalau minum banyak terus rasa kembung kan.. jadi minum sikit-sikit dengan kerap supaya badan sentiasa terhidrat.

Ketiga, hehe tengok clip pengalaman saya ni 😀

Sumber: iReach HD

Tapi, alah bisa tegal biasa.. kalau dah biasa travel tu, bila dah sampai ke tempat yang dituju, dah tak rasa penatnya kan?

Tips Menginap di Hostel Untuk Famili

Keluarga dengan anak ramai, bila nak bawa mereka berjalan-jalan menikmati keindahan alam, mungkin kena fikir jauh lebih panjang untuk penginapan. Maklumlah, sesetengah hotel ada letak limit berapa orang boleh muat satu bilik.

Kalaupun kita ni anak ramai pun, tak adanya nak duduk 2-3 bilik.

Jangan tak tau, satu lagi option untuk para ibu bapa yang bawa anak berderet – hostel! Hostel untuk famili sekarang tengah ‘in’. Mungkin sebab sekarang makin ramai orang suka bawa keluarga keluar bercuti, pada masa yang sama nak jimat apa yang patut.

Hostel memang sangat jimat, at least dua kali ganda lah berbanding hotel bajet.

hotel-vs-hostel-prices-by-city

Jadi, apa kita nak kena tahu sebelum bawa famili menginap di hostel?

1. Had umur

Ada hostel yang tidak benarkan kanak-kanak menginap (biasanya bawah 18 tahun tak dibenarkan). Jadi sebelum plan dan buat booking, survey dulu adakah hostel di kawasan pilihan tu ada had umur atau tidak.

2.Family Friendly

Check ciri-ciri family-friendly yang disediakan, contohnya:-

  • Private room. (Kalau saya tak bawa anak pun nak private room >_<)
  • Private bathroom (Seboleh-boleh saya memang nak yang ada private toilet…)
  • Lokasi yang strategik, selamat dan dekat dengan amenities.
  • Ada tempat masak, lagi-lagi kalau bawa baby yang tak boleh makan ikut ada.
  • Tempat main budak-budak.
  • Perkhidmatan laundry.
  • Apa saja yang teragak, cuba tanya. Ada hostel yang provide khidmat baby-sitter.

3. Locker

Kena check juga ni,  mungkin ada bawa benda-benda berharga yang nak disimpan. Ada hostel yang tak sediakan locker/safe dalam bilik, tapi ada disediakan di office mereka.

4. Baca Review!

Ini sangat pentinglah. Baca dulu review dari pelbagai sumber agar kita benar-benar dapat seperti apa yang diharapkan.

5.Hostel vs Guesthouse

Sesetengah tempat menggunakan nama ‘Guest House’ untuk hostel.. biasanya yang ada private room guna term ni. Term ni mungkin tak sama kegunaanya dari satu negara ke satu negara. Ada tempat yang bila sebut guesthouse, ia merujuk kepada rumah orang yang disewakan biliknya atau B&B; dan ada juga tempat, hostel pun dikategorikan as B&B.

6. Hostel vs Hotel

Kalau anda pernah menginap di hotel, anda boleh faham macamana caranya orang-orang di hotel kan… semua buat hal sendiri je. Tapi di hostel lebih happening. Di lobi pun tak ada masing2 buat kerja masing2, mesti nak tegur-tegur. Common area lebih hidup, macam kat rumah, lain dengan lobi hotel.

Apa pun, inap di hostel pasti lebih menarik dan menyeronokkan untuk seisi keluarga.

Cari Peluang Derma Sekolah Tahfiz? Projek Waqaf Ni Untuk Anda

Sempena hari Jumaat yang mulia ini, saya nak kongsikan satu projek untuk kita semua. Projek Waqaf yang dianjurkan ole Tahfiz Darul Ulum, peluang untuk semua dermawan (tak payah tunggu kaya untuk menderma!).

Di bawah ini saya kongsikan mesej dari rakan saya, yang menjadi wakil kepada projek ini:

Sebagai ibubapa pelajar yang sedang menuntut di Sekolah Rendah Islam Integrasi Tahfiz Darul Ulum, kami begitu teruja ingin mengajak sahabat-sahabat yang sgt murah hati bersama-sama kami menyertai program Waqaf untuk “Dana Pembangunan Tahfiz Darul Ulum, Seremban“.

Untuk maklumat semua sekolah ini sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada pertengahan tahun ini. Seiring dengan Misi penubuhan sekolah ini iaitu..’Melahirkan Al-Hafiz Cilik Yang Professional‘, moga dapat direalisasikan bagi menerajui tampuk kempimpinan pada masa hadapan, Inshaa Allah.

Berikut adalah 3 cara berwaqaf dan Infaq:

1. Sumbangan untuk Dana pembangunan dan pengurusan Kompleks Tahfiz- akan diberi Sijil Waqaf. Minimum RM50 satu bahagian.

2. Belanja pelajar Tahfiz dan anak-anak yatim melalui potongan bank sebanyak RM20 sebulan (70 sen sehari).

-Kempen WAQAF PENDIDIKAN RM20 sebulan (5 DALAM 1)
*TAJA : menaja anak yatim dan pelajar susah
*WAQAF : waqaf pembinaan Kompleks Tahfiz Darul Ulum
*BELANJA : belanja makan dan pembelajaran
*TARBIYAH : program pembangunan syakhsiah pelajar
*DANA : dana pengurusan dan pentadbiran

3. Apa jua jumlah sumbangan yang ikhlas…

Mohon sahabat whatsapp saya ‘transfer slip’ untuk rekod dan pemberian resit sumbangan.

Jika anda inginkan maklumat lanjut, sila pm/ whatsapp di talian 0122981872.

Jom berwaqaf untuk diri sendiri dan juga buat insan tersayang sama ada yang masih hidup atau meninggal dunia. Semoga usaha ini dapat memberi Pahala yang berterusan walaupun kita sudah tiada.

Mohon juga kepada sahabat semua untuk ‘viral’ kan informasi ini kepada semua ‘contact’ kalian. Semoga Allah s.w.t mempermudahkan urusan sahabat semua…Amin.

Segala bentuk sumbangan kewangan akan diberikan resit yang telah di sahkan oleh pihak Majlis Agama Islam Negeri Islam. Resit dan Sijil Waqaf pula akan diberikan untuk sumbangan minimum RM50 bagi setiap bahagian.

DERMA TAHFIZ

Insya-Allah, sama-sama kita menjadikan ini sebagai peluang amal jariah kita. Mudah-mudahan menjadi bekalan setelah kita mati kelak.

Kalau nak hantar anak ke sekolah tahfiz ni, boleh berhubung dengan nombor seperti yang tertera di atas – 0122981872.

 

Cara Melayari Internet di Luar Negara

Di mana-mana saja kita berada, zaman sekarang ni, talian internet adalah satu perkara yang tak boleh tidak mesti ada. Apatah lagi kalau anda adalah seseorang yang menjalankan perniagaan internet seperti saya.

Kebanyakan tempat memang senang je nak dapatkan talian internet, misalnya hampir semua hotel/motel/hostel sediakan wifi percuma. Kalau tak percuma pun, ada la wifi-nya. (Ada juga yang takde… especially holiday2 park tu, bercinta jawabnya).

Ataupun masuk ngeteh di kafe2 (atau berdiri je kat tepi pintu dia >_<) untuk guna WiFi yang disediakan.

Kalau di bandar-bandar seperti di Seoul misalnya, internet boleh didapati di mana-mana, dia nyer free public wifi nama ‘iptime’ kat mana-mana pun ada kecuali dalam hutan.

Walau bagaimanapun, kalau yang jenis mobile macam kami ni, apa lagi mobilenye bukan dalam bandar tapi dalam hutan, kena juga ada internet sendiri.

Kalau nak terus mendapat talian internet di luar negara, boleh guna beberapa cara-

  • Data roaming talian telefon masing-masing
  • Beli simcard di tempat yang dikunjungi
  • Sewa MiFi
  • Beli MiFi

Bagaimana nak pilih yang terbaik?

Pertama sekali check partner roaming telco yang anda pakai, adakah tersedia di negara yang nak dikunjungi? Periksa sekali kuota kan kos sehari.

Yang kedua, anda nak guna talian tu untuk apa.. untuk internet saja atau untuk buat panggilan ke tanahair?

Kalau nak guna untuk buat panggilan dan talian internet

Sebaiknya beli simcard di tempat yang dikunjungi tu. Lebih jimat daripada guna talian kita yang biasa.

Kalau nak internet sahaja

i. SimCard

Buat perbandingan antara kos sehari dengan menggunakan data roaming vs kos kalau guna simcard di sana… termasuk kuotanya sekali. Ada syarikat telco yang menyediakan perkhidmatan data mengikut hari. Kalau berada di negara tersebut selama seminggu, ambil pakej seminggu je.

Di Melbourne itu hari, dengan Yes Optus, sehari mereka caj AUD2 untuk data sebanyak 6G dalam tempoh 5 hari. OK sangatlah kan? Maxis pun caj RM38 sehari untuk data roaming.

Tapi make sure tak ada panggilan penting yang perlu dijawab. Atau kena ada 2 handphone if nak ganti simcard lain.

ii. Sewa MiFi

Kalau tak mahu tukar simcard.. boleh sewa mifi (mobile wifi) di tempat-tempat yang menyediakannya. Biasanya kalau sewa kereta, boleh sewa mifi dari syarikat sewa tu. Kami sewa mifi dari syarikat car rental di Cyprus dan Melbourne. Kos untuk sehari sewa mifi ni less than AUD10.

iii. Beli MiFi

Kalau nak miliki MiFi dan nak gunakan untuk ke luar negara, pastikan reti nak unlock kalau nak guna simcard telco lain. Tak semua yang kerja di kedai telco tu reti nak unlock, dan kadang2 di tempat yang tak cakap Inggeris tu, kita cakap lain, dia paham lain >_<

Harap dapat membantu sedikit sebanyak. Dah ada internet tu jangan lupa teruskan baca MySuperKids ye!

12 App Yg Mesti Ada Untuk Travel ke Luar Negara

Saya suka hidup di zaman ini, kerana semua benda boleh di-simplify. Hehe. Tak perlu bawa banyak-banyak barang untuk travel atau melancong… dengan smart phone kita boleh lakukan macam-macam benda.

Hari ni saya kongsi antara App yang mesti ada kalau nak travel ke luar negara… tak luar negara pun boleh.

 1. SkyScanner

SKY SCANNER

Bila nak travel ni kita nak compare harga tiket penerbangan, hotel dan sebagainya. Guna app ni, sekali semua jalan.

2. Kayak

TIKET MURAH

Adik beradik dengan Sky Scanner, kami akan guna beberapa aggregater termasuk Kayak untuk buat comparison lagi. Biar ada comparisonnya, barulah betul2 dapat yang puas hati.

3. TripIt

TRIP IT

Apps yang sangat best, hebat dan mantap untuk itinerary. Yang bestnya, ia boleh set untuk terus forward email booking kita ke akaun tripit. Semua itinerary perjalanan boleh compile di sini. Trip lepas, trip akan datang, trip sekarang…

4. Packing Pro

PACKING PRO

Saya ni malas nak buat listing, tapi dengan ada app ni, jadi semangat nak list. Hehe. Dia punya library ada banyak items yang boleh add je.

5. World Time Buddy

TIME BUDDY

Ini sangat penting untuk mereka yang menjalankan bisnes online dan apa-apa saja urusan yang melibatkan orang lain yang berada di sudut dunia yang lain.

6. TripAdvisor

TRIPADVISOR

App ni penting dari masa plan itinerary lagi. Daripada review-review dalam ni kita boleh plan mana tempat yang worth visit, mana tempat yang buang masa je, lagi-lagi kalau tempoh lawatan kita adalah sangat singkat.

7.  World Lense

WORLD LENSE

Sangat berguna bila ke negara yang tak berbahasa Inggeris dan semua jenis signboard serta yang apa yang tertulis adalah dalam bahsa yang sangat asing. Cuma buka je app ni, lepas scan perkataan yang kita tak faham tu.. app ni akan translate.

8. Google Translate

TRANSLATE

Kalau yang no (7) untuk baca teks, yang ni sangat penting untuk berkomunikasi dengan orang yang tak boleh cakap Inggeris tapi boleh menulis.

9. Speak & Translate

SPEAK & TRANSLATE

App ni pula untuk berkomunikasi dengan mereka yang mungkin tak boleh menulis dalam bahasa Inggeris. Kalau tak reti nak sebut, suruh aje app ni yang sebutkan.

10. DropBox

dropbox

Senang untuk simpan apa-apa dokumen yang penting, serta gambar-gambar yang diambil… sync terus jangan hilang dulu!

11. Yahoo Weather

KAJICUACA

Mengetahui cuaca adalah sangat penting untuk plan perjalanan. Rancang perjalanan agar lebih banyak pengalaman yang dikutip ya!

12. Google Maps

MAP

Teman setia perjalanan ni… Baik driving ke naik public transport ke, jalan kaki ke… kena check dulu di Google Maps, route paling dekat.. dan boleh plan berapa lama akan ambil masa. Jarang-jarang sesat kalau guna Google Maps, walaupun takde internet di jalan, tapi di tempat tinggal yang ada wifi tu set siap2.

Banyak lagi app travel yang ada dalam iPhone saya ni. Tapi ini sajalah yang saya kongsikan dulu untuk kali ni. App di atas ni kebanyakannya free (ada yang kena beli), tapi takpe lah kan, berbaloi sebab memang digunakan.

Silalah install ye.

Itinerary 4 Hari di Melbourne

Alhamdulillah kembara singkat kami di Melbourne, Australia berakhir jua. Ini sebenarnya sebuah pengembaraan yang last-minute-plan. Tiket dah beli lama (offer MAS) tapi dek kerana banyak sekali komitmen yang perlu dibereskan, kami hanya membuat segala booking sehari sebelum bertolak.

Bayangkanlah dengan musim panas lagi, Melbourne White Night lagi… namun alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.  Di sini saya nak kongsikan itinerary selama 4 hari kami di Melbourne.

Hari 1

Tiba di Melbourne Airport jam 10 pagi… tapi kerana banyak sekali hal, hampir jam 2 petang barulah kami dapat keluar dari airport. Kami menyewa sebuah kereta dan memandu ke Phillip Island.

Kami menginap di San Remo Hotel-Motel yang terletak berhampiran dengan jambatan ke Phillip Island. Motel ini sangat sesuai untuk keluarga kerana parking-nya terus di depan pintu masuk.

HOTEL PHILLIP ISLAND

Perjalanan dari Melbourne ke Phillip Island mengambil masa dalam 2 jam.. Tiba di hotel, kami berehat sebentar sebelum ke Penguin Parade di Phillip Island.

Penguin Parade bermula bila matahari terbenam dan berakhir dalam 50 minit selepas tu. Tiket general admission boleh beli terus di situ. Kalau nak pakej special bersama renjer.. kena la book awal2.

Hari 2

Lepas check-out, kami keluar lagi untuk mengunjungi haiwan-haiwan lain yang ada di Phillip Island. Selain penguin, ada banyak haiwan yang boleh dilawati di Phillip Island. Tapi binatang2 ni bukan jenis jinak boleh peluk-peluk lah. Kalau nak yang tu boleh ke Healsville Sanctuary.

Di sini ada:-

Nobbies Nature Park – terletak berhampiran dengan Penguin Parade. Kat sini boleh tengok anjing laut. Jauh sikit tapi OK la boleh le kenal mana satu anjing laut.

Koala Conservation Park – of course lah mesti tengok koala. Nak tengok diorang ni kena dongak-dongakkan kepala… mereka mungkin ada di atas kepala kita je!

Churchill Farm – jangan taktau sini pun ada binatang-binatang ladang seperti biri-biri dan lembu. Diorang start perah susu lembu pada jam 2 petang dan cukur bulu biri-biri jam 2.30 petang. Tak sempat kami tunggu… banyak lagi tempat menanti.

Maru Koala & Animal Park – tempat ni bukan di pulau, tapi dalam 5km macam tu. Tempat dia tak besar sangat, lebih kurang macam taman haiwan di Albany dan boleh pegang-pegang kangaru.

Kemudian memandu ke utara melalui Emerald, Gembrook, Healsville, Narberthong, dan terus ke Marysville. Sempat singgah-menyinggah makan, rehat, siap main playground di bandar-bandar kecil tu. Orang-orang kat sini peramah, menegur, berbual…

Kami check in di Marysville Caravan & Holiday Park. Memang suka dok holiday park (sesuai untuk anak ramai), walaupun Marysville ni tak seindah holiday park lain yang ada macam2 fasiliti… tapi kat sini ada jumping pillow yang budak2 suka sangat.

JUMPING PILLOW
Gambar Google

Petang tu kami cuma menikmati keindahan yang ada di campsite tu.. menegur sapa jiran-jiran (tak ramai pun lagi yang sampai hari tu). Di sini ada satu anak sungai, banyak binatang especially itik dan burung. Budak2 memang suka mengejar makhluk-makhluk tu.

Yang syioknya… berpeluang tengok Milky Way dan berjaya mbil gambar (walaupun huduh!)

Marysville ni bandar kecil je, populasi cuma 100 orang. Seperti tempat2 lain di Australia, supermarket tutup jam 6 petang, restoran pula tutup jam 8 malam. Supermarket di sebelah je, jalan kaki tak sampai 5 minit.

Hari 3

Bermulalah aktiviti menjejak segala yang ada di Marysville. Macam biasa, di sini memang banyak hiking spot.

Lake Mountain – gunung terdekat dengan Marysville, dalam 12km je ke summit. Di musim sejuk, kat sini adalah antara destinasi orang naik main snow, ski cross-country. Apa bendanya jangan tanya, batang ski pun tak pernah pegang.

Mount Donna Buang – dalam 40km dari Marysville. Kat sini famous dengan winter tobbogan ride.  Haaa, tobbogan ni tahu sebab biasa buat, hehe.

Steavenson Falls – air terjun yang terletak kira2 3km dari Marysville. Nak tengok view cantik kena memanjat dalam 800 meter… nama je 800 meter tapi kalau lawan graviti memang boleh tahan. Lagi pula dengan budak-budak.

Bruno’s Art & Sculpture Garden – terletak dalam perjalanan ke Steavenson Falls. Uncle Bruno ni orangnya suka melukis dan membuat arca. Jadi dia buat satu galeri lukisan dan sebuah taman untuk arcanya. Taman dia pernah terbakar teruk, habis patung yang dia buat musnah. Tapi dia rebuilt balik… Yang paling ironi.. masa kebakaran tu berlaku, dia tengah melukis satu lukisan tentang kebakaran. Mengingatkan saya pada pesan John Assaraf supaya lukis benda2 yang kita nak je.

Hari 4

Hari last… kami check out dari Marysville agak awal dan bergerak menuju ke Melbourne. Dalam perjalanan melalui lembah Yarra yang diselimuti ladang anggur, Yering dan Lilydale. Tak singgah pun winery tu walaupun cantik…

Dalam perjalanan sempat menyinggah di Mount Dandenong, sebuah gunung yang terletak dalam 30km dari Melbourne. Gunung ni hutannya dah macam hutan hujan tropika, tak macam hutan di Yarra Range dan Kurth Kiln yang pokoknya tinggi-tinggi batangnya.

Dan of course, kita kena pergi ke Brighton Beach yang terkenal dengan bathing box yang berwarna-warni tu sebelum lajak ke Mornington Peninsular.

COLORFUL BATHING BOX

Kami menginap di Ibis Apartment sebelum menaiki penerbangan ke KL pada esok harinya.

Begitulah liku-liku perjalanan kami selama 4 hari di Melbourne. Syukurlah, walaupun very the last minute, dengan event di Melbourne (White Night) kami berjaya menikmati bahagian pergunungan dengan kenderaan pilihan dengan izin Allah.

Itinerary kami tak meliputi Great Ocean Drive disebabkan oleh kesuntukan masa. Insya-Allah kalau ada rezeki boleh ke sebelah sana pula.

Alhamdulillah, dah 4 negeri di Australia kami jejaki. Tinggal 3 lagi – Adelaide, Darwin dan Tasmania. Adakah My Super Kids bakal menakluk Australia? Kita tunggu….

AUSTRALIAN MAP

 

Melawat Taipei Dalam Sehari

Taiwan adalah sebuah negara yang sangat kaya dengan alam semulajadi yang indah dah pelbagai. Jarang orang melancong ke Taiwan kalau bukan untuk nature dan urusan bisnes. Nak shopping pun mahal yahamat harga barang-barangnya.

Kami ke Taipei semasa cuti hari wilayah yang lepas. Masa yang singkat cuma sempat round area Taipei saja… Nak ke tempat-tempat lain perlu spend masa agak lama. Taiwan memang spot terbaik untuk hiking di kawasan Asia Timur, selain Korea dan Jepun.

Bandar Taipei ni sangat convenience dan nak ke tempat menarik pun sangat mudah. Cuma naik MRT saja. Line MRT dia pun tak complicated. Tambang pun murah je, dan lagi murah kalau ambil EasyCard, fungsi dia sama macam T Money di Korea dan Octopus Card di Hong Kong, boleh digunakan untuk public transport, convenience store, parking…

TRAIN LINE TAIPEI

Kami menginap di area City Hall, sangat dekat dengan Taipei 101. Dari tingkap bilik memang boleh usha Taipei 101 setiap masa.

Berikut adalah tips untuk menjelajah Taipei dalam satu hari dengan MRT.

1. Ambil pamplet untuk Muslim di Airport

Pamplet ni mengandungi nama dan alamat restoran halal di Taipei dan Taiwan amnya. Sangat membantu untuk dapatkan makanan halal.

MAKANAN HALAL TAIPEI

2. Dapatkan EasyCard di stesen MRT atau 7 Eleven.

Easy Card ni kalau tak habis guna, boleh refund. Tak pun boleh jual kepada sesiapa yang nak ke Taipei selepas ni.

2. Ambil peta MRT yang mengandungi tempat menarik di Taipei

Ini paling penting, senang nak plan turun stesen mana dengan adanya peta ni. Peta ni free je di MRT dan Tourist Centre.

TEMPAT MENARIK DI TAIPEI3. Rancang Nak ke Mana?

Kebanyakan tarikan di Taipei ni adalah temple-temple… pusat2 sejarah… Muzium… Bandar-bandar lama…. Rancang dulu nak melawat tempat yang macamana, dan apa objektif nak ke tempat-tempat tu. Jangan pula bila dah sampai, then rasa “Ini je?”

Beberapa perkara yang menarik tentang Taipei:-

1. Orang-orangnya peramah dan amanah, persis orang Jepun. Mungkin sebab Taiwan pernah menjadi koloni kerajaan Jepun, in fact, koloni Jepun yang pertama di luar negaranya… jadi banyak pengaruh dan tinggalan Jepun ada di sini.

2. Tak semua orang Taipei boleh berbahasa Inggeris, jadi bersedialah nak praktik skil cakap Mandarin, atau cakap ayam-itik.

3. Matawang Taiwan adalah Taiwan Dollar, kadar tukaran ke MYR adalah dalam 10 Dolar = RM1.15

4. Kalau nak naik Maokong Gondola, sila jangan datang hari Isnin, sebab hari Isnin mereka tutup! Itulah yang terjadi pada kami sebab tak check dulu.. melopong je lah tak boleh naik gondola.

5. Walaupun nampak macam “Eh, murahnya duit Taiwan ni. 10 dolar baru seringgit lebih” tapi sesungguhnya barang-barang diorang adalah mahal.

Apa pun Taipei memang best, family friendly, dan juga Muslim friendly. Takdelah nak jumpa masjid di sana-sini ke, tapi mereka OK je kita solat di mana-mana.

Satu lagi, mungkin sebab kawasannya di celah-celah pergunungan, kesan turbulence dalam pesawat tu sangat-sangat terasa. Sama macam perjalanan ke Kota Kinabalu, tak pernah tak rasa turbulence. Siap rasa macam naik roller coaster pun ada.

Taiwan ni sebenarnya di bawah negara China, tapi ada banyak konflik diorang ni. Biasalah benda politik ni. Hubungan diorang ni sama macam hubungan China dengan Hong Kong. Kalau nak tahu cerita kena dengar daripada orang Hong Kong dan Taiwan sendiri. Hehe. Kelakar jugak kalau dengar cerita diorang ni. Tak sangka pulak macam tu.

Alhamdulillah dah habis tawan Taipei, target nak tawan Taiwan pulak. Nak tawan gunung tertinggi (Yushan) tu macam horror pulak, gunung2 diorang ni curam2. Takpe, yang penting mimpi itu percuma, mesti kena ambik.

Oh ye, kalau korang ada nak ke Taipei… di Taoyuan Airport tu ada restoran halal… tapi… ingat pesan saya… jangan merungut depan rezeki 😀 adios!

Awak Ni Backpacker ke Flashpacker?

Tak pernah jadi ada orang tanya soalan macam tu. Hehe. Tapi kalau backpackers sejati tanya, mungkin segan nak mengaku “Saya backpacker”. Dibuatnya depa tanya soalan seperti “Pegi Amsterdam tido hostel mana?” takleh jawab la wey… makcik dengan anak-anak kecil ni tak boleh masuk hostel.

Sememangnya ramai yang tak memahami terma ‘backpacker‘ ni. Ramai yang fikir backpacker tu orang yang bawa backpack. Tak semestinya…. Atau yang travel secara ‘adventure’ pegi sana pegi sini…. tak juga…. Atau asal travel bajet… Bukan…

Sebenarnya boleh je nak claim diri, tapi jangan mengaku depan backpackers sejati… kalau taknak kena ceramah.

Saya kadang-kadang flashpacking,  kadang-kadang  backpacking. Tengok situasi. Sebenarnya benda sama je, cuma istilahnya diubah sikit supaya nampak beza backpacker dengan flashpacker, dan mungkin supaya tak mendatangkan perasaan sedikit kurang selesa kepada backpackers sejati. Iyelah, asal bawak backpack mengaku backpackers.. mana boleh…

FAMILY BACKPACKERS

Backpacking dan flashpacking itu adalah gaya.

Yang membezakan backpackers dengan flashpackers, secara umumnya…

√ Backpackers budak-budak muda yang tak berapa berduit, flashpackers adalah orang-orang yang dah ada pendapatan.

√ Backpackers mengutamakan bajet dari keselesaan. Tak kisah tidur kaki lima pun asalkan boleh tidur. Flashpackers akan cari tempat selesa kalau tempat bajet dah habis.

√ Backpackers travel berbulan-bulan.. tak risau pasal duit sebab diorang boleh buat macam-macam untuk buat duit di tempat yang mereka stay. Flashpackers biasanya dalam 2-3 minggu je, dan ada kerja serta tanggungjawab yang nak dibuat.

√ Backpackers tak ada benda canggih2, even alas kaki pun mungkin pakai selipar jepun je, tapi flashpackers lengkap dengan kasut jogging, kasut hiking, kasut jalan…

√ Backpackers selalunya makan megi kat hostel je sebab nak jimat. Flashpackers suka ‘food tasting’ kat gerai-gerai,… restoran-restoran…

√ Backpackers biasanya takde gadjet canggih-canggih.. kamera paling cikai asal boleh tangkap gambar dan senang nak bawa. Flashpacker ada 2-3 beg isi kamera dan peralatannya saja.

√ Backpackers biasanya takkan bayar untuk khidmat guide (guide untuk tempat attraction, bukan tourist guide), redah sendiri lebih jimat. Flashpackers tak kisah bayar guide ke bayar apa ke, asalkan dapat experience yang dikehendaki.

Ada jugak sekarang timbul golongan baru – poshpackers. Mungkin jenis akak-akak yang travel in style… bermewahan habis walaupun solo & independent.. tak pasti pula macamana jenisnya ni.

Saya sangat respect dan tabik pada golongan backpackers sejati ni. Mereka sangat kuat semangat dan tabah hati. Saya tak berpeluang nak jadi backpackers masa zaman muda-muda… mungkin ALlah nak bagi rasa sekarang agaknya… walaupun taklah sejati sangat tapi tetap nak rasa kehidupan sebenar seorang backpacker tegar.

Cara Jimat Ajar Anak Menabung

Tabiat menabung mesti dididik sejak kecil. Teringat macamana ayah dan emak mengajar kami menabung sejak kecil. Seronok sangat bila rasa tabung berat, mak bawa ke bank dan simpan dalam akaun. Walaupun ada ketika bila dah besar jadi lupa daratan sikit, tapi benih yang dipupuk dari awal tetap kukuh dan kuat.

Ramai orang sebaya saya sekarang ni… tak pernah menabung. Mula-mula dulu saya sangat terkejut bila tahu ramai di kalangan kawan-kawan saya tak ada saving, dan ada yang tak pernah terfikir untuk menabung (saving). Mungkin sebab saya dari kecil mak dah ajar menabung, saya rasa itu macam common sense, semua orang patut tahu.

Oleh itu kita kena didik anak-anak kita dengan tabiat suka menabung dan merancang kewangan. Takdelah bila mereka dah besar nanti, selera lebih besar dari poket.

Masa anak kecil-kecil dulu saya belikan mereka tabung dari watak kartun kesukaan mereka, sebagai motivasi nak penuhkan tabung tu cepat-cepat.

Dalam nak ajar anak menabung ni kena jelas – penuhkan tabung dengan duit dari usaha sendiri, bukan dengan mengambil kepunyaan orang, atau dari mana saja demi untuk memenuhkan tabung sendiri. Mesti dari duit yang diperolehi sendiri.

NINJAGO PIGGY BANK

Tabung-tabung mereka memang cepat penuh, tapi dengan duit yang kami isi. Hehe. Duit-duit syiling dari dalam poket, beg dan kadang-kadang jumpa di lantai rumah.

Bila masing-masing dah bersekolah rendah dan dapat duit belanja masing-masing, barulah skil menabung mereka teruji. Bila dah simpan sendiri ni, sukar sikit nak motivasikan mereka. Sebab… mereka dah mula pandai membelanjakan duit, dan rasa seronok bila bayar duit, dapat barang yang mereka nak.

Oleh itu, kami pun tukar cara penabungan anak-anak.

1. Guna tabung transparent.

Tak payah beli yang mahal-mahal.. guna je bekas-bekas kacang ke, bekas kerepek ke. Buang labelnya dulu.. Bila mereka nampak hasil tabungan, rasa semangat nak tambah dan tambah lagi.

TABUNG AYAM

Letak label untuk tabung masing-masing, ni labelnya terpusing ke sana pulak.

2. Beri target

Bila dah pandai guna duit ni, lebih mudah nak ajar mereka tentang ‘tak ada apa yang percuma di dunia ini’. Bila mereka nakkan sesuatu yang  tidak urgent, gunakan tabung sebagai umpan mereka simpan duit sampai cukup untuk beli apa yang mereka mahu.

Misalnya Danny nak kumpul duit untuk beli tiket kapal terbang, jadi nak beli apa-apa yang kurang berfaedah dalam jangkamasa singkat ni dia fikir banyak kali.. “Nanti duit Danny tak cukup nak beli tiket kapal terbang”.

3. Bimbing mereka berbelanja

Saya cuba berikan mereka bekal ke sekolah, hampir 2 minggu…. tapi setiap kali balik, benda yang sama dibawa balik. Tak berusik pun. Kalau tak diberi duit pun mereka tak makan bekalan kecuali air. Mungkin mereka seronok makan makanan yang sama dengan kawan-kawan di kantin.

Jadi saya guide mereka, RM1 untuk beli sepinggan nasi, kalau lapar lagi, beli lagi sepinggan (jenis selalu menambah makan). Yang selebihnya bukan untuk buat beli mainan atau aiskrim, tapi simpan dalam tabung, supaya boleh beli objek impian.

(Kalau bawa bekal lagi seronok penjimatannya kan!)

4. Ajar tentang tabung akhirat

Cakap tentang tabung dunia, tabung akhirat pun kena ada. Kami belum lagi buat tabung charity untuk mereka isi (ada kawan-kawan yang dah buat ‘tabung Subuh’ untuk sekeluarga termasuk anak-anak usia kecil ni). Kami galakkan mereka guna tabung masjid, di samping galakkan ke masjid juga.

5. Kira duit sama-sama

Bila agak-agak dah penuh, kira sama-sama berapa duit dalam tabung anak. Kalau dah cukup RM50 ke, tukarkan dengan duit sekeping RM50… diorang pun mesti seronok bila tengok ada note lain dalam tabung.

Menabung ni bukan mengajar anak jadi kedekut atau mata duitan… tapi didik mereka supaya mereka takdelah ingat asal ada duit, kena perabiskan. Diorang pun takdelah rasa teruja nak beli benda bukan-bukan, atau minta benda bukan-bukan dengan mak ayahnya, sebab mereka ada tanggungjawab untuk tabungan sendiri.

Itulah antara sedikit sebanyak yang boleh saya kongsi… Semoga bermanfaat buat semua.

Hotel Jepun Yang Menyeramkan dan Penuh Misteri

Ketika kembara kami di Jepun pada musim bunga tahun 2013, pastilah kami tak mahu lepaskan peluang untuk mengunjungi Gunung Fuji. Lewat petang dah kami bertolak dari Yamanashi, laju-laju pecut kereta sebab nak kejar senja di Tasik Kawaguchi, salah satu tasik terkenal dari 5 tasik yang menghidangkan pemandangan indah Gunung Fuji.

Alhamdulillah, akhirnya dapat kami nikmati pancaran sinar mentari petang yang menyelimuti puncak Gunung Fuji yang sangat indah.

fuji

Selepas puas menikmati pemandangan… mentari pun dah tenggelam.. kami pun mula fikir apa nak buat malam tu (boleh tak?). Samada drive ke Osaka atau tidur di Hakone.

Fikir-fikir-fikir akhirnya kami decide untuk tidur di Hakone. Maka misi mencari hotel bermula… Semua hotel dah penuh. Sadis bukan.

Cari punya cari akhirnya kami sampai ke satu tempat… Dia cuma tulis ‘Hotel 555′. Kami masuk ke dalam… tak jumpa kat mana lobinya. Pusing-pusing pun tak jumpa. Tapi ada beberapa kereta parking di depan pintu-pintu yang kami agak, biliklah.

Kami berhenti di salah sebuah pintu yang garajnya kosong…

HOTEL FUJI

Agak tempting dengan harganya .. 4,900 yen bersamaan RM160. Kira sangat OK dengan rate hotel di kawasan tu.

Saya dan sepupu saya itu masuk ke dalam, dan suami dok tunggu kat kereta.

Masuk-masuk je kami terkejut sangat tengok bilik hotel tu. Sangat-sangat bukan hotel OK! Siap ada vending machine, kerusi urut, home theater, siap ada jakuzzi bagai! Nak keluar, pintu pula tak boleh buka!Tarik-tarik tak terbuka. Cik abe kat luar dah gelabah dah.

Kitorang dah suspens kot rumah apabenda ni.. sindiket penculikan ke apa.

Nak call husband kat luar pun tak dapat sebab telefon kami kedua-dua ‘No Service’ sepanjang berada di Jepun ni (disebabkan tak tahu yang kena aktifkan 3G untuk dapatkan line telefon di Jepun walaupun dah roaming).

Dalam debaran tu kami cuba dail telefon yang ada dalam bilik tu. Mujurlah sepupu saya tahu berbahasa Jepun… maka dapatlah kami keluar.. bila seorang uncle datang buka pintu.

Rupa-rupanya hotel tu style ‘masuk dulu, buatlah ikut suka hati, nak keluar kena swipe kad kredit baru boleh keluar’. Kami ni mana la pernah masuk hotel yang semacam tu!

Pakcik tu siap offer kami lagi keluar jalan-jalan dulu, datang balik lepas jam 12, sebab lepas jam 12 harga dia turun 1,000 yen. Fuh, lega betul.

Masa tu pun dah 11.30 malam… Kami keluar le ke kedai runcit… beli air dan kacang… balik lebih kurang jam 12.15, unit tadi pun masih kosong… terus masuk, mandi, solat dan tidur…

Ini memang kenangan paling suspens lah. Kalau lah tak ada geng yang pandai cakap Jepun tu sah-sah menangis saya sorang-sorang. Barang-barang dalam bilik tu, walaupun banyak tapi kami tak berani tak usik, takut kena caj. Hehe.

Esoknya, lepas bersiap, kami swipe kad kredit… Alhamdulillah selamat keluar. Takutlah juga kan kena jual jadi Harajuku Girls ke, >_<!

Balik-balik, cuba Google pasal hotel tu, tak jumpa pulak.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Semasa dapat berita dari group Whatapps sekolah malam tadi, saya buat tak endah saja. Maklumlah, sejak bertahun-tahun lepas dah keluar berita tentang kematian beliau, Tok Guru Nik Aziz ni. Tapi bila dah ada pengumuman rasmi dibuat oleh media-media tempatan, sudah sah bahawa Tok Guru dah pun pergi meninggalkan kita, mengadap Allah Azza wa Jalla.

Sepupu saya di Kelantan segera bergegas ke Pulau Melaka bila saja dapat berita.

Anak-anak Kelantan di serata negara berteriak tangis kesayuan mengiringi pemergian ulama yang dikasihi dan dihormati oleh semua orang , tak kira lapisan masyarakat, apa jua pegangan politik.

Malam tadi saya tak update apa-apa pun di FaceBook, tak taulah mungkin tak tahu nak update apa. Sekadar forward pesanan dari seorang rakan.

Walaupun tak pernah bertemu dengan Allahyarham, tapi hati tetap rasa syahdu dan sayu. Terutama mengenangkan ke mana diri ni nak pegi selepas ni.

Ketika ni saya sedang menonton siaran langsung pengkembumian Allahyarham Tok Guru… Berebut2 pakat nak pegang jenazahnya. Terlalu ramai orang sampai jurukamera dah boleh nak masuk dekat…

Semoga lebih ramai pelapis Allahyarham yang akan lahir selepas ini.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Sehari di Bogota, Colombia

Setelah tamat berpenat lelah di Chile, kami sambung perjalanan ke ibukota Colombia, Bogota. Inilah dia perjalanan tidur dalam kapal terbang kami yang pertama di Amerika Selatan. Penerbangan kami bertolak dari Santiago pada jam 12.40 pagi, jadi lepas check out tu kami terus keluar.

Airport Santiago ni airport terbesar di Chile yang jadi hub penerbangan dari Eropah dan Amerika Utara. Chile ada banyak airport, dalam 300 lebih tak silap.. kebanyakannya airport kecik-kecik yang tak ada paved runway pun. Maklumlah negara CHile menjalar dari Garisan Jadi sampai ke Kutub Selatan, jadi macam-macam bentuk mukabumi ada.

Penerbangan kami dengan LAN Airlines, dari Santiago ke Bogota mengambil masa dalam 6 jam lebih. Sampai di InicioAeropuerto El Dorado jam 5 pagi. Selepas selesai semua urusan, kami cari makanan untuk breakfast… Dalam penerbangan… untuk sarapan kami dihidangkan dengan makanan yang tak halal.

El Dorado Airport menyediakan food court yang sangat pelbagai. Kat sini ada hidangan istimewa Bogota, trucha frita (ikan trout goreng) yang dimakan bersama plantain yang dipenyek dan digoreng dalam minyak zaitun.

Selepas siap makan semua, kami ambil teksi ke el centro  de la ciudad de Bogota, Bolivar Square. Bolivar Square ni landmark yang mesti-pergi di Bogota.

TEKSI BOGOTA
Comel kan teksi kat Bogota ni? (gambar Google)

 

Masih awal pagi kami di Bolivar Square. Tak ada orang pun kecuali tuan llama (mereka buat sewa llama untuk ditunggang sambil bergambar) dan penjual makanan burung merpati. Banyak sangat burung merpati di Bolivar Square ni.

BOLIVAR SQUARE

Gambar di atas ambil dari Google, hehe.

Kami jalan-jalan di sekitar historic site of Bogota tu. Disebabkan satu hari je kat sini jadi kami putuskan untuk masuk ke muzium.

Antara muzim yang terdapat di Bogota:-

Museo del Oro (Muzium Emas)

Uih rambang mata tengok kekayaan orang Amerika Selatan ni. Pernah tengok cerita animasi ‘The Road to El Dorado’? Haa.. kisah tempat mistik ni lah. Sampai sekarang tak tahu El Dorado tu di mana.

 

  • Alamat: Calle 16 No. 5-41
  • Waktu Operasi : Selasa -Sabtu 10am-6pm, Ahad 10am-4pm
  • Bayaran masuk: 2,800 peso

 

Museo Historice de La Policia (Muzium Polis)

Mula-mula nak datang Colombia, saya rasa takut tau. Satunya sebab kes penembakan Miss Honduras (negara kedua termiskin di Amerika Tengah) dan juga cerita raja dadah Colombia. Mahu tak takut. Hehe. Tapi bila datang muzium polis ni rasa safe… Polis-polis Colombia gigih membanteras jenayah dan menghapuskan penghasilan najis dadah. Dipamerkan juga tentang raja dadah Colombia, Pablo Escobar yang ditembak mati oleh pegawai polis. Syabas!

  • Alamat: Calle 9 No. 9-27 Edificio de la Policía
  • Bayaran : FREE!

Museo de Bogota (Muzium Bogota)

Nak belajar tentang sejarah Bogota… semua ada kat sini. Dari sejarah awal sampailah benda kontemporari.

  • Alamat : Carrera 7 Nr. 31 street
  • Bayaran : 3,500 peso

Museo Arte de Colonial

Kat sini ada banyak koleksi lukisan dari zaman koloni Sepanyol, dan macam-macam jenis arca dan patung. Nak masuk sini kena selongkar beg. Hehe. Takut orang curi lukisan dia kot 😛

  • Alamat : Carrera 6
  • Bayaran : FREE!

Bila kita duk di bandar Bogota menghadap ke timur, akan nampak satu bukit yang ada bangunan putih di atasnya. Kat sini pun ada patung redeemer macam kat Rio de Janeiro. Sebenarnya banyak patung macam tu kat South Africa, tapi yang kat Rio tu jadi landmark.

COLOMBIA

Nak naik ke Monserrate ni boleh naik cable car… tapi kami tak naik lah, tak sempat sebab banyak benda nak tengok di Bogota… dan masa pun sangat singkat. Tak berpeluanglah tengok bandar Bogota dari pandagan seekor burung.

Kami nak cuba juga makan tengah hari dengan makanan tradisi orang Bogota, tapi kebanyakannya berasaskan daging dan ayam… terpaksalah makan dessert je T__T

Orang-orang Bogota… sebelum jumpa dengan polis comel di Muzium Polis tu, rasa semua orang menakutkan. Tapi diorang sangat baik :) mula-mula jumpa polis tu dia beberapa kali minta maaf sebab English dia tak berapa bagus. Kami kata, kami pun sama je, bukan reti sangat pun. Last2 sama2 tergelak bila tak tau nak translate dari bahasa Sepanyol ke Bahasa Inggeris.

Dalam 4 jam sebelum flight ke Cartagena, kami dah sampai airport. Airport El Dorado ni terkenal dengan suka-suki tukar gate, tukar time, tukar segala macam tanpa bagitau. Kami pun haritu nyaris kena tinggal. Nasib baik tanya kat kaunter awal-awal, rupanya dalam kita dok tunggu kat gate lain, dia dah tukar gate. Semput juga lari mengejar, dah le jauh. Pengajaran, kalau naik flight dari airport Colombia ni sila rajin check monitor.

Panduan Motorhome di Perth, Australia

Kepada yang nak merasa pengalaman tinggal dalam ‘rumah bergerak’ atau motorhome, destinasi terdekat (dan termurah dari segi tambang) tentunya Australia. Dengan penerbangan tambang murah, kos tambang kapal terbang ke Eropah lebih 2 kali ganda dari Australia.

Perth adalah destinasi termurah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Australia.

Biasanya pelawat suka ke Perth kerana ia mengalami iklim Mediterranean, awan biru.. jarang hujan… cuaca agak predictable. Australia ni besar, macam-macam iklim ada. Siap ada tempat yang alami 4 musim dalam masa sehari. Jadi, Perth ni terbaik untuk sesiapa yang nak cuba jelajah OZ (OZ tu Australia lah…). Tapi apa-apa pun check weather itu penting OK!

Perth ni attraction dia banyak nature… jadi sesuai sangatlah untuk motorhome. Kos sara hidup pun agak rendah berbanding bandar-bandar famous yang lain.

Untuk sewa motorhome ni sila booking awal2 secara online, terutama di musim-musim peak (September-Disember). Musim cuti sekolah di Australia pun agak sesak dengan diorang yang pergi bercuti. Untuk motorhome, kami pernah cuba Britz, dan kalau ada rezeki lagi nak cuba Apollo pulak. Kenapa? Sebab keduanya tu paling ekonomi untuk kelasnya (dalam AUD 130-200 per day)

Ada satu lagi company yang murah, Mighty Campers, tapi motorhome dia tu tak berapa friendly dengan family beranak kecil. Tak ada access dari tempat pemandu dengan bahagian belakang. Kena turun dulu, access dari luar.

MOTORHOME

Motorhome ni sebaiknya park di holiday park yang dilengkapi dengan powered site, sebab kita nak kena caj segala benda yang ada dalam motorhome ni. Di seluruh Australia ada berlambak holiday park, yang bukan saja ada fasiliti untuk motorhome, tapi juga bilik rekreasi, taman permainan serta kolam mandi. Anak-anak pasti enjoy!

Di bandar Perth ada satu holiday park yang tak jauh dari airport. Perth Vineyard Holiday Park ni dioperate oleh Aspen Park, yang juga pemilik Big4 Holiday Park di seluruh Australia. Kalau sebut Big4 ni memang mantap dengan segala fasiliti untuk seisi keluarga.

PERTH HOLIDAY PARK

Sampai-sampai je di Holiday Park ni, parking dulu depan office, ambil kunci dan segala yang dia nak bagi termasuk peta. Nanti pegawai tu akan tunjukkan mana satu site kita. Powered site ni dicaj ikut bilangan kepala.

PERTH VINEYARD HOLIDAY PARK

Dok kat site ni memang syiok. Ramai jiran-jiran tegur-menegur, macam sekampung pulak. Maklumlah ‘rumah’ masing-masing rapat-rapat.

Bila dah bermotorhome ni, sila lah masak sendiri… dapur semua lengkap ada dengan pinggan mangkuk, periuk belanga segala. Kalau rasa was-was nak guna, bawa sabun Taharah, cuci dulu sampai hilang rasa was-was.

Barang keperluan memasak boleh cari di supermarket. Disebabkan motorhome ni besar, jangan parking sebarang-sebarang… cari tempat parking lori, atau ruang parking yang besar. Kami biasanya parking kat stesen minyak berdekatan. Jalan sikit, exercise lah.

Di sini… business hoursnya pendek… pukul 5 petang kedai dah tutup. Jadi sila plan accordingly kalau taknak berlapar. Supermarket besar macam Woolworths biasanya buka sampai jam 9 atau 10 malam.

Untuk memudahkan perjalanan, request GPS latest version (kalau nak sewa), takpun beli simcard Australia dan gunakan Waze atau Google Map je… jalan dia taklah susah pun, tapi kalau GPS yang tak update ia boleh bertukar jadi – Guna Pun Sesat.

Motorhome ni memang satu pengalaman yang menyeronokkan, lebih2 lagi kalau hidup nomad asyik pindah randah… Tak payah nak angkut2 beg bagai. Tapi sebelum gerak pastikan semua laci ditutup dan dikunci, semua beg dan loose items di-secure.. kang tak pasal-pasal berterabur.

Budak-budak kena duduk di carseat.. Boleh je sewa, kami guna Boostapak, senang boleh isi barang sekali. Masa tengah berjalan, semua orang kena duduk di tempat duduk, pakai seatbelt ye.

Tempat menarik di Perth ni sangat banyak kalau nak dinikmati.

Tapi kalau untuk masa yang pendek tapi enjoy buat seisi keluarga, boleh gunakan panduan di bawah untuk buat itinerary:-

Nak tengok Kangaroo, koala – Caversham Wildlife Park, dalam 25km dari Perth City.

Nak tengok dolphin, anjing laut, penguin – Rockingham, dalam 50km dari Perth City

Nak bajet piknik di taman – King’s Park, ini memang kat area centre Perth

Theme Park – Adventure World, dalam 20km dari Perth City

Kalau nak explore tempat jauh-jauh macam kami, boleh tengok itinerary kat entry ini (sila klik jangan malu2).

Kami dan Pesawat Yang Terhempas di Taipei

Bila suami saya tunjukkan clip yang menunjukkan sebuah pesawat terbabas semasa berlepas, terlanggar jambatan, katanya di Taipei, jantung saya macam terhenti sekejap. Hehe.

Mana taknya, semalam kami anak beranak baru bertolak pulang ke Kuala Lumpur dari Taipei >_< Alhamdulillah, semuanya selamat. Tapi.. kelihatan ia sangat ‘close’. Beza tak sampai 24 jam.

Dalam penerbangan turun haritu (31 Januari) memang rasa seriau dah. Awan tebal dan turbulence. Terasa inertia semasa kapal terbang sedang membuat penerbangan turun. Sebaik saja mendarat di Taoyuan International Airport, tak putus-putus saya mengucap syukur pabila selamat mendarat.

Pesawat yang terhempas ke dalam sungai tu, TransAsia Airways, saya cakap pada husband “Semalam baru kita lalu kat area airlines ni kan”.  Airline ni Taiwan based, baru je tahun lepas ia crash di Penghu Island, di selatan Taiwan.

Masih lagi teringat-ingat berita tu, sebab ia dekat sangat dengan kejadian MH370.

Janganlah pula ada cerita konspirasi lagi…

TAIWAN

Doa buat semua Airlines di dunia.

Oleh yang demikian, cerita Taiwan kita hold dulu.

 

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger