5 Sebab Kenapa Kita Kena Bayar Zakat

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, mari kita semak sikit tentang zakat. Maklumlah, bulan ini kita semua diwajibkan untuk membayar zakat fitrah kan. Zakat dari segi bahasa maksudnya mensucikan, subur, berkembang. Banyak pengertian yang dikembangkan daripada perkataan di atas, misalnya, ia mensucikan harta, menyuburkan silaturrahim, dan mengembangkan punca rezeki. Dari segi istilahnya, zakat adalah mengeluarkan harta mengikut syarat yang ditentukan oleh syarak dengan kadar tertentu … [Read more...]

Servis Penghantaran Dobi Ke Rumah Siap 24 Jam

EASYWASH

Mesin basuh di rumah saya dah hampir 4 bulan tak dapat digunakan. (ada masalah teknikal elektrikal) Bermakna dah 4 bulan saya cuci baju guna tangan. OK aje lah menguruskan pakaian 5 orang dalam rumah ni. Ikut cara mak saya, setiap kali mandi, cuci baju sekali. Tapi bila travel back to back, memang jadi berbakul-bakul lah pakaiannya. Pilihan yang ada - laundry. Self service pulak tak ada di kawasan rumah saya ni. Kedai dobi berhampiran... seminggu pun tak siap-siap. Cari punya cari … [Read more...]

Terawih Di Masjid Wilayah Yang Mesra Kanak-Kanak

sumber : MyNewsHub

Bila tiba bulan Ramadhan, umat Islam mula memenuhi masjid untuk menjalankan ibadah special yang tiada pada bulan-bulan lain, yakni solat terawih. Masa ni kita akan lihat betapa meriahnya, masjid-masjid dan surau-surau mulai penuh dengan umat manusia dari sekecil-kecil sampai ke sebesar-besar. Para ibu bapa turut mengambil peluang ini untuk memperkenalkan anak-anak dengan masjid. Maklumlah, mungkin di bulan-bulan lain, malam-malam pun masih terikat dengan kerja, tapi di bulan ini biasanya … [Read more...]

Website Gambar Cantik Percuma Untuk Blogger

COPYRIGHT GOOGLE

Bila tulis blog ke, ataupun upload gambar di mana-mana media sosial, korang biasanya ambil gambar dari mana ya? Google? Hati-hati sikit bila ambil gambar dari Google, sebabnya, mungkin yang kita guna tu ada Copyright, atau Hakcipta Terpelihara.. Kalau nak guna gambar cantik-cantik, dan tak mau lah kot-kot ada yang claim guna gambar dia (saya pun pernah dihubungi oleh seseorang dari USA kerana guna gambar milik dia. Yelah, kita Google je kan. Tapi OK jugak boleh jadi kawan :D), di sini … [Read more...]

Kembara di Ireland 2015

Saya sebenarnya tak pernah teringin pun nak ke Ireland :D entah kenapa la ya. Negara-negara Eropah Timur dan Nordic teringin sangat nak pergi. Ireland tak pernah ada minat. Namun alhamdulillah, Allah sampaikan saya di Ireland bersama-sama suami, anak-anak, mentua serta dua adik ipar kesayangan saya. Ireland ni sebuah pulau yang terdiri dari Republic of Ireland yang beibunegarakan Dublin, dan United Kingdom yang beribunegarakan Belfast. Jadi kalau nak ke seluruh pulau Ireland kena bawa 2 … [Read more...]

Tips Pakaian Winter dan Perjalanan Musim Dingin

PAKAIAN WINTER

Sekarang ni di hemisfera utara (Eropah) sedang mengalami musim bunga dan akan masuk ke musim panas. Di hemisfera selatan pula (Australasia) sedang mengalami musim luruh dan akan masuk ke musim sejuk bulan depan. Bila kita nak melawat ke negara 4 musim ni, nak tak nak mesti tahu tentang musim apa di negara sana... maklumlah negara kita ni cuma ada 2 musim - musim panas dan musim hujan. Sangat penting untuk kita rancang aktiviti dan juga pakaian serta barangan yang nak dibawa. Kita ada … [Read more...]