Menarik di Busan : Gamcheon Cultural Village

October 28, 2014

Semasa kami berkunjung ke Korea tahun lepas, tak sempat nak ke kampung yang cantik ni. Sebenarnya, tak tahu pun. Setelah disarankan oleh rakan-rakan dari Female Backpackers Community, kali ni berazam nak jejak kaki juga, walaupun badan tak berapa sihat. Kenapa saya nak sangat datang ke Gamcheon Village ni? Sebab ini… Cantik kan? Inilah kampung yang […]

Share Button
7 comments Read the full article →

Persatuan Ibubapa Yang Mempunyai Anak Pramatang

October 28, 2014

Ibu bapa yang mempunyai anak pramatang pastinya merasa kegusaran yang berbeza.. lebih-lebih lagi kerana anak pramatang ni perkembangannya lain dari anak-anak yang lahir cukup bulan. Kami, ibu-ibu yang memiliki anak pramatang, telah bersatu menubuhkan sebuah persatuan.. OK bukan persatuan sebenarnya, sebuah group di FaceBook untuk ibubapa yang mempunyai anak pramatang. Ibu-ibu dan bapa yang ada […]

Share Button
0 comments Read the full article →

Menarik di Busan : Jagalchi Fish Market

October 28, 2014

Selepas setahun, kami kembali ke Busan. Kembara Busan tahun lepas dalam entry ini. Yang bestnya, dapat balik bilik tahun lepas. Stail backpackers, bila ada offer tiket penerbangan murah, terus grab. Bawa semua anak-beranak. Kebetulan sekolah Hafiy bercuti sempena Deepavali. Memang sesuai sangatlah. Di Jagalchi ni kami ada satu restoran favourite di area pasar terbuka yang […]

Share Button
0 comments Read the full article →

Saya Nak Pergi Umrah

October 22, 2014

Setiap kali tunaikan umrah (wah, macam banyak kali saja kan!) kita pasti akan disambut dengan penuh keharuan oleh mutawif, penduduk Mekah.. “Tetamu Allah” kata mereka. Dulu saya macam skeptikal sikit. Like.. sesiapa pun boleh ke Mekah kot. Asal ada duit. Tapi… Sesungguhnya memang benar panggilan Allah untuk jejak kaki ke Baitullah. Ada orang ada banyak […]

Share Button
27 comments Read the full article →

Masa Untuk Buat Side-Income

October 20, 2014

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan… Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan “TAK ADA MASA”. Nak buat side income… Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat […]

Share Button
18 comments Read the full article →

Tips Check Arah Kiblat Online Semasa Melancong

October 19, 2014

Kalau di Malaysia ni, arah kiblat kita agak-agak antara West dengan North West kalau ikut kompas, dalam 293 darjah. Jadi kalau ke mana-mana tempat di dalam negara yang tidak ada penunjuk arah kiblat, saya guna kompas untuk check arah kiblat. Kalau ke luar negara, biasanya suami yang jadi tukang check arah kiblat dari apps di […]

Share Button
8 comments Read the full article →

Tips Packing Barang Anak Untuk Travelling

October 17, 2014

Minggu depan banyak sekolah yang akan bercuti seminggu sempena Deepavali kan. Ada plan nak ke mana-mana ke bersama keluarga? Biasanya emak-emak kalau nak travel dengan anak, mungkin tak tahu apa yang nak dibawa. Baju apa, seluar mana, rasa macam nak bawa semua! Sudahnya seorang anak satu beg besar. Ada orang memang suka dan selesa begitu, […]

Share Button
12 comments Read the full article →

Ibu Bekerja vs Suri Rumah

October 16, 2014

ALhamdulillah, saya diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai kedua-dua pengalaman ini – jadi ibu bekerja, dan jadi surirumah. Semasa saya jadi surirumah sementara dulu (ambil cuti tanpa gaji) saya pernah join satu group online yang dianggotai oleh para surirumah (tak ingat dah apa namanya). Tapi sekejap saja, lepeas baca satu thread, terus saya keluar. […]

Share Button
11 comments Read the full article →

Public Transport, Atau Memandu Di Luar Negara?

October 14, 2014

Semasa pertama kali backpack ke Eropah, kami menaiki public transport. Cuba semua mode of transportation. Kapal terbang, kapal laut, keretapi, bas, tram dan sebagainya. Kemudian, kami cuba memandu, di Jepun, Jordan, Australia, New Zealand, Pulau Jeju, Iceland, United Kingdom, Switzerland, Doha dan Cyprus. Antara menaiki kenderaan awam, dengan memandu ni… keduanya ada pro & cons. […]

Share Button
3 comments Read the full article →

Resepi Overnights Oats Akacan Style

October 14, 2014

Dunia emak-emak yang mempraktik kehidupan sihat sekarang ni dilanda demam overnight oats. Hehe. Sana sini pakat buat overnight oats. Tidak ketinggalan jugalah emak ini nak mencuba.  Tapi…… Memang style saya… Bukan nak tengok resepi sebelum shopping barang, tapi bila terasa nak buat barulah terkial-kial cari resepi… Dan gunakan sajalah apa yang ada…  Dan inilah bahan terbaik yang […]

Share Button
6 comments Read the full article →

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

October 13, 2014

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan cari […]

Share Button
9 comments Read the full article →

Tempat Bersejarah Wajib Dikunjungi Di Cyprus

October 12, 2014

Masa mula-mula mendengar tentang Pulau Cyprus, saya terbayang apa tahu? Pantai. Standardlah kalau pulau mesti ingat pantai kan. Hehehe. Tapi bila study tentang ‘Cyprus attraction’ nampaknya pantai dia bukanlah main attraction, arakian saya ni bukanlah peminat pantai pun… tapi di Cyprus ada benda yang sangat menarik dan kena dengan jiwa saya!  Sejarah! Ya, sejarah! Walaupun […]

Share Button
4 comments Read the full article →

Di Sebalik Sungai Jordan

October 10, 2014

Sebenarnya ni post saya dalam status FaceBook. Rasa nak abadikan dalam blog lah pulak. Semasa saya ke Gunung Nebo tahun lepas, pakcik yang jaga kawasan tu memberitahu supaya jaga sikap sebab di situ adalah Tanah Suci (Holy Land). Mulut kena jaga dan jangan buang sampah merata-rata kata dia. Dari puncak Gunung Nebo itulah dikatakan Nabi […]

Share Button
4 comments Read the full article →

Tempat Menarik di Pulau Sentosa

October 8, 2014

Biasanya bila kawan-kawan saya ke Singapura, pasti sebab nak ke Universal Studio Singapore (USS) di Pulau Sentosa sampaikan tak nampak di Singapura ada benda lain selain USS. Kami jarang ke USS, sekarang ni dah tak masuk pun. Di Pulau Sentosa Singapura sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik. Antaranya…  1) SENTOSA SKYLINE LUGE   Sejak berkenalan dengan Luge di […]

Share Button
1 comment Read the full article →

Masuk ke Singapura Melalui Tuas atau Woodlands?

October 6, 2014

Saya cuma pernah ke Singapura dengan kereta saja. Keretapi ke, bas ke, kapal terbang ke… semua belum pernah.  Sebelum ada jambatan kedua ke Singapura, kira-kira 8 tahun lepas, yakni pertama kali saya sampai di Johor Bahru… Terkejut melihat aturan kereta di Tambak Johor. Dari JB saja sudah jem teruk. Nampak gaya macam 2-3 jam di tambak […]

Share Button
3 comments Read the full article →