Atasi Masalah Anai-Anai Di Rumah Dengan Pest Control

TERMITES

Saya ni memang zero lah bab-bab penjagaan rumah dari segi ancamananai-anai ni. Maklumlah, rumah di kampung tak pernah ada masalah anai-anai. Mungkin sebab banyak pokok kayu, jadi anai-anai pun banyak makanan. Sehinggalah ada satu jalur sarang anai-anai muncul di beam siling rumah. Lepas tu terpegang frame pintu yang tak pernah ditutup... frame tu berderai... penuh dengan anai-anai >_< Maka saya pun buat carian di Kaodim dan bertemulah dengan ini ==> Frontier Biz World yang … [Read more...]

Banyak Sangat Cara, Mana Satu Yang Terbaik?

YANG TERBAIK

Di zaman media sosial menjadi rujukan utama sekarang ni, kita akan dapati kehidupan kita ni mempunyai terlalu banyak option, terlalu banyak pilihan. Kalau dulu mungkin kita mengikut saja apa yang biasa diamalkan oleh orang-orang sebelum kita, tapi hari ni tak. Untuk melahirkan seorang bayi pun ada pelbagai teori. Apa lagi nak membesarkan, menyekolahkan dan sebagainya. Sebagai seorang manusia yang mampu berfikir, pasti kita akan tertanya juga "Mana satu yang terbaik?" Orang ni kata cara … [Read more...]

Cakap Yang Elok-Elok Saja Buat Anak-Anak

ARNAB

"Ish budak ni, nakal sangat" "Budak-budak ni memeningkan kepala saja" "Anak2 kecil ni memang menyusahkan" "Kenapalah korang ni nakal sangat" Andaikata ada pernah terlintas kata-kata di atas, istighfar dan ucapkanlah "Naudzubillahi min zalik". Budak-budak.... Budak mana yang tak ada perangai. Kita tengok anak orang lain diam elok je, tapi kita mungkin tak tahu dengan mak ayah dia, perangai dia macamana. Jangan ingat anak-anak kita je yang kaki melompat, berlari, … [Read more...]

Tips Nak Beli Rumah Pertama

rumah apartment

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu - air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila masuk bab rumah, melainkan kita ni super-kaya, ia adalah sesuatu yang sangat besar dalam hidup. Yelah, harga sebuah rumah bukannya 4-5 ribu... lagi-lagi sekarang … [Read more...]

Tips Atasi Masalah Angin Ketika Mengandung

ANGIN KETIKA HAMIL

Masuk kandungan yang ini, dah 2 kehamilan berturut2 saya mengalami masalah angin sepanjang mengandung. Benda angin masa pregnant ni bukan main-main.. nak bernafas pun sangkut, tidur pun tak boleh lena. Masalah angin ketika mengandung ni kebanyakannya berpunca dari pemakanan. Pantang silap makan, angin satu badan. Macamana nak tahu makanan yang dimakan tu penyebab angin atau tidak? Senarai di atas tu di antaranya. Lagi makanan yang saya pantang semasa mengandung ni ialah ubi. Tak … [Read more...]

Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum 'cukup Islam' lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan saja tentang nak merancang, tapi juga bagaimana nak berbelanja, dan apa yang kita dibuat dengan duit-duit lebihan kita. Mantap, … [Read more...]