Awak Ni Backpacker ke Flashpacker?

Tak pernah jadi ada orang tanya soalan macam tu. Hehe. Tapi kalau backpackers sejati tanya, mungkin segan nak mengaku “Saya backpacker”. Dibuatnya depa tanya soalan seperti “Pegi Amsterdam tido hostel mana?” takleh jawab la wey… makcik dengan anak-anak kecil ni tak boleh masuk hostel.

Sememangnya ramai yang tak memahami terma ‘backpacker‘ ni. Ramai yang fikir backpacker tu orang yang bawa backpack. Tak semestinya…. Atau yang travel secara ‘adventure’ pegi sana pegi sini…. tak juga…. Atau asal travel bajet… Bukan…

Sebenarnya boleh je nak claim diri, tapi jangan mengaku depan backpackers sejati… kalau taknak kena ceramah.

Saya kadang-kadang flashpacking,  kadang-kadang  backpacking. Tengok situasi. Sebenarnya benda sama je, cuma istilahnya diubah sikit supaya nampak beza backpacker dengan flashpacker, dan mungkin supaya tak mendatangkan perasaan sedikit kurang selesa kepada backpackers sejati. Iyelah, asal bawak backpack mengaku backpackers.. mana boleh…

FAMILY BACKPACKERS

Backpacking dan flashpacking itu adalah gaya.

Yang membezakan backpackers dengan flashpackers, secara umumnya…

√ Backpackers budak-budak muda yang tak berapa berduit, flashpackers adalah orang-orang yang dah ada pendapatan.

√ Backpackers mengutamakan bajet dari keselesaan. Tak kisah tidur kaki lima pun asalkan boleh tidur. Flashpackers akan cari tempat selesa kalau tempat bajet dah habis.

√ Backpackers travel berbulan-bulan.. tak risau pasal duit sebab diorang boleh buat macam-macam untuk buat duit di tempat yang mereka stay. Flashpackers biasanya dalam 2-3 minggu je, dan ada kerja serta tanggungjawab yang nak dibuat.

√ Backpackers tak ada benda canggih2, even alas kaki pun mungkin pakai selipar jepun je, tapi flashpackers lengkap dengan kasut jogging, kasut hiking, kasut jalan…

√ Backpackers selalunya makan megi kat hostel je sebab nak jimat. Flashpackers suka ‘food tasting’ kat gerai-gerai,… restoran-restoran…

√ Backpackers biasanya takde gadjet canggih-canggih.. kamera paling cikai asal boleh tangkap gambar dan senang nak bawa. Flashpacker ada 2-3 beg isi kamera dan peralatannya saja.

√ Backpackers biasanya takkan bayar untuk khidmat guide (guide untuk tempat attraction, bukan tourist guide), redah sendiri lebih jimat. Flashpackers tak kisah bayar guide ke bayar apa ke, asalkan dapat experience yang dikehendaki.

Ada jugak sekarang timbul golongan baru – poshpackers. Mungkin jenis akak-akak yang travel in style… bermewahan habis walaupun solo & independent.. tak pasti pula macamana jenisnya ni.

Saya sangat respect dan tabik pada golongan backpackers sejati ni. Mereka sangat kuat semangat dan tabah hati. Saya tak berpeluang nak jadi backpackers masa zaman muda-muda… mungkin ALlah nak bagi rasa sekarang agaknya… walaupun taklah sejati sangat tapi tetap nak rasa kehidupan sebenar seorang backpacker tegar.

Cara Jimat Ajar Anak Menabung

Tabiat menabung mesti dididik sejak kecil. Teringat macamana ayah dan emak mengajar kami menabung sejak kecil. Seronok sangat bila rasa tabung berat, mak bawa ke bank dan simpan dalam akaun. Walaupun ada ketika bila dah besar jadi lupa daratan sikit, tapi benih yang dipupuk dari awal tetap kukuh dan kuat.

Ramai orang sebaya saya sekarang ni… tak pernah menabung. Mula-mula dulu saya sangat terkejut bila tahu ramai di kalangan kawan-kawan saya tak ada saving, dan ada yang tak pernah terfikir untuk menabung (saving). Mungkin sebab saya dari kecil mak dah ajar menabung, saya rasa itu macam common sense, semua orang patut tahu.

Oleh itu kita kena didik anak-anak kita dengan tabiat suka menabung dan merancang kewangan. Takdelah bila mereka dah besar nanti, selera lebih besar dari poket.

Masa anak kecil-kecil dulu saya belikan mereka tabung dari watak kartun kesukaan mereka, sebagai motivasi nak penuhkan tabung tu cepat-cepat.

Dalam nak ajar anak menabung ni kena jelas – penuhkan tabung dengan duit dari usaha sendiri, bukan dengan mengambil kepunyaan orang, atau dari mana saja demi untuk memenuhkan tabung sendiri. Mesti dari duit yang diperolehi sendiri.

NINJAGO PIGGY BANK

Tabung-tabung mereka memang cepat penuh, tapi dengan duit yang kami isi. Hehe. Duit-duit syiling dari dalam poket, beg dan kadang-kadang jumpa di lantai rumah.

Bila masing-masing dah bersekolah rendah dan dapat duit belanja masing-masing, barulah skil menabung mereka teruji. Bila dah simpan sendiri ni, sukar sikit nak motivasikan mereka. Sebab… mereka dah mula pandai membelanjakan duit, dan rasa seronok bila bayar duit, dapat barang yang mereka nak.

Oleh itu, kami pun tukar cara penabungan anak-anak.

1. Guna tabung transparent.

Tak payah beli yang mahal-mahal.. guna je bekas-bekas kacang ke, bekas kerepek ke. Buang labelnya dulu.. Bila mereka nampak hasil tabungan, rasa semangat nak tambah dan tambah lagi.

TABUNG AYAM

Letak label untuk tabung masing-masing, ni labelnya terpusing ke sana pulak.

2. Beri target

Bila dah pandai guna duit ni, lebih mudah nak ajar mereka tentang ‘tak ada apa yang percuma di dunia ini’. Bila mereka nakkan sesuatu yang  tidak urgent, gunakan tabung sebagai umpan mereka simpan duit sampai cukup untuk beli apa yang mereka mahu.

Misalnya Danny nak kumpul duit untuk beli tiket kapal terbang, jadi nak beli apa-apa yang kurang berfaedah dalam jangkamasa singkat ni dia fikir banyak kali.. “Nanti duit Danny tak cukup nak beli tiket kapal terbang”.

3. Bimbing mereka berbelanja

Saya cuba berikan mereka bekal ke sekolah, hampir 2 minggu…. tapi setiap kali balik, benda yang sama dibawa balik. Tak berusik pun. Kalau tak diberi duit pun mereka tak makan bekalan kecuali air. Mungkin mereka seronok makan makanan yang sama dengan kawan-kawan di kantin.

Jadi saya guide mereka, RM1 untuk beli sepinggan nasi, kalau lapar lagi, beli lagi sepinggan (jenis selalu menambah makan). Yang selebihnya bukan untuk buat beli mainan atau aiskrim, tapi simpan dalam tabung, supaya boleh beli objek impian.

(Kalau bawa bekal lagi seronok penjimatannya kan!)

4. Ajar tentang tabung akhirat

Cakap tentang tabung dunia, tabung akhirat pun kena ada. Kami belum lagi buat tabung charity untuk mereka isi (ada kawan-kawan yang dah buat ‘tabung Subuh’ untuk sekeluarga termasuk anak-anak usia kecil ni). Kami galakkan mereka guna tabung masjid, di samping galakkan ke masjid juga.

5. Kira duit sama-sama

Bila agak-agak dah penuh, kira sama-sama berapa duit dalam tabung anak. Kalau dah cukup RM50 ke, tukarkan dengan duit sekeping RM50… diorang pun mesti seronok bila tengok ada note lain dalam tabung.

Menabung ni bukan mengajar anak jadi kedekut atau mata duitan… tapi didik mereka supaya mereka takdelah ingat asal ada duit, kena perabiskan. Diorang pun takdelah rasa teruja nak beli benda bukan-bukan, atau minta benda bukan-bukan dengan mak ayahnya, sebab mereka ada tanggungjawab untuk tabungan sendiri.

Itulah antara sedikit sebanyak yang boleh saya kongsi… Semoga bermanfaat buat semua.

Hotel Jepun Yang Menyeramkan dan Penuh Misteri

Ketika kembara kami di Jepun pada musim bunga tahun 2013, pastilah kami tak mahu lepaskan peluang untuk mengunjungi Gunung Fuji. Lewat petang dah kami bertolak dari Yamanashi, laju-laju pecut kereta sebab nak kejar senja di Tasik Kawaguchi, salah satu tasik terkenal dari 5 tasik yang menghidangkan pemandangan indah Gunung Fuji.

Alhamdulillah, akhirnya dapat kami nikmati pancaran sinar mentari petang yang menyelimuti puncak Gunung Fuji yang sangat indah.

fuji

Selepas puas menikmati pemandangan… mentari pun dah tenggelam.. kami pun mula fikir apa nak buat malam tu (boleh tak?). Samada drive ke Osaka atau tidur di Hakone.

Fikir-fikir-fikir akhirnya kami decide untuk tidur di Hakone. Maka misi mencari hotel bermula… Semua hotel dah penuh. Sadis bukan.

Cari punya cari akhirnya kami sampai ke satu tempat… Dia cuma tulis ‘Hotel 555′. Kami masuk ke dalam… tak jumpa kat mana lobinya. Pusing-pusing pun tak jumpa. Tapi ada beberapa kereta parking di depan pintu-pintu yang kami agak, biliklah.

Kami berhenti di salah sebuah pintu yang garajnya kosong…

HOTEL FUJI

Agak tempting dengan harganya .. 4,900 yen bersamaan RM160. Kira sangat OK dengan rate hotel di kawasan tu.

Saya dan sepupu saya itu masuk ke dalam, dan suami dok tunggu kat kereta.

Masuk-masuk je kami terkejut sangat tengok bilik hotel tu. Sangat-sangat bukan hotel OK! Siap ada vending machine, kerusi urut, home theater, siap ada jakuzzi bagai! Nak keluar, pintu pula tak boleh buka!Tarik-tarik tak terbuka. Cik abe kat luar dah gelabah dah.

Kitorang dah suspens kot rumah apabenda ni.. sindiket penculikan ke apa.

Nak call husband kat luar pun tak dapat sebab telefon kami kedua-dua ‘No Service’ sepanjang berada di Jepun ni (disebabkan tak tahu yang kena aktifkan 3G untuk dapatkan line telefon di Jepun walaupun dah roaming).

Dalam debaran tu kami cuba dail telefon yang ada dalam bilik tu. Mujurlah sepupu saya tahu berbahasa Jepun… maka dapatlah kami keluar.. bila seorang uncle datang buka pintu.

Rupa-rupanya hotel tu style ‘masuk dulu, buatlah ikut suka hati, nak keluar kena swipe kad kredit baru boleh keluar’. Kami ni mana la pernah masuk hotel yang semacam tu!

Pakcik tu siap offer kami lagi keluar jalan-jalan dulu, datang balik lepas jam 12, sebab lepas jam 12 harga dia turun 1,000 yen. Fuh, lega betul.

Masa tu pun dah 11.30 malam… Kami keluar le ke kedai runcit… beli air dan kacang… balik lebih kurang jam 12.15, unit tadi pun masih kosong… terus masuk, mandi, solat dan tidur…

Ini memang kenangan paling suspens lah. Kalau lah tak ada geng yang pandai cakap Jepun tu sah-sah menangis saya sorang-sorang. Barang-barang dalam bilik tu, walaupun banyak tapi kami tak berani tak usik, takut kena caj. Hehe.

Esoknya, lepas bersiap, kami swipe kad kredit… Alhamdulillah selamat keluar. Takutlah juga kan kena jual jadi Harajuku Girls ke, >_<!

Balik-balik, cuba Google pasal hotel tu, tak jumpa pulak.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Semasa dapat berita dari group Whatapps sekolah malam tadi, saya buat tak endah saja. Maklumlah, sejak bertahun-tahun lepas dah keluar berita tentang kematian beliau, Tok Guru Nik Aziz ni. Tapi bila dah ada pengumuman rasmi dibuat oleh media-media tempatan, sudah sah bahawa Tok Guru dah pun pergi meninggalkan kita, mengadap Allah Azza wa Jalla.

Sepupu saya di Kelantan segera bergegas ke Pulau Melaka bila saja dapat berita.

Anak-anak Kelantan di serata negara berteriak tangis kesayuan mengiringi pemergian ulama yang dikasihi dan dihormati oleh semua orang , tak kira lapisan masyarakat, apa jua pegangan politik.

Malam tadi saya tak update apa-apa pun di FaceBook, tak taulah mungkin tak tahu nak update apa. Sekadar forward pesanan dari seorang rakan.

Walaupun tak pernah bertemu dengan Allahyarham, tapi hati tetap rasa syahdu dan sayu. Terutama mengenangkan ke mana diri ni nak pegi selepas ni.

Ketika ni saya sedang menonton siaran langsung pengkembumian Allahyarham Tok Guru… Berebut2 pakat nak pegang jenazahnya. Terlalu ramai orang sampai jurukamera dah boleh nak masuk dekat…

Semoga lebih ramai pelapis Allahyarham yang akan lahir selepas ini.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Sehari di Bogota, Colombia

Setelah tamat berpenat lelah di Chile, kami sambung perjalanan ke ibukota Colombia, Bogota. Inilah dia perjalanan tidur dalam kapal terbang kami yang pertama di Amerika Selatan. Penerbangan kami bertolak dari Santiago pada jam 12.40 pagi, jadi lepas check out tu kami terus keluar.

Airport Santiago ni airport terbesar di Chile yang jadi hub penerbangan dari Eropah dan Amerika Utara. Chile ada banyak airport, dalam 300 lebih tak silap.. kebanyakannya airport kecik-kecik yang tak ada paved runway pun. Maklumlah negara CHile menjalar dari Garisan Jadi sampai ke Kutub Selatan, jadi macam-macam bentuk mukabumi ada.

Penerbangan kami dengan LAN Airlines, dari Santiago ke Bogota mengambil masa dalam 6 jam lebih. Sampai di InicioAeropuerto El Dorado jam 5 pagi. Selepas selesai semua urusan, kami cari makanan untuk breakfast… Dalam penerbangan… untuk sarapan kami dihidangkan dengan makanan yang tak halal.

El Dorado Airport menyediakan food court yang sangat pelbagai. Kat sini ada hidangan istimewa Bogota, trucha frita (ikan trout goreng) yang dimakan bersama plantain yang dipenyek dan digoreng dalam minyak zaitun.

Selepas siap makan semua, kami ambil teksi ke el centro  de la ciudad de Bogota, Bolivar Square. Bolivar Square ni landmark yang mesti-pergi di Bogota.

TEKSI BOGOTA
Comel kan teksi kat Bogota ni? (gambar Google)

 

Masih awal pagi kami di Bolivar Square. Tak ada orang pun kecuali tuan llama (mereka buat sewa llama untuk ditunggang sambil bergambar) dan penjual makanan burung merpati. Banyak sangat burung merpati di Bolivar Square ni.

BOLIVAR SQUARE

Gambar di atas ambil dari Google, hehe.

Kami jalan-jalan di sekitar historic site of Bogota tu. Disebabkan satu hari je kat sini jadi kami putuskan untuk masuk ke muzium.

Antara muzim yang terdapat di Bogota:-

Museo del Oro (Muzium Emas)

Uih rambang mata tengok kekayaan orang Amerika Selatan ni. Pernah tengok cerita animasi ‘The Road to El Dorado’? Haa.. kisah tempat mistik ni lah. Sampai sekarang tak tahu El Dorado tu di mana.

 

  • Alamat: Calle 16 No. 5-41
  • Waktu Operasi : Selasa -Sabtu 10am-6pm, Ahad 10am-4pm
  • Bayaran masuk: 2,800 peso

 

Museo Historice de La Policia (Muzium Polis)

Mula-mula nak datang Colombia, saya rasa takut tau. Satunya sebab kes penembakan Miss Honduras (negara kedua termiskin di Amerika Tengah) dan juga cerita raja dadah Colombia. Mahu tak takut. Hehe. Tapi bila datang muzium polis ni rasa safe… Polis-polis Colombia gigih membanteras jenayah dan menghapuskan penghasilan najis dadah. Dipamerkan juga tentang raja dadah Colombia, Pablo Escobar yang ditembak mati oleh pegawai polis. Syabas!

  • Alamat: Calle 9 No. 9-27 Edificio de la Policía
  • Bayaran : FREE!

Museo de Bogota (Muzium Bogota)

Nak belajar tentang sejarah Bogota… semua ada kat sini. Dari sejarah awal sampailah benda kontemporari.

  • Alamat : Carrera 7 Nr. 31 street
  • Bayaran : 3,500 peso

Museo Arte de Colonial

Kat sini ada banyak koleksi lukisan dari zaman koloni Sepanyol, dan macam-macam jenis arca dan patung. Nak masuk sini kena selongkar beg. Hehe. Takut orang curi lukisan dia kot :P

  • Alamat : Carrera 6
  • Bayaran : FREE!

Bila kita duk di bandar Bogota menghadap ke timur, akan nampak satu bukit yang ada bangunan putih di atasnya. Kat sini pun ada patung redeemer macam kat Rio de Janeiro. Sebenarnya banyak patung macam tu kat South Africa, tapi yang kat Rio tu jadi landmark.

COLOMBIA

Nak naik ke Monserrate ni boleh naik cable car… tapi kami tak naik lah, tak sempat sebab banyak benda nak tengok di Bogota… dan masa pun sangat singkat. Tak berpeluanglah tengok bandar Bogota dari pandagan seekor burung.

Kami nak cuba juga makan tengah hari dengan makanan tradisi orang Bogota, tapi kebanyakannya berasaskan daging dan ayam… terpaksalah makan dessert je T__T

Orang-orang Bogota… sebelum jumpa dengan polis comel di Muzium Polis tu, rasa semua orang menakutkan. Tapi diorang sangat baik :) mula-mula jumpa polis tu dia beberapa kali minta maaf sebab English dia tak berapa bagus. Kami kata, kami pun sama je, bukan reti sangat pun. Last2 sama2 tergelak bila tak tau nak translate dari bahasa Sepanyol ke Bahasa Inggeris.

Dalam 4 jam sebelum flight ke Cartagena, kami dah sampai airport. Airport El Dorado ni terkenal dengan suka-suki tukar gate, tukar time, tukar segala macam tanpa bagitau. Kami pun haritu nyaris kena tinggal. Nasib baik tanya kat kaunter awal-awal, rupanya dalam kita dok tunggu kat gate lain, dia dah tukar gate. Semput juga lari mengejar, dah le jauh. Pengajaran, kalau naik flight dari airport Colombia ni sila rajin check monitor.

Panduan Motorhome di Perth, Australia

Kepada yang nak merasa pengalaman tinggal dalam ‘rumah bergerak’ atau motorhome, destinasi terdekat (dan termurah dari segi tambang) tentunya Australia. Dengan penerbangan tambang murah, kos tambang kapal terbang ke Eropah lebih 2 kali ganda dari Australia.

Perth adalah destinasi termurah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Australia.

Biasanya pelawat suka ke Perth kerana ia mengalami iklim Mediterranean, awan biru.. jarang hujan… cuaca agak predictable. Australia ni besar, macam-macam iklim ada. Siap ada tempat yang alami 4 musim dalam masa sehari. Jadi, Perth ni terbaik untuk sesiapa yang nak cuba jelajah OZ (OZ tu Australia lah…). Tapi apa-apa pun check weather itu penting OK!

Perth ni attraction dia banyak nature… jadi sesuai sangatlah untuk motorhome. Kos sara hidup pun agak rendah berbanding bandar-bandar famous yang lain.

Untuk sewa motorhome ni sila booking awal2 secara online, terutama di musim-musim peak (September-Disember). Musim cuti sekolah di Australia pun agak sesak dengan diorang yang pergi bercuti. Untuk motorhome, kami pernah cuba Britz, dan kalau ada rezeki lagi nak cuba Apollo pulak. Kenapa? Sebab keduanya tu paling ekonomi untuk kelasnya (dalam AUD 130-200 per day)

Ada satu lagi company yang murah, Mighty Campers, tapi motorhome dia tu tak berapa friendly dengan family beranak kecil. Tak ada access dari tempat pemandu dengan bahagian belakang. Kena turun dulu, access dari luar.

MOTORHOME

Motorhome ni sebaiknya park di holiday park yang dilengkapi dengan powered site, sebab kita nak kena caj segala benda yang ada dalam motorhome ni. Di seluruh Australia ada berlambak holiday park, yang bukan saja ada fasiliti untuk motorhome, tapi juga bilik rekreasi, taman permainan serta kolam mandi. Anak-anak pasti enjoy!

Di bandar Perth ada satu holiday park yang tak jauh dari airport. Perth Vineyard Holiday Park ni dioperate oleh Aspen Park, yang juga pemilik Big4 Holiday Park di seluruh Australia. Kalau sebut Big4 ni memang mantap dengan segala fasiliti untuk seisi keluarga.

PERTH HOLIDAY PARK

Sampai-sampai je di Holiday Park ni, parking dulu depan office, ambil kunci dan segala yang dia nak bagi termasuk peta. Nanti pegawai tu akan tunjukkan mana satu site kita. Powered site ni dicaj ikut bilangan kepala.

PERTH VINEYARD HOLIDAY PARK

Dok kat site ni memang syiok. Ramai jiran-jiran tegur-menegur, macam sekampung pulak. Maklumlah ‘rumah’ masing-masing rapat-rapat.

Bila dah bermotorhome ni, sila lah masak sendiri… dapur semua lengkap ada dengan pinggan mangkuk, periuk belanga segala. Kalau rasa was-was nak guna, bawa sabun Taharah, cuci dulu sampai hilang rasa was-was.

Barang keperluan memasak boleh cari di supermarket. Disebabkan motorhome ni besar, jangan parking sebarang-sebarang… cari tempat parking lori, atau ruang parking yang besar. Kami biasanya parking kat stesen minyak berdekatan. Jalan sikit, exercise lah.

Di sini… business hoursnya pendek… pukul 5 petang kedai dah tutup. Jadi sila plan accordingly kalau taknak berlapar. Supermarket besar macam Woolworths biasanya buka sampai jam 9 atau 10 malam.

Untuk memudahkan perjalanan, request GPS latest version (kalau nak sewa), takpun beli simcard Australia dan gunakan Waze atau Google Map je… jalan dia taklah susah pun, tapi kalau GPS yang tak update ia boleh bertukar jadi – Guna Pun Sesat.

Motorhome ni memang satu pengalaman yang menyeronokkan, lebih2 lagi kalau hidup nomad asyik pindah randah… Tak payah nak angkut2 beg bagai. Tapi sebelum gerak pastikan semua laci ditutup dan dikunci, semua beg dan loose items di-secure.. kang tak pasal-pasal berterabur.

Budak-budak kena duduk di carseat.. Boleh je sewa, kami guna Boostapak, senang boleh isi barang sekali. Masa tengah berjalan, semua orang kena duduk di tempat duduk, pakai seatbelt ye.

Tempat menarik di Perth ni sangat banyak kalau nak dinikmati.

Tapi kalau untuk masa yang pendek tapi enjoy buat seisi keluarga, boleh gunakan panduan di bawah untuk buat itinerary:-

Nak tengok Kangaroo, koala – Caversham Wildlife Park, dalam 25km dari Perth City.

Nak tengok dolphin, anjing laut, penguin – Rockingham, dalam 50km dari Perth City

Nak bajet piknik di taman – King’s Park, ini memang kat area centre Perth

Theme Park – Adventure World, dalam 20km dari Perth City

Kalau nak explore tempat jauh-jauh macam kami, boleh tengok itinerary kat entry ini (sila klik jangan malu2).

Kami dan Pesawat Yang Terhempas di Taipei

Bila suami saya tunjukkan clip yang menunjukkan sebuah pesawat terbabas semasa berlepas, terlanggar jambatan, katanya di Taipei, jantung saya macam terhenti sekejap. Hehe.

Mana taknya, semalam kami anak beranak baru bertolak pulang ke Kuala Lumpur dari Taipei >_< Alhamdulillah, semuanya selamat. Tapi.. kelihatan ia sangat ‘close’. Beza tak sampai 24 jam.

Dalam penerbangan turun haritu (31 Januari) memang rasa seriau dah. Awan tebal dan turbulence. Terasa inertia semasa kapal terbang sedang membuat penerbangan turun. Sebaik saja mendarat di Taoyuan International Airport, tak putus-putus saya mengucap syukur pabila selamat mendarat.

Pesawat yang terhempas ke dalam sungai tu, TransAsia Airways, saya cakap pada husband “Semalam baru kita lalu kat area airlines ni kan”.  Airline ni Taiwan based, baru je tahun lepas ia crash di Penghu Island, di selatan Taiwan.

Masih lagi teringat-ingat berita tu, sebab ia dekat sangat dengan kejadian MH370.

Janganlah pula ada cerita konspirasi lagi…

TAIWAN

Doa buat semua Airlines di dunia.

Oleh yang demikian, cerita Taiwan kita hold dulu.

 

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita.

Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing – untuk baby kita. Apa bendanya tu?

1. Kasut baby

KASUT BAYI

Semua orang memerlukan kasut atas alas kaki lah at least untuk berjalan. Tapi baby yang belum boleh berjalan pun nak dipakaikan kasut. Pakai ajelah stoking atau booties baby tu… sama je fungsinya kan…

2. Mainan yang boleh bercakap dan menyanyi

ANNOYING ORANGE

Mula-mula memang rasa cute dan comel serta bermanfaat untuk baby… Tapi sebenarnya ia adalah benda paling annoying di dunia! Aduh taktau nak cakaplah. Nak cakap ke, nak nyanyi ke… lebih baik maknye yang buat sendiri je lah.

3. Bottle Warmer

BOTTLE WARMER

Mula-mula rasa sangat berguna…. Tapi bila dia duduk sebelah-sebelah dengan cerek air panas, timbul perasaan “Apsal tak guna air panas je?”

4. Bottle Sterilizer

STERILIZER

Air mendidih will do just fine!

5. CD Untuk Baby

CD untuk baby

CD-CD seumpamanya ni hanya berguna bila emaknya pun spend time tengok atau dengar sama-sama dengan  baby. Tapi kalau setakat nak jadikan peneman masa mak sibuk masak atau basuh pinggan, pasang je youtube atau CD mengaji.

6. Set Tilam Baby

SET TILAM BABY

Selain dari anak no 1, no 2 dan no 3 langsung tak pakai set bedding ni dah.

7. Stroller

STROLLER

Saya pernah buat entry tentang stroller baby, dan saya rasa menyesal pulak. Haha. Stroller kami semuanya tak tahan, kecuali BabyZen Yoyo (sebab ia travel-friendly). Tak tahan kenapa? Sebab tak pakai! Jarang pakai stroller kecuali masa Fahry tak ada kaki palsu. Itu pun selalunya pakai SSC (soft structured carrier).

Kenapa saya tulis post ni?

New momma, jangan mudah terpengaruh dan terasa nak rembat semua demi baby… Persediaan nak dapat baby ni macam nak kahwin lah.. tak payah berhabis banyak-banyak, nak besarkan baby tu nanti lagi banyak duit nak pakai.

Ada benda yang bole kita jimat, kita jimatkan. Fikir dan kaji dulu adalah betul-betul perlu atau sekadar ikut trend je.. Biarlah tak style macam orang lain pun… Penjimatan tu boleh kita masukkan dalam tabung baby. Itu yang dia lebih appreciate dari benda-benda yang dia pun tak faham lagi nak hargai sebab kecil sangat lagi, cuma buat maknye je rasa happy.

Pengalaman Kembara di Chile

Salah satu sebab kenapa kami excited sangat nak ke Chile adalah kerana dasarnya yang membatalkan semua hubungan dagang dengan Israel, malah Chile adalah Palestine ‘second home’ outsite Middle East. Sejak tahun 1800-an, pelarian Palestin dah mula ke Chile. Hingga kini hampir setengah juga orang keturunan Palestin di Chile.

Malah, sebuah kelab bolasepak Santiago (kelab pro ni bukan main petang2 je) namanya Deportivo Palestino.

DEPORTIVO PALESTINO

Kami bertolak dari Madrid, Sepanyol ke Santiago de Chile dengan penerbangan LAN Airlines. Penerbangan ni mengambil masa lebih kurang 12 jam.

CHILE

Nak masuk ke Chile ni, ada beberapa makanan yang tak boleh bawa masuk. NAk selamat, declare je kalau ada bawa, dan kemudian tunjuk pada pegawai kastam. Ini kali pertama kami bawa makanan… bubur instant je pun.. alhamdulillah lepas…

Dai aiport kami terus ambil bas ke Pajaritos. Kami memang nak terus ke Valparaiso yang terletak di tepi laut. Sepanjang perjalanan ni macam rupa kat San Francisco. Gersang je. Dalam setengah jam je di Pajaritos, terus cari bas ke Valparaiso. Senang je nak cari bas kat sini memang berlambak. Tiket beli di kaunter, dalam 2000 peso.

Dari Pajaritos ke Valparaiso pula ambil masa 2 jam setengah lebih kurang. Pemandangan sama je, apa nak buat? Tidooooo.

MAP CHILE

Sampai-sampai di Valparaiso Bus Terminal, kami kami simpan beg di tempat left luggage di stesen tu… jalan2 di sekitar pasar kat situ. Banyak anjing besar-besar T__T kat sini dan agak sibuk sikit. Kami jalan-jalan ke luar, sampai ke metro station, ambil train dan ke Vina Del Mar.

Vina del Mar ni famous dengan beach resortnya. Kira paling premier la kat Chile nih.  Renaca Beach adalah resort yang paling famous di sini. Takde pula gambar di Vina Del Mar.

Kemudian kami makan tengah hari di tepi laut di Portales. Naik metro juga. Senang kat Valparaiso ni naik metro je. Metro pun ada 1 line je.

CHILE METRO

Dah petang sikit, kami ambil beg dan terus ke tempat penginapan di Puerto. Di stesen Puerto ni berkembar dengan Ibis Hotel, dan banyak backpackers hostel di perkampungan atas bukit yang mengadap stesen ni.

valparaiso

Di bandar ni boleh jalan kaki je, everypart of the city pun sangat menarik dan fotogenik (tapi kalau tukang amik gambar yang tangan keras, takde maknanya). Boleh juga follow free city tour ‘Tour 4 Tips’ tapi kami tak ikut, pergi sendiri je sebab dalam itinerari banyak benda yang di luar coverage mereka :D

Nak naik funicular (wajib naik kalau datang) tapi ditutup pulak, ada event apa entah. Kami panjat dengan kaki je tapi tempat kat atas pun tutup juga kerana event tu. Siap ada polis, reporter semua. Event besarlah agaknya.

Di sinilah kami mula datang idea beli poskad dan hantar kepada leader2 Shaklee kami di tanahair. Sebagai cenderahati dan penghargaan buat mereka. Gigih cari post office. Lepas tu, di setiap bandar kami pergi, kami akan hantar poskad :) (setakat ni ada yang dah dapat, ramai yang belum).

Makan-makan kat sini…  Nak cari halal food agak jauh panggang dari api. Kami makan biskut roti jelah. Nasib baik bawa bubur instant dan ESP :)

Macam ni lah kalau musafir di negara yang jauh, masjid pun tak kat sini. Mungkin ada Muslim (Muslim ramai di area central Chile ke utara) tp minoriti agaknya.

Orang-orang Chile, marveliso! Mereka sangat peramah walaupun rata2 tak berbahasa Inggeris (mereka cakap Spanish). Bayangkan di kaunter pun cakap Sepanyol, mujurlah 97% komunikasi kita guna bahasa tubuh, jadi boleh lah difahami.

Mereka ni suka tegur-tegur kita. Agaknya tengok foreigner kot. Tapi orang Argentina lagi suka tegur, selisih di jalan pun diorang boleh tahan kita dan cakap “Welcome to Argentina!”

Kami tak lama di Valparaiso ni. 2 hari setengah je. Malam di Valparaiso… tak follow sangat.. sebab takut >_< baru sampai kan.. masih lagi ada rasa takut dengan keselamatan di South America. Lagipun waktu malam nak layan order-order dan business coaching dari Malaysia… beza masa 13 jam kat sini. Sana malam, sini siang.

Ini part 1 kami di Chile. Lepas ni ke Colombia… kemudian masuk Chile balik dari Argentina. Yang part 2 di Chile tu lagi best!

Qu Puteh dan AJL

Saya ni takde la follow pun AJL tapi bila di timeline FaceBook keluar berjela-jela tentang Qu Puteh, penaja utama AJL tu jadi teringin juga nak tengok apa bendanya.

Sebenarnya, TIDAKLAH PELIK pun apa yang dibuat oleh Datuk Vida tu. Mana2 penaja pun ada diberi slot untuk mempromosikan produk/servis mereka.. biasa kan pengacara akan cakap “Kita lihat dulu pesanan penaja” bila time rancangan berehat seketika… normal lah tu… penaja akan beri pesanan kepada penonton.

Cuma mungkin cara ‘pesanan’ Datuk Vida tu terlalu unik sampai jadi fenomena. hehe.

QU PUTEH DATUK VIDA

Ke-daringan ini dikaitkan juga dengan Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris.

ALIFF SYUKRI

Apa yang ada pada mereka berdua ni adalah UNIK. Biasanya orang guna model untuk buat iklan… pelakon2.. tapi ni mereka guna diri mereka sendiri.

Iklan dia pulak (Qu Puteh) langsung tak ada drama… flat macam tu je kan. Kalau lah iklan dia macam iklan Petronas ke, Honda ke… sure tak jadi hal pun. Tapi sebab iklan yang soooo AJL, jadi bahan gurauan dan siap ada yang masuk dalma mimpi, tak lalu makan, pening2 lalat akibat terkenangkan Qu Puteh.

Apa pun… yang beri feedback, samada baik atau kurang tu sebenarnya adalah FEEDBACK. Faham-fahamlah orang kita kalau bagi feedback ni banyak berlapik dan guna teknik ‘sindir-sindir’… Jadi yang buat parody ke viral2 ke semua tu adalah feedback dari penonton…

SO tak payah kita besar-besarkan… tak sokong Melayu dan sebagainya… ia takde kaitan pun. Tak ada orang pun yang pungpang tentang Qu Puteh tu nakkan bisnes Datuk Vida melingkup. Walaupun mereka mengetawakan tapi bukan nak memperkecilkan Melayu. Ia cuma sekadar feedback terhadap iklan tersebut.

Semua orang berhak untuk memberi pendapat masing2, cuma di zaman internet ni, semua pendapat bebas berlegar di dalam circle masing2. Ada yang jadi viral walaupun tak betul. Itu hakikat zaman ni.

Tak perlu kita nak besar-besarkan. Mana yang baik jadikan teladan.

99 Cahaya Di Langit Eropa

Walaupun rakan-rakan di FBC (Female Backpackers Community) dah lama mencadangkan filem-filem berkonsepkan traveling seperti Haji Backpacker, 99 Cahaya di Eropa… tapi macam biasa, saya tak dapat nak dedikasikan masa untuk menontonnya.

Saya biasanya tengok movie dalam kapal terbang saja.

Dalam perjalanan dari KLIA ke Langkawi minggu lepas, saya belek-belek movie yang tak cakap bahasa Inggeris. Kenapa? Sebab perjalanan singkat macam ni (KUL-LGK cuma 45 minit saja…) kita tak diberikan headphone. Non-English movie ada disediakan sarikata… jadi takde masalah kalau tak dengar pun, boleh baca sarikatanya.

Dan rupanya ada movie ’99 Cahaya di Eropa’! Apa lagi, terus saya play lah movie ni.

99 CAHAYA DI LANGIT EROPA

Scene pertama je pun dah rasa terkagum dengan pemandangan di Vienna, Austria. Terasa macam berada kat sana dah.

Filem ni sebenarnya bukan sekadar membawa kita menjelajah negara-negara Eropah ni, tapi juga menjelajah rahsia-rahsia yang terkandung di Eropah. Rahsia di Vienna, Paris, Istanbul, Cordoba…

Walaupun dah beberapa kali saya ke Champs- Élysées, beberapa kali meninjau Arc de Triomphe, tapi tak tahu pun jalan lurus di Avenue Champs- Élysées itu mengunjur ke arah Tenggara… melalui Switzerland, Itali, Laut Mediterranean, Mesir, Arab Saudi… dan kaabah! Malah, monumen di atas Arc de Triomphe du Caroussel berhampiran Musee de Lourve dibina menghadap ke arah kaabah.

Balik saja dari perjalanan dari Langkawi, terus saya cari filem ni di internet, bahagian 1 dan 2 saya habiskan.

Setiap kali mengembara ke luar negara, salah satu agenda saya ialah menjejak sejarahnya, melihat orang-orangnya, kenapa begitu dan begini. Pasti ada titik pertemuan yang akhirnya mengajar saya erti syukur. Syukur dengan keberadaan diri saya, hidupnya saya sebagai Muslim, dan syukur diberi akal fikiran yang dapat membezakan.

Filem ni harus ditonton oleh semua, terutama yang suka mengembara atau melancong. Makin kita keluar dari lingkungan kita, makin kita kenal diri kita. Makin kita faham kenapa begitu dan kenapa begini. Dan yang penting, makin kita belajar tentang toleransi dengan semua orang di dunia ini.

CAHAYA DI LANGIT EROPA

Filem-filem beginilah yang harus diketengahkan oleh pengusaha filem dan penulis buku di Malaysia. Kisah-kisah yang membina, bukan sekadar cerita aku-jumpa-kau-dalam-kapal-terbang-aku-pura-pura-jadi-suami-kau dan seumpamanya.

99 Cahaya Di Langit Eropa mengisahkan Hanum yang menemani suaminya Rangga,  menyambung pelajaran di Vienna. Hanum yang mencari peluang untuk menghilangkan kebosanannya, akhirnya bertemu dengan Fatma, seorang berdarah Turki yang tinggal di Vienna.

Bersama Fatma, Hanum mempelajari peradaban Islam di Eropah, dari Vienna, hinggalah ke Paris, Cordoba dan Istanbul.

Cerita ni memang best, mengajar tentang toleransi dengan bangsa dan agama lain. Cuma ada beberapa part yang kurang sesuai saya kira, misalnya bab makan… yang diharamkan kepada orang Islam bukan sekadar daging babi, tapi juga haiwan yang tak disembelih. Banyaklah drama yang berlaku sepanjang filem ni… dan diberitahu juga tentang sejarah croissant dan cappuccino!

Menonton cerita ni membuatkan saya terkenang kenangan di Istanbul, Paris, dan rasa tak sabar mahu ke Cordoba!

Kenapa Saya Suka Kindle Paperwhite? Kenapa Tidak?

Di kalangan pakcik-makcik saya, mereka suka buka cerita betapa minatnya saya terhadap bahan bacaan, sampaikan akhbar pembalut goreng pisang pun saya struggle nak baca. Saya baca semua benda, papan tanda, nombor plet, apa saja yang ada tulisan mesti nak baca (tapi pelik kenapa masa belajar dulu susah betul nak baca buku pelajaran?).

Saya juga suka baca masuk kedai buku… dapat hidu bau buku pun dah jadi satu kepuasan. Pantang nampak kedai buku mesti nak masuk. Sudahnya, rumah saya dah kehabisan rak untuk diletakkan buku.

ULAT BUKU
Sebelum disusun ke tepi dinding.

Saya pula jenis sayang nak let go buku-buku saya. Suka tengok banyak-banyak walaupun kedudukannya bukan dalam rak.

Satu lagi habit saya, saya suka baca buku ikut mood. Kadang mood nak baca buku A, kadang buku B, kadang buku C. Kalau saya ke mana-mana, 4-5 biji buku saya bawa sebab masalah di atas. Jadi berat lah beban di bahu nak bawa buku-buku ni. Husband pun complaint juga, beg penuh buku, tak boleh isi barang lain dah.

Bila dah memiliki iPhone.. oh yesss saya mula menggunakan iBook. Yess! Seronok sangat mendownload dan membaca iBook. Yang paling best, beg tak berat dah! Dan harga buku-buku (orang putih) lebih murah berbanding di kedai.

ibook

Tapi tak tahan sakit biji mata mengadap iBook ni. Dan banyak gangguan jugak. LOL. Mana taknya, kejap2 keluar notification itu ini.

Akhirnya suami saya cadangkan beli ebook reader. Study punya study akhirnya Kindle PaperWhite menjadi pilihan.

KINDLE PAPERWHITE

Kenapa Kindle PaperWhite?

  1. Buku yang sangat banyak tersedia dalam Amazon store.
  2. Rasa macam baca buku paperback, tak silau. Interface dia pun rasa macam tengok kertas je.
  3. Boleh baca lama-lama sebab bateri dia tahan berminggu-minggu.

Kindle PaperWhite atau Kindle Fire?

Kindle Fire ni fungsi dia macam tablet. Paperwhite boleh untuk baca buku je, tapi Kindle Fire boleh buat macam-macam termasuk main games. Haha.

Sekarang ni saya boleh bawa berpuluh biji buku ke mana-mana. Best!

BACA BUKU
Gambar dalam tren ke Innsbruck. Buku nota untuk catat isi penting.

 

Ia memang lah tak boleh conteng macam buku paperback, tapi kita tetap boleh highlight, tulis nota, bookmark dan sebagainya. Feeling belek-belek pun lebih kurang je.

Yang bestnya, boleh baca dalam apa saja posisi tanpa perlu nak halang-halang buku tu daripada tertutup, terlipat atau apa-apa macam ter- lagi.

Mana nak beli? Kalau nak beli terus dapat, boleh cari kat Singapura. Kalau tak, boleh beli online di Kindle Malaysia, atau ipMart, atau Gadjet 4 Sale. Harga dia dalam RM600… more or less. Worth buying untuk ulat bulu, eh ulat buku yang tak boleh berpisah dengan buku. Dan ulat buku yang suka travel/outstation.

Sekarang Kindle ada versi baru – Kindle Voyage. Harga total dah masuk riban, kalau bukan pembaca ebook tegar, atau nak upgrade dari versi sebelum ni, tak payah consider kot.

Selamat membaca di eReader!

*ini bukan advertorial, sekadar berkongsi

Itinerari Berkunjung ke Amerika Selatan

Melancong, jalan-jalan, belajar, mahupun menyertai program dan sebagainya, itinerari perjalanan sangat penting supaya kita dapat merancang perjalanan dengan baik dan menggunakan masa dengan se-optimum mungkin.

Kami bermula dengan menaiki penerbangan MAS, Malaysia Airlines dari KUL ke CDG (Paris). Transit sekejap di Paris, sempat jalan-jalan di Christmas Market di Champ de Elysee, menarik kerana ada kiosk menjual kebab halal. Alhamdulillah.

Kemudian kami menaiki penerbangan Iberia dari Airport Orly, Paris ke Madrid, Sepanyol. Di sini transit tak lama, sampai saja terminal 4C, terus lari ke Terminal 4. Barang-barang semua dah check-in dari Orly.

26 November 2014

KUL – CDG ~ 13hrs 36min
Malaysia Airlines

Tiba di Paris – jam 7 pagi. Baru masuk Subuh. Suasana masih gelap, masuk musim sejuk le katakan.

ORY – MAD ~ 2hrs 5min
Iberia

Kami terbang dari Paris Orly dan transit di Madrid Barajas selama 3 jam. Tak sempat buat apa pun, lari-lari cari terminal je.

MAD – SCL ~ 13hrs 45min
LAN Airlines

Bermulanya perjalanan yang tak pernah terfikir. Amerika Selatan! Rasa macam dalam mimpi saja. Memang mimpi pun sebab flight malam… tidur je dalam flight.

27 November 2014

Pertama kali mendarat di Chile… Teruja, takut, semua ada. Sampai-sampai saja kami terus cari bas ke Pajaritos. Dari Pajaritos, baru ambil bas lain ke Valparaiso. Tiba di Valparaiso kami cuba nak jalan-jalan sekitar stesen bas dan pasar… tapi saya takut, sebab banyak anjing T__T Anjing besar-besar sedap melepak… saya ni memang takut anjing.

Kami menginap di Ibis Valparaiso.. dari stesen bas ambil tren ke Porto. Convenience sangat tempat ni. Supermarket pun dekat.

29 November 2014

SCL-BOG ~ 6hrs 20mins
LAN Airlines

Setelah puas menikmati Valparaiso, kami memulakan perjalanan, meninggalkan Chile menuju ke ibukota Colombia, Bogota. Semasa nak balik tu ada 2 remaja Chile menegur kami. Kami dari mana? Best ke Chile? Makanan sedap tak? Ya.. mereka ni tak reti cakap Inggeris. Jadi gunakanlah kepakaran membaca bahasa badan dan bercakap dengan bahasa badan. Yo hablo ingles no espanõl!

Kami singgah sekejap di Bogota… turun ke bandarnya… nak sangat naik ke Monserrate, tapi sayangnya tak berkesempatan… di dalam bandar Bogota sendiri terlalu banyak benda nak di-eksplore.

Colombia ni terkenal dengan raja dadah, Pablo Escobar. Sampai sekarang pun dadah2 macam marijuana, kokain dijual tepi2 jalan je. Nak beli buat kenangan tapi takut nanti masuk Malaysia kena tahan :P

BOG-CTG ~ 1hr 50min
LAN Airlines

Dari Bogota, kami terbang ke Cartagena (Carta-he-na sebutannya). Ia adalah bandar bersejarah, koloni Sepanyol yang telah disenaraikan dalam UNESCO World Heritage Site. Tempatnya… superb cantik. Kami tinggal di dalam walled city yang sangat-sangat lah stunning! Rasa happy sangat stay di situ.

2 Disember 2014

CTG-BOG ~ 1 hr 30 min
BOG-LIM ~ 3 hrs 5 min
LIM-LPB ~ 4 hrs 45 min
LAN Airlines

Trip yang agak gila sikit. Dari Cartagena ke Bogota, ke Lima, Peru dan akhir sekali mendarat di La Paz, Bolivia. Kami cuma transit dalam airport saja di Bogota dan Lima. Tiba di La Paz, sangat suspen kerana baca review  banyak yang beritahu La Paz ni sangat bahaya… polis pun menyamar! Tak ke takut tu.

Di sinilah bermulanya… disaster! Kami dah kena altitude sickness. Nanti saya cerita detail. Sedih betul.

Bolivia ni memerlukan visa,,, dan paling best, visa ke Bolivia tak boleh buat di Malaysia, takde kedutaan kat sini. Macamana kami buat? Later cerita.

4 Disember 2014

La Paz – Puno ~ 8 hrs
Bas

Altitude sickness menyebabkan kami langsung tak enjoy La Paz! Sedihhhh. Hari ni kami naik bas dari La Paz ke Puno di Peru. Perjalanan 8 jam menjadi sangat seksa kerana penyakit ketinggian tu…

Tiba di stesen bas Puno, kami ambil teksi ke hotel. Seterusnya adalah sejarah… sampai terpaksa makan ubat sebab tak tahan.

6 Disember 2014

Puno – Cuzco ~ 10 hrs
Peru Rail

Setelah 2 hari menderita di Puno,  akhirnya keadaan kami bertambah baik untuk naik keretapi ke Cuzco. Apa ada di Cusco?  Machu Picchu! Yeah! Akhirnya sampai juga. Macam tak percaya, oh em ji… sampai juga ke Machu Picchu. Ingatkan mampu baca je.

Dan Peru Rail ni sangat best. Ia adalah antara scenic train yang bukan je menghidangkan pemandangan yang best, siap ada show lagi.

8 Disember 2014

CUZ-LIM ~ 1hr 25min
LIM-GIG ~ 5H
Avianca

Kini kami tiba di Rio de Janeiro! Maksud Rio de Janeiro adalah ‘river of January’ berkaitan dengan sejarah Portugis mendarat di tempat ni. Di sini pun suspen juga… ada yang cerita kepada kami, semua orang di Brazil ada pistol.

Hakikatnya, orang-orang sini baik dan peramah. Sporting pun ya. Seronok sangat. Kami jalan kaki malam-malam buta pun OK je. Tak ada kutu-kutu, tak ada orang kacau. Cuma pesan orang local sini supaya hati2…handphone simpan elok2.

Di Rio ni kami ambil peluang visit stadium World Cup haritu… dan beberapa tempat menarik seperti Sugar Loaf. Jalan kaki sepanjang Pantai Copacabana dan Ipanema…. best sangat.

11 Disember 2014

GIG-EZE ~ 3 hrs 20 min
EZE-FTE ~ 3 hrs 20 min

Aerolinas Argentinas

Dari Brazil kami ke Argentina!  Entah kenapa excited pula. Transit sekejap di Buenos Aires, dan kejar flight ke El Calafate. Airport Buenos Aires ni best sebab wifi free tak payah login2. Tak kedekut macam airport Paris.. 15 minit je free!

El Calafate ni ada apa? Patagonia! My dream land. Suka sangat… rasa macam back to New Zealand. Tapi… macam biasa kat negara2 Andes ni, anjing besar-besar T__T

Sangat enjoy kat sini… kami pegi glacier hike, tengok glacier… naik bas ke Torres del Paine di Chile.. trekking… hmm will be story detail dalam entry lain (kalau rajins).

14 Disember 2014

FTE – AEP ~ 2hrs 56min
AEP – MVD ~ 45min
Aerolinas Argentinas

Dari El Calafate kami balik semula ke Buenos Aires, tapi transit je jugak. Terbang ke Montevideo, Uruguay nun di seberang sana. Senyap sunyi Montevideo di hujung minggu.., semua kedai tutup kecuali kedai runcit sebelah hotel. Mujur lah bukak, kalau tak mau kebulur.

Tapi walaupun tutup, kami jalan2 juga di Montevideo tu… cari tiket feri ke Buenos Aires. Oh rupanya sangat happening di area terminal bas diorang. Sempat beli mate kat situ.

15 Disember 2014

Montevideo – Sacramento
Bas

Sacramento – Buenos Aires
Feri

Pagi-pagi buta dah cari kenderaan ke terminal bas. Dahla semua orang tak cakap Inggeris, nasib baik tak tersilap naik bas. Kami dibawa ke Sacramento, cari terminal feri… lepas ke sana ke sini sekejap, naiklah feri ke Buenos Aires. Feri ni lebih kurang feri dari Hong Kong ke Macau.. best!

Sampai di Buenos Aires, apa lagi terus jalan kaki explore bandar tu. Cari orang menari tango tapi tak jumpa.

Best sangat bandar ni. Yang penting orang-orangnya yang peramah dan baik hati. Ada seorang makcik jual cenderamata beritahu, dulu ramai peramugari Malaysia singgah kedai dia. Tapi sekarang MAS dah tak terbang ke Buenos Aires, jarang orang Malaysia datang katanya.

Begitulah perjalanan kami serba sedikit di Amerika Selatan. Lepas tu sambung kembara di Europe, cari aurora…

Insya-Allah kalau diberi kesempatan saya akan tulis detail sikit tentang tempat2 yang kami sampai.. termasuk gambarnya sekali. Apa pun, pengalaman yang sangat menarik. Rasanya kalau lah Amerika Selatan tu dekat, rasa nak pegiiii je selalu.

Tempat yang paling lekat di hati saya, selain Patagonia.. adalah Colombia. Sebelum ni sebut nama Colombia saya takut.. sebab Raja Dadah kan dari sana… rasa macam semua orang Colombia pengedar dadah! Tapi sebenarnya tidak. Orang -orang Colombia sangat baik dan sporting.

Sayangnya masa sangat singkat, tak sempat nak ke Easter Island… orang kata, tak lengkap kalau ke Chile tanpa ke Easter Island. Takpe, mungkin lain kali.

Di Glacier Puerto Moreno kami berjumpa dengan sepasang orang Singapura, uncle dah. Mereka berdua suami isteri naik motor round South America sampai ke Alaska… selama 18 bulan! Memang kagum betul. Saya pun harap kami nanti ada masa nak berekspedisi begitu… sekarang tak boleh lama-lama… banyak pekerjaan yang perlu diberi perhatian. Walaupun sebenarnya ramai tak sedar saya takde di Malaysia, sebab hari2 saya tetap bagi pengisian buat mereka ;)

 *Gambar in next entries

Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Swasta?

Tahun lepas anak sulung kami masuk darjah 1. Tahun ni anak yang nombor dua pulak. Bila jumpa kawan-kawan, pastilah kami nak kongsi hantar anak sekolah mana kan. Ada juga kawan-kawan yang terkejut bila saya hantar anak ke sekolah kebangsaan.

Sangka mereka orang macam saya akan hantar anak ke sekolah swasta. Macam apa tu? Entahlah. Hehe.

Nak pilih sekolah anak zaman sekarang ni mungkin lain dari zaman dulu di kampung saya. Sekolah ada satu je. Tak mungkin orang kampung nak terfikir hantar anak ke sekolah swasta di bandar, dengan bayaran. Tadika pun ramai yang tak hantar.

Sekarang ni, semua berebut nak hantar ke sekolah (dari tadika) paling berkualiti, paling hebat, paling berprestasi. Yang tak hantar tu kebanyakannya sebab nak homeschool.

Kini dua orang anak saya belajar di sekolah kebangsaan. Sebelum ni, like 3-4 tahun lepas, saya pun pernah consider (even still considering masa Fahry tak dapat sekolah sama dengan abang dia) nak hantar sekolah swasta. Tapi sekolah swasta pun tak semudah ‘sekolah berbayar mestilah lagi bagus’.

Saya ada buat survey dan observation… ada anak kawan saya bila bersekolah di sekolah swasta bersama anak-anak orang kaya, mungkin pengaruh kawan, perangai pun dah jadi ‘ek’ sikit. Pening kepada mak ayahnya.

Lepas tu.. kawan2 saya yang mana jadi engineer sama-sama dulu, tak ada dengar “Saya dari Sekolah Antarabangsa blablabla” semuanya dari Sekolah Menengah Sains…. Maktab Rendah Sains… etc. OK, mungkin yang lain-lain tu pakat kerja overseas, tak main lah kat KL je kan.

Apa yang saya nak beritahu kat sini… kat mana-mana pun sama. Bagi saya, yang penting exposure dan surrounding dia. Kawan-kawan dan persekitaran, itu lebih penting dari sekolah mana dia pergi. Masuk sekolah terbaik dan termahal tapi kalau dapat kawan yang tak berguna, tak ke mana lah jadinya. Doakanlah anak kita dapat kawan yang baik-baik…

Ada juga yang beritahu saya, konsep sekolah ni sama la macam konsep hospital… kalau mampu, pegilah hospital swasta, beri ruang di hospital kerajaan kepada yang tak mampu. Jadi kalau mampu, pergilah ke sekolah swasta, beri ruang kepada yang kurang mampu masuk sekolah kerajaan.

Saya kata ia tak sama. Perubatan dan pendidikan tak boleh nak disamakanlah… Masa depan anak-anak tu, bukan short term.

Tapi… sekolah (kebangsaan) sekarang lain betul dengan dulu. Dulu-dulu kita sendiri yang cuci kelas, cuci longkang, kutip sampah… sekarang tak ada dah… ada tukang cuci di sekolah. Budak-budak pegi belajar je katanya… Cikgu pun tak boleh nak marah-marah budak sangat.

Semoga anak-anak kita, walau di mana pun mereka belajar, dapat dibentuk dengan sebaiknya. Mereka ni lah masa depan kita…

5 Tempat Menarik WAJIB PERGI Di Switzerland

Switzerland adalah sebuah negara yang sangat damai dan cantik, hingga mendapat jolokan ‘drop of heaven on Earth’,  atau ‘heaven on Earth’. Sangat indah dan mengkagumkan hingga seseorang mampu merasakan “Tempat ini sangat cantik, tak tergambar dek kata-kata… gambaran syurga, tentu sekali langsung tidak dapat dibayangkan!”

Pertama kali ke Switzerland pada tahun 2012, membuatkan saya sering termimpi untuk ke sana lagi. Alhamdulillah, murah rezeki sekali lagi dapat jejak kaki di Switzerland pada Aidilfitri 2014 yang lalu bersama anak-anak.

Negara ini unik sekali, dengan 4 bahasa rasmi : Bahasa Jerman, Bahasa Perancis, Bahasa Itali dan Bahasa Roman. Biasanya kawasan yang bersempadan dengan negara berkenaan akan menggunakan bahasa negara tersebut. Misalnya Geneva bersempadan dengan Perancis menggunakan Bahasa Perancis, dan Zurich bersempadan dengan Jerman menggunakan Bahasa Jerman. Penggunaan bahasa n termasuklah percakapan dan papan tanda. Walau bagaimana pun, kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris.

Switzerland ada penerbangan terus ke negara Timur Tengah seperti Oman, Qatar, UAE, Tunisia dan sebagainya.. jadi ramai pelancong Arab di Switzerland.

Destinasi pilihan di Switzerland untuk menikmati pengalaman yang sangat indah:-

1. Zurich

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta, dan Jakarta 20 juta!). Bayangkan sebuah bandar seperti di Miri, Sarawak yang damai.

DANNY ZURICH SWISS

Di atas ni gambar Danny masa baby di kota Zurich. Musim bunga, cuaca cerah, siang yang panjang… masa yang sangat sesuai untuk stroll around bandar ni bersama keluarga.

MESTI PERGI DI ZURICH

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Zurich:

Old Town

Bandar lama Zurich yang berusia lebih 2000 tahun. Di negara-negara Eropah, melawat Old Town salah satu perkara yang mesti masuk dalam list.

Bahnhofstrasse

Untuk kaki shopping, shopping street ni menawarkan macam-macam benda untuk dishoppingkan. Lokasinya cuma di sebelah Zürich Hauptbahnhof (train station).

Lindenhof

Bukit kecil di Zurich untuk mendapatkan pemandangan panorama kota Zurich, bukit-bukitnya, tasiknya… cuma jalan kaki saja dari Old Town.

2. Geneva

Geneva dikenali sebagai ‘city of peace’.. memang sangat tenang, damai dan aman.  Pertama kali kami tiba di Geneva di waktu tengah malam. Dengan barang, dengan baby, dengan sesat, warga Geneva membantu kami balik ke hotel. Di waktu tengah malam itu, beberapa keluarga masih tolak stroller bawa baby jalan-jalan. Kutu-kutu lepak, tak ada.

Geneva terkenal sebagai HQ  pertubuhan antarabangsa seperti PBB, WHO dan macam-macam lagi. Lebih 200 pertubuhan kemanuasiaan beribu pejabat di Geneva.

MESTI PERGI DI GENEVA

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Geneva:

Old Town

Landmark di Old Town ni adalah St Peter Cathedral, ada macam-macam kedai antik di sini.

Jet d’eau

Pagi-pagi kami dah tunggu di tepi Tasik Geneva untuk menyaksikan air pancut setinggi 140 meter ni di sini.

JET D'EAU

Jet d’eau ditutup untuk maintenance pada bulan November, semasa angin kuat, dan musim winter bila tasik jadi beku.

3. Bern

Apakah ibu negara Switzerland? Zurich? Geneva? Jawapannya adalah Bern.

Bern umpama sebuah bandar dalam kisah dongeng puteri raja.. sangat cantik dan indah, dengan sungai hijau yang mengalir di celah-celah kotanya.

BERN SWITZERLAND

MESTI PERGI DI BERN

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Bern:

Old City of Bern

Bandar lama Bern ni disenaraikan dalam UNESCO World Cultural and Heritage Site.

Zytglogge

Zytglogge adalah menara jam yang menjadi main attraction di Bern. Ia pernah jadi pintu masuk utama ke Bern pada kurun ke-10 hingga kurun ke-11.

Einsteinhaus

Rumah Einstein! Jangan lupa bawa anak datang sini, ambil aura Einstein, hehe.

4. Interlaken

Ada lebih dari 40 puncak yang memiliki ketinggian melebihi 4000 meter di Switzerland. Yang tinggi-tinggi terdapat di Zermatt, seperti Monte Rosa, Signalkupe, Matterhorn… tapi Jungfraujoch (sebutannya Yu-fro-yoh) biasanya menjadi destinasi percutian pilihan kebanyakan orang. Interlaken menawarkan lebih banyak pilihan pemandangan yang lebih mengkagumkan!

MESTI BUAT DI INTERLAKEN

Main salji! Nak dapatkan pemandangan di lembah desa samada di Grindelwald, Lauterbrunnen, Murren dan sebagainya, boleh dapat banyak kali di Switzerland. Jangan lepaskan kesempatan naik ke puncak Jungfrou dan rasai salji yang lembut di sana.

5. Lucerne

Bandar yang rileks dan di sini boleh menikmati the whole Switzerland. Penduduknya tak ramai, tempatnya sejuk.. tenang, damai. Banyak kali dok ulang tenang, damai ni ya.

MESTI BUAT DI LUCERNE

Cruise di Tasik Lucerne.. cara terbaik untuk nikmati dan rasai… cicipi keindahan Switzerland… dari sini kita boleh nampak Pilatus, Rigi dan Stanserhom. Angin tasik ni sangat sejuk, kalau tak tahan sila pakai sweater.

Itulah antara 5 top tempat yang mesti pergi di Switzerland. Di Negara ni paling senang naik train. Dapatkan Swiss Pass untuk kemudahan perjalanan. Kalau hanya ada masa yang singkat, boleh ambil train sightseeing seperti Glacier Express, Bernina Express, Wilhelm Tell Express dan GoldenPass.

Selamat bercuti di Switzerland!

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger