Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

February 25, 2014

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami – backpacking. Dan memang sangat ‘best’ bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria [...]

13 comments Read the full article →

Walkathon 2014 Bersama Kevin Zahri! #walk4humanity

February 19, 2014

Perhatian kepada yang suka ber-marathon dan walkathon… Ada satu acara yang sangat istimewa untuk kita semua. Yang tak berapa suka pun tak apa… kerana apa… …larian amal… WALK FOR HUMANITY yang dianjurkan oleh Rose 2 Rose AQSA SYARIF dan Ikram 4 Syria (I4S) ini adalah satu acara yang sangat sesuai untuk seisi keluarga. Sama-sama kita [...]

2 comments Read the full article →

Telekung Lycra Travel Pilihanku!

February 19, 2014

Biasanya kalau travel ke luar Malaysia, saya tak bawa telekung, memadai bersolat dengan pakaian yang dipakai. Sebab itulah kita kena pakai pakaian menutup aurat.. bab wajib tu satu hal, dan solat-ready. Tak payah susah2 bawa satu lagi beg ekstra untuk telekung, dan boleh ambil wuduk terus solat. Tak perlu pakai-pakai telekung lagi. Tapi sejak memiliki [...]

5 comments Read the full article →

Stimulasi Untuk Anak Berkaki Kudung

February 17, 2014

Mungkin di luar sana ada ibu bapa memiliki anak yang sebertuah Fahry, atau mungkin lebih bertuah dari Fahry. Ibu bapa yang memiliki anak istimewa yang kudung kakinya haruslah menyimpan impian untuk lihat anak kita berjalan macam orang lain kan? Kaki palsu, solusi terbaik untuk mereka. Pemakaian kaki palsu ni, sebaiknya di awal usia, semasa mereka [...]

2 comments Read the full article →

Kisah Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden

February 15, 2014

Kisah pasangan Malaysia yang ditahan di Sweden, Encik Azizul dan Puan Shal, masih belum selesai, dan hangat diperkatakan di media sosial. Pelbagai cerita dari pelbagai sudut kita boleh dengar. Namun ini adalah cerita dari seseorang yang rapat dengan keluarga mereka. Daripada kita cuba menelah cerita-cerita yang kita pun tak tahu sumbernya, ayuh kita dengar dari [...]

5 comments Read the full article →

Grand Opening Genius Baby on Board Shah Alam Yang Meriah!

February 13, 2014

Alhamdulillah, jutaan tahniah buat my BFF, Watie the proud founder of Genius Baby on Board (GBOB) di atas pembukaan branch ke-4 GBOB di Shah Alam. Masih teringat GBOB humble beginning di Wisma Bling Lustre, Meranti Jaya satu masa dulu.. sekarang dah pun berkembang ke Klang, Shah Alam dan Johor Bahru! Oh, apakah bendanya GBOB ni… [...]

3 comments Read the full article →

Itinerary dan Tips Kembara New Zealand South Island

February 11, 2014

Kami memilih bulan Oktober untuk berkembara di New Zealand, memandangkan waktu itu sudah masuk musim bunga. Oh, saya sangat suka musim bunga. Suhu masih sejuk dan siang agak panjang. Masa ni Subuh dalam jam 4 pagi dan Maghrib jam 5 petang. Kami tiba di Queenstown dari Sydney (catatan di Sydney akan menyusul nanti) pada 4 [...]

3 comments Read the full article →

Restoran Makanan Halal di Ho Chi Minh City, Vietnam

February 7, 2014

Nak cari restoran makanan halal di Ho Chi Minh, Vietnam ni tak susah sebenarnya. Banyak restoran yang menyediakan makanan halal, makanan Malaysia pun senang nak cari. Area Ben Thanh ada Malaysian Street (Nguyen An Ninh St.) yang menyediakan banyak kedai makan sajian Melayu. Tapi disebabkan musim cuti, kebanyakan kedai tutup, termasuklah Warung 1 Malaysia ni… [...]

1 comment Read the full article →

Tempat Menarik Bawa Anak Kecil di Ho Chi Minh

February 5, 2014

Bila travel dengan anak-anak kecil, kena expect tak boleh nak berjalan terus-terusan, atau nak habiskan visit banyak tempat dalam sehari… Kena plan supaya banyak masa rehat untuk mereka. Lagi-lagi kalau anak yang tengah zaman tantrum, tak tidur siang, suka mengamuk, banyak songeh, etc. Tak susahpun sebenarnya bawa anak yang macam-macam perangai travel ke tempat orang, [...]

3 comments Read the full article →

Melawat Ho Chi Minh Bersama Anak-Anak

February 4, 2014

Sempena cuti Tahun Baru Cina, dan Tahun Baru Vietnam, kami bawa anak-anak menghabiskan cuti sekolah dengan melancong di Ho Chi Minh, atau nama asalnya Saigon. Melancong je lah, bershopping-nya tidak. Lagipun Vietnam cuti, banyak kedai tak buka.  Disebabkan perancangan nak rehat-rehat sambil bercuti dan tiada perancangan membeli-belah, kami menginap di Sofitel, sebuah hotel yang agak jauh [...]

8 comments Read the full article →

Tudung Bokitta Pula!

February 2, 2014

Saya ni sebenarnya malas nak berfancy-fancy dalam bertudung. Yang penting menutup aurat. Malas nak berfesyen-fesyen, lebih suka yang sarung je. Dulu-dulu pakai tudung bawal kancing depan je, senang. Tudung berjahit pun, laaagi senang tak payah fikir nak pin-pin.  Tapi pernah jugalah try tudung lilit-lilit, dek terpengaruh dengan seorang kawan saya kat U dulu. Dia serang student [...]

9 comments Read the full article →

Review : Hotel Legoland

February 1, 2014

Anak-anak saya peminat Lego, jadi bila bawa ke Legoland, mereka memang teruja betul. Masa mula dilancarkan dulu kami ambil annual pass… jimat sangat-sangat sebab kos untuk annual pass tu sama macam harga tiket 2 kali masuk ke sini. Bila ada annual pass, bila-bila masa boleh masuk.  Bila hotel Legoland di buka, kami janji dengan Hafiy nak [...]

3 comments Read the full article →

Antara K-Pop dan Plastic Surgery

February 1, 2014

Di Seoul, kami menginap di Metro Hotel di pinggir shopping street Myungdong. Jolokan ‘mecca for shoppers’ untuk di Myungdong ni, dah cukup menggambarkan betapa happening-nya. Memang happening especially waktu malam. Dari sini boleh jalan kaki ke tempat-tempat shopping lain macam Dongdaemon Market, Namdaemon Market dan Insa-Dong.  Yang paling best bagi kami, di Insa-dong. Nak beli [...]

2 comments Read the full article →

Kes Bapa Sembelih Anak

January 31, 2014

Dulu saya pernah tulis tentang seorang bapa yang membunuh isterinya dan mencederakan anak-anaknya akibat mengalami schizophrenia. Namun sebenarnya entry tersebut ada melukakan hati beberapa pihak. Hmmm, kenapa tu, tak perlulah saya cerita…  Apa schizophrenia ni? Schizophrenia adalah sejenis penyakit yang mana penghidapnya sering berhalusinasi dan mendengar suara-suara yang menyuruhnya melakukan itu dan ini, termasuk hal yang [...]

2 comments Read the full article →

Tips Best Hadiri Walk In Interview

January 31, 2014

Dah lama saya tak ikuti mana-mana interview. Maksud saya interview kerja. Dulu interview nak cari pekerjaan.. dan interview untuk prestasi semasa melakukan kerja.. pun dah 2 tahun saya tinggal.  Sekadar berkongsi dengan adik-adik yang bakal menamatkan pengajian dan akan menjalani interview mencari pekerjaan… sedikit tips walk in interview untuk korang.  Tips ni dari pengalaman sendiri dan juga [...]

1 comment Read the full article →