Tempat Menarik Di Jakarta Yang Wajib Dukunjungi Bersama Anak-Anak

ANCOL DREAMLAND

Jakarta, ibu negara Indonesia, adalah sebuah kota yang sangat padat. Bayangkan di Jakarta sahaja ada 13 juta orang, dah hanpir separuh jumlah penduduk Malaysia! Walau bagaimanapun, di Jakarta tidak ada kemudahan tren, LRT, MRT mahupun monorel... menjadikan ia sangatlah macet (trafik sesak). Kami berkunjung ke Jakarta ketika anak-anak berusia 2, 5 dan 6 tahun. Disebabkan anak-anak masih kecil-kecil, jadi pendekatan kami lebih kepada child-friendly. Maklumlah, dengan 3 orang budak kecil ni, … [Read more...]

Betul Ke Malaikat Sambut Bayi Jatuh?

wp-1476234772158.jpg

Biasanya kalau budak2 terutama bayi yang jatuh dari tempat tinggi,orang tua2 kata "Jangan risau, dia OK tu... Malaikat sambut". Persoalannya, betul ke malaikat sambut bayi jatuh? Saya ni bukannya percaya benda2 macam ni. Bagi saya itu cuma satu kata-kata nak menyedapkan hati mak ayah bila anak terjatuh. Supaya tak risau. Walaupun Danny pernah tergolek dari tangga umah semasa usia 7 bulan (dia sedang tidur di tingkat bawah, saya naik ke atas sekejap mengambil barang, tau tau rupanya dia … [Read more...]

5 Sebab Kenapa Mesti Travel Semasa Anak Masih Kecil

wp-image-199220286jpg.jpg

Bila sebut soal travel, biasanya ramai yang menolak untuk travel tatkala memiliki anak kecil. Iyalah, sedangkan di rumah sendiri pun dah huru-hara, bagaimana pula nak dibawa ke mana-mana. Nantinya bukan jadi seronok bercuti, jadi makin stress! Silap-silap suami isteri yang bercakaran nanti. Betul ke hanya yang memiliki anak2 yang 'baik' saja ada priviledge untuk travel bersama? Aduh, kalau anak2 jenis 'buas' ni, bila lah ada peluang nak travel bersama? Mula-mula kita kill the perception dulu. … [Read more...]

Petua Hilangkan Hingus, Kahak dan Batuk Baby

wp-image-606687540jpg.jpg

Bila dah ada baby selepas 5 tahun tak ada baby... Semuanya macam repeat semula anak pertama... Barang2 baby pun semua dah bagi orang Seperkara lagi adalah tentang hal-hal baby especially bab sakit demam... Saya ni jenis tradisional, classic mom bak kata Fasha Sandha, hahaha. Walaupun anak saya fully vaccinate, tapi saya tetap fo for natural. Ada yang nak kecam? Lantaklah eh. Irene ni dia agak sensitif sikit bila dok dalam aircond. Selesema je la kerjanya. Kecualo aircond rumah sebab ada … [Read more...]

Fahry Operate Kaki Lagi

wp-image-691678256jpg.jpg

15 Mei 2014, Fahry jalani pembedahan buang tulang kakinya di PPUM. Masa tu dia masih di tadika... Jadi takde la hal sangat kalau tak ke sekolah. 25 September tahun ni, sekali lagi dia kena bedah. Ye, Fahry bakal menjalani berkali-kali pembedahan yang sama.... Selagi tulang kaki dia masih memanjang. Which mungkin sampai umur 18 tahun. Kali ni kami pilih KPJ Damansara. Sebab nak cepat. Maka tak dapatlah priviledge OKU (di PPUM dulu semua perbelanjaan disubsidi kepada pemegang kad … [Read more...]

Makanan Halal di Koh Samui

wp-image-1240962635jpg.jpg

Koh Samui tak macam di Krabi atau Phuket yang mana berlambak makanan halal. Kat sini ada... Tapi tak sebanyak di belah sana. Lagipun Pulau Samui ni tak besar pun... Rasanya keliling satu pulau pun dalam 50km lebih2 je. Kalau nak pilihan makanan halal yang banyak, boleh cari di area masjid. Masjid Nurul Ihsan letaknya di Kampung Melayu Hua Thanon, kira2 30km gitu dari airport. Banyak choice makanan halal kat sini. Kalau nak senang jalan kat Koh Samui (kalau drive sendiri), jangan dok ikut … [Read more...]