Tips Bawa Anak Bercuti Ke Iceland

June 20, 2014

Alhamdulillah, pada awal cuti sekolah yang lepas, kami sekeluarga ke sebuah negara yang jarang disebut, Iceland yang terletak berhampiran Kutub Utara. Iceland adalah antara negara2 Nordic, iaitu yang terletak di utara Eropah dan Lautan Atlantik Utara. Antara inpirasi kami ke Iceland adalah dari pengembaraan adik ipar saya ke sana tahun lepas, dan juga movie The [...]

7 comments Read the full article →

Sponsor Anak Indonesia

June 17, 2014

Sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang ni, ramai yang tercari-cari lubuk nak menabung untuk saham akhirat (well, tabungan perlu buat setiap masa bukan ada masa tertentu, tapi just celebrate the culture OK). Our Touch ada satu channel untuk anda semua nak menyumbang kepada anak-anak yang memerlukan tabungan untuk pelajaran dan kelangsungan hidup mereka. Program Sponsor A [...]

2 comments Read the full article →

Anak Tertonggeng Dalam Baldi, Jatuh Dalam Periuk Sup

May 20, 2014

Naudzubillahi min zalik.  Minggu ni mak saya ada di rumah, jadi setiap hari saya belikan surat khabar untuknya. Tajuk di atas tu adalah antara hightlight dalam akhbar-akhbar tempatan 2-3 hari ni, tentang kemalangan yang menimpa anak-anak, di rumah sendiri!  Hati saya memang sangat berdebar dan tersentuh dengan kejadian-kejadian kemalangan di rumah sendiri… Iye, malang tak berbau, benda [...]

15 comments Read the full article →

Movie Review: The Secret Life of Walter Mitty

May 19, 2014

First time saya tahu tentang movie ni dari kawan saya, Ilani yang sibuk cari movie ni dalam group WhatsApps kami tempoh hari. Kebetulan pula, semasa perjalanan balik dari Perth haritu, ada pula movie ni dalam senarai tayangan pesawat MAS. Apa yang saya boleh cakap masa tu – boring. The only motivation untuk mengenang movie tu [...]

1 comment Read the full article →

Tips Anak Kecil Makan Sayur

May 18, 2014

Saya sebenarnya tak ada masalah dengan sayuran kepada anak-anak. Sejak kecil mereka memang makan sayur. Cuma bab memilih sayur tu ada la… ada yang taknak carrot, ada yang taknak batang, ada yang nak bahagian lembut-lembut je, ada yang taknak sayur berwarna…  tapi pucuk pangkalnya, sayur kena makan. Ramai yang salah faham tentang pemakanan terutama sayuran [...]

1 comment Read the full article →

Tips Bawa Bayi Naik Kapal Terbang

May 3, 2014

Dulu kami tinggal di Sarawak, jadi, naik kapal terbang bersama bayi adalah antara perkara yang biasa dibuat oleh sesiapa saja. Pertama kali bawa Hafiy naik kapal terbang ialah selepas habis pantang, dan Fahry semasa usianya 5 bulan. Untuk bayi bawah usia 2 tahun, mereka tak ada seat sendiri, jadi cuma perlu bayar tax dalam 10% [...]

6 comments Read the full article →

Tips Motorhome Australia Dari Pengalaman

May 1, 2014

Ramai yang menghubungi saya bertanya tentang tips motorhome di Australia. Terus-terang saya memang tak sempat study banyak-banyak sebelum ekspedisi itu, 2-3 hari sebelum bertolak pun yang baru buat booking semua. Bermotorhome atau caravan di Australia dan New Zealand seumpama satu gaya hidup. Orang Australia biasanya ada caravan sendiri, yang akan digunakan bila-bila masa nak ke [...]

0 comments Read the full article →

Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

April 30, 2014

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak [...]

8 comments Read the full article →

Makanan Ringan Untuk Anak Sekolah

April 28, 2014

Disebabkan Hafiy tak mahu bawa bekal ke sekolah (sedih mak, punah harapan ber-bento), saya bekalkan dia dengan duit RM3 setiap hari ke sekolah (mewah betul, mak dulu bawak 30 sen je). Cukuplah dia beli nasi dan kuih-kuih, kadang-kadang kek lapis Apollo. Air masak bawa bekal dari rumah. Sebelum masuk sekolah lagi cikgu penolong kanan dah [...]

7 comments Read the full article →

YB Karpal Singh Mati Kemalangan, Takziah

April 17, 2014

Saya bukan nak jadi reporter Jarang saya tulis tentang isu semasa, tapi kali ni kerana saya antara orang terawal yang menerima berita ini. Awal pagi tadi selepas bangun tidur dan mengambil wuduk, tergerak hati untuk membuka laman FaceBook dan berita tentang kemalangan yang meragut nyawa YB Karpal Singh dan PA beliau baru saja diupdate oleh [...]

2 comments Read the full article →

Dilema Ibu Bekerja Yang Tak Pernah Padam

April 16, 2014

Orang kata kalau bekerja di Kuala Lumpur ni, keluar pagi balik malam, tak sempat tengok matahari. Keluar sebelum matahari naik, balik rumah matahari dah tenggelam. Ya, setelah merasainya sendiri, memang bukan orang kata lagi. Semasa tinggal di Kepong dan naik komuter ke pejabat, seawal jam 6.15 pagi dah keluar rumah. Lepas subuh terus lari. Maklumlah [...]

4 comments Read the full article →

Kebenaran Yang Mengejutkan Tentang Penerbangan Tambang Murah

April 15, 2014

Dulu-dulu semasa Air Asia, syarikat penerbangan tambang murah di negara kita mula dilancarkan pada tahun 2001, saya masih belajar. Tak reti lagi bab-bab kapal terbang ni. Tapi saya rasa ia pasti begitu murah sehingga menjadi tagline ‘Now everyone can fly’. Bila dah bekerja dan tinggal di Sarawak, yes, Air Asia memang pilihan utama untuk balik [...]

8 comments Read the full article →

Antara Takdir Dan Usaha

April 14, 2014

Sepanjang pengelibatan saya dalam bisnes network marketing selama beberapa tahun ni, sukacita saya nak beritahu bahawa, tak semua yang menjalankan bisnes ni menemui kejayaan. Samalah kaedahnya yang buka restoran, tak semua bertahan. Yang buka butik, tak semua berjaya. Begitulah juga dengan bisnes network marketing. Walaupun ia adalah antara bisnes yang menawarkan support dan sistem dukungan [...]

2 comments Read the full article →

Kenapa Backpacking?

April 12, 2014

Mungkin saya dah terlalu (erk, keterlaluan!) untuk backpacking. Tapi takpe, usia bukan penghalang hehe. Backpacking dengan kata mudahnya adalah traveling yang melibatkan bajet rendah, hotel murah, makanan murah, tak habiskan duit sangat. Pendekata segalanya bajet. Dan satu lagi, sendiri-sendiri tanpa menggunakan ejen pelancongan. Sejak mencubanya pertama kali di tahun 2012 (bersama suami dan baby), rasa [...]

0 comments Read the full article →

Car Seat Untuk Travel Dengan Anak

April 10, 2014

Semasa buat keputusan untuk berkereta di Australia, terfikir juga macamana nak bawa carseat yang besar gedabak tu. Maklumlah, biasa kami travel light, ini nak berangkut dengan carseat lagi. Bukan satu, tapi tiga! Lagipun takkan nak beli booster seat semata-mata untuk travel je. Hehe, kedek boleh tahan. Pada suatu hari kami jalan-jalan di One Utama, ter-masuk [...]

8 comments Read the full article →