Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Swasta?

Tahun lepas anak sulung kami masuk darjah 1. Tahun ni anak yang nombor dua pulak. Bila jumpa kawan-kawan, pastilah kami nak kongsi hantar anak sekolah mana kan. Ada juga kawan-kawan yang terkejut bila saya hantar anak ke sekolah kebangsaan.

Sangka mereka orang macam saya akan hantar anak ke sekolah swasta. Macam apa tu? Entahlah. Hehe.

Nak pilih sekolah anak zaman sekarang ni mungkin lain dari zaman dulu di kampung saya. Sekolah ada satu je. Tak mungkin orang kampung nak terfikir hantar anak ke sekolah swasta di bandar, dengan bayaran. Tadika pun ramai yang tak hantar.

Sekarang ni, semua berebut nak hantar ke sekolah (dari tadika) paling berkualiti, paling hebat, paling berprestasi. Yang tak hantar tu kebanyakannya sebab nak homeschool.

Kini dua orang anak saya belajar di sekolah kebangsaan. Sebelum ni, like 3-4 tahun lepas, saya pun pernah consider (even still considering masa Fahry tak dapat sekolah sama dengan abang dia) nak hantar sekolah swasta. Tapi sekolah swasta pun tak semudah ‘sekolah berbayar mestilah lagi bagus’.

Saya ada buat survey dan observation… ada anak kawan saya bila bersekolah di sekolah swasta bersama anak-anak orang kaya, mungkin pengaruh kawan, perangai pun dah jadi ‘ek’ sikit. Pening kepada mak ayahnya.

Lepas tu.. kawan2 saya yang mana jadi engineer sama-sama dulu, tak ada dengar “Saya dari Sekolah Antarabangsa blablabla” semuanya dari Sekolah Menengah Sains…. Maktab Rendah Sains… etc. OK, mungkin yang lain-lain tu pakat kerja overseas, tak main lah kat KL je kan.

Apa yang saya nak beritahu kat sini… kat mana-mana pun sama. Bagi saya, yang penting exposure dan surrounding dia. Kawan-kawan dan persekitaran, itu lebih penting dari sekolah mana dia pergi. Masuk sekolah terbaik dan termahal tapi kalau dapat kawan yang tak berguna, tak ke mana lah jadinya. Doakanlah anak kita dapat kawan yang baik-baik…

Ada juga yang beritahu saya, konsep sekolah ni sama la macam konsep hospital… kalau mampu, pegilah hospital swasta, beri ruang di hospital kerajaan kepada yang tak mampu. Jadi kalau mampu, pergilah ke sekolah swasta, beri ruang kepada yang kurang mampu masuk sekolah kerajaan.

Saya kata ia tak sama. Perubatan dan pendidikan tak boleh nak disamakanlah… Masa depan anak-anak tu, bukan short term.

Tapi… sekolah (kebangsaan) sekarang lain betul dengan dulu. Dulu-dulu kita sendiri yang cuci kelas, cuci longkang, kutip sampah… sekarang tak ada dah… ada tukang cuci di sekolah. Budak-budak pegi belajar je katanya… Cikgu pun tak boleh nak marah-marah budak sangat.

Semoga anak-anak kita, walau di mana pun mereka belajar, dapat dibentuk dengan sebaiknya. Mereka ni lah masa depan kita…

5 Tempat Menarik WAJIB PERGI Di Switzerland

Switzerland adalah sebuah negara yang sangat damai dan cantik, hingga mendapat jolokan ‘drop of heaven on Earth’,  atau ‘heaven on Earth’. Sangat indah dan mengkagumkan hingga seseorang mampu merasakan “Tempat ini sangat cantik, tak tergambar dek kata-kata… gambaran syurga, tentu sekali langsung tidak dapat dibayangkan!”

Pertama kali ke Switzerland pada tahun 2012, membuatkan saya sering termimpi untuk ke sana lagi. Alhamdulillah, murah rezeki sekali lagi dapat jejak kaki di Switzerland pada Aidilfitri 2014 yang lalu bersama anak-anak.

Negara ini unik sekali, dengan 4 bahasa rasmi : Bahasa Jerman, Bahasa Perancis, Bahasa Itali dan Bahasa Roman. Biasanya kawasan yang bersempadan dengan negara berkenaan akan menggunakan bahasa negara tersebut. Misalnya Geneva bersempadan dengan Perancis menggunakan Bahasa Perancis, dan Zurich bersempadan dengan Jerman menggunakan Bahasa Jerman. Penggunaan bahasa n termasuklah percakapan dan papan tanda. Walau bagaimana pun, kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris.

Switzerland ada penerbangan terus ke negara Timur Tengah seperti Oman, Qatar, UAE, Tunisia dan sebagainya.. jadi ramai pelancong Arab di Switzerland.

Destinasi pilihan di Switzerland untuk menikmati pengalaman yang sangat indah:-

1. Zurich

Bandar yang mendapat jolokan ‘the most liveable city’, adalah hab kewangan di sini. Walaupun Zurich adalah bandar terbesar di Switzerland, tapi ia cuma ada 390,000 penduduk (berbanding KL, 1.6 juta, dan Jakarta 20 juta!). Bayangkan sebuah bandar seperti di Miri, Sarawak yang damai.

DANNY ZURICH SWISS

Di atas ni gambar Danny masa baby di kota Zurich. Musim bunga, cuaca cerah, siang yang panjang… masa yang sangat sesuai untuk stroll around bandar ni bersama keluarga.

MESTI PERGI DI ZURICH

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Zurich:

Old Town

Bandar lama Zurich yang berusia lebih 2000 tahun. Di negara-negara Eropah, melawat Old Town salah satu perkara yang mesti masuk dalam list.

Bahnhofstrasse

Untuk kaki shopping, shopping street ni menawarkan macam-macam benda untuk dishoppingkan. Lokasinya cuma di sebelah Zürich Hauptbahnhof (train station).

Lindenhof

Bukit kecil di Zurich untuk mendapatkan pemandangan panorama kota Zurich, bukit-bukitnya, tasiknya… cuma jalan kaki saja dari Old Town.

2. Geneva

Geneva dikenali sebagai ‘city of peace’.. memang sangat tenang, damai dan aman.  Pertama kali kami tiba di Geneva di waktu tengah malam. Dengan barang, dengan baby, dengan sesat, warga Geneva membantu kami balik ke hotel. Di waktu tengah malam itu, beberapa keluarga masih tolak stroller bawa baby jalan-jalan. Kutu-kutu lepak, tak ada.

Geneva terkenal sebagai HQ  pertubuhan antarabangsa seperti PBB, WHO dan macam-macam lagi. Lebih 200 pertubuhan kemanuasiaan beribu pejabat di Geneva.

MESTI PERGI DI GENEVA

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Geneva:

Old Town

Landmark di Old Town ni adalah St Peter Cathedral, ada macam-macam kedai antik di sini.

Jet d’eau

Pagi-pagi kami dah tunggu di tepi Tasik Geneva untuk menyaksikan air pancut setinggi 140 meter ni di sini.

JET D'EAU

Jet d’eau ditutup untuk maintenance pada bulan November, semasa angin kuat, dan musim winter bila tasik jadi beku.

3. Bern

Apakah ibu negara Switzerland? Zurich? Geneva? Jawapannya adalah Bern.

Bern umpama sebuah bandar dalam kisah dongeng puteri raja.. sangat cantik dan indah, dengan sungai hijau yang mengalir di celah-celah kotanya.

BERN SWITZERLAND

MESTI PERGI DI BERN

Banyak tempat nak pergi, tapi kalau masa yang singkat, pastikan pergi ke tempat-tempat ni di Bern:

Old City of Bern

Bandar lama Bern ni disenaraikan dalam UNESCO World Cultural and Heritage Site.

Zytglogge

Zytglogge adalah menara jam yang menjadi main attraction di Bern. Ia pernah jadi pintu masuk utama ke Bern pada kurun ke-10 hingga kurun ke-11.

Einsteinhaus

Rumah Einstein! Jangan lupa bawa anak datang sini, ambil aura Einstein, hehe.

4. Interlaken

Ada lebih dari 40 puncak yang memiliki ketinggian melebihi 4000 meter di Switzerland. Yang tinggi-tinggi terdapat di Zermatt, seperti Monte Rosa, Signalkupe, Matterhorn… tapi Jungfraujoch (sebutannya Yu-fro-yoh) biasanya menjadi destinasi percutian pilihan kebanyakan orang. Interlaken menawarkan lebih banyak pilihan pemandangan yang lebih mengkagumkan!

MESTI BUAT DI INTERLAKEN

Main salji! Nak dapatkan pemandangan di lembah desa samada di Grindelwald, Lauterbrunnen, Murren dan sebagainya, boleh dapat banyak kali di Switzerland. Jangan lepaskan kesempatan naik ke puncak Jungfrou dan rasai salji yang lembut di sana.

5. Lucerne

Bandar yang rileks dan di sini boleh menikmati the whole Switzerland. Penduduknya tak ramai, tempatnya sejuk.. tenang, damai. Banyak kali dok ulang tenang, damai ni ya.

MESTI BUAT DI LUCERNE

Cruise di Tasik Lucerne.. cara terbaik untuk nikmati dan rasai… cicipi keindahan Switzerland… dari sini kita boleh nampak Pilatus, Rigi dan Stanserhom. Angin tasik ni sangat sejuk, kalau tak tahan sila pakai sweater.

Itulah antara 5 top tempat yang mesti pergi di Switzerland. Di Negara ni paling senang naik train. Dapatkan Swiss Pass untuk kemudahan perjalanan. Kalau hanya ada masa yang singkat, boleh ambil train sightseeing seperti Glacier Express, Bernina Express, Wilhelm Tell Express dan GoldenPass.

Selamat bercuti di Switzerland!

Mengembara ke Amerika Selatan

Bila saya beritahu kawan-kawan (terdekat) yang saya baru balik dari Amerika Selatan, majoriti akan tanya soalan ni “Tak bahaya ke???”. Saya sengih je. Sebab itulah juga yang bermain di fikiran saya sebelum jejak kaki ke bahagian bumi di sebelah sana tu.

Maklumlah, kita mungkin jarang dapat pendedahan tentang South America. Kalau tengok filem Hollywood tu, benda jahat-jahat tu semua dari bahagian selatan la kan. Secara tak langung, dalam minda kita mungkin anggap seluruh Amerika Selatan tu bahaya.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan. Dah lama plan sebenarnya. Walaupun 2-3 hari sebelum bertolak saya rasa macam nak cancel saja trip tu, kerana tak ready mentally. Rasa macam overwhelm dengan macam-macam perasaan. Tapi, dengan takdir Allah… sampai juga kami.

SOUTH AMERICA

Negara yang kami jelajahi dalam trip ini adalah Chile, Colombia, Bolivia, Peru, Brazil, Argentina dan Uruguay.

Perjalanan bermula pada 25 November 2014, dari KUL (KLIA) ke CDG (Paris). Kami transit sekejap di Paris, mengunjungi Christmas market di Champ de Elysee, sebelum menaiki penerbangan ke Madrid, Sepanyol dan seterusnya ke Santiogo, Chile.

Sepanjang trip ni memang banyak tidur dalam kapal terbang. Dari KL ke Paris 12 jam, dari Madrid ke Santiago pun 12 jam. Untungnya tidur dalam penerbangan ni, sedar-sedar dah sampai. Sepanjang trip tu pun banyak kali tidur dalam kapal terbang. Jimat duit penginapan :D

Pertama kali jejak kali di Chile, memang rasa berdebar dan takut. Tapi sebenarnya, orang-orang Chile sangat baik hati. Peramah, dan suka menolong, walaupun mereka tak faham Bahasa Inggeris. Di sini mereka bercakap dalam Bahasa Sepanyol (kecuali Brazil, bahasa Portugis). Nak tak nak terpaksalah guna kemahiran berbahasa Sepanyol saya yang diceduk dari drama Rosalinda dan Juana ni. Hehe, siapa kata tengok telenovela tak ada manfaat?

Pengalaman yang sangat menarik sepanjang berada di Amerika Selatan… Ketakutan saya pada anjing (anjing besar-besar, bebas bersiar-siar di jalanan…), altitude sickness, makanan mereka, layanan mereka, kekeguman mereka terhadap tudung saya… terlalu menarik, terutama di bahagian pedalaman.

Sepanjang pengembaraan ini, kami berjumpa juga dengan sepasang pelancong Malaysia. Kami dalam satu kumpulan semasa melawat Machu Picchu di Peru. Saya masih ingat lagi tahun lepas, saya belek majalah Going Places (majalah MAS), ada coverage tentang Machu Picchu. Bila tengok lokasinya di ‘the other side of the globe’, terus rasa “Jauhnya, macam tak mungkin aku boleh sampai ke sini”.

Namun takdir Allah, sampai juga saya ke Machu Picchu.

Insya-Allah saya akan ceritakan pengalaman di setiap negara yang kami jelajahi dalam entry-entry yang berikutnya nanti.

Sebenarnya ini adalah trip 2-dalam-1. Selepas Amerika Selatan, kami sambung jelajah Eropah – Madrid (Sepanyol), Munich (Jerman), Innsbruck (Austria), Copenhagen (Denmark), Bergen (Norway), dan persinggahan sebelum balik ke Malaysia, Paris (Perancis). Genap 13 negara, 2 benua dalam masa 30 hari.

An Apple A Day Keep Your Life Away

Sejak kecil hingga sekarang, bila nak makan epal memang satu kelecehan. Kena kupas kulitnya dulu, walaupun kulit epal sebenarnya banyak khasiat. Kenapa? Salah satunya kerana lilin (wax) pada kulit epal tu. Walaupun ada profesor yang mengatakn lilin tu tak bahaya, kerana ia diperbuat daripada bahan yang sama yang meliputi timun (timun ada wax semulajadi) tapi mana lah kita nak tahu mereka guna tu natural wax ke synthetic wax kan?

Disebabkan itu, jarang sangat makan epal. Lebih senang makan oren. Atau mangga.

Tapi sebenarnya, buah-buahan yang dibeli ni, terutama yang import ni dan tak sebaik kualiti buah yang kita tanam sendiri. Bayangkan buah-buah tu kebanyakan dipetik sebelum masak, diperam, diawet (dengan wax tu lah untuk elakkan ‘dehidrasi’)… sebelum sampai kepada kita dah macam-macam proses dilalui.

Di saat begini memang rindukan kehidupan di kampung… Dulu semua ada keliling rumah. Kalau tak ada di rumah kita, ada di rumah jiran. Di pasar pun yang jual makcik-makcik yang tanam sendiri.

Sekarang ni, semua ada di supermarket. Rupa lebih cantik… tapi umpama perempuan bermasalah kulit yang pakai make-up tebal.. no offense ya, sekadar beri contoh.

Semalam keluar news, epal dari California ditarik balik dari pasaran kerana telah menyebabkan kematian, dipercayai dicemari sejenis bakteria yakni Listeria! Macamana epal ni boleh tercemar dengan bakteria pulak? Mungkin dari tanah dan baja yang digunakan…

Simptom jangkitan bakteria Listeria ni sama juga macam keracunan makanan lain… muntah, cirit-birit, demam….

Food safety memang kita kena selalu waspada. Kalau boleh, masak sendiri di rumah. Kita tahu tahap kebersihan macamana. Nak tanam sendiri kalau orang macam saya ni.. jauh panggang dari api, hehe. Tapi bagi yang rajin, macam-macam boleh buat walaupun tanah yang terhad, ataupun tak ada tanah. Antara nak dengan tak aje.

Tapi jangan risau, epal-epal ni dah pun disekat dari memasuki pasaran Malaysia. Walau bagaimana pun, zaman teknologi ni, semua benda pun dah tercemar. Termasuklah minda kita. Naudzubillahi min zalik.

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini.

Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring tak tahu nak buat apa. Saya meluaskan pembacaan kepada bahan-bahan yang berbentuk ekonomi. Sejak itu saya mula sedar – saya kena ada saving. Habis belajar, saya memang tak ada duit. Duduk di rumah tanam sayur. Eh, memang betul saya tanam sayur. Dapatlah merasa anak beranak makan. Alhamdulillah.

Tips ini adalah khas untuk adik-adik yang baru habis belajar dan tak ada wang simpanan. Secara automatik, saya akan tukar nama jadi Akacan (akak cantik) :D

Pertama sekali, adik-adik kena faham kenapa kita kena ada saving. Saving bukan untuk duit kegunaan masa kecemasan. Saving adalah untuk kita capai cita-cita masa depan kita, dan untuk hidup selesa. Sekarang mungkin adik tak rasa, adik belum ada keluarga, adik belum ada anak-anak. Tapi cuba adik fikir 10 tahun ke hadapan.

Makin lama, duit kita makin susut nilainya (inflasi). Barang-barang keperluan makin mahal. Rumah, kereta..tak usah cakap. Tapi satu benda yang tak meningkat naik seperti harga barang adalah GAJI. Ye adik-adik, gaji.

25 tahun lalu harga rumah 2 tingkat di KL dalam RM80,000. Gaji guru ijazah masa tu RM1000. Sekarang gaji guru ijazah RM2000, harga rumah yang sama di KL dah lebih dari RM800,000. Kalau nak RM80,000 mungkin boleh dapat bilik je. Flat pun dah lebih RM100,000.

Demi masa depan adik-adik dan generasi adik-adik, keluar dari dunia yang penuh penipuan ni dan hiduplah dalam realiti. Jadi, adik-adik nak kena buat apa?

1. Baca buku berkaitan kewangan

Akan ramai orang (kawan-kawan) yang datang menemui adik-adik dan ajak adik-adik melabur dalam macam-macam benda… emas, bisnes, tanah, dan macam-macam lagi. Sebelum adik meleburkan diri dan benda-benda itu, laburkan dulu untuk pengetahuan adik-adik…

Beli buku, dan baca. Dapatkan exposure. Cari kawan yang ada misi dan visi macam adik juga. Mana nak cari? Jangan risau, kalau adik ada target, adik pasti akan jumpa kawan yang macam tu.

2. Simpan dulu, baru belanja

Masa mula-mula bekerja, Akacan simpan dulu sebahagian dari gaji. Simpan di tempat yang tak boleh nak withdraw sesuka hati, contohnya amanah saham. Gaji tak besar pun. Simpan dulu untuk masa depan kita. Sekarang ni masih belum ada komitmen, boleh ikat perut. Tak perlu nak bergaya-gaya sangat. Makan ala kadar saja. Kawan-kawan ajak berjoli, tolak dengan baik.

3. Beri duit pada ibu bapa

Walaupun mak ayah kita dah jutawan, beri juga duit dari hasil titik peluh kita kepada mak dan ayah. Ia sebagai tanda “Mak ayah jangan risau, saya pandai uruskan kewangan dan kehidupan saya”. Jangan sesekali minta duit dari mak ayah. Kenapa? Mulut mak ni masin, doa dia makbul. Kalau kita beri mereka duit, biasanya mak akan kata “Senang hidup anak aku ni, siap boleh beri duit” – insya-Allah, senang hidup kita walaupun gaji kecil. Tapi kalau kita asyik minta duit, mungkin dia kata “Anak aku ni gaji tak cukup ke? Asyik minta duit je” – tidak ke asyik tak cukup duit gaji?

4. Jangan berhutang

Berhutanglah untuk 3 benda saja – belajar, beli rumah dan beli kereta.  Jangan berhutang dengan orang. Cuba minta bantuan, tapi jangan berhutang. Cari jalan dulu untuk selesaikan kalau ada masalah kewangan.

5. Buat target simpanan

Buat satu jangkamasa untuk menyimpan. Contohnya nak beli rumah harga RM500,000. Jadi sekurang-kurangnya adik kena ada saving RM50,000. Tetapkan target bila adik nak beli rumah, misalnya lagi 3 tahun. By hook or by crook, 3 tahun lagi saving adik kena ada sekurang-kurangnya RM50,000. Mulalah menyimpan dari sekarang ye.

Adik boleh kategorikan simpanan adik, mengikut keperluan adik. Misalnya :-

  1. Simpanan untuk kahwin (tak ada calon lagi pun tak apa, lebih baik tak ada calon tapi ada duit, jumpa je boleh nikah terus. Daripada ada calon tapi duit tak ada, silap-silap dikebas orang).
  2. Simpanan untuk menunaikan haji dan umrah.
  3. Simpanan untuk perubatan (di samping itu adik boleh beli insurans takaful).
  4. Simpanan untuk beli kereta.
  5. Simpanan untuk beli rumah.
  6. Simpanan untuk hobi, holiday, dan sebagainya.

6. Buat plan & rekod perbelanjaan

Bila keluar duit, catat. Tengok kat mana duit adik habis. Dari situ adik boleh analisa, di mana lagi adik boleh berjimat. Seterusnya, adik boleh plan di mana adik boleh gunakan wang adik, dan di mana adik boleh cut perbelanjaan.

7. Belanja ikut keperluan, bukan diskaun

“Murah ni, diskaun ni” “Eh tu murah tu ada diskaun” Haaa ni bahaya ni, boleh membunuh! Kalau tak perlu tak payah beli, biarlah diskaun 100% pun.

8. Belanja ikut keperluan, bukan isi poket

Tengok poket, ada duit. Eh, boleh belanja lagi ni. Biarlah duit kita ada lebih 4-5 ratus pun, jangan ajar diri belanja untuk habiskan duit. Duit lebih, simpan, atau sedekah kepada yang lebih memerlukan.

9. Jangan guna kad kredit

Ramai orang salahguna kad kredit untuk berbelanja melebih-lebih dari duit yang ada. Kalau adik termasuk dalam golongan yang mudah lupa diri dan tak faham fungsi sebenar kad kredit, jangan guna terus. Buat kad debit kalau perlu.

10. Tambah pendapatan

Masa Akacan baru berkahwin, kami buat kira-kira.. untuk hidup dengan selesa tanpa tekanan, kami tak boleh nak bergantung pada gaji semata-mata. Mesti buat side-income. Masa tu, target kami buat side income adalah untuk beli keperluan anak. Alhamdulillah, memang rezeki anak-anak ditentukan…

11. Bersedekah

Bersedekahlah, walaupun gaji kita tak banyak. Paling senang, setiap kali adik ke masjid, masukkan ke dalam tabung masjid. Ada kempen menderma, dermakanlah seikhlas hati. Insya-Allah, apa yang adik keluarkan tidak sia-sia, malah dibalas berganda-ganda. Jadikan tabiat rajin bersedekah. Insya-Allah, hati adik pun akan lebih tenang.

12. Jangan biarkan material beraja di hati

Adik tengok kawan-kawan beli kereta besar, adik jangan rasa kecil hati. Apa fungsi kereta? Untuk memudahkan kita bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain kan. Apa beza kereta besar dengan kereta kecil? Kalau kereta besar boleh sampai ke tempat kerja lebih cepatkah? Kalau adik kerja di KL dan tinggal di Tanjung Malim macam Fdaus Ahmad The Takafulman, mungkin ia kelihatan logik. Tapi kalau sama-sama terperangkap dalam jem, kalau Akacan pun akan rasa lebih seronok kalau naik motor (tapi Akacan takut naik motor). Fdaus Ahmad naik bas je tau.

Hari ni mungkin adik rasa tersisih, tak glamour, ‘kampung’, tapi percayalah, satu masa nanti adik bakal tersenyum dan bangga berkongsi tips dengan orang lain pula.

Semoga tips ringkas ni dapat membantu adik-adik menabung dan menikmati kehidupan masa depan yang lebih baik. Elakkan membazir sekarang, gunakan masa berharga untuk lakukan perkara berfaedah dan tidak menghabiskan wang adik sia-sia.

Bila kita dah biasa dengan pengurusan kewangan yang betul, minyak naik ke turun ke, ringgit jatuh ke naik ke, kita tak ada benda yang nak dirisaukan. Insya-Allah… dan satu lagi, masa yang ada pergilah menuntut ilmu di tempat yang betul, jangan asyik menghadap FaceBook.

Beg Baru Untuk Anakku

Cuti sekolah hampir tamat. Bermakna, sekolah bakal dibuka semula. Ibu bapa mula menyiapkan persiapan untuk anak-anak kembali ke sekolah.

Seorang ayah giat membelikan beg sekolah dan pakaian sekolah baru. Banyak sekali, dalam 80 unit. Pakain termasuk kasut sekolah dimasukkan ke dalam setiap beg, dan dibungkus dengan elok.

Anaknya yang memerhatikan aktiviti ayahnya bertanya “Ayah, boleh saya pilih beg sekolah saya?”

Ayahnya memandang wajah si anak “Bukankah kamu sudah ada beg sekolah?”

“Tapi beg itu sudah lama, itu beg tahun lepas. Baju dan kasut pun yang tahun lepas”

“Walaupun lama, tapi masih elok kan” Ujar si ayah sambil menyiapkan kerjanya.

“Ayah tak adil! Ayah belikan beg baru untuk orang lain, tapi bukan untuk saya! Ayah tak sayangkan saya!”

Si anak berasa jengkel. Dia lari masuk ke biliknya dan menangis. Ayahnya membelikan beg sekolah dan pakaian baru kepada anak-anak yang bukan anaknya, sedangkan anaknya cuma dapat yang tahun lepas. Bagaimana si anak nak berhadapan dengan kawan-kawan dengan beg dan baju lama ni?

Si Ayah mengetuk pintu bilik, mengajak anaknya yang masih merajuk mengikutnya. Walaupun masih marah, anaknya mengikuti saja ayahnya masuk ke dalam van mereka. Dalam perjalanan, dia langsung tidak bercakap dengan Ayahnya, mukanya masam.

Si Ayah memandu hingga ke satu tempat yang bertulisan ‘Rumah Anak-Anak Yatim’.

“Anakku, cuba kamu lihat kawan-kawan kamu ini. Mereka tiada ayah, tiada ibu. Sedangkan kamu ada ayah, ada ibu. Mereka tidak dapat berjalan-jalan bersama ayah dan ibu, sedangkan kamu boleh ke mana-mana saja bersama ayah dan ibu. Kamu boleh meminta apa saja dari ayah dan ibu, sedangkan mereka tidak memilikinya. Ayah harap, beg sekolah dan pakaian baru ni dapat menggembirakan mereka. Dan kamu, ayah pasti kamu gembira dengan beg sekolah lama kamu yang masih elok itu. Janganlah kamu bersikap emosi kerana orang lain memiliki apa yang kamu mahu, sedangkan kamu masih memiliki benda yang lebih baik”

Si Anak mengalirkan airmata dan memeluk ayahnya.

“Maafkan saya, Ayah. Saya sayangkan ayah”

Cross Border Bukit Kayu Hitam ke Hatyai

Sebenarnya dah lama teringin nak cross border. Walaupun saya orang Kelantan, tapi Tak Bai tak pernah jejak. Alhamdulillah diberikan rezeki untuk cross border Bukit Kayu Hitam ke Hatyai. Walaupun tak dirancang pada mulanya, tapi semuanya lancar.
 
 Setelah bermalam di T-Hotel Changlun, esoknya kami beli insurans kereta untuk ke Thailand. Ada banyak tempat jual insurans kereta… Semuanya ditanda dengan jelas. Kami dapatkannya di sebuah bangunan yang menempatkan kedai makan dan tempat menunggu teksi.
 
 Insurans kereta bernilai RM8 untuk sebulan. Kami beli untuk setahun, campur kad masuk-keluar, semua sekali RM105.
 
 Dari Lebuhraya Utara-Selatan membawa kita terus ke border Malaysia-Thailand yakni Bukit Kayu Hitam dan Danok.
 
 Di sempadan Malaysia, kami cuma tunjukkan passport dan geran. Polis tu tanya “Nak ke mana?” Kami jawab “Hatyai”. Dia reply “Hati-hati ya”. Hehe, suspens tak.
 
 Masuk border Thailand, kena park kereta dulu, lepas tu jalan kaki ke booth imigresen, cop passport setiap orang… Sila lah sediakan RM1 untuk setiap passport

Antara Ikea dan Korea

Dulu… Dulu la… Masa mula nak menetap di rumah sendiri, Ikea tu salah satu tempat wajib terjah. Tengok barang rumah katanya… (padahal beli separuh-separuh je, bajet la katakan).
 
 Bila dah penat bershopping (window shopping) haruslah nak cicip meatball Ikea yang terkenal itu.
 


- gambar Google
 
 Di cafe Ikea tu ada satu signboard supaya kemas meja sendiri. Tapi… Tak ada seorangpun (mungkinlah ada seorang dua) yang kemaskan meja mereka sendiri… Kebanyakannya bersepah pinggan atas meja.
 
 OK.. Mungkin itu cuma gimik saja, fikir saya.
 
 Kisahnya kami ke Jepun. Selepas kenyang menyantap, nak basuh tangan, sepupu saya (pelajar Malaysia di Jepun) memberitahu bahawa saya kena kemaskan meja dan bawa dulang berisi pinggan, mangkuk, cawan ke rak yang disediakan.
 
 Terus saya teringat Ikea…
 
 Di kafe-kafe di Korea juga mengamalkan konsep yang sama. Pandai makan, pandailah kemas. Siap lap meja lagi.
 
 Di mana-mana pun kena buat sendiri, termasuk kafe di airport.
 
 Kenapa kita tak boleh buat benda tu ya? Atau pihak Ikea perlu tugaskan pekerjanya buat pengumuman supaya kemaskan meja, tak cukup sekadar tampal di dinding…
 
 Atau Ikea tak kisah pun sebenarnya? They still can afford, cheap labours-lah katakan…

Privasi Anak-Anak di Media Sosial

Saya ibu yang teruja nak kongsikan perkembangan anak-anak dengan masyarakat umum. Saya dapat ramai kawan yang mempunyai passion yang sama – anak-anak.
 
 Namun perspektif saya berubah bila hati tergerak mencari nama seorang anak blogger yang bukan kawan saya (tak pernah jumpa, berkomunikasi mahupun melepak bersama) dalam senarai murid di sebuah sekolah. Perbuatan secara tak sengaja tu (kerana saya tahu nama penuhnya siap dengan nama ayah, dan dia tinggal di mana) mendatangkan dentingan dalam hati saya.
 
 “Jika saya boleh buat begini kepada orang yang saya tak kenal, mungkinkah orang lain juga akan buat benda yang sama pada saya?”
 
 Bayangkan seseorang yang tidak kita kenali, mengenali kita dan keluarga kita, dari apa yang kita tulis dan upload!
 
 Saya mula rasa kurang selesa. Saya mula kurangkan pendedahan tentang anak-anak, terutama perkara yang mengaibkan mereka (walaupun sebagai ibu kita rasa lucu). Bayangkan ada orang berkata kepada anak kita “Ooo inilah Fadil (bukan nama sebenar) yang terkencing dalam seluar masa hari pertama sekolah tu kan” [contoh saja, takde kaitan dengan sesiapa].
 
 Walaupun kita mungkin jarang dengar tentang fidofilia, tapi di luar sana wujud golongan begini. Yang rasa terangsang bila melihat atau membaca tentang kanak-kanak. Gila kan?
 
 Lindungi anak-anak kita dengan memberi batas dan privasi buat mereka. Ini adalah satu perlindungan yang kita boleh buat. Dulu-dulu mak ayah jaga anak, kurung dalam rumah (mak ayah saya lah, nak main pun ada had kawasan). Sekarang, walaupun kita kurung juga, tapi anak kita ‘bebas’ di media sosial.
 
 Apa yang korang rasa tentang perkara ni?
 
 
 – Posted using BlogPress from my iPhone

Menjaga Hati di FaceBook

SATU
 
 A: Seorang ibu baru berada teruja mendapat cahayamata… Tanpa menunggu lama, dia terus memuat naik (upload) foto si comel yang dinanti selama 9 bulan itu di FaceBooknya.
 
 B: Di satu ruang yang lain, seorang isteri yang sudah 10 tahun berkahwin berasa tertekan, dan menangis sendiri melihat keterujaan sahabat FB-nya itu.
 
 DUA
 
 A : Seorang ibu yang sangat gembira dengan keputusan peperiksaan anaknya, pantas memuat naik foto buku rekod anaknya.
 
 B : Di satu ruang yang lain, seorang ibu yang kecewa dengan keputusan anaknya…. menangis sendiri, berasa sangat tertekan melihat kegembiraan rakan FB-nya.
 
 TIGA
 
 A : Seorang ibu yang gemar memasakkan makanan pelbagai citarasa dari seluruh dunia buat keluarganya. Setiap kali masakannya siap, dia akan mengambil gambar dan memuat naik ke dalam album FaceBooknya.
 
 B : Di satu ruang yang lain, seorang ibu hanya mampu menelan liur melihat foto hidangan sahabat FB-nya, kerana hanya mampu menyediakan nasi berulam kicap buat anak-anaknya.
 
 
 
 Siapakah yang paling zalim antara watak-watak di atas? A atau B? Saya pasti ramai yang memilih A. Menunjuk-nunjuk bahagia tatkala ada orang yang sedang menderita, zalim bukan?
 
 Namun, bagi saya tidak adil kita menghukum begitu. Sepatutnya semua orang, baik B atau orang lain yang tidak terlibat, tidak harus menyimpan prasangka terhadap pihak A.
 
 A bahagia, bukan di atas penderitaan B. Saya ulang, A bahagia, bukan di atas penderitaan B.
 
 Melainkan A dalam kisah SATU merampas suami B, atau menculik anak B. Melainkan anak A dalam kisah DUA menganiaya anak B, misalnya meniru atau menukar kertas jawapan… Dan melainkan A dalam kisah TIGA mengambil bekalan makanan dari B untuk keluarganya sampai B tak cukup makan.
 
 A mungkin tidak kenal pun B itu siapa. Sekadar ‘add friend’ di FaceBook tidak bermakna kita kenal semua ‘friends’ kita.
 
 Jika kita nak ‘bersimpati’ dan ‘prihatin’ dengan semua orang, kita sepatutnya jangan guna FaceBook, kerana ramai lagi orang di dunia, malah di Malaysia tak mampu pun nak ber-FaceBook.
 
 Lebih baik kita meraikan apa saja yang ada di FaceBook. Yang baik dijadikan teladan, yang tak baik kita report beramai-ramai. Gembiralah dengan apa yang kawan-kawan kita miliki, kerana itu semuanya dari Allah, milik Allah.
 
 Elakkan dari menyimpan prasangka.. Riak dan menunjuk itu berdosa.. Dan berprasangka orang itu riak, orang ini ujub, pun berdosa juga. Raikan dengan bersangka baik. Jangan diturut kehendak emosi.
 
 Media sosial ni cuma umpama ‘the tip of iceberg’. Kita takkan kenal seseorang hanya dengan mengorek info di FaceBooknya. Walaupun tulisan menggambarkan peribadi, tapi sesungguhnya kita tak tahu keadaan emosinya semasa menulis sesuatu itu.
 
 Jadi tak perlu ribut-ribut… Andainya ada benda yang melukakan hati, abaikan atau sorokkan (hide from newsfeed) saja. Apa gunanya kalau kita saja yang menyimpan rasa sentap dan geram, sebaliknya yang di sana tetap bahagia malah makin happy.
 
 Usah benarkan satu medium bernama FaceBook itu mengawal emosi kita. Asal masuk Facebook, asal tengok update orang lain, terus lupa nikmat Allah kepada kita… Terus lupa apa yang Allah rezekikan setiap saat. Terus rasa betapa bahagianya kehidupan orang lain…
 
 Come on.. ingat Allah.
 
 It’s just FACEBOOK!!!
 
 P/S : kalau rasa sakit hati dengan updates di FaceBook, bacalah banyak-banyak The Holy Book — al-Quran.
 
 
 – Posted using BlogPress from my iPhone

Helikopter Untuk Mangsa Banjir di Kelantan

Saya masih berada di Eropah ketika mendapat berita tentang banjir besar melanda Pantai Timur. Lagi. Sebetulnya hujung tahun memang dijangka musim tengkujuh tiba, musim bah, banjir berlaku setiap tahun di kampung saya.
 
 Rumah kami antara ‘port’ pesta main air. Air banjir melimpah di kawasan rumah, menjadikan rumah kami umpama pulau. Hujung tahun adalah musim cuti sekolah, jadi kami semua memang seronok berpesta. Kepada yang berkesempatan, akan turun ke bandar Kota Bharu untuk ‘main air’ yang hampir separas pinggang.
 
 Beberapa puluh tahun sekali akan berlaku banjir besar, atau dipanggil ‘banjir merah’. Kata emak saya, ia pernah berlaku di tahun 1970-an. Seluruh kampung digenangi air, dan semua penduduk bersampan.
 
 Saya tak pasti samada kita kini sudah masuk ke fasa ‘banjir merah’ yang berikutnya, atau fasa apa… Kerana kejadian banjir besar kerap berlaku kebelakangan, seingat saya (yang saya paling ingat) sejak 2004 (tsunami Acheh), memang kerap kejadian banjir besar melanda negara.
 
 Tahun lepas di Kuantan dan Kemaman, rumah pakcik saya tenggelam. Tahun ini, nasib sama juga menimpa beliau. Dan tahun ini, kejadian banjir besar berlaku dengan dahsyat di Kelantan. Kawan-kawan rapat saya (ya kawan rapat sejak dari universiti) hingga kini ada yang masih menunggu khabar berita dari ahli keluarga yang lost contact.
 
 Tak tahu lagi apa boleh dibuat melainkan berdoa semuanya selamat.
 
 Mujurlah keluarga roomate saya di UTP berada di KL atas beberapa urusan, kerana rumah mereka di Tanah Merah turut tenggelam dek air banjir.
 
 Ketika menulis entry ni, saya dalam penerbangan MH21 dari Paris ke Kuala Lumpur. 12 jam saya putus hubungan dengan dunia luar. Last sekali whatsapp saya ke group keluarga, tidak diterima sesiapa kecuali adik perempuan saya di Kota Kinabalu.
 
 Hati siapa tidak risau. Lebih-lebuh lagi air banjir dah ‘bergerak turun’ ke Kota Bharu. Ahli keluarga saya, anak-anak saya semua ada di sana. Ikutkan hati mahu terus terbang ke sana, bawa mereka semua ke KL.
 
 Tapi life must go on. Saya masih ada tanggungjawab untuk diselesaikan. Seperti Dato’ Seri Najib, pasti pertemuan penting dengan Presiden Obama tidak boleh ditangguhkan, dan urusan negara boleh diuruskan oleh Timbalan Perdana Menteri serta lain-lain menteri yang dah kita wakilkan.
 
 Cerita tentang helikopter. Saya cuma dapat berita dari medium FaceBook, ayah saya, serta rakan-rakan rapat yang terlibat tu. Dari update rakan-rakan, ada seorang individu menyewa helikopter dalam RM19,000 untuk menyelamatkan ahli keluargnya.
 
 Ketika saya bangun tidur pagi tadi, seorang Hartawan Shaklee sedang membuat kutipan untuk menyewa helikopter bagi memindahkan pesakit dari Hospital Kuala Krai ke HUSM dan hospital lain yang tidak terlibat dengan banjir. Macam-macam saya dengar, respon dari orang-orang yang menerima mesej tersebut. Ada yang menganggapnya sebagai scam, dan sedia nak report polis bagai.
 
 Kalau saya di tempat mereka pun, mungkin saya buat benda yang sama. Sewa helikopter? Gila ke? Dah tak cukup ke helikopter kerajaan? Buat apa nak perabis duit sewa benda yang kerajaan pun ada.
 
 Tapi alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Sekurang-kurangnya mempercepatkan bantuan. Dan menyahut seruan Tan Sri Annuar Musa (hopefully it was his real FB, dan tidak kena hack) agar para NGO dan badan swasta beri bantuan cepat-cepat.
 
 Dari dalam FB, macam-macam saya dengar (baca) tentang pandangan kerajaan terhadap mangsa banjir. Ramai yang kata media massa cuma sebut Terengganu, Pahang, Perak, Perlis.. Kelantan tak ada dalam list.
 
 Tapi dalam flight ni saya baca The Star dan The New Straits Time; alhamdulillah Kelantan tanahairku di-highlight sebagai subjek utama. Tambah runtun rasa di hati. (Saya tak berapa boleh terima berita forward di FaceBook, banyak tambah dari yang betul. WhatsApp lebih-lebihlah, entah berita/gambar dari mana-mana tapi katanya di Kelantan lah, Terengganu lah. Semuanya cuma mengganggu emosi orang macam saya).
 
 Sama-samalah kita mendoakan agar banjir cepat surut, dan mereka yang terlibat diberi kesabaran serta hati yang redho dengan ujian dari Allah. Berat mata memandang, namun bahu yang memikul saja yang tahu.
 
 Apa pun, I’m homing home.
 
 (Dalam penerbangan tak dapat tidur pun. Oh no…!)
 
 
 – Posted using BlogPress from my iPhone

Cara Solat Ketika Fenomena Midnight Sun dan Polar Night

Negara kita di garisan Khatulistiwa pastinya tak ada mengalami perkara ini – siang 24 jam (midnight sun) dan malam 24 jam (polar night). Walaupun matahari kadang-kadang tak kelihatan di musim tengkujuh, matahari tetap ada di atas kepala, cuma ia ditutupi awan.

Tapi lain cerita kalau kita ada pergi ke bahagian bumi paling utara dan paling selatan. Disebabkan bumi kita ni berputar pada paksi yang senget, ada bahagian bumi yang tak mendapat cahaya matahari, dan sentiasa dapat matahari pada masa-masa tertentu dalam setahun (summer dan winter).

SOLSTIS MUSIM SEJUK

Kami berpeluang merasai midnight sun semasa kunjungan ke Iceland pada bulan Jun yang lalu. Kami juga sebenarnya berada di Norway semasa solstis musim sejuk, tapi tidak dapat merasai polar night kerana kami cuma berada di Bergen, di bahagian selatan. Polar night dialami di bahagian utara, antaranya di Tromso.

NORWAY

Kalau nak tahu, di Tromso ramai orang Islam.

Jadi, bagaimana nak solat bila matahari naik tak turun-turun, dan matahari turun tak naik-naik?

Ada 3 pendapat:

1. Waktu solat mengikut tempat terdekat yang didiami manusia dan mengalami fasa siang dan malam.

2. Waktu solat mengikut tempat yang mengalami siang 12 jam dan malam 12 jam (Khatulistiwa). Ini adalah berdasarkan kes istihadah, di mana perempuan yang sentiasa mengeluarkan darah, masa uzurnya akan mengikut waktu maksima uzur wanita biasa.

3. Waktu solat mengikut waktu di Mekah.

Walau bagaimana pun, pendapat yang paling kuat adalah yang nombor (1). Ini kerana suasana di tempat yang terdekat itu, (misalnya Iceland akan ikut waktu Stockholm) adalah paling hampir dengan keadaan di tempat yang mengalami midnight sun dan polar nights.

Semasa kami di Iceland, walapun tak gelap-gelap, tapi kami tetap tunaikan solat Subuh pada jam 2 pagi dan Maghrib pada jam 11 malam. Bayangkan kalau nak puasa macam ni kan, hehe.

Di Tromso pula sekarang ni (Disember) matahari tak naik-naik. Di negara Eropah pun sekarang Subuh jam 7 pagi dan Maghrib 3.30 petang. (Malam yang panjang untuk bertahajud). Kalau malam langit tak berawan, boleh tengok Aurora Borealis!

Inilah antara kekuasaan dan keajaiban yang dijadikan Allah di muka bumi ini. Kita di Malaysia bertuah, sepanjang tahun waktu siang dan malam sekata saja. Tiada musim-musim melainkan musim kemarau dan tengkujuh (sama-sama kita doakan saudara-saudara kita yang dilanda banjir).

Mudah-mudahan dengan perkongsian ni boleh tambah lagi ilmu kita kan..

Misteri Pembinaan Piramid Terjawab

Setelah habis melihat kaum Badwi berkhemah di tepi lebuhraya di Amman, kami terbang ke Cairo (Kaherah), Mesir dengan pesawat Royal Jordanian. Rupa pesawat ni sangat comel (sila Google sendiri imej Royal Jordanian).

Benda yang paling menarik perhatian saya adalah beberapa penumpang (orang Arab, dari bahasa percakapan mereka) yang masih bertelefon ketika pesawat sedang take-off (tengah naik). Kalau pesawat kita dah lama kena warning dengan cabin crew tapi crew diorang macam tak kisah pun. Atau pun dah fed-up sebab takde kesan :P

Sehari sebelum penerbangan kami, ada kejadian riot di dataran Tahrir. Hotel kami pula sepatutnya di situ. Risau juga kan. Tapi sahabat kami di Cairo, Shazrah & Azizul mengajak kami menginap di rumah mereka. Lagipun kira macam family visit lah kan.

Kena pula time tu saya kurang sihat. Batuk tak berhenti. Banyak masa berehat saja.

Tapi datang ke Cairo tak sah kalau kita tak pegi tengok piramid Giza yang tersergam indah. Kagum tengok binaan piramid, batuannya sangatlah besar, satu batu tu setinggi saya!

PIRAMID GIZA

Banyak teori tentang bagaimana piramid dibina… ada yang kata penduduk Mesir dikerah bawa batu dari bukit yang jauh ke lembah Giza untuk pembinaan piramid. Ada yang kata malaikat yang bina. Tak kurang juga yang kaitkan dengan Doraemon (hehe lawak je).

Tapi sebenarnya al-Quran dah singkap teknologi pembinaan Mesir Purba yang sangat hebat ni.

Dan berkata Fir’aun: “Hai pembesar kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah wahai Haman untukku tanah liat kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi supaya aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan Sesungguhnya aku benar-benar yakin bahwa Dia Termasuk orang-orang pendusta.” [Al-Qashash:38]
Ternyata teknologi kejuruteraan masyarakat Mesir Purba bukan calang-calang. Mereka tidak menggunakan batu-batu yang ditarik ke Giza, tapi dari teknologi mengeraskan tanah liat hingga menjadi keras macam batu!

Perkara ini telah dikaji oleh ahli Fizik dari Belgium, Dr Guy Demortier, bahawa batu piramid bukanlah digali dari kuari dan ditarik ke Giza, sebaliknya dibuat dengan proses ‘casting’ tanah liat dari Wadi Natrun. Boleh rujuk website ini untuk study tersebut.

Saya dan suami selalu berbincang tentang teknologi zaman dulu. Bangsa-bangsa yang hebat tapi durhaka, digantikan Allah dengan bangsa lain, mati habis teknologi mereka. Mungkinkah kita akan jadi macam tu juga?

Satu hari nanti generasi mendatang gali sesuatu di Ancient KL dan jumpa KLCC?

Kesalahan di FaceBook?

Ada seorang kawan saya, dah lama dia tak update apa-apa di FaceBook. Kalau ada pun jarang-jarang sekali share benda-benda tazkirah.

Dulu dia suka cerita-cerita perihal keluarga terutama anak-anak dalam statusnya. Tapi tiba-tiba je diam.

Rupa-rupanya beliau senyap selepas ‘disound’ oleh beberapa orang… bahawa tak payah cerita tentang kebahagiaan kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita tentang anak-anak kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita tentang perihal keluarga kita di FaceBook.

Then, what’s FaceBook for?

Saya pernah tanya pada seorang teman yang lain tentang apa yang patut kita tulis dan kongsi di FaceBook… katanya share lah benda2 baik.. tazkirah dan sebagainya. Saya tanya lagi, macamana kalau benda ‘tazkirah’ tu sebenarnya palsu, samada hadis palsu, atau quote palsu dari seseorang ulama?

Ramai yang tak suka dengan keterbukaan di media sosial.. ya itu memang betul. Apa yang kita tulis dalam FB, twitter, blog.. semua mencerminkan siapa kita. Kadang-kadang yang tertulis di situ adalah benda yang tak pernah terluah di bibir, tapi mampu kita tulis di wall FaceBook. Kadang-kadang saya rasa ada orang over dalam perkongsian, yelah mungkin kita rasa media sosial ni macam online diari, apa kita buat, kita rasa, kita fikir, semua nak ditulis.

Kadang-kadang (banyak) benda yang tak perlu pun, sampah-sarap saja yang ada di FB, twitter dan sebagainya.

Benda itu yang kita kena kurangkan dan hapuskan. Sampah-sarap. Penulisan berbentuk provoking, tuduhan melulu, lepas geram entah apa-apa, melulu menyerbu atas isu yang tak diketahui, apa faedahnya?

Lantas, ramai yang keliru antara benda sampah, dengan benda yang “Aku tak suka tengok benda ni, jangan kau update lagi benda seumpama ini”

Yang baru kahwin, update gambar kahwin.. yang melihat timbul rasa “Tengah happy… besok-besok tengoklah, update lah benda sakit hati dengan pasangan pula”. Siapa yang lebih dahsyat perasaannya di sini? Salahkah kita doakan.. kawan-kawan kita semoga bahagia dunia dan akhirat.

Apa salahnya kita meraikan kebahagiaan, keseronokan kawan-kawan kita. Lihatlah nikmat mereka seperti kita melihat nikmat Allah ke atas hamba-Nya.

Adakah kita hanya suka bila berita tentang musibah yang dikongsikan… (Mengikut statistik, update tentang hal musibah yang mendapat banyak ‘like’ dan komen, update tentang kebahagiaan, kurang, sangat kurang dari itu).

Samada kita memang prihatin, atau kita ‘senang’ bila orang lain dapat musibah.

Ya, di media sosial ni ada adabnya.. kita kena tahu batas kita, terutama yang melibatkan keselamatan diri dan keluarga. Ada perkara yang kita boleh kongsi, ada yang tak boleh.

Misalnya kongsi biodata penuh anak lengkap dengan no MyKid, tempat lahir, sekolah, hobi, makanan kegemaran dan sebagainya. Bagi saya, benda ni melibatkan keselamatan anak… kita mungkin rasa “Alah, takpelah, kongsi aje… anak kita… ” tapi better safe than sorry. Butir-butir tersebut dah cukup detail untuk satu agenda yang kita tak nak. Naudzubillah.

Zaman kita ni dah tak sama macam zaman mak-mak kita dulu. Macam mak saya tinggal di kampung. Kiri kanan rumah saudara. Tak perlu dah nak apa-apa medium komunikasi, telefon pun tak payah. Jerit je.

Tapi zaman sekarang, mak di kampung, anak di Zurich. Sepupu di Taiwan, adik ipar di Argentina. Apa yang paling mudah? Media sosial.

Di FaceBook kita boleh kategorikan friends kita kepada kumpulan-kumpulan yang mana kita boleh khaskan album2 buat tatapan mereka saja. Misalnya album gambar anak-anak saya hanya untuk ahli keluarga saja.

Marilah kita jadi pengguna FaceBook yang bijak. Tak perlu nak layan benda tak berfaedah.

Tapi sekarang ni FaceBook akan timbulkan status2 kawan-kawan kita yang ada persamaan dgn kecenderungan. Jadi kalau asyik nampak status yang kurang menarik tu bawa-bawalah muhasabah, apa yang kita selalu update di FB.

Happy FaceBook-ing!

Keselamatan Wanita di Jordan

Semasa saya mengunjungi sepupu saya, Noja di Jepun… ketika kami tiba di hotel dalam jam 2 pagi, Noja balik ke rumahnya (dalam 3km) bersendirian. Jalan kaki. Sorang-sorang. Tak apa, kata dia, selamat.

Lain pula kisahnya di Jordan. Perempuan tak digalakkan berjalan sendirian, malah berjalan bersama perempuan di waktu malam pun baik elakkan. Mesti ada sekurangnya seorang lelaki buat teman. Banyak kes rompak, dan rogol melibatkan budak2 perempuan yang jalan seorang atau berdua tanpa lelaki di waktu malam.

Ada kes yang melibatkan pelajar Malaysia, malah yang berniqab pun. Nauzubillah…

Masa sepupu saya, Munirah yang belajar di Irbid tu nak balik ke Irbid dari Jordan, berdua saja dengan kawannya, saya ni tak putus berdoa. Selamatkanlah mereka tiba ke rumah sana dengan teksi tu.

Alhamdulillah, selamat mereka tiba di Irbid.

Kenapa ada negara yang sangat selamat, dan ada negara yang langsung tak selamat? Dari pengamatan saya, negara yang ada ramai imigran (pendatang asing) kebanyakannya ada banyak masalah jenayah.

Jepun tak ‘immigrant-welcomed’, strict sangat nak masuk Jepun (just currently Malaysia tak perlukan visa lagi). Tak ada orang nak mendatang memperjudikan nasib di Jepun (dari negara dunia ketiga). Masa nak apply Visa Jepun pun kena tunjuk akaun bank bagai.

Not to say bila ada pendatang, jenayah menjadi-jadi… di Qatar, Dubai, ramai pendatang tapi jenayah tak ada sangat pun. Dunia nak kiamat agaknya…

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger