Tag Archives: vitamin

Diabetes – Puncanya Bukan Kerana Gula

Diabetes maknanya kandungan glukos atau gula yang terlalu tinggi dalam darah.

Biasa orang akan cakap macam ni:

“Jangan makan banyak gula nanti kencing manis”

“Jangan makan manis2 kalau taknak kena kencing manis”

Tapi since my parents both working at a hospital, mereka telah menerangkan tentang hakikat diabetes. Katanya “Yang dah kena kencing manis, barula tak boleh makan manis2. Yang belum kena, makan saja. Tak makan manis pun tak tentu tak kena”

Kenapa?

Diabetes ada 3 jenis : Type I, Type II dan gestational.

Type I –  adalah diabetes yang berkait rapat dengan penghasilan insulin dalam badan. Sel beta dalam badan tak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi. Insulin dihasilkan oleh pankreas. Bila insulin tak ada, badan tak dapat menyerap glukos, dan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Jadi, glukos akan kekal dalam darah menyebabkan diabetes. Biasanya Type I ni dapat dikesan sejak kecil lagi. Pengidap diabetes jenis ni kena ambil suntikan insulin.

Type II – adalah diabetes yang tak ada kena mengena dengan insulin. Ramai orang mengidap Type II. Kalau Type I badan tak mampu hasilkan insulin, Type II pula insulin cukup tapi badan tak mampu nak menyerap insulin, yang jugak akan mengganggu penyerapan glokusa ke dalam badan untuk ditukar menjadi tenaga.

Gestational - adalah diabetes yang dihidapi oleh perempuan mengandung. Biasanya lepas bersalin ia dah takde. Ia disebabkan hormon mengandung dan kekurangan insulin.

See? Tak ada kena mengena dengan pengambilan gula kan?

Kalau kita tak ada sejarah dan tak ada Type I, kita masih berpotensi untuk mendapat Type II diabetes. Bila badan kita tak cukup vitamin, ia akan mengganggu proses penukaran gula dalam darah kepada tenaga, maka gula akan kekal di situ. Maka jadilah diabetes.

Ada studi mengatakan antara puncanya ialah diberi makan terlalu awal semasa bayi. Jadi, kalau sayangkan kesihatan anak, bagilah makan pada usia yang disarankan, 6 bulan.

Untuk mengelakkan diabetes Type II, kita mestila menjaga tubuh badan agar sentiasa sihat luar dan dalam, agar ia mampu berfungsi dengan baik.

Gula ——-(proses)———> Tenaga

Kalau mekanisma di atas itu rosak, maka gula akan kekal menjadi gula dan tubuh akan menggunakan benda lain sebagai pembakar tenaga.

Salah satu ‘penjaga’ mekanisma ini ialah vitamin B-complex. B complex boleh didapati secara semula jadi dalam sayur, nasi, barli, telur, hati dan yis.

Selain membantu penyerapan glukosa oleh badan, B-complex befungsi:

  • memecahkan komponen karbohidrat kepada glukosa – untuk mudah diserap oleh badan.
  • memecahkan komponen lemak dan protein – untuk sistem saraf.
  • untuk otot, kulit dan mata.
  • untuk mengelakkan stress.

Walau bagaimanapun, mengawal pemakanan adalah sangat penting, terutama makanan manis di kalangan anak2 kerana ia boleh merosakkan gigi dan sebagainya. Overdose dalam pengambilan gula juga menyebabkan lebihan glukosa berkumpul dalam darah. Tapi kalau boleh mitos tentang kencing manis patut ditukar kepada fakta sebenar supaya anak2 nanti tahu apa punca kencing manis sebenarnya, dan mereka nanti bukan saja mengurangkan makanan manis tapi juga menjaga diet (balance diet) dan mengamalkan cara hidup yang sihat.

Ini tak. Gula punya beriya tak makan. Tapi benda lain tak jaga. Pastu sedap2 cakap “Makanan Kelantan manis2, sebab tu orang Kelantan senang kena kencing manis”. Ewah ewah ewah… Orang Kelantan kuat eksesais & makan B-complex tau!

Teringat cerita lawak yang diceritakan oleh ayah saya tentang kencing manis. Ayah saya ada banyak koleksi cerita lawak.

Di sebuah hospital di Kelantan, seorang pakcik yang telah boring menunggu lama pergi ke kaunter untuk bertanya Misi.

Pakcik : Misi, lambat lagi ko Doktor ni? Pokcik lamo doh tunggu. (Misi, lambat lagi ke doktor ni? Pakcik lama dah tunggu)
Misi : Maah deh pokcik, Doktor ado kes kecemase. (Maaf ye pakcik, doktor ada kes kecemasan)
Pakcik : Hoh? Teruk ko? (Hah? Teruk ke)
Misi : Teruk Pokcik, sabar sebetar deh. (Teruk pakcik, sabar kejap ye)
Pakcik : Hooo.. Pokcik ingat ko pokcik kecing manis ni teruk doh, uponyo ado ore parok lagi keno kecing mase dih… (Ooo.. Pakcik ingat kan pakcik kencing manis ni dah teruk, rupanya ada orang lagi teruk kena kencing masam ye)

:D

Wah, saya cakap macam doktor tak habis belajar saja. Kalau salah fakta ni mesti adik saya yang tengah studi medic tu bole betulkan

Oh ada satu teka teki, sapa nak jawab? Apakah benda yang jauh di mata dekat di hati?

*saya tak pernah bercita2 nak jadi doktor sebab lama sangat belajar. LOL.