Tag Archives: tips simpan duit

Hamba Duit, Atau Menjadikan Duit Sebagai Hamba?

Biasanya bila bercakap tentang ‘hamba duit’ mungkin yang terbayang ialah orang yang memiliki kekayaan tapi masih mengejar lebih banyak harta dunia hingga melupakan hakikat dirinya sebagai hamba. Dan bila bercakap tentang ‘kebebasan kewangan’ mungkin terbayang seseorang yang memiliki banyak sangat harta, tak terbilang nilainya. Hamba duit dan kebebasan kewangan adalah sifat-sifat yang berlawanan. Orang yang… Read More »

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »

Tips Jimat Duit Yang Ibu Perlu Tahu

Kata orang, ibu rumahtangga ni menteri kewangan. Tapi ada juga ibu yang jenis boros, tapi memang kadang2 Tuhan temukan beliau dengan suami yang ‘kedekut’, jadi kuranglah sikit sifat keborosannya. Walau macamana boros pun seorang ibu itu, mahu tak mahu kena tahu juga tips & trick untuk berjimat cermat. Tambah2 lagi kalau antara ibu dan ayah… Read More »

Tips Jimat Wang : Jadi Praktikal

Bila dah masuk gaji mula lah nak plan shopping sana shopping sini, beli itu beli ini. Tengah-tengah bulan depan nanti baru terfikir “mana perginya duit aku? Duit mengalir macam air. Saving bukan banyak mana pun”. Mana taknya, awal-awal dapat gaji hari2 makan restoran mahal-mahal, beli baju 2-3 pasang, kasut 2-3 jenis, belum masuk handbag, gelang,… Read More »